Sú naše vzťahy skutočne podmienené okolnosťami?
Myslíte si, že vzťahy medzi ľudmi, sú naozaj skutočné?
Narodila som sa do konkrétnej rodiny. Som na ňu veľmi naviazaná. Jej členovia sú ľudia, ktorí sú pre mňa všetkým...
Teraz dajme tomu, že by som sa narodila do inej rodiny...
Jej členovia by automaticky boli tiež pre mňa všetkým. Vnímala by som ich s rovnakou láskou, ako predchádzajúcu rodinu....
Ešte jeden príklad:
Rodičom sa narodí dieťa...Milujú ho nadovšetko...Ale milujú konkrétne TO dieťa? Alebo je úplne nepodstatné, či by sa namiesto Alenky narodila Katka?
Dá sa povedať, že keby sa im narodilo úplne iné dieťa, s úplne iným vedomím, milovali by ho úplne rovnako.
Nie je zvláštne, že niekedy by sme za niekoho položili život... a pritom, keby sa náš život rozbehol len trochu iným smerom, ani by sme ho nepoznali?
Mas pravdu, je to fascinujúce. Akurát vcera som pozerala dokument o tom, ako v Rakúsku pri pôrode chybou zamenili bábätká. Dozvedeli sa to až, keď boli tie dievčata dospelé. Vyrástli v dedinach 10km od seba. Bolo to veľmi zaujímavé, ako sú teraz tie rodiny spojené, ako rodičom odľahlo, že ich biologicke dieťa vyrastalo v dobrom prostredí, ale ich dieťa v srdci ostáva najmä to, ktoré vychovali
keby bolo keby ...
@dominikaaaaaaaaaa toto by si vedela posudit, len ked by si vedela mat vedomost o viacerych casopriestoroch naraz.
Teda by si zaroven vedela napr. o svojom vztahu k jednemu dietatu tu, a aj k tomu inemu v inej verzii tvojho zivota.
Takto, ako bolo uz vyssie povedane, poznas len tu jednu verziu a inu nie. Takze vobec nevies o inych moznostiach, ani ich nijak citovo neprezivas (mozes si len domyslat, ale to nie je to iste, ako to zit). Lebo pre teba neexistuju.
@dominikaaaaaaaaaa ano, vztahy su skutocne. Je uplne jedno, ci je to Katka alebo Lenka, rodic to dieta lubi ( az na tie vynimky).
A myslenie, ze je to akasi nahoda, kam sa kto narodi, je mi cudzie, lebo mame svoj geneticky "material" po rodicoch, predkoch. Narodila som sa presne tymto 2 rodicom. Ak by sa nestretli, tak by som sa nenarodila. Koniec filozofovania 😁
Čisto filozoficky. Dvom ľuďom sa nemôže narodiť iné dieťa ako to, ktoré sa im narodí. Bez ohľadu na počet detí. Takze ak sa má narodiť Katka, nenarodí sa Danka.
To, či dieťa bude milované a bude milovať už záleží od výchovy a samotného ,, základu" rodičov. Ak má rodič nahovno základy, pravdepodobne jeho výchova bude podobne zlá.
A milovať a hneď na druhý moment opúšťať je normálne. Aspon u mňa. Proste sú ľudia a vzťahy, ktoré končia a už mi nemajú co dať
Inu rodinu by si milovala inak Nebolo by to rovnake . Boli by to iny ludia ine vztahy . Jedine ze nemilujes cloveka pre jeho osobnost jeho caro jeho chovanie voci tebe ale len z nejakej hierarchickej povinnosti ,Ak mas normalnu mamu tak by si nemilovala inu co by mohla byt nenormalna . Ziapala na teba cele decstvo bola bezcitna nedala ti pocit ze si dolezita a milovana taka aka si . Keby si mala inu dobru mamu milovala by si ju Mozno rovnako intenzivne ako tu co mas ale pre ine veci ako tu co mas .(Aj ty by si bola dost iny clovek - mala by si inu genetiku inu vychovu.) Lebo by to bol iny clovek s inymi kvalitami . V podstate ako reinkarnacia ine zivoty . Len tvoja dusa by bola ta ista .
Keby si sa narodila do inej rodiny s inymi zvykmi bola by aj tvoja povaha ina,nebola by si to co si teraz.Mozno by si bola este viac citlivejsia alebo aj bezcitna.Zalozalo by to od rodiny a okolia do ktoreho sa clovek narodi.
@dominikaaaaaaaaaa miluješ svoje dieťa lebo je to tvoje dieta, nie pre jeho vlastnosti. Tak to príroda zariadila.
Mam dve vlastne deti a jedno "cudzie" a lubim vsetky tri. Sice sa vravi, ze krv nie je voda, ale vztahy su skutocne... asi zalezi na dynamike rodiny, povahe jednotlivych clenov - nie kazdy nam sadne - a pristupe jedneho k druhemu.
Podľa mňa
Láska je jedna vec
A vzťah druhá
Tak isto ako keď miluješ dve deti ale každé je ine a máš s ním iný vzťah
Tak isto ako za život môžeš milovať viac chlapov ale máš s nimi iný vzťah
Tak isto ako miluješ rodičov ale máš s nimi iný vzťah
A to preto, že ľudia su rozní
Skôr asi je o tom ako kto ma nastavenu tú hlbku nepriestrelnost lásky
Napríklad, milovala by som svoje dieťa aj keby bolo vrah
Ale muža by som v sekunde vymazala zo srdca keby ním bol a niekto nevymaze muža zo srdca aj ked je to alkoholik despota úplný magor😁
Podľa mňa
Láska je jedna vec
A vzťah druhá
Tak isto ako keď miluješ dve deti ale každé je ine a máš s ním iný vzťah
Tak isto ako za život môžeš milovať viac chlapov ale máš s nimi iný vzťah
Tak isto ako miluješ rodičov ale máš s nimi iný vzťah
A to preto, že ľudia su rozní
Skôr asi je o tom ako kto ma nastavenu tú hlbku nepriestrelnost lásky
Napríklad, milovala by som svoje dieťa aj keby bolo vrah
Ale muža by som v sekunde vymazala zo srdca keby ním bol a niekto nevymaze muža zo srdca aj ked je to alkoholik despota úplný magor😁
@anonym_52eaed a ešte by som dala aj príklad
Mám súrodencov
A milujeme rodičov ale každý v inej hĺbke
Niekto by pre nich skočil do ohňa,niekto len vo vlastnej bezpečnosti a niekto len tak ako súčasť citov k rodine
Takže mne to vychádza,ze je veľký rozdiel ci si Jožko alebo Ferko lebo si úplne iný človek a inak vnímaš lásku vzťah
@dominikaaaaaaaaaa no lenže ja keby som mala namiesto stevko jozka ,tak milujem jozka a bolo by mi to ukradnuté lebo stevka by som nepoznala
@dominikaaaaaaaaaa nikdy nevies co sa stane ...mas dieta, milujes ho, ako pises aj keby bolo vrah (blbost, lebo ani netusis ako by si sa zachovala ale ok)...a predstav si ze ti dajme tomu raz povedia ze tvoj Janko nie je tvoj a ze ho v porodnici vymenili a tvoj je nejaky Matko. Co teraz?
@dominikaaaaaaaaaa nikdy nevies co sa stane ...mas dieta, milujes ho, ako pises aj keby bolo vrah (blbost, lebo ani netusis ako by si sa zachovala ale ok)...a predstav si ze ti dajme tomu raz povedia ze tvoj Janko nie je tvoj a ze ho v porodnici vymenili a tvoj je nejaky Matko. Co teraz?
@tykat áno, výborný štýl premýšľania, úplne súhlasím
@dominikaaaaaaaaaa vedomost a nevedomost.Zvyk,naviazanie sa,vedome s citom,emociou.To mas to iste,ako ked sa narodi dieta matke,matka sa nestara,dieta je pridelene nahradnej matke,babke,sestre,dosadme si hocikoho.Od mala vyrasta s tym clovekom.Koho lubi?bio mamu?nie,lubi osobu,s ktorou je denno denne.Ty lubis svojich ludi,lebo si s nimi,lebo zvyk,lebo zazitky,dane okamihy atd.Tak je to aj v partnerstve,zvyk.Pride sympatia,chemia,pritazlivost,rozumieme si,sup,ideme do vztahu.Par mesiacov,mozno rokov sme v tom vztahu,ale ak nevide?ideme po zialy dalej a pride nove partnerstvo a znova to iste.Navyk na urcitu osobu,s ktorou je mi dobre.Ked sa narodis,niekto ta vychovava,lubi,je s tebou den co den a zrazu zistis,ze to nie je bio matka/otec?o com bola ta laska/naviazanost?no o tom,zvyku....Co sa tyka dietata,lubis,ak si pricetna a preco lubis?lebo je z teba,si si vynosila,natrapila sa,porodila,stratila na porodnej sale veskeru sudnost a ten mini cloviecik ta potrebuje,je z teba,je tvoj a je jedno,ci je Katka,Jozko,Janka,ci je urevane,ci kludne,ci saje prso,alebo silikonovy dudel na flasi.Proste automatocky pud,musim sa starat.Laska nepride hned,ved len teraz si porodila,si stastna,no opat musi prist ten zvyk!ze je tu niekto "novy"dieta.Laska je zvyk.

@dominikaaaaaaaaaa no lenže ja keby som mala namiesto stevko jozka ,tak milujem jozka a bolo by mi to ukradnuté lebo stevka by som nepoznala