Život s narcistickým partnerom: Skúsenosti z domova
Keďže ste tu mali už veľa z vás narcistickych partnerov, chcem sa opýtať, ako to mali doma? Vedia ich rodičia, že sú narcisti? Pripadne aj doma majú také zle správanie k rodinným príslušníkom?
Nie môj muž, ale poznám, neudržuje vzťahy so súrodencami ani dospelými deťmi a ich rodinami, lebo všetci sú podľa neho hlúpi, len on hotový Einstein... Pričom je to samozrejme skôr naopak, najväčší hlupák je on...
@anonym neodporúča sa informovať rodinu narcistu, že je to psychopat, narcista. Rodina je tiež pravdepodobne toxická. Prípad: muž narcista, jeho matka potvrdená emocionálna nestabilita, čiže Hraničná porucha osobnosti, emocionálna nezrelost a hraničné kognitívne schopnosti. Takže, po zdelení informácie by matka ani nevedela o čom je reč. S matkou a troma súrodencami jedna arogantne, nepekne. Matka si to nechá, je tie narušená, súrodenci niektorí sa odstrihli úplne, iní reagujú len nevyhnutne, bez emočne, žiadne vzťahy. Jeden súrodenec je " flying monkey", takže kontakt je na jednotku. Pokiaľ sa jedná skutočne o narcistu, rodina je takmer vždy toxická a vládnu v nej nezdravé vzťahy, takže sa absolútne neodporúča nikomu zdôverovať, ani informovať.
@anonym_autor Vacsinou tato porucha vznikne kvoli patologickej rodine, kde sa vsetci navzajom k sebe nespravaju bohvieako.
@anonym neodporúča sa informovať rodinu narcistu, že je to psychopat, narcista. Rodina je tiež pravdepodobne toxická. Prípad: muž narcista, jeho matka potvrdená emocionálna nestabilita, čiže Hraničná porucha osobnosti, emocionálna nezrelost a hraničné kognitívne schopnosti. Takže, po zdelení informácie by matka ani nevedela o čom je reč. S matkou a troma súrodencami jedna arogantne, nepekne. Matka si to nechá, je tie narušená, súrodenci niektorí sa odstrihli úplne, iní reagujú len nevyhnutne, bez emočne, žiadne vzťahy. Jeden súrodenec je " flying monkey", takže kontakt je na jednotku. Pokiaľ sa jedná skutočne o narcistu, rodina je takmer vždy toxická a vládnu v nej nezdravé vzťahy, takže sa absolútne neodporúča nikomu zdôverovať, ani informovať.
@anonym_812532 ako by zareagovala taká rodina narcistu?
@anonym_autor to sa dedi, narcista sa nerodi len tak, svokra je tiez narcistka a jej matka /babka/ tiez bola a ano vzdy je cierna ovca rodiny po ktorej sa vsetci vozia.
@anonym_812532 kto je "flying monkey"?
a ked to chces pre lenivca, ktory nevie po anglicky, tak: https://vygooglimtozateba.sk/
@anonym_autor mam skusenost. Chlap co naslúboval hory doly, nic nesplnil, vela veci a situacii otacal proti mne, pasivna agresia - hocikedy, ked sa mu nieco nepacilo sa odmlcal a potom sa tvaril, ze sa nic nestalo, najvacsia obet bol stale, ze ja z neho debila robim a podobne. A co sa tyka rodicov , resp. mamy , u nej bol ten najlepsi chlapec na svete, vzdy spolahlivy, ochotny. Ona bola podobna ako on, stale najvacsia chudinka.
@anonym_812532 ako by zareagovala taká rodina narcistu?
@anonym_b31e86 pokiaľ je matka narcistická, hraničná, antisocialna, alebo je na inom psychopatickom spektre, čo s najväčšou pravdepodobnosťou bude, tak by reagovala typický. Teda gaslightingom, popieraním a zvalenim viny na autora poznámky. V praxi to znamená: Čože narcista? Ty sa počúvaš čo hovoríš? Toto si kde vyčítala pani múdra, aha takú inteligentnú sme tu ešte nemali. (A teraz otočenie viny na autora) : sa pozri sa seba, si mimo, aj tvoja sestra sa lieči na hlavu, aj ty potrebuješ niečo na hlavu. Formulácia viet závisí aj od inteligencie narcistu.
Narcistická porucha osobnosti je psychiatrická diagnóza, kterou uděluje psychiatr.
To, ze se někdo chová egoisticky, používá manipulační techniky , chová se megalomansky a nebo neempaticky, neznamená okamžitě, že je „narcista“.
Píšu to proto, že mi přijde alarmující, jak laici na základě pár osobnostních rysů s lehkostí připisují ostatním diagnózy.
Na netu se s tím roztrhl pytel, najednou se to všude hemží samými narcisty, panickými poruchami, borderline poruchami…což pak bagatelizuje problémy lidi, kteří těmito nemocemi opravdu trpí.
Narcistická porucha osobnosti je psychiatrická diagnóza, kterou uděluje psychiatr.
To, ze se někdo chová egoisticky, používá manipulační techniky , chová se megalomansky a nebo neempaticky, neznamená okamžitě, že je „narcista“.
Píšu to proto, že mi přijde alarmující, jak laici na základě pár osobnostních rysů s lehkostí připisují ostatním diagnózy.
Na netu se s tím roztrhl pytel, najednou se to všude hemží samými narcisty, panickými poruchami, borderline poruchami…což pak bagatelizuje problémy lidi, kteří těmito nemocemi opravdu trpí.
@elzu problem je, ze narcista nikdy k psychiatrovi nepojde, cize nikdy tu diagnozu nedostane, ale to neznamena, ze nie je narcista. Chcem vidiet narcistu, ktory ide k psychiatrovi. Ked hlavna crta narcizmu je, ze si nikdy neprizna chybu.
@elzu problem je, ze narcista nikdy k psychiatrovi nepojde, cize nikdy tu diagnozu nedostane, ale to neznamena, ze nie je narcista. Chcem vidiet narcistu, ktory ide k psychiatrovi. Ked hlavna crta narcizmu je, ze si nikdy neprizna chybu.
@kajus_a môj ex bol u psychiatra, ale iba po testy na drogy. Keď tam aj zájde, psychiater nemá dôvod mu určovať diagnózu.
@kajus_a presne tak, ale keď žiješ s niekým, kto bol na začiatku ideálny a po napríklad prvom dieťati sa zmenil. Nedáva peniaze, aj keď si na rodičaku, doma nič neurobí, kontroluje ťa, či sú všetky domáce práce, vytýka, robí scény za úplne banality, neustále ponižuje, kritizuje, bojíš sa ho, lebo stále je za čo kritizovať, kričať, absolútne nulový rešpekt, nadávky, osočovanie, on je bez viny, všetko zvalí na teba, ohovára ťa pred rodinou, robí zaškodnícke veci, popiera,že niečo sľúbil, vysmieva sa, nemôžeš s ním mať sex, alebo naopak vyžaduje sex násilne a ty sa cítia po sexe ako po znásilnení, ... je toho veľa a ty si skrátka behom pár rokov troška. Tak nepotrebuješ psychiatra, aby si vedela, že žiješ s psychopatom. On si nikdy neprizná vinu, lebo len na teba zvalcuje vôňu a.posiela ťa liečiť sa. Pozriem si video na YouTube a na 100 percent v ňom nájdem svojho muža. Tak prečo by som nemala otvorene pomenovať svoj problém, pomenovať že som sa ocitla v pekle kvôli narcistovi. Pochybujem, že ľudia označujú za narcistu druhého po banálnej hádke, alebo po bežných manželských nezhodách.
@kajus_a ale to je tak v určitém procentu nemocnych s každou diagnozou- psychickou i fyzickou-jen posledni dobou se to strašně bagatelizuje- nejlepe jeste, kdyz tu diagnozu stanovi chatGPT na zaklade komunikace na Whatsappu 🤷🏻♀️
Psychiatrie neni cernobila a diagnostika spociva na plneni urcitych kriterii- kazde onemocnění ma spektrum různé rozvinutych symptomů- a stejně jako smutný nebo introvertni clovek nebo dokonce clovek, ktery si ze zoufalstvi rekne, ze by se nejraději zabil, nedostane diagnozu deprese- stejne tak spousta egoistickych lidi, kteri nepriznaji svoji chybu, proste nemaji narcistickou poruchu osobnosti.
Mnohem vetsi smysl ma popsat a bavit se o tom, jak se dany clovek chová, jake to melo následky, a jak se proti tomu chránit, nez to, jestli je dany clovek narcista nebo neni.
@kajus_a presne tak, ale keď žiješ s niekým, kto bol na začiatku ideálny a po napríklad prvom dieťati sa zmenil. Nedáva peniaze, aj keď si na rodičaku, doma nič neurobí, kontroluje ťa, či sú všetky domáce práce, vytýka, robí scény za úplne banality, neustále ponižuje, kritizuje, bojíš sa ho, lebo stále je za čo kritizovať, kričať, absolútne nulový rešpekt, nadávky, osočovanie, on je bez viny, všetko zvalí na teba, ohovára ťa pred rodinou, robí zaškodnícke veci, popiera,že niečo sľúbil, vysmieva sa, nemôžeš s ním mať sex, alebo naopak vyžaduje sex násilne a ty sa cítia po sexe ako po znásilnení, ... je toho veľa a ty si skrátka behom pár rokov troška. Tak nepotrebuješ psychiatra, aby si vedela, že žiješ s psychopatom. On si nikdy neprizná vinu, lebo len na teba zvalcuje vôňu a.posiela ťa liečiť sa. Pozriem si video na YouTube a na 100 percent v ňom nájdem svojho muža. Tak prečo by som nemala otvorene pomenovať svoj problém, pomenovať že som sa ocitla v pekle kvôli narcistovi. Pochybujem, že ľudia označujú za narcistu druhého po banálnej hádke, alebo po bežných manželských nezhodách.
@anonym_812532 poznám veľmi dobre. Nedokážem pochopiť, ako sa z očarujuceho, veselého mladíka, ktorého milovalo cele okolie, stal jeden egoisticky, absolútne nepríjemný človek, od ktorého ani vlastne deti radšej nič nechcú. Nikdy by som neverila, ako sa dokáže človek strašne zmeniť. A áno, zmenila som sa aj ja, žiaľ k horšiemu, proste som vnútorné veľmi silná, ale už nie som taká milá, ako som bývala, jednoducho na takého človeka musíš reagovať tvrdo, lebo by ta udupal. Žiaľ.
@anonym_b31e86 pokiaľ je matka narcistická, hraničná, antisocialna, alebo je na inom psychopatickom spektre, čo s najväčšou pravdepodobnosťou bude, tak by reagovala typický. Teda gaslightingom, popieraním a zvalenim viny na autora poznámky. V praxi to znamená: Čože narcista? Ty sa počúvaš čo hovoríš? Toto si kde vyčítala pani múdra, aha takú inteligentnú sme tu ešte nemali. (A teraz otočenie viny na autora) : sa pozri sa seba, si mimo, aj tvoja sestra sa lieči na hlavu, aj ty potrebuješ niečo na hlavu. Formulácia viet závisí aj od inteligencie narcistu.
@anonym_812532 a teraz ti napíšem, že sí úplne trafila. Konfrontovala som rodičov môjho ex, aké má voči nám poškodzujúce správanie a oni obaja aj napriek rukolapným faktom o ktorých sami dobre vedia a deju sa aj im (lebo mi to bolo od nich povedané kedysi dávno) zrazu keď som sa ozvala, otočili celú vec proti mne. Otočili do takej miery, že zrazu ja, starajuca sa, vždy prítomná, obetujúca dlhé roky, som zrazu ja nesúca celé bremeno, tá zlá a to bez žiadnych faktov v rukách len kvôli tomu, že som ho označila za veľmi problémového. Presne tam bol protiútok na môj intelekt (mám vyššie vzdelanie ako oni) a dokonca zdravie.
@elzu máš pravdu, ale keď sa žena a rodina roky trápi a partner je po všetkých stánkach úplne cez, len tak to nebudeme a dostať takého človeka ku psychológovi nie je úplne ľahké. Navyše, správny narcis vie oblbnúť aj psychológa ak nie je znalý. Narcizmus je na vzostupe, tak ako aj iné psychické diagnózy lebo doba im praje a vyrába ich, preto ich je všade tsk veľa.

možno aj vedia, len rodičia si to vždy nechajú pre seba. Pre nich je to ten najlepší pokladík.