Život v tieni manžela
Tí ktorí viete, viete a tí ktorí nevedia nájdite si staršiu diskusiu. Začínam mať úzkosť, dnes som sa manžela opýtala prečo ma po toľkých rokoch nechce napísať ani ako spolumajiteľku domu a ani firmy.. predsa sa snažím rovnako ako on. Kým som nepracovala pod firmou tak som aj aktívne prispievala či na jeho rozbehnutie podniku či na nás domov ...
Dnes som opäť otvorila túto tému a dostala som odpoveď, že on by bol radšej zamestnaný a bez starosti ako ja.. lebo on síce vlastní ale ma na krku nôž. Lenže ten mam aj ja... Hypotéka na dom je písaná aj na mňa, napriek tomu tu papierovo nevlastním ani jeden meter štvorcový, pre firmu v rámci faktúracie, zamestnancov, papierov a úradov robím tiež prvé posledné. Úplne zostal chladný že viac sa už nemieni na túto tému so mnou baviť. Keby aspoň viem ten dôvod... že prečo.... Neviem kde som urobila chybu, no viem že nebola len jedna....
Najvyšší čas pripraviť sa asi na najhoršie
nuz hlavne rozum do hrsti lebo pekne to nebude
drz sa
mas narok na polovicu splatok hypo pocas manzelstva a ak vies preukazat aj ine prostriedky
tak mu oznam ze odchadas a nech ta vyplati z uhradenej hypoteky, a dovi. Ked si nevie 2+2 poratat nie je mu pomoci. A nehnevaj sa, ale ako si sa dopracovala k tomu, ze hypo je aj na teba a dom nie? (neskor si veru tu diskusiu najdem starsiu). Otazne je kolko mas rokov, kolko ste spollu, ja by som veru cas nestracala, za roky si nasetris a zarobis aj na seba a on si moze v tom svojom domcuriku hnit. A samozrejme mala by si prestat riesit jeho firmicku a proste robit na seba, rovnako by soms i robila svoju rezervu do "ponozky" ako sa hovori. A to ti z praxe radim, tiez pracujem s chlapom, dokonca aj v rodine moja mama pracuje s otcimom, to su neskutocne zvady stale, nevdacnost, ako zena nic nerobi a on toto a on hento.. fakt ot potrebujes pocuvat? pritom vies dobre, ze su to nervy aj pre druhu stranu, nie len pre neho..
Pamätáme, veď je to len pár dní a príspevky sú tam stále nové.
Dúfala som že je to len nejaká divná situácia a vy dvaja si to odkomunikujete, že muž sa uvedomí. Ale bohužiaľ je to ešte horšie ako som naivne myslela.
Kde je chyba ? Prečo ?
Lebo tvoj muž je kus chobota . Premysli si všetky kroky vopred, nedaj mu najavo čo zamýšľala ale začni riešiť , napr. šetriť bokom peniaze, prelustrovat všetky doklady, urobiť kópie - prípadne ich podstrčiť a schovať originály. V časti I. ti už ženy načrtli možnosti, výber si tie vhodné pre teba a vašu situáciu.
Veľmi ti držím palce 🍀🍀🍀💖
@simca06022011 len si najskôr prečítaj ...
@cacianka viem že keď začnem robiť kroky na svoju ochranu, je to začiatok konca. A to som nechcela... Chcela som to nejako zvládnuť aby bolo všetko v poriadku aby sme zostali spolu ako rodina. Nuž... Teraz cítim takú úzkosť z toho všetkého že viem, že zachraňujem len ja
Nie je to začiatok konca. Ukázalo sa ti , ako to v skutočnosti je. Teraz to máš v rukách. V prvom rade začni myslieť na seba. Potom sa to bude odvíjať (verím že pre Tvoje dobro). Držím palce 😉
Dám to sem pre tých, ktorí nečítali prvú tému:
https://www.modrykonik.sk/forum/vztahy-manzelske-partnerske-priatelske/zivot-v-tieni-manzela/
nuz najskor to ma uz rozrobene inde
@cacianka Precitala som par stran, na zaciatku, par na konci a mam dost. Nechcem nikomu nakladat, ale kto chce kam pomozme mu tam. Proste.. no, ani neviem ci sa vobec vyjadrovat...
@lienka.7 pochybujem, lebo podla tej temy myslim, ze ona dufa, ze to nejak "utrasie"
@simca06022011 nedala si poradiť... kks, 10 rokov ju využíva, ona maka ako fretka za minimalku, z toho plati este aj účty a panko ma plat okolo 2500€ a rocne 100k dividendy. Ospravedlňuje to tým, že veď keď nemá, on jej veľkoryso dá...
Nechcem, fakt nechcem autorku urážať, ale toto súdny človek proste nedopusti, aby s ním takto zametali🤦♀️ a ta spoločná hypo na jeho dom je iba čerešničkou na torte.
@lienka.7 Je to podla mna totalne naivne, zaroven aj uplne bez rozmyslania fungovanie. A to ze si ani nesetri ziadne peniaze ani nic.. tak to je uplne odveci. Vsak odlozim 10+rokov 100-200EUR bokom a aj keby furiky padali tak proste "nemam/nedam/minulo sa"... a mam rezervu. Nedam do rekonstrukcie cudzieho nic... preco to robila? preco brala uver s niekym na "jeho dom"... proste to su take veci... nechapem, uplne som sokovana ako takto sa da fungovat. Ako sa moze niekto citit bezpecne v cudzom dome, vsak nieco sa mu stane domcok maju deti, jej ostane len dlh (a ano deti s detmi aj srocku, a vsetky jeho majetky).. ale v pripade rozvodu? Nema rezervu, pracu, nic... ale za to bola vzorna zienka domaca (co by bolo fajn, keby myslela aj na svoje veci popri tom ako kupuje oblecenie a robi nakup drogerie a potom pyta drobne od muza, pritom pri jeho prijme mala mat normalne prijmy vlastne ak nie riadne danu sumu co jej bude on davat mesacne "za to ze je v domacnosti")
TO je na pravnika, patri jej samozrejem polovica nadobudnuteho majetku pocas manzelstva, patri jej aj polovica splatenej hypo, kopa veci jej patri.. len jej treba dobreho pravnika. Plus z takeho prijmu detickam patri aj riadne vyzivne.
A ten chlap, si nezasluzi zlutovanie, ani snahu nieco zachranovat. On si je nou isti, vie ze nic nema, ze je ako tutka doma co mu pecie kolaciky a proste neutecie, vekom dokonca mu moze byt na obtiaz, uz sa k nej ako ku handre aj nevlastna dcera sprava a myslim, ze to pochyti z toho prostredia s prava sa tak ako jej otec (toto by mi inak povedala, tak poslednykrat spi so mnou pod jednou strechou, strelila by som jej taku, ze odletli k matke a viac sa neukaze a hned by sme sa rozvadzali :DDD)
@simca06022011 jeho staršia dcéra jej povedala, že skončí na ulici s holou ritou...mlada toho asi vie viac ako ona .. smutné, fakt smutne
Keď deti vyrastú a dostane chuť na mladšiu, pobali ti jednu igelitku a môžeš ísť s hoľou ritou🤷 prepáč, s hypotékou. Na toto nie je čo napísať. Keď máš aspoň trochu zdravého rozumu, zaplatíš si právnika aby ti pomohol získať čo je tvoje...
Hlavne zachráň seba😉
autorka, chybu spravila v tom, ze z teba az "srší" naivnost.. ty nechapes.. ty nevies kde si spravila chybu... no fnuk. Pozbieraj sa , naber trochu sebavedomia a rozumu.
tvoja jedina chyba bola to, ze si sa nechala chytit do takejto situacie v naivnej predstave kludnej rodinky. A nepoistila sa. Tvoj chlap je vychcanec, ty vies pozbierat saky paky, tajne navstivit pravnika, zistit co ti pomoze a co potrebujes... pozbierat vsetky dokumenty o firme, jeho prijmoch a vsetkom, nasetrit nieco bokom, najst si pracu mimo neho.
Jeho mozno preberie, ze myslis to vazne, a zmeni pristup. Ale ak je chrapun naozaj, tak sa potesi a proste ta nahradi inou (mozno je pouceny z minuleho manzelstva, kto vie, mozno to ma v sebe a proste je to sviniar na ntu.. mozno mu stupla slava do hlavy rokmi a peniazmi... rozne scenare su)
A hlavne konatelka... precitaj sa do coho ta namocil, ze ty zodpovedas za vsetko v tej firme, on si vyplaca hlavne zisky :DD Tak si za to daj riadne zaplatit, to sa za minimalku vo firme kde sa vyplacaju taketo dividendy, a tolko ta sro zaraba, naozaj nerobi.. velke trzby, velka zodpovednost a velke odmeny.
@lienka.7 citala som, ved preto to pisem... ja fakt, asi by som sa neovladla a strelila by som jej :D a bol by klud hned.
@simca06022011 paradoxom je to, ze ako konateľka ani nemôže mať oficiálne minimálnu mzdu👌 keďže sú tam koeficienty za riadenie a pod. Inú takú "robotnicu" by asi ťažko našiel...
@lienka.7 Preco by mala? Pokial pan nenapisal zavet, po smrti jej patri minimalne polovica jeho majetku.
Aj keby napisal zavet, musi sa delit poctom deti, co je 3 a maloletym detom bude ona spravovat majetok. To su 2/3.
@lienka.7 podla toho aku maju zmluvu, to vobec nie je take jednoznacne. Na funkciu konatela v sro neexistuje take nieco ako minimalna mzda a zmluvu pracovnu mozu mat na nieco uplne ine ako na "riaditelsku" poziciu. Ale to je ina tema. Ak ona len nosi doklady hore dole, sem tam nieco vybavi, vystavi faktury, to nie je riadenie firmy. Aj pise v tej druhej teme, ze v podsate on pracoval, chodil do firmy, nie ona. Riesila urady.. no ake urady? zase podnikam desatrocia, tolko sa tych uradov zase neriesi, kolkokrat ako je rok dlhy nevidim urad... ak neratam prebratie posty a zaplatenie niecoho, pripadne odnesenie niecoho na DU, posalnie/vybavenie, ale ja robim aj uctovnictvo a mzdy, cize zase nejaky kontakt mam. Moj chlap vobec nema, ten uradnicku stretol za poslednych x rokov parkrat, aj to ked som honiesla nieco podpisat, lebo za neho nemozem a vacsina veci ide automaticky cez slovensko:D Si zase povedzme pravdu. Doma je a vari a pecie (samozrejme nehovorim ze spi, nic nerobi, len ku vztahu ku firme pisem, to nie je sranda vsetko sama okolo rodiny riesit). To ze konatelka zodpoveda je fakt, to si na seba sama usila a ako keby pre vlastnu firmu robi = zadarmicko takmer, za konatelstvo si kludne moze dat odmenu par stovak EUR a bude dobre.... On si usetrene peniazky vyplati na dividendach, a jej by mal minimlane dat odmenu ako konatelke z nich kazdy rok. nerobi to, ona davno v tej firme nemala figurovat a mala pracovat sama na seba a mat klud.
@simca06022011 pokial je v ORSR zapísaná ako konateľka, tak asi nebude mať PZ na sekretárku, či? Hoci možno reálne vykonáva takúto prácu...a aj to je smiešne. Minimálne ma, aspoň oficialne, navonok, zodpovednosť za firmu ako celok a to teda v žiadnom pripade potom nezodpovedá ohodnoteniu vo výške min.mzdy.
@lienka.7 nebudem sa s tebou hadat, nastuduj si.
@simca06022011 myslím, že to, na com sa zhodneme je fakt, že ju dobré odrbal. Vlastný muz.
Dovod vies, len si ho nechces priznat.
Je to lakomec, vyuziva ta ako lacnu pracovnu silu, drzi ta na kratko lebo vie ze bez neho nemas nic a moze si s tebou robit co len chce.
Prečítal som si tému, tvoju starú tému, tvoje príspevky a i príspevky k téme.
Troška si to rozoberme...
Chápem tvoje pocity "neistoty", ale troška sa zamyslime...
Dom...
...píšeš, že nefiguruješ na LV... uplne bezpredmetné, pretože ti v rámci BSM patrí polovica, s holou ritou z manželstva neodídeš "vyriešené"
Konateľka...
...máš pocit, že tvoja odmena je nedocenená a domaháš sa 1/2 podielu vo firme.
Troška sa zamysli... Hoc máš status "konateľky", tvoj výkon prace z tebou uvedeného je hodný/identický s prácou sekretárky za odmenu max 1500€ brutto/mesačne a i to som prehnal. Plačeš, že máš minimálnu mzdu, ale ☝️ zabúdaš na to, že manžel spláca hypoteku, investoval a zariadil dom čím tebe daruje polovicu (doteraz od sobášu si "dostala" slušný financ). Deti sem neťahaj, tie su oboch a muž sa o teba postaral, hladní ste neboli, nič vám nechýbalo, len brzda tvojej karieri, čo máš však vykonpenzované 1/2 BSM.
Za ďalšie manžel ma mesačne 2300 + ročne cez 100K.. Ked si zoberieme do úvahy, že on sám ráno zdvihne zadok, ide pracovať - zháňa zákazky, dohaduje ceny, zháňa ludi, kontroluje pracu, riesi material, riesi financ, organizuje prace tak v podstate tvoja práca je 0,0riť vo firme v porovnaní s jeho.
Poviem to takto... on ta vôbec nepotrebuje, vo svojej firme. Mas priestor, pomahaš mu, nemáš stres, nemáš nôž pod krkom, nemáš sice výplatu, ale dava ti financ iným spôsobom. Ano, staráš sa o domácnosť, deti... máš však svoju pohodu 😉. V porovnaní so ženami pracujúcimi 8,5 hod pri páse na montáži, predavačke v obchode, zdravotnej sestričke na ARO máš svoj "easy peasy" život 😉.
K tým jeho zarobeným peniazom, ktore tak všetkým tu bijú do očí... si jeho manželka, kam všetky tie peniaze patriace do BSM idu..?
Utráca ich vo svoj prospech..? 🤔
Všetko do čoho ich investuje ide opäť do BSM... veď všetko čo kúpi za tie peniaze je vaše spoločné, teda ty máš polovicu.
Takže.... kde sú vsetky tie statisice eur za vsetky roky manželstva...? 🤔
Minie na prostitutky, dovolenky, milenky, dava na charitu..???
Za ďalšie... píšeš, aká si flustrovaná, že robíš za minimálku a ešte i z toho platíš réžiu okolo domu, ale zároveň + píšeš, ze manžel ti bez námietok financ dá ked si povieš. Keby ste sa dohodli, tiež ti môže davat mesačne "dividendy" a ušetrí na odvodoch 😉... Kde je problém..? Komunikácia...? 🤔
Ako vždy však vieme názor len z jednej strany, čo nie je fér... 😉 Nepoznám vás ani jedného, nezastávam si nikoho ani teba ani tvojho manžela. Len z toho čo sama píšeš...
@autorka, nikto ti nedrží zbraň pri hlave a popri tom "výkone", ktorý podávaš, si môžeš otvoriť vlastnú firmu a riešiť si svoj vlastný business. Prečo nič iné nerobíš..? Lebo nechceš... 😉
Záverom k téme asi toľko, že z tebou uvedeného mám pocit, že váš vzťah je v 💩, ako partneri, manželia, ste uplne "death". Medzi vami sa stratila chémia, vy sa neviete otvorene rozprávať, vy nemáte medzi sebou úctu a ani rešpekt, jednoducho ste "ľudia" ktorí spolu len žijú a to je koniec.
Nikto ta nenúti byť konateľkou, nikto ta nenúti byt v manželstve... je to tvoj život, tvoja voľba 😉.
Ten váš vzťah ste si, ale pokafrali vzájomne... 😉 Tebe sa tento "systém" pohody páčil, manžel ta nebil, nedal ti zbraň k hlave, nevyhrážal sa ti... tak ako si dobrovoľne do toho išla, tak dobrovoľne môžeš von...
Len jedna vec... tvoj manžel je ťažný kôň celého, pretože on je ten, čo prináša financ, nie ty... Priprav sa, že začiatok osamostatnenia bude ťažký, ale ak si šikovná, tak nebudeš mať problém 😉.
Prenájom, rozvodový právnik, ukončenia funkcie konateľa (manželovi povedz, nech si prevezme funkciu) a si free 😉.
Alebo sa bojíš, že ti ublíži..? 😉 Ty si ho poznáš najlepšie...
@michal_dr no opravim ta lebo hned na zaciatku mas chybu. Dom stavali ked este manzelia neboli, takze do BSM nespada, je len jeho.
Na to cele ti napisem len jedno a to nebyvam v diskusiach takato hnusna, vopred sa ospravedlnujem. Zen vzchop sa, az taka hlupa nemozes byt. Jedna vec je mat uver na sebe na cudzi dom, druha vec je byt konatelkou a trestne zodpovednou za chod firmy. Dochadza ti to? Ak tvoj manzel nieco pokazi, neurobi , nezaplati atd, si trestne zodpovedna s nim. Dochadza ti to? A kvoli comu? Kvoli minimalke…Si normalne biely kon na firmu a mam obavy, ze ti raz hrozi vazenie za nezodpovednost tvojho muza.

Citala som aj prvu cast...a je mi velmi smutno za teba 😔 velmi ti drzim palce, aby si to vybojovala, co najlepsie ako to pojde...a dufam, ze tvojmu manzelovi sa ujde,co mu patri....Bozie mlyny melu pomaly, ale isto..