Trápenie vo vzťahu: Má zmysel pokračovať?
Pekný deň, prišla som sa poradiť. Píšem prvý krát, tak snáď všetko napíšem správne a vopred sa ospravedlňujem za dlhý text.
Mám priateľa, 5 rokov. Obaja už máme za sebou nevydarené vzťahy, aj rozvody, deti on nemá, ja mám samostatné.
Prvý rok boli super, ja som bývala sama v prenájme, on býval v prenájme, a tak sme plánovali, že budeme žiť spolu. Dnes prichádzam na to, že som asi žiť spolu chcela iba ja, príde mi to tak.
Na to on prišiel o prácu, v ktorej bol viac ako 20 rokov. Bol doma rok na PN a potom bral pol roka podporu. Už počas tohto obdobia mu nevychádzali peniaze, ku mne nechcel ísť, že ho nebudem živiť a tak sa vrátil domov ku mame, ktorá žije sama. OK, vravela som si, že sa postaví na nohy, dá sa dokopy, nájde si prácu a budeme spolu. Lenže to sa nedialo nejaký čas. Ďalší pol rok bol doma na hmotnej núdzi, čiže zase od mami neodišiel. Už kvôli tomu bolo pnutie vo vzťahu, začali sme sa hádať. Potom si našiel novú prácu, bol v nej mesiac. Znova PN, ktorú znova ťahal rok. Prácu v skúšobnej dobe opustil on. Počas tohto roka podstúpil operáciu, liečenie, rehabilitácie a myslela som, že idem správnym smerom. Hľadala som za neho rôzne práce - sedieť v kuse nemôže, dvíhať bremená nemôže, robiť namáhavú prácu nemôže. Snažila som sa mu nájsť prácu, ale nič čo by sa mu páčilo. Ak sa mu aj niečo páčilo, tak sa mu ani neozvali. Tu ma už trpezlivosť naozaj prechádzala.
Medzitým som si kúpila byt, prerobila ho, presťahovala som sa tam. To všetko bolo iba na mne, výrazne mi on nepom ohol nijako, iba tým, že chodil so mnou pozerať podlahy a obklady. Dnes inak hovorí, že už by to ešte raz podstúpiť nechcel.
Mal taký spásonosný nápad a vybavil si opatrovateľský príspevok, mama má diagnózy na to. Od toho okamihu to išlo rapídne dole vodou. Ak my dvaja chceme niekde byť, alebo niekam ísť, musíme sa prispôsobiť jeho mame. Lebo teraz idú ku lekárovi, teraz idú ku kaderníčke, teraz idú na trh, teraz na nákup, teraz si idú pospať, potom na prechádzku, potom on cvičí, potom je unavený a potom ide futbal.
Za celých 5 rokov sme neboli nikde. Áno, chápem, že sme tu mali covid. Ale my sme neboli na výlete, na dovolenke, v kúpeľoch, v kine, v divadle, jednoducho vôbec nikde. Aktuálne trávi väčšinu času doma. My sme išli do úzadia.
Celé je to vraj moja vina. Lebo sa doslova mi povedal, iba ľutujem ( že som sama a netrávi so mnou čas považuje on za to, že sa ľutujem). Že mu vždy iba niečo vyčítam, že sa vždy hádame a teda on je radšej doma. Na osobnom stretnutí sa baviť o našej budúcnosti a problémoch nechce. Po telefóne mi povie, že to nebude riešiť. Písomne už vôbec nie, na moju sms ani nezareaguje alebo až o tri dni, úplne mimo. Považovala som náš vzťah za ukončený, ale on mi povedal, že vraj utekám z bojiska a že ak by som ho milovala, tak by som sa správala inak. Neviem ako inak. Chodím do práce, snažím sa byť s ním, snažím sa, aby sme spolu trávili čas. Ale už niekoľko rokov som číslo 9 pre neho. Na prvom mieste je jeho mama, aj na druhom a treťom, na štvrtom a ďalej je on a niekde na konci som ja. Odkedy som s ním, išla moja sebadôvera veľmi nadol.
Akákoľvek moja otázka, námietka na aktuálnu situáciu je vnímaná negatívne, že vyvolávam hádky a že som náladová.
Mrzí ma, že som sa vypísala. Nejako sa toho vo mne nahromadilo posledné roky.
Ja nechapem, nenasla som totiz v texte nic, co Ti ten chlap/vztah dava. To je cca 50tnik?
@anonym_autor čo Ti dáva tento vzťah? Cítiš sa vďaka tomuto človeku lepšie alebo si lepším človekom? Keď sa neozveš Ty, on sa ozve?
Nepoznám celý váš vzťah, ale myslíš si, že by si nevedela byť šťastnejšia s niekým iným?
@anonym_autor čo Ti dáva tento vzťah? Cítiš sa vďaka tomuto človeku lepšie alebo si lepším človekom? Keď sa neozveš Ty, on sa ozve?
Nepoznám celý váš vzťah, ale myslíš si, že by si nevedela byť šťastnejšia s niekým iným?
@lenkit mozno by bola stastnejsia aj bez nikoho. Byt s niekym len preto, ze neviem byt sama, to tiez nie je kto vie co...
@lenkit keď sa neozvem,on sa vždy ozve. Akoby nič a tvári sa, že je všetko v poriadku. Necítim sa kvôli nemu lepšie a nerobí ma lepším človekom. Cítim sa kvôli nemu často veľmi zle. Zo začiatku to bolo presne naopak. Bol tu pre mňa, boli sme spolu, venoval sa mi, ja jemu, tam som naozaj mala pocit, že sme tu jeden pre druhého a robil zo mňa lepšieho človeka. Potom sa to začalo postupne lámať. Ja som chcela byť pri ňom, aby vedel, že ho neopustím v zlých časoch, ale doplatila som jedine na to iba ja. Ja som na všetko sama vždy.
vy nemáte vzťah, ukončila by som to rázne a rýchlo, zablokovať, neodpisovať
@anonym_autor "Cítim sa kvôli nemu často veľmi zle. " viac ani netreba pisat. Sama to vies, len este si nenabrala odvahu to vyriesit
@anonym_autor máš deti, venuj sa im, nie ďalšiemu decku.
Ži život, bez neho. Máš pre koho dýchať. 🍀
@anonym_autor "Cítim sa kvôli nemu často veľmi zle. " viac ani netreba pisat. Sama to vies, len este si nenabrala odvahu to vyriesit
@viestta áno, to som mu povedala, že sa po našom stretnutí cítim často veľmi zle a nie je mi dobre. Na čo mi on dnes povedal, že som ho tým maximálne urazila, a ako by som sa cítila ja, keby mi niečo také povedal. Ako by som sa cítila? Hľadala by som dôvod, prečo je to tak a prečo sa cíti pri mne zle.
Že si sa naňho už dávno nevykašlala.
Takáto neistota ťa ťahá dolu, poznám to, nefunguje to, nerobí ti to dobre, nie si vo vojne, kľudne uteč z bojiska keď vidiš, že prehrávaš. Máš len jeden život, nepremárni si ho🫶
Držím palce.
@anonym_autor on uz zjavne ani nechce normalne pracovat. prec od neho.
@anonym_autor on uz zjavne ani nechce normalne pracovat. prec od neho.
@anonym_466718 nie nechce. Niekedy mi síce položí otázku, či si myslím, že mu takto vyhovuje. Úprimne? Odpovedala som mu, že áno. Už som bola taká zúfalá, že som si dala cez hedepy online konzultáciu so psychológom. Hneď sa ma pýtal, čo sme preberali, čo mi hovoril, či som hovorila o ňom apd. Zahovorila som to, že som sme sa bavili o práci a o mne. Tak mňa nejaký človek doženie až ku psychológovi, kde mám platiť 50 eur za sedenie, kde sa vlastne len dozviem, že nie som šťastná?
Neexistuje ani jeden dôvod, aby si zostávala v tomto "vzťahu." Jednoducho ukonči kontakt, prestaň reagovať a začni žiť. Ak potrebuješ urobiť nejakú symbolickú hrubú čiaru, tak mu napíš správu "koniec" a zablokuj si ho.
@anonym_autor ak z toho nemám radosť, peniaze alebo orgazmus, tak to v mojom živote nemá miesto. Čo z týchto troch možností ti prináša tento zbytočník?
@anonym_autor ak z toho nemám radosť, peniaze alebo orgazmus, tak to v mojom živote nemá miesto. Čo z týchto troch možností ti prináša tento zbytočník?
@sissy27 občas radosť, skôr v začiatkoch, aktuálne už len ten orgazmus. Ale to je pre mňa málo. Na to mám dve zdravé ruky.
Chces stráviť zbytok života čakaním až zase bude všetko ako na začiatku? To bolo, teraz je nieco iné. A ty žiješ teraz. Ty chces splatiť tie dobre časy tym že s ním budeš v tom zlom? Myslíš tak že vtedy nám bolo dobre keď je zle nesmiem ho opustiť? On ťa dávno opustil má vzťah so svojou matkou nenašla som tam nič čo by medzi vami fungovalo. Nie sú tie zle časy o tom že on sa hrabe snaží a ty ho podporujes. Sú o tom že on na teba vieš čo. Potrebuješ toto k životu? Žiť v spomienkach na to čo bolo ? Bojíš sa že budeš sama? Už si sama. Bojis sa že si už nikoho nenájdeš? No ak ta tento mama ožeň ma vysaje a znici tak nie.
@anonym_autor usetrim ti penze za psychologa: Vezmi mobil a zablokuj ho, zablokuj ho vsade, pekne sa uprav, oblec a vyraz do mesta na kavu a zakusok. Sadni si do parku a len tak sed a pozeraj na svet okolo seba a precit tu ulavu z toho, ze si sa zbavila bremena, ktore ta len ubijalo.
@sissy27 občas radosť, skôr v začiatkoch, aktuálne už len ten orgazmus. Ale to je pre mňa málo. Na to mám dve zdravé ruky.
@anonym_autor ja sa čudujem, že s niekým takým dokážeš mať sex 🙈 ale tak ja som asi náročná, od chlapa naozaj očakávam viac.
A preboha čo tu spomínaš covid? minimálne 3-4 roky sa dá cestovať bez obmedzení čo sa týka covidu, na toto sa fakt vyhovárať nedá.
žije ako invalidný dôchodca a je mu tak dobre, lebo nič nemusí, nikto od neho nič nečaká len ty doňho "rýpeš", odstrihni sa od neho bude ti ľahšie a možno ešte nájdeš niekoho, s kým ti bude ozaj dobre a kto ťa niekam posunie
Neviem prečo toto berieš ako vzťah, vy ste len kamaráti s výhodami kde si jedna strana myslí, že to stačí.
@anonym_autor ty mas svatu trpezlivost, dievca. Je jasne, ze si pre neho nic… nula! Tak maj svoju hrdost a daj mu zbohom. Radsej teda uvolni bojove pole pre mamicku a ty si urob priestor pre niekoho, kto o teba bude stat. Lebo ked chlap o zensku stoji, vie aj hory preniest a nie ze ‘ideme si s mamickou pospat’ … probůh 🥴
@sissy27 toto si musím zapamätať 😉👍
jeho mama je na prvom mieste, on na druhom a ty na asi 15.
teba má len na vytrasenie gulí. mne by taký vzťah bol o ničom.
to už radšej dôchodcu ktorý je ešte čiperný a má celé dni čas. - preto lebo si myslím že už máš svoj vek a s mladším ročníkom by už asi nebolo vhodné.
@sissy27 toto si musím zapamätať 😉👍
@zmrzlinka8 nemáš za čo 😀 a naozaj to celkom dobre funguje, ak si túto otázku položíš na akúkoľvek životnú oblasť ;)
jeho mama je na prvom mieste, on na druhom a ty na asi 15.
teba má len na vytrasenie gulí. mne by taký vzťah bol o ničom.
to už radšej dôchodcu ktorý je ešte čiperný a má celé dni čas. - preto lebo si myslím že už máš svoj vek a s mladším ročníkom by už asi nebolo vhodné.
@anonym_87198e mám 43 rokov, mám si hľadať dôchodcu nad 64?
v podstate jedného máš minimálne mentálne, prepáč
Ved sama vidis a citis, ze takto by to nemalo byt... ze nie si stastna a nic ti taky partner nedava. Za taku dobu by ste uz mohli a mali byt inde, tak nestracaj cas..
@viestta áno, to som mu povedala, že sa po našom stretnutí cítim často veľmi zle a nie je mi dobre. Na čo mi on dnes povedal, že som ho tým maximálne urazila, a ako by som sa cítila ja, keby mi niečo také povedal. Ako by som sa cítila? Hľadala by som dôvod, prečo je to tak a prečo sa cíti pri mne zle.
@anonym_autor myslis, ze to je perspektivny muz? To co o nom pises nedava obraz perspektivneho muza. Maj sa rada a ukonci to
Autorka. Citim s Tebou. Citim sa podobne v poslednej dobe. Cca rovnaky vek. Ja deti, praca, vlastny dom. On nezamestnany, v podnajme v garsonke, ziadne deti. Tiez reci o spolocnom byvani. Ale bohuzial, neda sa. Stale nejaka zamienka preco nie. Tiez sme spolu pat rokov.
Dal vypoved ze si pol roka oddychne, urobi si kurz, pomoze mi okolo domu, budeme spolu nieco robit.
Realita? 12 hodin denne prelezi v posteli. Kazdy den uziva kratom, dva energetaky, stillnox a xanax. Nic ho nebavi, na nic nema naladu. On vlastne nevie co chce. Potrebuje sa niekam pohnut ale nevie kam a ako. Len stale caka. A stazuje sa ze si za pol roka co je doma a nic nerobi vobec neoddychol. Vycita mi, ze mu malo rozumiem, malo som tu prenho.
Nic po nom nechcem, lebo mi vysvetlil, ze sa zle citi. Riesit to nechce. Stacia vyssie uvedene latky. Tak funguje.
So mnou nic riesit nechce. Resp jemu sa chce riesit vecer, ked ja uz som vycerpana z celeho dna.
Dnes som sla vyniest koberce do zberu, ktore som mala mesiac pred domom. Hned vycitka ze preco som nepockala nanho, mohli sme to robit spolu. No nie, nemohli, za kazdu pomoc vyzaduje vdacnost a nekonecne dlho mu trva kym sa k niecomu odhodla.
Slak ma z neho triafa. Chlapom sibe ked nechodia do prace.

Ak on nechce riesit spolocnu buducnost, neries ju ani ty. Buducnost spolu nemate, lebo na to aby to malo buducnost treba dvoch, ktori ju chcu.