icon

Viem si približne zistiť výšku alimentov ?

mami1611
26. jan 2020

Ahojte žienky. Reálne zvažujem odchod od manžela.. Následne rozvod.. Avšak viem, že to bude z jeho strany plne intríg a mam z toho veľký strach.. Ale manžel. Je manipulátor neskutočný.. A už ďalej nechcem žiť v takom vzťahu aj kvôli sebe aj kvôli jeho vplyvu na spravanie mojich detí.. Zvazujem rôzne možnosti ape najviac sa bojím ako a ci to dokážem finančne utiahnuť sama.. Viem, že je to individuálne a sumu ktorú by mal manžel platiť na deti určuje súd ale aspoň približne aby som si vedela vyratat ci to budem zvládať, by som potrebovala vedieť s akou sumou cca môžem rátať.. Čítala som čosi na nete ale nebolo mi to vôbec jasne.. Diky vopred za každý tip alebo radu...
A ešte ma napadlo skôr ako podám žiadosť o rozvod treba si vybaviť nejaké zverenie deti do starostlivosti? Viem to spraviť aj tak aby sa to muž dopredu nedozvedel? Viem, že by to znamenalo potom doma peklo a chcem aby toho co najmenej riešil pred deťmi..

cacianka
26. jan 2020

Cca 30% z jeho platu, no je okolo toho viac.
Poradím však inak - odlož si vsetky doklady, faktúry, zmluvy, výpisy z účtov na bezpečné miesto, odkladaj si peniaze na tajno, aby si mala v čase núdze aspoň niečo.

deti95060810
26. jan 2020

to závisí od mnoho faktorov...napr. aj od toho aká si ty šikovná, ako sa vyspí sudca - komu bude viac naklonený, kto z vás dvoch bude mať šikovnejšieho právnika....Hádam ťa to nebude prekvapovať však vieš ako to chodí...Všetkým som si už ja prešla....
Ale možno budeš prekvapená, a mm bude zhovievavý.
Ešte si pozri v katastrálnom portáli čo všetko mm vlastní - aké nehnuteľnosti. Nemusíš o všetkom vedieť napr. 😉

sissy27
26. jan 2020

@mami1611 neexistuje žiaden návod, vzorec, tabuľky, šablóna na výpočet výživného. Pevne stanovená je len spodná hranica - cca 30€.
Vo všeobecnosti ide v prvom rade o potreby dieťaťa a až potom sa rieši príjem a výdavky povinného. Zrátaj si všetky náklady na dieťa a z toho žiadaj tak 2/3 a potom je to už len o sudcovi.
Čo sa týka manžela - ak by chcel priznať nižší príjem ako má, tak treba poukázať na jeho životný štýl (minimálna mzda a auto za 20 tisíc a dve luxusné dovolenky ročne si dosť odporujú).

perdulka7
Odpoveď bola odstránená