Život s ľuďmi s narcistickými sklonmi
Citim trosku taky smutok, nepochopenie. Myslim, ze mam muza s narcistickymi sklonmi. Nejak som to spociatku nechapala, volakedy sa o tomto tak nerozpravalo, az teraz tak sa postupne zacali riesit tieto veci. Urcite nie je ukazkovy narcis, skor ma iba narcisticke sklony, ale aj tak mam pri nom taky zvlastny pocit. Ked som nad tym dlho dlho premyslala, uvedomila som si, ze aj moja mama je taka. Asi preto som si aj muza takeho. Vyrastat, ale aj zit v takom prostredi cele desatrocia sa na mne podpisalo. Necitim sa s nimi dobre, akokeby som ani neexistovala. Nedokazem ich pocuvat. Ale tvarim sa, ze to robim. Vlastne neviem, co s tym dalej? Je to moja mama, moj muz. Muza by som este teoreticky mohla vymenit, ale mamu? S nimi nie dobre a bez nich? Este horsie? Ci lepsie? To uz by som ostala uplne sama. Mam pocit, ze ostatne medziludske vztahy mi to nedokazu vykomenzovat, teda kamosky a v praci. Je tu niekto, kto to ma podobne a vieme si vymenit pocity? Mozno nejake napady?
Chápem ťa, určite to tak môže byť. A celé roky keď v tom človek žije tak si to nevie uvedomiť, keď o tom nemá vedomosť.Je to skvelé, že teraz sa o tom verejne hovorí, na internete, YouTube je veľa autorov, podcastov a hlavne v anglickom jazyku. Tak oslobodiť sa od narcistov je prvý krok k uzdraveniu. Áno, nie vždy sa to dá. Aj od matky sa dajú zredukovať kontakty, menej volať, menej počúvať, tak prísť, vybaviť čo je potrebné a odísť, vedome si nepripúšťať jej reči, prípadne nejako neverbálne dať najavo, keď začne poúčať, kritizovať tak pretočiť očí napríklad a povedať otrávene "mne sa o tom nechce baviť," alebo len "no dobre". Tiež sa odporúča napríklad spísať si, čo sa mi v detstve nedostávalo, napríklad, pozornosti od matky, alebo som bola stále posudzovaná, alebo matka mi nadávala pocit že som pre ňu dôležitá. A je dôležité nebyť nejako závislý na tých ľuďoch, ale aj na iných a vedieť byť sám. To môže byť ťažké pre obete narcizmu. Odporúčam veľmi YouTube kanál Spoznej svého psychopata od Jána Dvořáka. Alebo Evolúce vztahu (Mirek Sazavsky) väčšinou češi, alebo angličania, ak vieš anglicky.
@miniovecka ešte pri antisocialnej poruche osobnosti.
Za a) kazdy clovek na plane ma do istej miery narcisticke sklony, je to spektrum a je to dokonca aj zdrave. Za b) opatrne s tymi diagnozami, pozeram, ze aktualne je z kazdeho laika klinicky psycholog.
A nie, najskor sa nezmeni. Nemusi byt vobec narcista, len mu proste nezalezi a nechce sa menit. To je cele. Chapem, ze niekedy je milosrdnejsie veci radsej zakryt diagnozou, ale to nepomoze nikomu.
je to ťažké, ale vieš, niekedy je lepšie byť sama než s toxickými ľuďmi
Za a) kazdy clovek na plane ma do istej miery narcisticke sklony, je to spektrum a je to dokonca aj zdrave. Za b) opatrne s tymi diagnozami, pozeram, ze aktualne je z kazdeho laika klinicky psycholog.
A nie, najskor sa nezmeni. Nemusi byt vobec narcista, len mu proste nezalezi a nechce sa menit. To je cele. Chapem, ze niekedy je milosrdnejsie veci radsej zakryt diagnozou, ale to nepomoze nikomu.
@dorottka porucha osobnosti nie je choroba.
@sova7 Nesúhlasím, akákoľvek porucha osobnosti je duševná choroba. Niekedy je liečitelná ale aj nemusí. Autorka nedala dostatok informácii tak asi sotva dostane relevantnú odpoveď. Ja odporúčam aby sa poradila s odborníkom.
@pedro1234 duševná choroba a porucha osobnosti sú dva úplne odlišné problémy. Porucha osobnosti je vývoj patologickým smerom je to vada v základnej výbave a nie je liečiteľná. Narcistom sa terapia neodporúča vôbec. Duševná choroba sa dá liekmi dostat pod kontrolu.
@sova7 Nesúhlasím, akákoľvek porucha osobnosti je duševná choroba. Niekedy je liečitelná ale aj nemusí. Autorka nedala dostatok informácii tak asi sotva dostane relevantnú odpoveď. Ja odporúčam aby sa poradila s odborníkom.
@pedro1234 podľa MKCH 10 ( medzinárodná klasifikácia chorôb ) je narcistická porucha osobnosti zaradená pod diagnózu F 60.8 iné špecifické poruchy osobnosti.
@pedro1234 duševná choroba a porucha osobnosti sú dva úplne odlišné problémy. Porucha osobnosti je vývoj patologickým smerom je to vada v základnej výbave a nie je liečiteľná. Narcistom sa terapia neodporúča vôbec. Duševná choroba sa dá liekmi dostat pod kontrolu.
@sova7 aj keď počúvam krimi podcasty, alebo hodnotenia psychológov na kriminálne prípady, tak hovoria, že duševná choroba v čase spáchania skutku nebola zistená, páchateľovi však bola diagnostikovaná napríklad narcistická porucha osobnosti. A kým duševná choroba môže mať vplyv na príčetnosť, teda v čase spáchania skutku či mohol páchateľ rozpoznať následky svojho, konania, napríklad taký schizofrenik, tak narcizmus nikdy nie je dôvod, aby nebol trestne zodpovedný páchateľ.
@sova7 aj keď počúvam krimi podcasty, alebo hodnotenia psychológov na kriminálne prípady, tak hovoria, že duševná choroba v čase spáchania skutku nebola zistená, páchateľovi však bola diagnostikovaná napríklad narcistická porucha osobnosti. A kým duševná choroba môže mať vplyv na príčetnosť, teda v čase spáchania skutku či mohol páchateľ rozpoznať následky svojho, konania, napríklad taký schizofrenik, tak narcizmus nikdy nie je dôvod, aby nebol trestne zodpovedný páchateľ.
@rejka7 presne tak. Človek s poruchou osobnosti nemusí byť duševne chorý psychicky je v poriadku len ako človek osobnosť je patologický a svoje konanie si plne uvedomuje a často ublizuje rád. Schizofrenik napríklad môže počuť hlasy mať halucinácie a pod ich vplyvom niečo urobí ale nerobí to vedome. Lieky tie prejavy môžu utlmiť a môže normálne fungovať. Jeho osobnosť je v poriadku. Ak by sme psychopata dostali k odborníkovi lieky ho môžu trochu korigovať ale jeho osobnosť ostane patologicka nezmení sa vždy bude narusený. Ale to je veľmi jednoduchý opis
@rejka7 presne tak. Človek s poruchou osobnosti nemusí byť duševne chorý psychicky je v poriadku len ako človek osobnosť je patologický a svoje konanie si plne uvedomuje a často ublizuje rád. Schizofrenik napríklad môže počuť hlasy mať halucinácie a pod ich vplyvom niečo urobí ale nerobí to vedome. Lieky tie prejavy môžu utlmiť a môže normálne fungovať. Jeho osobnosť je v poriadku. Ak by sme psychopata dostali k odborníkovi lieky ho môžu trochu korigovať ale jeho osobnosť ostane patologicka nezmení sa vždy bude narusený. Ale to je veľmi jednoduchý opis
@sova7 choroba je jedna vec a porucha druhá. A niekto môže mať aj chorobu napríklad depresiu a ku tomu mať aj hraničnú poruchu osobnosti, čo je asi aj dosť časté.
@sova7 choroba je jedna vec a porucha druhá. A niekto môže mať aj chorobu napríklad depresiu a ku tomu mať aj hraničnú poruchu osobnosti, čo je asi aj dosť časté.
@rejka7 je to tak. A aj poruchy osobnosti sú málokedy čisté väčšinou je tam kombinácia že ten človek je hlavne narcista a má aj nejaké črty paranoidnej poruchy a podobne. Býva to rôzne miešané.
Ťažko sa mi uvádzajú príklady, je to skôr taký jemný pocit. Muž napríklad akúkoľvek debatu zvrtne na seba. A mama, teraz ako starne sa silnejšie objavujú jej maniere ako z detstva, tak sa mi vynárajú negatívne pocity. Sú tam také formy ked sa tak stavia nad druhých, a aj ten ton je taky povysenecky, akokeby bola snáď nejaká profesorka. Taky autoritatívny.
No zase nemylme si autoritatívnu a povysenecku povahu hneď s narcizmusom. To sú také povahy. To ešte neznamená ze je narcis ta.
No zase nemylme si autoritatívnu a povysenecku povahu hneď s narcizmusom. To sú také povahy. To ešte neznamená ze je narcis ta.
@bielasovicka
Môžeš dať príklady na narcisticku povahu?
@bielasovicka tak ja som napísala ze sú tam jemne narcisticke črty, nie ze majú narcizmus. To by som si ani netrúfla "diagnostikovat".
Nebojuj s nimi, ak si vo vzťahu a máš záväzky, tak vydrž a jedine čo sa dá, ak ti neubližuje fizycky, pochvál ich, povzbud ich, pripadne neodpovedaj ak idu veci do extrému a na všetko si vypytaj viac času.. to by na začiatok stačilo. Ten čas na ďalšie rozvíjanie je najlepšia voľba, lebo sa aj ty pripravis na komunikáciu a aj oni vychladnú.
Pozri ja mam matku psychopatku a jedine co pomohlo je prerusit vztahy... a konecne sa mi zacalo v zivote darit... a ano, nemam. nikoho okrem manzela, nakolko aj jedna sestra je tazky psychopat s EQ =0 a dalsia sestra tazky narcis s prepracovanymi manipulatorskymi sklonmi...neexistuje neistota ci je niekto narcista, alebo psychopat...je alebo nieje!? u obidvoch nazvime to typoch osobnosti mas opakujuce sa vzorce správania....cize najprv si treba byt istý a potom sa vymamit z ich kontroly.... a pozor je to jak naschval ze ak si výchovavana v psychopatickej rodine... cely zivot sa na teba psychopati lepia...mne teraz trvalo 5 rokov sa jedneho zbavit, aj ked emocionálnu závislosť mam stale 🫣... cize problem netreba bagatelizovat ale treba si byt isty ze partner ci matka trpia poruchou osobnosti... to ze niekto je narcis a egoista a upriamuje pozornosť na seba moze byt cisto len povaha...psychopat a narcis ta vsak moze kludne dohnat az k samovražde ( co je extrem) kukni si toto napríklad https://blog.sme.sk/tomasmiklosko/spolocnost/to...