Vzťah s rodičmi

2. máj 2024

Je tu niekto taky kto ma na vonok ok vztah s rodicmi ale vnutri citi ze to nie je ono.. nema si s nimi co povedat, nestotoznuje sa s ich nazormi, s ich spravanim. Ako mna to mrzi ale cim dalej si uvedomujem ze je to zle. Nechcem prerusit kontakt ale som z nich tak vycerpana, znechutena. Vobec neviem co robit.

simona20201309
2. máj 2024

Obmedz frekvenciu a čas stretavania. Ak tam už pôjdeš, vopred si priprav výhovorku že o hodinu musíš byť tam a tam....
Skúšala si vyhýbať sa témam ktoré sú tí nepríjemné? A vopred začať nejakú tému aby ste sa vyhli nepríjemným rozhovorim a situáciám?

reanda
2. máj 2024

to, ze s rodicmi nemas rovnake nazory a nestotoznujes sa z ich spravanim, nie je zle.. nie je pravidlo, ze clovek si musi s rodicmi rozumiet.. ano, kazdemu by sa asi viac pacilo, keby to tak bolo, ale ked to tak nie je, nie je na tom nic zle.. proste si nerozumiete.. kontakty nemusite uplne prerusit, len ich obmedzite na taku mieru, aka bude potrebna a vhodna pre obe strany.. ak sa budete vediet dohodnut.. prerusit kontakty je nutne, ked sa nedokazete navzajom respektovat, vtedy je to tak lepsie
co sa tyka toho, ze si z nich vycerpana a znechutena, tak to bude zrejme tym, ze tam mas tie ocakavania, aky ma vas vztah byt, ako ma vypadat a ked taky nie je, tak sa to tam snazis nejak dotlacit a to je to, co ta vycerpava a znechucuje ta, ked sa ti to nedari.. ked vezmes to, aki rodicia su, ako fakt, ktory nemas potrebu menit, ulavi sa ti.. a bud to nejak vyladite, aby sa tie vztahy uplne neprerusili, alebo aj nie.. je to v podstate jedno.. rodicia a ich dospele deti spolu nemusia udriavat vztahy.. to je len zvyk

walentina7
2. máj 2024

Ja. Ale musím tam chodiť. Nemám na výber.

nelca0510
3. máj 2024

Ja som výrazne obmedzila kontakt. Pomohlo

matapo
3. máj 2024

...úplne normálne je že sa nestotožňujes s ich názormi, spravanim,... a rovnako úplne normálne je rešpektovať názory iných ( riadiť sa nimi samozrejme nemusíš). Sú to rodičia, tvoja rodina, ktorá ťa miluje a starali sa o teba od narodenia. Zaslúžia si rešpekt aj vďaku aj tvoju pozornosť.

oli18
3. máj 2024

Urob, ako yznas za vhodne, len rataj s tym, ze tvoje deti su toho svedkom a vnimaju to. Toto tvoje spravanie budu raz kopirovat.

autor
3. máj 2024

@simona20201309 no to sa tak trochu neda,kedze byvame od seba daleko tak sa stretavame na viac dni. A ja to uz neviem vydrzat. Kiez by som vedela vybehnut na navstevu na hodinu. Mne uz sa nechce s nimi bavit o nicom. Vsetko je zle, vsetko im vadi, od pocasia cez politiku, az po to co mam oblecene. My sa nehadame, nue su to pre nich neprijemne rozhovori. Oni tk beru ako normalnu vec len ja som ,nechtena z ich spravania.

autor
3. máj 2024

@matapo ako vies, ako sa da respektovat to ze oni si kupia nove auto a kazdeho kto ma starsie.. tym myslim napr.5 rocne idu urazat ze ma haraburdu (par krat az tak ze to ti ludia poculi). Pri tom oni si na to auto este aj pozicali. Nie su ziadny milionari.

autor
3. máj 2024

@oli18 blbe je to ze kopiruju ich spravanie. Napriklad ich zoberiem na veceru do restauracie a otec si na pol restiky nahlas odgrgne a vobec mu to nie je trapne.kludne aj 2x ze sa kazdy obzera.. a kopec ineho..

autor
3. máj 2024

@matapo az tak sa o mna super nestarali. Moji rodicia zili cely zivot na dedine, nikde necestovali,maju zakladne vzdelanie, praca 0 bodov, v ziadnom obore sa nevyznaju ale samozrejme ktokolvek sa s nkmi rozprava tak su najmudrejsi v kazdej jednej teme. Lebo v TV povddali lebo tak to je...

maxalla
3. máj 2024

Ja by som za také sedlacke spravanie rodicov normalne napomenula. Nech sa aj urazia. Tiez by som im povedala, ze s nimi nikam chodit nebudem, lebo sa za nich hanbim, ked sa takto spravaju a uz nech si to preberú ako chcu.. Ak by to slo, radsej by som s nimi travila cas inak, hladala nejaky spôsob, nejaku aktivitu, ktora by nevadila a pri ktorej by mi tsk neliezli na nervy. Kontakt by som neprerusovala, ak by to nebolo ozaj nevyhnutne, alebo ak by ho nechceli prerusit oni.

autor
3. máj 2024

@maxalla ja uz som sa snazila.. cokolcek .. snazila som sa napominat milo aj razne.. im je to jedno. Proste oni mozu lebo ich prave vtedy nieco boli alebo sa zle vyspqli alebo malo svieti slnko alebo vela svieti slnko..

maxalla
3. máj 2024

Takze im je uplne fuk, ze sa s nimi citis neprijemne? Tak to by som asi zvolila silnejsi kaliber a dala ultimatum, ze kym si s nimi, nechces pocuvat ziadne reci o . (dopln si), lebo ta to akurat rozculuje. A ak by s nimi napriek napomenutiu zacali, tak by som odisla. Urobis to parkrat a bud sa uvedomia, alebo sa stretavat prestanete. Blbe, ale co narobis. Udrziavat vztah musia chciet obe strany a obe strany robia kompromisy. Ty im das moznost, ako s tebou vztah udrzat a uz bude na nich, ci im na tom zalezi, alebo budu radsej bez kontaktu s tebou. Treba to ale komunikovat jasne, aby vedeli, co presne ti vadi. Ak by aj tak nemali žiadnu snahu, tak by som kontakt obmedzila.

simona20201309
3. máj 2024

Nepáči sa mi, že nimi tak pohŕdaš. A čo že majú základné vzdelanie a žili na dedine? Véd si tam s nimi žila aj ty nie? Máš ich gény...
To je dobre ze si si uvedomila ze sa da žiť aj inak. Tak otca do reštaurácie neber. Objednaj dobre jedlo a dajte si ho doma. Ak tam idem na viac dní, nemusíš sedieť doma 24h nie?
Myslím, že rodicia sú stále rovnakí, len tebe sa zmenil pohľad na život a vidíš ich teraz inak. Nechcem zas moralizovslat, ale nemyslíš, že si k nim trochu nefer?

autor
3. máj 2024

@simona20201309 no mozno mas v niecom pravdu ale aj tak to prehanaju. Vobec by mi nevadilo ze nemaju vzdelanie a su z dediny ale preco sa tvaria ze zjedli vsetku mudrost sveta. Ze robia vsetko najlepsie ( a pri tom to vobec tak nie je. Otec ani nesoferuju ale samozrejme na vsetkych bude nadavat aj priamo napriklad na mojho manzela ako zle soferuje. A pri tom soferuje normalne. To je priklad. Alebo kritizuju aku strasnu zahradu ma ten a ten ale oni maju 10x horsiu a nikdy im ani ziqdna zelenina nevyrasrie lebo sa nestaraju. a ked im este poviem ze ved nie je skareda, tak sa urazaju ze kazdy ma krajsie nez oni. A pri tom maju na dvore fakt bordel..a kopec inych veci. Dokazu sa natahovat s odbornikmi v hociakej sfere.. a ked uz nie je o com tam hundru na pocasie na choroby atd.. niekedy sme spolu chodili na dovolenky teraz proste aj restauracia je problem... napriklad som tehotna a ppvedala som im ze nech sa nevonavkuju velmi lebo mi to nerobi dobre. Tak prisli ako drogeria. Urazene sa prezliekli ked som im povedala a na druhy den to iste..

yoxinka
3. máj 2024

Toto by som radikálne odstrihla. Sorry, ale to je taká sedláčina až strach. Nejde o to, že sú z dediny a nemajú vzdelanie. Moja babka bola jednuduchá žena, dojička kráv, ale mala CHOCHMES, PRIRODZENÚ MÚDROSŤ a na rozdiel od tvojich rodičov sa nesprávala ako hulvát.

autor
3. máj 2024

@yoxinka velmi nad tym uvazujem ale nejak mi to neda. Ja neviem co robit. Ale normalne som pri nich tak nervozna z toho vsetkeho, ze sa to prenasa az na moju rpdinu a nepaci sa mi to.

tamtamka26
3. máj 2024

proste jednoduchá mentalita...🙄

majlo1234
3. máj 2024

Mam s mamou dobry vztah a absolutne sa nestotoznujem s jej kazolicizmom a dalsimi vecami. Holt, nebyvame spolu, neovplyvnuje ma to velmi, je to ok. Ona sa urcite nestotoznuje s mojimi nazormi

marca12
3. máj 2024

Rodicia nas vychovali a to,ze maju svoje povahy,nie je podla mna dovod na to,aby sme ich zavrhli. Ja mam chladny vztah s rodicmi. Nam lasku neprejavovali a cim su starsi,tym je to s nimi horsie. Odmalicka nas len kritizovali. Kritizuju kazdeho,oni vedia vsetko najlepsie. Ako su na dochodku tak len potiliku a choroby riesia. Neda sa s nimi o nicom rozpravat. Ist s nimi na vylet je taky stres,ze sa z toho tyzden neviem dat dokopy 😂 tak ale co narobime,nezmenime ich. Nejako to s nimi musime vydrzat. Pomahame im vela,nic im nie je dobre,nicim sa im nezavdacis...

autor
3. máj 2024

@marca12 ale vies ono otazka je ci to povaha alebo uz arogancia. Lebo niektore veci mi pridu uz naschval. Ako chodime napriklad aj so svokrovcami na vikend a oni sa dokazu prisposobit na 2 dni a moji rodicia ani na hodinu. Ci uz s jedlom programom alebo napriklad tou vonavkou. Nevystatuju sa tak a pri tom maju obaja vysoke skoly a aj ovela viac penazi a nepotrebuju sa povysovat alebo urazat inych pre nieco. Tiez ked nieco prestrelia tak im manzel povie a priznaju si chybu. Moja mama skritizuje kazde jedlo ktore nevari ona kazdy kolac, vsetkym pohrda nosom, lebo ona robi lepsie. Pri tom zas to nie je pravda. Ona nepochvali ani moj kolac lebo jej je lepsi, lebo ona to robi tak a to tak sa ma.. Nie je to o tom ze restauracne jedlo..

yoxinka
3. máj 2024

V tvojich rodičoch vidím takú tú slovenskú malosť a brutálne komplexy komplet zo všetkého. Nemajú žiadne sebavedomie, preto všetko kritizujú, potrebujú mať stále pocit moci, preto všetkými pohŕdajú a správajú sa tak ako sa správajú. Dospelý, inteligentný, rozhľadený, sebavedomý človek si nepotrebuje nič dokazovať, nad nikoho sa povyšovať a nemá problém s úspechom iného človeka. Keď vidí, že je niečo dobré, nemá problém to oceniť. To vidíš na správaní svokrovcov.

michelle567
3. máj 2024

Neobmedzila by som kontakt, mne by to nedalo. Asi jedným uchom dnu a druhým von, nehadala by som sa. Ich už asi nijako nezmeníš.

simona20201309
3. máj 2024

@yoxinka píšeš o jej rodičoch! Trochu sa ovládaj.
Nemôže byť každý dokonalý, úžasný inteligentný, krasny a múdry človek. Teraz hodíme do plynu všetkých kto nespĺňa nejaký štandard? Ich správanie je tiež len ovplyvnené ich rodičmi a štýlom života. Žijú celý život na dedine... je to aj prostredím v ktorom žijú cely zivot a vychovávali ich ľudia ktorí tiež žili celý život na ded8ne a zmyslom ich života bolo pole a dobytok.
Neurazaj tak ľudí. 90%Slovákov je rovnakých. Ohovaraju, závidia, nedopraju, hľadajú vo všetkom len to zle a vôbec to nie je dedinou.

yoxinka
3. máj 2024

@simona20201309
Tak moment! Ty čo splietaš, prosím ťa???? Kde som písala, že ich treba hodiť do plynu???? Pár príspevkov vyššie píšem, že moja babka bola obyčajná dojička kráv, celý život bola len na dedine a nesprávala sa tak ako tuto autorkiny rodičia. Láskavo mi nevkladaj do úst veci, ktoré som nenapísala! Ja som dievča z dediny, moja rodina sú úplne jednoduchí ľudia, robotníci, majú maximálne učňovky, takže mi tu nevypisuj o ľuďoch, ktorí žijú celý život na dedine. Ja nikoho neurážam, len konštatujem fakty a neviem, čo sa štorcuješ, lebo samotná autorka mi dala za pravdu 🤦‍♀️.

jomarch
3. máj 2024

ahoj, ja mam s nasimi velmi rozdielne nazory. politika sa radsej nerozobera, ked som u nich, lebo by sme sa do krvi pohadali. tiez radi kritizuju a povysuju sa. vo vela veciach som uz hodila flintu do zita ako sa hovori, proste ich neprerobim, je to generacia vychovana rodicmi, ktori si zazili vojnu, su raz taki. za vela veci by som sa vedela s nimi strasne povadit. riesia veci, ktore sa ich absolutne netykaju a a ji nikdy tykat nebudu ale su schopni sa nad tym pohorsovat, akoby ich zivot zavisel len od toho. povedala som si vsak, ze napriek tymto nazorovym rozdielom su to stale moji rodicia a urobili toho pre mna v zivote velmi vela. drzim ti palce, je to tazke rozhodovanie.

reanda
3. máj 2024

stve ta to, lebo su to tvoji rodicia a teba uraza, ze sa chovaju ako hlupaci.. hakbis sa za nich.. odputaj sa od tej vazby, ze mas s nimi rovnake geny, ze su to rodicia a nebude ta to tak stvat.. ber ich ako cudzich ludi.. potom sa ti bude aj lahsie povznasat nad ich recami a nebudes mat potrebu ich menit a vychovavat.. a ked ozaj nemas ziadny dobry dovod sa s nimi stretavat, no tak sa proste nestretavaj.. dospej.. dospely clovek nerobi veci preto, ze musi, ale preto, ze chce a vidi v tom zmysel

reanda
3. máj 2024

a s tym pochopenim rodicov, toho, v com vyrastali a preco su taki a vdacnosti im za zivot a starostlivost, bez ohladu na to, ako sa chovaju - ja toto tiez nedokazem.. respektive ani nechcem.. mam za to, ze clovek ma vzdy na vyber a nech ma akokolvek tazky zivot, vzdy ma moznost vybrat si chovat sa ludsky a charakterne.. a mnohi si to aj vyberu, aj ked si presli velmi narocnymi situaciami.. a su ludia, ktori si to proste nevyberu, nesnazia sa o dobro, podliehaju slabosti, vyberaju si radsej hlupost, staznosti a kydanie na inych - je to ich vyber a to, co prezili, alebo cim boli formovani, su len vyhovorky.. VZDY sa da prekrocit svoj tien, kazdy dostava v zivote na to sance a ked ich nevyuzije - ok, jeho volba, ale preco by som si ho mala za to vazit?

autor
3. máj 2024

@reanda no presne... moja mama sa stazuje ze je tucnejsia a vzdy jej je vsetko oblecenie male.. ked jej poviem schudni tak milion vyhovoriek preco sa to neda..a ona uz nikdy neschudne lebo prechod atd.. hlavne ze jej suseda rovesnicka cvici v lete na trave a behava a aj schudla a sa z nej vysmieva ze aka sa robi panicka. A ked jej poviem schudni aj ty ked ti to vadi.. tak zrazu uz ona taka tucna nie je lebo su aj ovela tucnejsie.. a este mne povie pockaj aka ty budes ked budes stara.. a ked jej poviem ze nech vari zdravsie alebo nech sa viacej hybe tak nie.. neprekroci svoj tien lebo nechce a presne o tom to je. Mozu byt aj iny ale nechcu.. mozu byt tolerantnejsi, ohladuplnejsie, slusnejsi ale nechcu.

reanda
3. máj 2024

nechcu.. to je ich vyber.. treba ho respektovat.. netreba sa snazit ich menit a nutit do ineho vyberu.. ale takisto netreba nutit seba to prijat ako nieco, co je v poriadku a nechat si tym kazit zivot.. vybrat si clovek moze iba pre seba, nie za inych