icon

Riešenie problémov s trpezlivosťou partnera pri plači bábätka

18. júl 2025

Ahojte,
čo by ste robili vy na mojom mieste… máme s partnerom ani nie 3-týždňové bábätko, je celkom dobré dieťa, len občas má stavy kedy ako každé dieťa plače. Dnes to bolo takmer celý večer, muž chodí do práce, bol už mierne unavený, ja tiež z celého dňa…stále sa sťažuje, že jemu tak dobre nejde ju utíšiť ako mne a bla bla…čo je pravda, ale vidím na ňom že nemá taký cit a trpezlivosť, ľahko sa vzdáva, ak dlhšie plače je nervózny, po 3 hodinách striedavých plačov som sa išla osprchovať, kde keď som vyšla samozrejme zas plakala neskutocne, na čo už muž zvýšil hlas nech citujem - drží hubu…samozrejme dostal neskutočnú hubovú polievku odo mňa ako si to dovoľuje niečo take povedať tak malému dieťaťu, zavrela som sa s ňou do detskej izby a nechcem ho ani vidieť, bábätko je vytúžené, tešil sa z neho, ale ta jeho dnešná reakcia ma dostala a mám chuť mu malú ani nedať do rúk…

Strana
z2
maminkadeticiek
18. júl 2025

Tak to je sila veru...ani neviem co poradit.Dieta place a potrebuje mamu.Moj maly vrieskal ako zmyslov zbaveny ked ho drzal niekto iny ako ja,muz bol z neho na nervy ale skor do placu,nikdy by mu nepovedal aby drzal hubu.Dnes neooradim,za mna cez ciaru.

autor
18. júl 2025
@maminkadeticiek

Tak to je sila veru...ani neviem co poradit.Dieta place a potrebuje mamu.Moj maly vrieskal ako zmyslov zbaveny ked ho drzal niekto iny ako ja,muz bol z neho na nervy ale skor do placu,nikdy by mu nepovedal aby drzal hubu.Dnes neooradim,za mna cez ciaru.

@maminkadeticiek Viem, že by jej dal posledné, ale áno aj za mňa je to cez čiaru, mám chuť od neho kdesi vypadnúť, už som povedala že mu malú ani do rúk nedám…

tehulka2011
18. júl 2025

nadych-vydych, nekaz si manzelstvo. Manzelovi hlavne vysvetli, aby s malou netriasol, ak by mal este nervy, radsej nech ju necha tak a pocka na teba.

autor
18. júl 2025
@tehulka2011

nadych-vydych, nekaz si manzelstvo. Manzelovi hlavne vysvetli, aby s malou netriasol, ak by mal este nervy, radsej nech ju necha tak a pocka na teba.

@tehulka2011 Ale on s ňou netriasol🙈 len povedal, to čo povedal…

tehulka2011
18. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja viem, to do buducna

sszuzu8
18. júl 2025

Je unavený chodí do práce čo je na tom k nepochopeniu? Tak mu rupli nervy, ty si nikdy nič zlé nepovedala co ta neskôr mrzelo? Mne sa stalo. Aj deťom viackrát. Mrzelo ma to a veľmi. Sme ľudia s trpezlivosťou ktorá má hranice. My ženy keď niečo zvrzame vieme sa vyhovoriť pms hormóny menzes po pôrodná depka atď. Aj muži smú. Únava z prace očividne sa v noci nevyspi. Prestrelil ale je tiež len človek ktorý je unavený

anonym_fe3534
18. júl 2025

uprimne ja som tiez raz povedala bud uz ticho, je noc. ale je jasne ze skor som bola mimo sama, a unavena nervozna..zas niekdy sa stane ze uleti. ale to sa mi stalo tak raz mozno dva krat.

pralinka86
18. júl 2025

Ziaden extrem nie je dobry, ani jeho, ani tvoje zatvaranie sa alebo odidenie a vyhrazky, ze mu ju nedas na ruky.
Kazdy ma hranice na nervy a unavu inde..proste vybuchol. Stava sa..prekrocil hranice, treba si to v klude inokedy vysvetlit a chapat jeden druheho. Este toho zazijete vela s babatkom, je to nesmierne narocne obdobie. Vztah dostane zabrat a velmi. Navyse ked mu to este neide s nim velmi dobre, tak sa necudujem, ze je aky je.. ale bude to lepsie, len sa neoduvaj. Obaja ste unaveni

anonym_fe3534
18. júl 2025
@sszuzu8

Je unavený chodí do práce čo je na tom k nepochopeniu? Tak mu rupli nervy, ty si nikdy nič zlé nepovedala co ta neskôr mrzelo? Mne sa stalo. Aj deťom viackrát. Mrzelo ma to a veľmi. Sme ľudia s trpezlivosťou ktorá má hranice. My ženy keď niečo zvrzame vieme sa vyhovoriť pms hormóny menzes po pôrodná depka atď. Aj muži smú. Únava z prace očividne sa v noci nevyspi. Prestrelil ale je tiež len človek ktorý je unavený

@sszuzu8 presne tak.

andrea2323
18. júl 2025

Nie je to extra príjemná situácia ale treba si uvedomiť jedno:

1. Krik/plač dieťaťa je extrémne stresujúca záležitosť, pôsobí to na nervovú sústavu a chvíľkovo dokáže absolútne zvýšiť kortizol - stresov hormón
2. Ty máš tri týždne po pôrode stále tie silné ochranárske pocity a hormóny novej mamy, tie ta chránia lepšie ako muža aj pred takýmito situáciami

Povedz manželovi, aby nabudúce, keď na neho prídu nervy, nech ťa zavolá a ide sa von vydýchaťaby nepovedal viac čo bude on aj ty ľutovať, takisto to niekedy môže prísť na teba, vtedy ti zas pomôže on. Buďte jeden tím 🙂 Poviem ti pravdu, ja som tiež na syna precedila medzi zuby hocičo, to je niekedy totálna frustrácia a vyčerpanie. To nie je o tom, či je dieťatko vytúžené a či ho lúbi. Isto to zvládnete 🙂

autor
18. júl 2025
@andrea2323

Nie je to extra príjemná situácia ale treba si uvedomiť jedno:

1. Krik/plač dieťaťa je extrémne stresujúca záležitosť, pôsobí to na nervovú sústavu a chvíľkovo dokáže absolútne zvýšiť kortizol - stresov hormón
2. Ty máš tri týždne po pôrode stále tie silné ochranárske pocity a hormóny novej mamy, tie ta chránia lepšie ako muža aj pred takýmito situáciami

Povedz manželovi, aby nabudúce, keď na neho prídu nervy, nech ťa zavolá a ide sa von vydýchaťaby nepovedal viac čo bude on aj ty ľutovať, takisto to niekedy môže prísť na teba, vtedy ti zas pomôže on. Buďte jeden tím 🙂 Poviem ti pravdu, ja som tiež na syna precedila medzi zuby hocičo, to je niekedy totálna frustrácia a vyčerpanie. To nie je o tom, či je dieťatko vytúžené a či ho lúbi. Isto to zvládnete 🙂

@sszuzu8
@pralinka86
@andrea2323 ďakujem za názor a podporu…

anonym_18dc00
18. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor este vam rodicovstvo prinesie vela situacii ked vam dojde trpezlivost. Je nacase hodit rec ako budete tieto momenty zvladat

bolarazjedna
18. júl 2025

Ja radím kľud, nechaj vyprchat emócie. Je to strašné povedať niečo také, ale keď budeš útočiť na manžela, nič nevyriešia (teda z dlhodobého hľadiska), iba mu zvýšiš frustráciu. Je unavený z prace, unavený z novej situácie, verím, že aj ty, však 3 týždne sa tocis 24/7 okolo babatka. Je frustrovaný, tak po 3 hodinách plaču to z neho vypadlo. Neospravedlňuje ho to, ale ako píšeš, dieťa má rád, stará sa oňho, snažil sa ho utíšiť... Možno hneď v tej sekunde oľutoval, čo povedal... Určite to nemyslel tak... Len proste chlapi všeobecne sú menej empatický a do toho únava robí svoje.
Mne sa tiež stalo, že som na svoje niekolkomesacne babatko nakricala , aby už neplakalo..... Milujem ho, vacsinou sa mi darí byt trpezlivá a mať nadhľad, a nevytocia ma situácie, ktoré iných už dávno.... No stalo sa, lebo som bola extrémne dlhodobo unavená....

Nerob drámu okolo toho. Keď sa ukludnis, chod to s nim vykomunikovať. Asertívne. Napr. Máme to dosť náročné posledné 3 týždne...je to veľmi vyčerpávajúce počúvať 3hodiny vkuse plač dieťaťa....nie sme na to zvyknutý.... Je to riadne frustrujuce, keď aj skusas pomôcť, a nič nepomáha.... Chápem, že si z toho nervózny.... Chcem ta poprosiť, aby si dieťaťu neadresoval také slová.... Mňa to zraňuje.... Dieťa plače, lebo je to novorodenec, takýto plač je veľmi častý u tak malých bábätiek... Nerobí to, aby nás iritoval a frustroval... Musíme to prijať a postupne sa učiť trpezlivosti.... Nabudúce radšej odid z izby a vyvetrať sa na balkóne, ale dieťaťu toto už nehovor, ďakujem.

anonym_bad01e
18. júl 2025

@anonym_autor je veľa mužov ktorý nadviazu vzťah s bábätkom.az keď je väčšie....možno za to môže to ze predsa len zena nosí porodi koji a akoby hneď vedela co s bábätkom treba robiť.moj Muz keď sa mala narodila a bol na otcovskej tak s nami aj spával aj krmil proste všetko.Ale keď nastúpil do práce začal chodiť spať do vedľajšej izby aby sa vyspal do práce a úprimne to aqj mne viac vyhovovalo.Prvy syn do troch rokov hrozne uplakany o dcérke ani nevieme.Kazde dieťa je iné ale muž to určite tak nemyslel ale myslím ze toho zvládajú menej ako my zeny .

anna777115
18. júl 2025

Nie, každý zvláda tri hodiny revajuce bábo.Ja, som hypersenzitivna a pre mňa je to neskutočný stres, lebo, ten rev mi rozvibruje všetky bunky a nervové zakončenia, aj také, ktoré nemám. Že, vraj je dobré si dať nejaké tlmiče na uši a vtedy sa ukľudní aj dieťa, lebo ono cíti to vnútorné chvenie a nervozitu, ktorá vychádza z dotyčnej osoby. Každý, reagujeme v strese inak, určite, aj on sám ľutuje, čo z neho vyšlo. Vydiskutujte si to v kľud. Takýchto situácii bude ešte veľa, toto je len začiatok. Dieťa, je velká skúška vzťahov a nervov.

vkatush
18. júl 2025

Ukľudniť sa obaja. Predýchať. Neobviňovať sa.
Ty máš dosť po pôrode, s hormónmi, doma sama s dieťaťom. On z práce, zodpovednosti za vás a tiež starostlivosť o dieťa. Obaja idete 24/7, aj keď každý iným spôsobom.
Hlavne sa dohodnite, že keď budete mať toho dosť (a ver mi, že to príde a nie raz), kľudne poviete tomu druhému "zober ho, potrebujem 5-10 minút".
Toľkokrát som malého dala mužovi, že musím ísť na balkón sa vydýchať alebo si dať sprchu na ukľudnenie a až tak som mohla znova zobrať malého. A to vravíš, že máš dobré dieťa. Niektorým reve 24/7 a spí maximálne polhodinu.
Susedom som tak bola zobrať na jednu noc ani nie mesačné bábo, lebo to nedávali a útočili už aj na seba. A len sa potrebovali kus vyspať a dobiť baterky.
Nie je hanba požiadať o pomoc.

kaca222
18. júl 2025

Mne raz v noci napadlo, že syna, párdňového, odnesiem k popolniciam. Ale bola som tak veľmi unavená, že sa mi nechcelo zdvihnúť. Inak by som toa si urobila, naozaj som to v tej chvíli myslela vážne 😄🙈 ten plač je na psychiku extrémne náročný, chápem, že niečo také povedal. Pokial s ňou netriasol, neubližuje jej, len mu ušla takáto veta (hoci cez čiaru), je to pochopiteľné.
Skúste malú hodiť do kočíka a nech sa s ňou ide prejsť, možno to pomôže a on si vyvetrá hlavu 🙂

anonym_2fd2e0
19. júl 2025

nemá výdrž. jasné že sa to bude len zhoršovať. Ak už teraz pri malinkom poviem drž hubu tak pri väčšom budú padať iné slová - oveľa horšie.
to že chodí do práce a je unavený ho neospravedlňuje. Aj ty si unavená . každá matka je unavená. Budeš sa po čase báť vôbec od malej odísť, aby ten nervák niečo dieťaťu nespravil.

andreatytler
19. júl 2025

@anonym_autor No je to velke sklamanie. Mal taketo vyjadrovanie aj pred tym? Ak ano, tak by som to tak tragicky nebrala, ale ak nikdy nepovedal na ineho cloveka ze aby zavrel hubu, tak to je uplne cez ciaru a uplne ta chapem ze mas pochybnosti mu ju dat.
Fakt ale je ze muzi sa tiez menia po narodeni dietata. Normalne im klesa testosteron a meni sa im amygdala (cast mozgu ktora je zodpovedna za emocie) a toto sa deje tym viac, cim viac sa staraju o dieta. Takze oni sa doslova stavaju lepsimi rodicmi, cim viac praxe maju.
Ako radia baby vyzsie, vysvetlite si pravidla a daj mu sancu, ale pozoruj co robi.

janetinka27
19. júl 2025

@anonym_autor ahoj, asi ta to prekvapilo, mna samu prekvapilo ked som cedila cez zuby aj horsie veci.mala som obrovske vycitky a pomohlo mi zistenie, ze nie som sama a ze tym presli aj kamaratky, dokonca aj moja mierumilovna mama.ja mam citlive zmysly, nic mi neujde a tie vresky na mna posobili ako bojove nalety, povedala som vselico. Bola som po operacii a vycerpana a manzel tiez chodil do prace, bal sa s babom manipulovat, vsetko bolo na mne, kazde mlieko, prebalenie,kupanie,kocikovanie... bal sa ho vziat aj na ruky, takze som sa sprchovala a jedla najma v noci
Ked babo zaplakalo,tak som vystrelila z vane k babu.kedze som casto vybusna,musela som v sebe stres dusit a to nebolo dobre pre moje zdravie.babo nas potrebuje, sme len ludia, neboj sa, ono si to pamatat nebude, radsej vypustit paru ako byt strnuly a dusit vsetko v sebe, ono to bude lepsie a lepsie, ale tie zaciatky su tazke, neobvinujte sa, drzte spolu a nebudte kriticki, este velakrat zlyhate,potom na to zabudnete, drzim palce

anonym_e84154
19. júl 2025

… tak to by som chcela vidieť, čo by robili s mojou .. Tá iba plakala alebo spala a spala veeeľmi málo … nervák a stratila by som k nemu dôveru, že ak niekam pôjdem niečo sa strane … čo je veľmi zlé

sova7
19. júl 2025

Je to asi prvé. Tiež je to pre neho nová situácia nikto vopred netuší čo ho s dieťaťom čaká a že mu rupli nervy neznamená že ju neľúbi. Len nevie ako situáciu zvládať bol z roboty unavený doma je teraz tiež rušno nebol na to pripravený a stres a únava urobili svoje. Tiež každý záťaž zvláda inak a často to zistíme až keď ťa ťažká situácia príde. Obidvaja sa to musíte naučiť aj spolu komunikovať inak zavret sa v izbe vynadať mu a nedať dieťa nie je riešenie len skrat. Túto situáciu musíte zvládnuť spolu aj o tom spolu hovoriť. Je to prvá zložitá udalosť. Počas rodicovstva ich ešte bude dosť a partnera budeš potrebovať aj dieťa ho potrebuje. Len každý ide do rodicovstva s peknými očakávaniami a potom si treba postupne zvyknúť aj na realitu. Dieťa plače a má na to dôvod nič príjemné to nie je ale na to zistiť čo potrebuje ste tam vy dvaja. A tiež dieťa nie je dobré keď spí a zle keď plače. Ty hovoríš dieťa hovoriť nevie. Komunikuje aj plačom. Tiež to nie je malý dospelý. Ešte nemá vyvinutu celkom nervovu sústavu ta dozrieva ešte začas po pôrode. Vytvoriť si s ním vzťah spoznať ho zistiť čo kedy potrebuje na to ste tam vy dvaja

mandzula
19. júl 2025

Neoduvaj sa, netrestaj ho, skor mu vyjadri pochopenie, povedz mu, ze ta mrzi, ze taka situacia vznikla a ze musite obaja zapracovat na tom, aby sa to neopakovalo. Spominam si na to zufalstvo, ked nam dcera vela plakavala, my obaja na pokraji zrutenia, kadeco som z ust povypustala a napriel tomu som dobra mama.

choco6
19. júl 2025

Keď mal môj prvorodený 3 mesiace a prereval celú noc, ráno o 5 som už mala také nervy ze som tresla päsťou do steny a zlomila si malíček 🤣🤣 úprimne som vôbec nevedela čo s ním ako prvé dieťa, pri druhom som už bola úplne v pohode a zvládala oveľa lepšie tie skrekoty, už som si ho vedela lepšie chytiť upokojiť poznala som už viacej upokojovacich metód, proste prvé dieťa je skúšobné asi musíš na všetko prísť ako ukludnit seba a potom dieťa je spokojnejsie.

letfenixa
19. júl 2025

Keď bol syn maličký a plakal (veľa a často), znelo mi to ako sirena. Teraz, keď počujem z kocika plač novorodenca, znie to len ako také mraučanie mačky. Pekne to tá príroda zariadila.

mandzula
19. júl 2025
@letfenixa

Keď bol syn maličký a plakal (veľa a často), znelo mi to ako sirena. Teraz, keď počujem z kocika plač novorodenca, znie to len ako také mraučanie mačky. Pekne to tá príroda zariadila.

@letfenixa pre mna je to doteraz hororovy zvuk, ktory vo mne vyvolava vnutornu triasku.😬😁

lucia13022023
19. júl 2025

Dibre, mohlo sa stať, aj on je len človek, ale keď mu robí nervy 3t novorodenec, neviem co bude robiť keď bude mať dieťa obdobie vzdoru a hodí sa mu o zem, bude skúšať hranice, bude mať regresiu...deti sú ťažké a náročné, ale je len na nás ako to budeme zvládať

anonym_14cbf7
19. júl 2025

To si sa ako dlho sprchovála ze sa tak vynervacil? No dobre stalo sa, povedal co povedal. Muži sú iní ako my ženy,vydrzia menej. Určite to už oľutoval a viac to nepovie.

anonym_02633d
19. júl 2025

@anonym_autor bože robíš z toho vedu jak keby to decko udrel. To decko si tie slová pamätať nebude a manžel chodí dl práce a je unavený. A akým právom mu nedáš dieťa do rúk? Vieš, to dieťa je aj jeho 🤨

luccija
19. júl 2025
@anonym_02633d

@anonym_autor bože robíš z toho vedu jak keby to decko udrel. To decko si tie slová pamätať nebude a manžel chodí dl práce a je unavený. A akým právom mu nedáš dieťa do rúk? Vieš, to dieťa je aj jeho 🤨

@anonym_14cbf7 ešte ona za to môže, že sa dlho sprchovala?🤣možno by povedal to isté aj, keby ležala vedľa neho.Autorka najhoršie čo môžeš spraviť je sa teraz oduvat izolovať malu od neho atď...normálne by som mu povedala, že to prestrelil a deti plaču.Moze plakať cely rok rok s prestávkami, zuby atď ..to sú deti čím skôr ho pripravis na to, že to bude aj veľmi náročné, tým lepšie.Ale povedal niečo hrozne.
@anonym_02633d mne by to tiež vadilo a čo, keď si to nebude pamätať?Jeho žena si to pamäta to za pol roka bude vulgárne nadávať či trieskať dverami, alebo žene vytne, že nevie utíšiť dieťa.

Strana
z2