icon

Život s podnikateľom

21. máj 2025

V prvom rade vás poprosím, aby ste sa zdržali útočných komentárov. Tento príspevok nie je žiadna pochvala, asi práve naopak…

Chcela by som sa dostať ku skupíne žien, ktorých manželia tiež podnikajú. Ako to zvládate psychicky? Ovplyvňuje vás to? Poslednú dobu je toho veľa, manžel to zvláda v pohode, je viac flegmatický typ, ale ja keď viem, čo sa mu sype na hlavu, reálne nemôžem spávať. Niektoré zákazky sa naťahujú, pre často banálnu chybu zamestnanca sa stratia hodiny a aj financie, ja pracujem s ním a preto do toho vidím…. Opakuje sa situácia - je polnoc, on spí, ja bdiem a premýšľam. Premýšľala som už aj nad nejakými liekmi, pretože nemôžem vypnúť hlavu a nonstop mi šrotuje, čo ešte potrebujeme urobiť. Prosím žienky, podeľte sa o svoje príbehy, ako a či to zvládate. Je tu niekto, koho muž podniká a že vás to neovplyvňuje vôbec? Či sa darí alebo nedarí?

wolf_
21. máj 2025

Podnikáme obaja. Spoločne. Ovplyvňuje to. Samozrejme, že áno... A to v mnohých ohľadoch. A tiež som taký premýšľavý typ, úplne presne poznám tie situácie kedy muž po chvíľke spí a mne šrotuje hlava. Niekedy doslova až do rána. Začala som sa (nie len kvôli tomuto) venovať aj viac sama sebe. Meditácie, mindfulness, sebarozvoj ako taký. A cítim veľký rozdiel vo všetkom 🙂

milka1988
21. máj 2025

Neviem či to pomôže, obaja podnikáme, každý v niečom inom každý si riadime to svoje. Tiež som doteraz robila ale dokážem proste si povedať dnes nie, dnes potrebujem voľno, odpočinok, len tak si ľahnúť k filmu a nejdem nič robiť. Inak sa ti stane že vyhoris a to nechceš ver mi

tiezjedna
21. máj 2025

Je veľký rozdieľ v tom, či ti beží hlave ten chod firmy kvôli zodpovednosti ako takej, alebo kvôli tomu, že ten stav firmu existenčne ohrozuje (a teda i vás). Ak je to ten druhý prípad, je treba sa nad podnikaním vážne zamyslieť.

autor
21. máj 2025
@tiezjedna

Je veľký rozdieľ v tom, či ti beží hlave ten chod firmy kvôli zodpovednosti ako takej, alebo kvôli tomu, že ten stav firmu existenčne ohrozuje (a teda i vás). Ak je to ten druhý prípad, je treba sa nad podnikaním vážne zamyslieť.

@tiezjedna Keď začínaš podnikať a si vo fáze, kedy ešte stále veľa investuješ a nemáš veľkú rezervu bokom, vždy ťa to nejakým spôsobom ohrozuje. Ale nie do takej miery, že skončíme pod mostom. To zas nie. Aj keby hocičo, sme zdraví, myslím že šikovní, nájdeme si tpp a ideme ďalej, firma nie je veľká, nemá veľké záväzky takže to nie je tak hrozné. Skôr ma štve to všetko okolo, urobili sme niekoľko chýb (a to najmä v organizácii času a pri časovej rezerve) a aktuálne ideme na náš deficit. Nevieme prestať pracovať ani doma, nikde… začína mi z toho byť zle.

tiezjedna
21. máj 2025

Dajte si na to pozor, pretože ak ste do toho zainteresovaní obaja, môže vás to veľmi rýchlo rozložiť (ako pár). Pri podnikaní je viac než čokoľvek iné dôležitá diverzifikácia rizika (ideálne nemať príjem iba z jedného zdroja). Nad tým sa zamyslite. Inak držím palce. Začiatky takmer nikdy nie sú rozprávkové, ver mi👍

jajanka31
21. máj 2025

Ak chces napis mi spravu...ja takto zijem uz 18 rokov. Mozme popisat o hocicom

margotka17
22. máj 2025

Podnikame spoločne v jednej firme, vidím do vsetkeho, spávam pokojne, lebo viem, že vždy všetko dobre dopadne práve kvôli nemu. A áno, občas mi srotuje v hlave, či som objednala všetko, či som obvolala všetkých, či sú uhradené faktúry, ale keď si ľahnem, tak spím. Zbytočne sa nestresuj, mali ste vo firme neriešiteľný problém? Určite nie a ver mi, že manžel to má pod palcom, že robí všetko pre to, aby to fungovalo na jednotku, presne tak, ako ten môj 😉.

lauruska_sumienka
22. máj 2025

u nas sa tiez podnika, ale muz ma popritom tpp. ja som sa za tie roky naucila, ze odchadzam z prace a mozog vypne, musela som si to tak nastavit lebo som bola schopna este riesit dalsie aktivity aj do 20tej, po nociach odpisovat na spravy, ci ostavat v robote do 3-4rana a doma bolo batola s muzom. potom bola zo mna troska.
teraz ked padne 17h je koniec. firemny mobil sa automaticky vypne, odchadzam a venujem sa rodine. jedine co, tak vecer s muzom v rychlosti doklepavam nejake veci, ak sme cosi cez den nestihli poriesit cez telefon. gro je u nas komunikacia cez den cez mobil. "omacku s masom" mam na starosti ja a potom v rychlosti ho poinformujem o "mase" a hotovo 🙂
mne ked sa vecer snazi mozog dalej srotovat aj ked som unavena jak pes a zaspat nejde tak, som si zvykla pustit dokument o vesmire a zapocuvam sa, a za chvilku som mrtva 🙂 (nejaky cesky daber tam rozprava a to ma uplne zlozi 🙂 )

sisaka
22. máj 2025

Manžel podniká, uz takmer 30 rokov, na Slovensku ma to štvalo, lebo okrem prace behal po večeroch po klientoch a doprosoval sa platieb, neuhrádzanie faktúr bol národný šport (neviem, či sa to zlepšilo), keď sme sa sťahovali do Kanady prišli sme o veľké peniaze, lebo ich už nestihol vymôcť. Tu v Kanade je to iné, klienti aj firmy sú poctivejšie a s týmto vôbec nemá problém. Do jeho podnikania sa nestarám, mám svoje zamestnanie a spávam úplne kľudne.

macko1983
22. máj 2025

Presne ako bolo písané vyššie,vždy keď prechádzame ťažším obdobím si poviem,že sme zdraví a nie je problém si nájsť prácu,aspoň teda ja nepočítam s tým, že budeme toto robiť až do dôchodku,aj keď teda dúfam,že to potiahneme do čo najvyššieho veku😆.Zatiaľ sa nám pekne darí, no nikdy nevieš čo prinesie zajtrajšok. Prajem ti nech vám toto obdobie rýchlo prejde.

martin96321
23. máj 2025

Prca nieje Tvoje dieťa aby si koli tomu nespavala po nociach. Vela ludi robí chybu,ze sa k svojmu podnikaniu spravaju ako keby to bolo ich dieta. Venuju tomu velmi vela casu,energie a penazi a nedokazu normalne posudit,ze uz to prekrocilo unosnu medzu. Pracu ries v praci a doma domacnost a vas spolocny zivot. Ked si bola zamestnana, kolkokrat Ta trapilo ci ma firma na vyplaty,ci nakupili tovar,alebo nieco ine.......Podnikat na slovensku je tazke,hlavne koli ludom......Neviem v akej oblasti podnikate,ale treba si nastavit hranice