Život s narcistom
Ahojte, mám podozrenie, že je môj partner narcista, ale ak by bol, nevie o tom. Keď som si čítala niektoré definície, aj ja som sa v nich našla 🙂 Tak teda chcem vedieť od niekoho zo života s partnerom, ktorému bol diagnostikovaný narcizmus, aké to malo príznaky. Ďakujem.
Našťastie som včas spoznala jeho "osobnosť". To by boli klince do truhly.. Rozišla som sa s ním. Zaželala mu pokojný život a nech si nájde dievča, ktoré si "prevychová" podľa seba. ( proste jednať v rukavičkách)
@isis234 môžeš mi napísať, ako sa správal? Lebo aj môj muž mne hovorí, že musí okolo mňa v rukavičkách, lebo sa má všetko dotkne a hneď sa urazím. Čo mi objektívne nepride ako pravda. Čiže buď som ja totálna krava, ale on je manipulátor a ja som vždy všetkému na chybe. Alebo s tým celým manipulujem ja, aby on bol on za zlého a ja za obeť :D
Veď napíš ako je tomu vás . Iní ľudia majú iné okolností, to sa ťažko porovnáva
Veď napíš ako je tomu vás . Iní ľudia majú iné okolností, to sa ťažko porovnáva
@cacianka nedá sa to popísať asi, tam je tak veľa vecí, že to by som písala na dve strany, aby som to vystihla. Nikdy ma nenapadlo, že by to mohlo byť toto. Avšak čítala som nejaký článok a videla som veľa podobných momentov.
V diskusiách o takomto probléme radia rôzne články, knihy, podkasty , ľudí otvoriť tie pod touto tvojou diskusiou , niekde nájdeš linky
takto... https://www.ksebe.sk/blog/vztah-s-narcistom
Nehovor, napíš o sebe škaredo. On môže byť narcista a vinu zvaľuje na teba. Nedaj na sebe rúbať drevo. Povedz si svoj názor. V kľude. Zachovaj pokoj. On vo všetkom chce byť akože víťaz, prekrúca veľa vecí... klame... chce si všetko privlastniť a rozhodovať o tom... ... hmm. takú ešte nehrali...😉
takto... https://www.ksebe.sk/blog/vztah-s-narcistom
Nehovor, napíš o sebe škaredo. On môže byť narcista a vinu zvaľuje na teba. Nedaj na sebe rúbať drevo. Povedz si svoj názor. V kľude. Zachovaj pokoj. On vo všetkom chce byť akože víťaz, prekrúca veľa vecí... klame... chce si všetko privlastniť a rozhodovať o tom... ... hmm. takú ešte nehrali...😉
@isis234 on to hovorí vždy zo srandy, ale mne už to nepríde vtipné. Zvládnem niečo naozaj ťažké, povie mi, sme to dokázali, vidíš, dokázali sme to a smeje sa. Potom napríklad šéfka mi povedala, že by so mnou uvažovala na vyššiu pozíciu on povedal, že mi vytvoril priestor na to, aby som pracovne rástla a že ma podporoval a koučoval, aby som išla hore. Pamätám si dávno, keď som začala prvý krát na manažérskej pozícii mi keď som niečo zle urobila, alebo povedala, tak mi povedal, tak sa správa manažér? Keby ťa teraz videl tvoj šéf, čo by povedal. Nemám priateľov a kamošky. Nikto z mojich priateľov pre neho neboli vhodní. Ale vždy mi vyhovuje na oči, že nemám nikoho a že je to moja vina. Na druhej strane keď ma zavolá kamoš vonku na zmrzlinu, na kávu pokecať, už žiarli a nemám ísť s nikým von, či som normálna chodiť s chlapmi von. Či by sa mi páčilo, keby on chodil so ženami po kávičkach. Ja neviem, ak sú to staré kamošky, zadané a chcú pokecať, tak prečo nie. Vždy keď s niekým volám - lebo mne nikto nevolá okrem práce - pýta sa s kým som volala. Vrchol je, keď volám s niekým večer napríklad. Keď žili rodičia tak mi vždy hovoril, zavolaj mame, zavolaj domov, nech vie, že si v poriadku, určite sa o teba mama bojí. Wtf? Ja som bola s mamou v pravidelnom kontakte, mama o mne vedela všetko. Nebude mi predsa niekto hovoriť, že mám zavolať domov. Také zvláštne veci... a keď sa nakopia, tak mi to príde veľmi podobné. No neviem. Zase je milujúci, starostlivý, so zmyslom pre humor.
Zda sa mi skor ako skvely manipulátor než narcista.
Narcista nie je milujuci a starostlivý.
Je to narcista. Nik mi nesmel volať. Ani ja nikoho zdraviť 😕 Nikam ísť. Len on... a s úsmevom na tvári,, ako dobre sa zabavil.. Ja som mu dopriala... ale on nie. Bol to taký uštipačný úsmev,, "nenútený"-nasilu. Ja ako v okovách. NIE. Ďakujem. Neprosím. Volant svojho života mám v rukách.
..na zamyslenie... Prijímajte sami seba presne takých, akí ste. Každý sa mení. Keď sa kritizujete, sú vaše zmeny negatívne. Keď sa chválite, vaše zmeny sú pozitívne....
Keď sme sa rozišli, zo mňa akoby veľký balvan padol. Do priepasti...
Chalani vraveli že sa s nimi nebavil.. zúril... lebo nemal už koho ovládať, manipulovať. Ale to je jeho problém. On musí na sebe pracovať a zmeniť pohľad na svet a okolie.
Pozri nejaké videá na yt o narcisoch, určite ich tam nájdeš dosť, ako i to ako s nimi komunikovať
Celkom to nie je jasne z tvojho opisu, aj ked dost som sa pozastavila pri vete, ze toto ludia na manazerskej pozicii nerobia, moze ist o manipulatora, robis dobre, ze si zbystrila, precitaj si clanky a potvrd si to co najskor, lebo v takom pripade by bolo nutne hned utekat.
Narcizmus takmer nikdy nie je zdiagnostikovaný, lebo najhlbším základom a nočnou morou narcistu je, že ho niekto odhalí. Toto on nikdy nedopustí. Doporučujem videá na YouTube od psychologičky Antonie Morgan, ktorá sa na narcizmus špecializuje.
Je fuk čo ma či nemá ale správa sa k tebe nie dobre. Ale dôležité je ako sa s ním cítiš ty. Ale ak sa snazi ťa izolovať od okolia pochváli ťa tak že sa ti tým zároveň vysmieva ale to robí všetko nenapadne cielene na teba že to vnímaš len ty a zvonka by ti to ťažko niekto veril asi by som to brala ako výstražné znamenie že nie si v zdravom vztahu. Ziarli určuje ti co máš robiť. Zakazuje chodiť von. Ty už nemáš rodičov? Nehrá na to že sa bojíš že ostaneš sama a tak si je tebou viac istý si zraniteľná a možno ma pocit že si môže dovoliť lebo už nebudeš mať odvahu od neho odísť. Ale mne to ako milujúci partner nepríde. Milujúci starostlivy to môže zahrať skôr si myslím že ta žiarlivosť kontrola akože humor ale skôr pasivna agresivita sú jeho skutočné vlastnosti a správanie a tým že je občas milý a starostlivý ti len chce zalepit oči kým ťa celkom neuvari alebo ti nahodou urobí dieťa. Nie je to zdravý vztah
Život s narcisom je ako zit s rakovinou, zožerie ta zažíva.
Čím viac budeš jeho spravanie prehliadať, resp tolerovať tým viac to bude stupňovať, taky človek nemá hranice.
Mam švagra - narcisa a za 10rokov dokázal spraviť z mojej sestry iného človeka, tým ze ona túži po tom aby boli dokonalá rodina a majú spolu deti, tak mu to všetko toleruje. Na oplátku jej neustále prikladá robotu a keď uzná ze uz je to na ňu malo tak jej priloží ešte viac, vysmieva sa ze dokopy nič nerobí a nikdy nič nevie. (Ide o človeka s ucnovkou bez maturity vs človeka, ktora vyštudovala psychológiu v Londýne)
a samozrejme raz za deň ju pochváli aby to mal všetko vyzehlene ale človek nemusí byť Einstein aby v tom nevidel sarkazmus.
40 rokov sme so setrou vychadzali tak dobre ako spolu vychádza veľmi málo surodencov ale pomaly jej vmasirolval do hlavy ze cela jej rodina je zla a on a jeho rodina sú ty dobrý ľudia. Postupne sa prestala baviť so mnou ako aj s druhým bratom, tak aj s vlastnou matkou, proste nás ignoruje.
Ja som s nim osobne presusil kontakt lebo ma už prestalo baviť počúvať aký je on najlepší asi fakt vo všetkom. Ak by si sa sním začala baviť na tému Atómovej bomby, tak by ta za 5minut presvedčil ze on by ju nemal problém vyrobiť 😅, pri tom je podľa mňa rad ze vie napísať dve súvisle vety na úrovni dieťaťa z 3tieto ročníka.
Celé širšie okolie rodiny, ktoré ho iba počúva ale nevidí reálne výsledky jeho práce a správania ho berie ako supermana, vždy všetko porobi, perfektne sa stará o rodinu lebo je u nho na prvom mieste a v jednom kuse niekomu pomáha.
Realita je taká že za celý deň nespraví nič, lebo celý deň obvolava ľudí koľko má on roboty ale tým u nho robota začína aj končí.
Rodina je u nho na prvom mieste asi tak, ze za 10rokov neostal so svojimi deťmi jeden jediny deň doma keď boli choré, neustále ich vesal na krk alebo mojim rodičom alebo mne, samozrejme s tým nemal nikto problém beriem ich ako svoje ale keď niekto pracuje 7dni v mesiaci a nenájde si jeden den za 10rokov aby ho strávil so svojím chorým dietatom, tak asi ťažko sa dá hovoriť ako mu záleží na rodine.
A ostatným ľuďom pomáha asi tak, že kazde tri mesiace ma nového najlepsieho kamaráta, koli tomu ze ked od niekoho niečo potrebuje, tak sa mu doslova vopcha do riti tak, že by ho bol problém s nej vytiahnuť. Avšak trvá to iba dovtedy dokiaľ ho ta druha strana neprekukne.
Osobne poznám jeho kolegov z prace dlhé roky a ani jeden z nich s nim nechce pracovat a nevie naňho povedať jedno dobre slovo.
Narcis ta bude neustále manipulovať a buzerovat akože so srandy a casom ta doslova vygumuje alebo skončíš ako troska.
Je to taký manipulátor ako môj. Obrniť sa trpezlivosťou a s láskou, ale pevne určiť hranice. Ja sa to učím už 27 rokov. Ale zase nejaký progres tam už vidím 😉. A keď to nejde po dobrom, tak sa pohádať, argumentovať, nedať sa. Takto som si ho trochu vychovala, že ja som samostatná rozumná bytosť a nepotrebujem jeho dozor a kontrolu. Stále na tom ešte pracujem...je to celoživotný projekt 😁

Našťastie som včas spoznala jeho "osobnosť". To by boli klince do truhly.. Rozišla som sa s ním. Zaželala mu pokojný život a nech si nájde dievča, ktoré si "prevychová" podľa seba. ( proste jednať v rukavičkách)