Vzťahová terapia ako nástroj odhalenia manipulácie a násilia
Ahojte, boli ste prosím niektorá z vás na vzťahovať terapií, alebo aj inej. Kde ten mentor vedel nejakými svojimi poznatkami preukázať, že ten muž vykazuje narcistické a manipulatívne črty? A dalo sa to potom použiť ako dôkaz na súde? Alebo tí muži vedia hrať aj tam svoje hry?
Ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď. ❤️
@anonym_autor nie, aby to bolo na súde platné treba psychologický posudok u klinického psychológa, na diagnostiku hraničnej poruchy osobnosti je potrebné splniť viaceré kritériá a prejsť komolexnou diagnostikou.
Odporúčam hlavne žiadneho mentora a žiadneho kouča. Vzťahová terapia rieši zlepšenie vzťahu medzi partnermi, rieši sa minulosť, vzorce z detstva, komunikáciu medzi rodičmi, riešenie konfliktov…
Vztahova terapie ma za ulohu "zachranit" vztah, nie dopomoct k jeho ukonceniu. Ked sa chces rozviest, tak sa rozvadzaj. Nemusis dokazovat, ze zijes s manipulatorom, staci ak si budes jasne stat za svojim, ze s tymto clovekom uz nechces zdielat zivot. Ak by si aj dokazala, ze je narcis a manipulator co by si tym dosiahla? Rozvodovy sud nie je trestne konanie, kde sa musi dokazovat vina a nevina. Rozvodove konanie je o tom, ze sa rozvedie nefunkcne manzelstvo podla platnych zakonov.
Vztahova terapie ma za ulohu "zachranit" vztah, nie dopomoct k jeho ukonceniu. Ked sa chces rozviest, tak sa rozvadzaj. Nemusis dokazovat, ze zijes s manipulatorom, staci ak si budes jasne stat za svojim, ze s tymto clovekom uz nechces zdielat zivot. Ak by si aj dokazala, ze je narcis a manipulator co by si tym dosiahla? Rozvodovy sud nie je trestne konanie, kde sa musi dokazovat vina a nevina. Rozvodove konanie je o tom, ze sa rozvedie nefunkcne manzelstvo podla platnych zakonov.
@viestta Tiez som nepochopila, ze naco to chce vytahovat ma sude. Sudca ma v pazi, ci je alebo nie je niekto manipulator.
Znie to trochu manipulativne 😅 dotiahnut niekoho na terapiu, aby ho usvedcili z manipulacie.
Je mozne, ze by vam vztahova terapia v niecom pomohla. Ono sa tam nie vzdy zachranuje vztah, naopak vacsina tychto terapeutov ti da podpisat papier, ze chapes, ze ta terapia nemusi skoncit happyendom a rozchod je mozny. Ale mohlo by vam to pomoct cosi si uvedomit/mozno tebe by to dalo vacsiu istotu, ze v tom nechces byt.
Ale myslim, ze na sud by sa to nedostalo, lebo tam asi bude nejaka mlcanlivost, ak teda nejde o posudok samotneho sudu.
@anonym_autor to je najlepšie nahádzať špinu na muža ale o sebe nepovieš nič, však ty si "neviniatko "🤦.. zamysli sa niekedy aj sama nad sebou, úprimne ti to odporúčam. Vzťah je o dvoch.
Som partnerský terapeut a áno väčšinou prichádzajú páry, ktoré chcú ešte vzťah zachrániť, no nie vždy sa to podarí. Niekedy až na terapii, keď začnú odhaľovať veci o ktorých nahlas jeden pred druhým predtým nehovorili zistia, že vzťah nejde zachrániť. a áno terapia odkryje často krát veľa vecí. Ak sa podarí vzťah zachrániť, je to vzájomné uvedomenie si prečo nastala táto kríza a ochota na vzťahu pracovať.

Nieje jednoduchsie,ked niekto je násilný, zavolať policajtov?