Zamilovala som sa do kolegu, ktorý je asi autista
Vlastne ani neviem, nie som psycholog, ale zaujimalo by ma ci ste niekoho takehoto stretli resp. ci mate niekto takehoto partnera a ako spolu fungujete. Mam kolegu, 33 rokov. Za den povie mozno tak tri vety, nieco take ze ''ahoj'', ''ako sa mas'', ''aky si mala vikend'' od neho nehrozi, usmievat sa som ho videla mozno tak dva krat, aj to hned prestal ked videl ze som si to vsimla. Trvalo mi takmer rok dostat sa cez tu drsnacku skrupinu a zistila som ze je to vlastne uplne super chalan so skvelym zmyslom pre humor a zmyslanim daleko starsieho a skusenejsieho muza. Aj sa mi trocha otvoril a zistila som ze este nemal ziadny vztah, ze sa vlastne ani nikdy o ziaden nesnazil, ma pocit ze si s malokym rozumie, preferuje samotu. Inac nevyzera zle, stara sa o seba, zije sam vo vlastnom byte, dokonca si aj sam vari co je teda u muzov rarita. Kolegovia ho napriek jeho chladnemu spravaniu maju radi, ale za chrbtom sa teoretizuje ze asi bude na autistickom spektre. Uprimne neviem co mam robit. Mam pocit ze k nemu zacinam citit viac nez len kamaratske sympatie, a mam pocit ze uz mu nie som ani ja lahostajna. Neviem ci to mam risknut alebo to nechat len v kamaratskej rovine.
Že asi bude na autistickom spektre?🫣
Takže to vy ste mu dali diagnozu?
Chceš raz deti?
@anonym_autor autisti su vacsinou asexuali a emocionalne chladni. Ano, su super inteligentni a pracoviti, ale dusevnej podpory, pohladenia a objatia sa nedockas. Ak ano, je to silene a citis, ze mu to je proti voli. A sex totalne bezcitny, mechanicky a bolestivy. Zazila som a uz nikdy.
Nemusí byť autista. Tiež som veľký asocial veľmi podobný tomu čo píšeš o kolegovi a autista nie som. Šancu by som tomu dal. Ale hovorí sa že nežer tam kde serieš. Ale pokiaľ ste si rovnocenný kolegovia a nie si jeho šéfom alebo naopak tak asi v pohode 🙂
@anonym_autor neviem a asi nikto nevie, ani on sam, ani ty. Môžeš to i dopredu zabaliť. Jedine ako to môžeš naozaj zistiť, je do toho ísť postupne, vela sa rozprávať, počúvať sa navzajom a ak by to nebolo ono, niečo zasadne ti bude prekážať, môžeš to ukončiť.
Či ma/nemá autizmus? aj každý autista môže byt iný.
Možno je to gay a hra dobre divadlo. Vlastne je mi jedno či je to či to, chlap by mal dobíjať ženu a nienzena svoju ružovú predstavu
@anonym_autor autisti su vacsinou asexuali a emocionalne chladni. Ano, su super inteligentni a pracoviti, ale dusevnej podpory, pohladenia a objatia sa nedockas. Ak ano, je to silene a citis, ze mu to je proti voli. A sex totalne bezcitny, mechanicky a bolestivy. Zazila som a uz nikdy.
@anonym_9db566 to si teraz prilis vela ludi do jedneho vreca hodila, nie nadarmo je to autisticke spektrum, nie vsetko co pises sa da aplikovat na jedneho cloveka, nie je clovek ako clovek a plati to aj na tych v spektre
Že asi bude na autistickom spektre?🫣
Takže to vy ste mu dali diagnozu?
@anonym_8a377b necuduj sa.. tu na MK je to uplne "normalne" 🙂 🙂
@anonym_autor je úplne jedno, či je, či nie je autista. Dôležité sú veci.
1. Nehľadá vzťah
2. Nevie/ nechce komunikovať
3. Je emocionálne oplostely/ chladný.
4. Nemá empatiu
Bohužiaľ s takým človekom nemôžeš mať plnohodnotný vzťah. Vzťah v ktorom empatický očakávaš podporu, súcit, sústrasť, pohladenie, sex, intimitu, zdravé prostredie pre deti, pre seba, komunikáciu obojstrannú v ktorej druhá strana prejavuje záujem aj gestikulaciou, mimikou a neverbálne.
Je jedno či je autista, psychopat, narcista, alebo " len " čudák. Ak nedostávaš vo vzťahu to čo máš dostávať, je to jednostranne bolestivé snaženie, ktoré nikam nevedie, iba tak do pekiel. 😳
@anonym_9db566 záleží od človeka každý autista je iný a inak sa prejavuje to že ty si stretla takéhoto neznamena že je taký každý
@anonym_autor je úplne jedno, či je, či nie je autista. Dôležité sú veci.
1. Nehľadá vzťah
2. Nevie/ nechce komunikovať
3. Je emocionálne oplostely/ chladný.
4. Nemá empatiu
Bohužiaľ s takým človekom nemôžeš mať plnohodnotný vzťah. Vzťah v ktorom empatický očakávaš podporu, súcit, sústrasť, pohladenie, sex, intimitu, zdravé prostredie pre deti, pre seba, komunikáciu obojstrannú v ktorej druhá strana prejavuje záujem aj gestikulaciou, mimikou a neverbálne.
Je jedno či je autista, psychopat, narcista, alebo " len " čudák. Ak nedostávaš vo vzťahu to čo máš dostávať, je to jednostranne bolestivé snaženie, ktoré nikam nevedie, iba tak do pekiel. 😳
@anonym_fc5db3 perfektne a výstižné
a možno je len gay
@anonym_autor Moze byt len tazky introvert. Ak si s nim rozumies, tak ja by som sa nenechala odradit tym, co sa "za chrbtom teoretizuje". Ludia vzdy teoretizuju, ked je niekto trochu iny ako vacsina.
@anonym_9db566 uff riadna blbost. Nemozes podla jedneho hovorit na vsetkych
Keď sa chces trápiť vo vzťahu, ktorý ťa nebude vôbec napĺňať,vieš si predstavit žiť vedľa "živej múmie"a v podstate si pripravená nikdy nedostať to, čo v normálnom vzťahu má byť,tak len do toho.
Ale ak sa máš čo len trochu rada,tak sa na toto vykašleš.
@anonym_autor ono autisti sú skvelí ľudia... ale majú jednu obrovskú nevýhodu, že ich IQ je oveľa vyššie ako u bežných ľudí - lenže tak super ako to znie, v praxi to tak super nie je, lebo práve preto sú asociálny a nevedia komunikovať. Jednoducho necítia potrebu komunikovať, majú bohatý vnútorný svet, ale nevedia ho vyjadriť lebo bežných ľudí témy autistov nezaujímajú alebo sú tabu a zas naopak. Emócie síce nevyjadrujú, ale za to ich vnútorne prežívajú 2x tak intenzívne... Nie sú to zlí ľudia, sú príliš úprimní a chladní lebo nemajú morálne zábrany, v ich hlave to proste funguje úplne inak.
@anonym_autor ono autisti sú skvelí ľudia... ale majú jednu obrovskú nevýhodu, že ich IQ je oveľa vyššie ako u bežných ľudí - lenže tak super ako to znie, v praxi to tak super nie je, lebo práve preto sú asociálny a nevedia komunikovať. Jednoducho necítia potrebu komunikovať, majú bohatý vnútorný svet, ale nevedia ho vyjadriť lebo bežných ľudí témy autistov nezaujímajú alebo sú tabu a zas naopak. Emócie síce nevyjadrujú, ale za to ich vnútorne prežívajú 2x tak intenzívne... Nie sú to zlí ľudia, sú príliš úprimní a chladní lebo nemajú morálne zábrany, v ich hlave to proste funguje úplne inak.
@anonym_33da84 a načo sú obyčajnému človeku nevyjadrené emócie? To sú z môjho pohľadu žiadne emócie. Necítia potrebu komunikovať? Tak komunikácia je absolútny základ vzťahu, bez toho to nejde. Môžu to byť fajn ľudia a dobrý ľudia, ale podľa toho, čo píšeš totálne nepoužiteľný do normálneho partnerského vzťahu. Ibaže by niekomu vo vzťahu nechýbali emócie a komunikácia. 🤔😳
Neni len introvert? 🤔
Takmer som sa znepokojil, že ide o toho "autistu" čo v inej téme fňuká ako sa nešťastne zaľúbil niekde na hale, ale ten zas toho nakecá aj za piatich, tak to nebude on.
@anonym_9db566 čože? Práveže sú až príliš citlivý. Len si utrie jej sliny z líca alebo úst. 😊
Moj priatel je rovnaky.
Nie, nie je autista.
Ano, zaciatky boli tazke.
Nie. Nestaci mat rad. Takeho cloveka musis milovat telom aj dusou aby si to uniesla. Vysledok stoji za to.
Keď sa chces trápiť vo vzťahu, ktorý ťa nebude vôbec napĺňať,vieš si predstavit žiť vedľa "živej múmie"a v podstate si pripravená nikdy nedostať to, čo v normálnom vzťahu má byť,tak len do toho.
Ale ak sa máš čo len trochu rada,tak sa na toto vykašleš.
@jaskolka Aka ziva mumia? Autorka pise, ze ide o cloveka so skvelym zmyslom pre humor a s dospelym myslenim, ktore je jej sympaticke.
@anonym_autor Este dodam, ze moj muz bol tiez velmi dlho sam a tiez mali ludia na to vselijake teorie, od autistu po gaya. Realne boli uplne mimo, nevedeli nic o jeho dovodoch. Ja som sa vobec nezaoberala tym, co si kto mysli, aj mi bolo jedno, ze bol tak dlho sam. A keby aj mal diagnozu, bolo by mi jedno aj to. Proste som si s nim rozumela, citila som, ze je to clovek pre mna a je to tak doteraz, uz 15 rokov.
@jaskolka Aka ziva mumia? Autorka pise, ze ide o cloveka so skvelym zmyslom pre humor a s dospelym myslenim, ktore je jej sympaticke.
@marianarem píše,tiež,že ten človek preferuje samotu,necíti sa dobre v spoločnosti, úsmev na ňom nevidno, spontánne rozprávať nevie.
To,že má zmysel pre humor, zistila vtedy,keď sa jej "konečne otvoril". Naozaj si myslíš že človek s takou povahou bude už stále usmiaty a vtipný? Nemá to v spontánnom správaní, možno na chvíľu,keď je taká atmosféra.
Keď sa zase uzavrie,tak bude ju zase baviť "otvárať"ho? A zase,a zase a zase a zase....
Este sa moze stat jedna vec.
Nemusi byt vobec autista, ani v spektre, len svojsky, velmi plachy a neisty (co skryva za svoju fasadu chladu).
Ked ho konecne rozhovoris a otvoris a on sa nejak konecne sebavedomejsie udomacni v kolektive medzi kolegami (aj oni zistia, ze je vlastne uplne fajn), tak ty zistis, ze on cely zivot tuzi po inom type zien, ktory sa mu zdal (s jeho nastavenim) nedostupny, nedosiahnutelny. Ale ukazala si mu cestu a on si trufne to skusit.
Takze zistis, ze ty si po usi do neho zalubena, ale pre neho si len vyborna a trpezliva kamoska, ktoru si vazi ako kamosku, ale vztah by chcel s uplne inou zenou. On bude zalubeny do uplne inej.

v akom ste pracovnom vztahu/ hierarchii?