icon

Zmysel vzťahov

7. aug 2025

Zmysel vzťahov 🌸
Ahojte. Naozaj vidíte vo vzťahoch zmysel života? Som mladá 31 ročná mamička dvoch dcér (11r a 7r). Ich otec odišiel keď ešte menšia bola v brušku nezaujíma sa nepoznajú ho. Nehnevám sa ani som neostala zatrpknuta. Všade naokolo sa riešia vzťahy a s*xualita (kvôli fb kontrole radšej takto s hviezdičkou) a ja mám pocit že mňa sa to vôbec netýka vôbec tomu nerozumiem a ide to vlastne úplne mimo mňa. Ja neviem ako na vzťahy ako ich nadviazať či udržať. Nikdy som nevidela funkčný vzťah nech robím čo chce druhý či som sama sebou s hranicami tak to vyjde rovnako.
Kedysi som verila na lásku a priala som si muža s ktorým by sme si niečo vybudovali. Bola som šedá myška o ktorú nebol taký záujem ako by si priala bola som v skole šikanovana no aj po skrachovanom manželstve som sa postavila sama na nohy starám sa o svoje dve dcérky užívame si život a mám svoje "impérium" aj bez muža keďže neprišiel ten s ktorým by to šlo.

Ak aj bol nejaký nápadník tak to taky ktorý chcel využívať. Nechať sa pozývať na kávu nechať si kupovať darčeky. Hnutia sa mi takí muži. Hnusia sa mi muži ktorí ťahajú peniaze zo ženy Ktorá sa sama bez pomoci stará o deti.

Neviem či viem ľúbiť. Neviem či som niekedy ľúbila. Akoby láska bola niečo pre mňa neuchopitelne aj keď som po nej od detstva túžila. Akoby som nepatrila do tejto doby. Som introvert so selektívnou sociálnou fobiou. Cestujem chodím kdekoľvek ale na to isté miesto idem raz z donútenia kvôli deťom a druhýkrát pretože sa tam s nimi teším. Veľmi záleží do akej miery je dnes ta sociálna fobia aktívna. Chodila som na miesta kde by mohol chodiť potencionálny partner s podobnými záujmami. Do prírody do knižnice do útulnej kaviarne k moru atď. Nebol nikde k nájdeniu. Tak som to vzdala.

A odvtedy som akoby vychladla a pochopila ze toto nie je pre mňa. Cítim akoby mne nebolo súdené byt inak milovaná než ako mamička. Je to krásny pocit keď ma stisnu drobné detské rúčky keď prídem z prace domov a na stole si nájdem darček k narodeninám kostrbaty no láskyplny odkaz od prváčky a ručne vyrobený náramok od staršej dcérky a sladkosť o ktorej vedia ze ju milujem. 🩷

Túžila som po pohladení od muža. Rozhodla som sa byť sama no rodina to nechápe. Chcú aby deti mali otca a ja partnera vraj prichádzam o zmysel života. Čo bude keď deti vyletia z hniezda? Kto so mnou bude? Atď..

Naozaj je zmysel života iba v partnerstve? V kamarátoch? V s*xualite? Rezignovala som aj v tomto smere. Tiež som túžila po milovaní so všetkým. Láska rešpekt pocit domova dlhé hodiny v objatí milovaného.. Cítiť teplo vzrušenie a bezpečie. Ani toto som nenašla. Nezažila. Neviem či to existuje ale dnešné poňatie toho čo je s*x odmietam. Zredukovalo sa to na péčko a slintanie po každej sukni a o to nestojím.

Aký zmysel ste si v živote našli? Čo vám plne nahradilo lásku? Poprosím nepísať ísť do kostola. V Boha verím ale po svojom. Nie som 100% kresťan. 🌱🌸

barka1
7. aug 2025

Partnersku lásku mi nic nenahradilo. Po manželstve som intenzivne hladala nového partnera. Potrebujem nie len prijimat, ale aj dávat. Starat sa o niekoho. Byt pre niekoho jedinečná, blízka, dolezita. Ano, mám dve deti, ale partnersky vztah je úplne o inom.
Sice máš už dve velké deti, ale stále máš podla mna velmi naivnu predstavu, zbytocne velké ocakavania a svet vidíš černobielo. Ja mám 44 a až teraz mám pocit, že som spoznala konecne muža, s ktorym chcem zostarnut. Nikdy som nepoznala muža, ktory by ma chcel finančne využívat. Ani si nemyslím, že na dnesnej sexualite je nieco ine. Pecko funguje už dlho, po sukniach sa tiez vždy slintalo. Možno mladí muži okolo 30 to maju inak, ale skor tak, že sex radsej nemaju (čítala som nejake zaujimave statistiky).
No neviem, o 10 rokov budeš mat dospele deti, ktoré ta nebudu potrebovat. Co potom?

zmrzlinka2021
7. aug 2025
@barka1

Partnersku lásku mi nic nenahradilo. Po manželstve som intenzivne hladala nového partnera. Potrebujem nie len prijimat, ale aj dávat. Starat sa o niekoho. Byt pre niekoho jedinečná, blízka, dolezita. Ano, mám dve deti, ale partnersky vztah je úplne o inom.
Sice máš už dve velké deti, ale stále máš podla mna velmi naivnu predstavu, zbytocne velké ocakavania a svet vidíš černobielo. Ja mám 44 a až teraz mám pocit, že som spoznala konecne muža, s ktorym chcem zostarnut. Nikdy som nepoznala muža, ktory by ma chcel finančne využívat. Ani si nemyslím, že na dnesnej sexualite je nieco ine. Pecko funguje už dlho, po sukniach sa tiez vždy slintalo. Možno mladí muži okolo 30 to maju inak, ale skor tak, že sex radsej nemaju (čítala som nejake zaujimave statistiky).
No neviem, o 10 rokov budeš mat dospele deti, ktoré ta nebudu potrebovat. Co potom?

@barka1 máš pocit že cieľom života ženy je starať sa o druhých?

zmrzlinka2021
7. aug 2025

@anonym_autor ani muž,ani deti, ani peniaze... nemajú byť zmyslom života.

barka1
7. aug 2025
@zmrzlinka2021

@barka1 máš pocit že cieľom života ženy je starať sa o druhých?

@zmrzlinka2021 nie kazdej. Písem o sebe. Autorka sa pyta, co nám plne nahradilo lasku. Mne nič.

domkakvet
7. aug 2025

@anonym_autor ked ti to vyhovuje, tak neries, nech si kazdy hovori co chce a nech si oni ziju ako chcu. Urcite je lepsie cloveku samemu ako v nefunkcnom vztahu.

marianarem
7. aug 2025

@anonym_autor Ja som stravila vela casu ako single a bezdetna, vydavala som sa az v 40ke, rodila v 41. Vztah mi nic nenahradilo, to sa celkom neda, ale tesila som sa zo vztahov s mojimi blizkymi ludmi a z mojej prace, kde sa venujem ludom. Tiez som mala vela konickov a cestovala som. Necitila som sa nejaka opustena a nikym nemilovana. Niekedy mi partner chybal, ale teraz mi zase chyba ta sloboda 🙂 V podstate keby som teraz ostala slobodna, tak by mi nechybal vyslovene ze nejaky vztah, ale konkretne moj muz.

anonym_dac9f6
7. aug 2025

Tvoja základná chýba je, že si šla do vzťahu a následne do dieťaťa sama ešte ako decko. Veď už ako 19-ročná si bola tehotná. Nestihla si dozrieť na ženu a v takomto štádiu si dodnes. Je mi ťa ľúto. Ak už nechceš od života nič, aspoň neznič svoje dcéry.

madeincssr
7. aug 2025

Mne sa zda, ze "chybou" takmer vsetkych neuspesnych vztahov je nedostatocna (spociatku idealizovana, viac chcena ako realna) suladnost tych dvoch ludi (v podstatnych veciach). Ta uz tolko krat spominana kompatibilita. Problem je, ze zivot je prikratky (a svet privelky voci nasmu "akcnemu radiusu"), aby sa nasli ludia, ktori "k sebe patria, pasuju". Dlhodobo, nielen po dobu ocarenia, zamilovanosti.
A na druhej strane si myslim, ze vsetci, ktori tvrdia, ze osameli (bez spriaznenej duse) su stastni (a potom to [aj tu] manifestuju, aki su stastni, ked nikoho nemaju), trosku klamu sami seba.

anonym_f8a69a
7. aug 2025

Máš 31 rokov, ....a v podstate veľa pred sebou a už aj veľa za sebou 🙂....netlač na pílu, všetko čo má prísť, príde v pravý čas. Ja som svoju prvorodenu a jedinú priviedla na svet v 37 rokoch, vtedy tvoja bude dospelá 😉. A môjho pravého som po 40 tke 🙂... Život je plný prekvapení

reanda
7. aug 2025

nevies, ci si niekedy lubila? a svoje deti nelubis? laska je len jedna, aj ked ma mnoho podob.. netreba sa upinat len na lasku partnersku, ine su jej plne rovnocenne.. akakolvek podoba lasky ti moze naplnit zivot.. a takisto nie je nutne akukolvek formu lasky zavrhovat.. ani tu partnersku.. to, ze si doteraz nestretla spriaznenu dusu, neznamena, ze taka pre teba neexistuje, ci, ze uz ju nikdy nestretnes.. a nemusis sa snazit, nemusis hladat, staci len byt tej moznosti otvorena.. preveze cim menej sa snazis, tym viac priestoru davas tomu, aby to mohlo prist.. ak to ma prist..
zmysel zivota je v laske k zivotu.. je jedno, akou formou ju prezivas, hlavne ju treba prezivat v pritomnosti.. ak v kazdej pritomnej chvili prezivas lasku, tak mas lasky plny zivot 🙂 .. inak take kalkulacie, ze co v buducnosti, ked si niekoho na lasku nezabezpecis teraz, vobec z lasky nevychazdaju.. vychadzaju zo strachu.. a strach ti spokojnost moc nezaruci

anonym_7cd10a
7. aug 2025

@anonym_autor do ktorej doby by si mala podla teba patriť? V každej dobe boli introverti, aj asexuáli, aj demisexuáli, aj staré dievky spokojné so životom osamote, s mamou, so sestrou.

Počula si už o Florence Nightingale?
Čo všetko dala svetu, a nemusela mať ani muža, ani deti?

Aké užasné veci dokázali Corrie, a Betsie ten Boom? A bezdetné, bez manželov.

Dnešný úspešný slávny muž menom Tim Gunn je asexuál. Nemá partnera.

Nemusíš nič siliť.
Možno o pár rokov stretneš niekoho, s ktorým si budeš dobre rozumieť. Hlavne sa skôr venuj porozumeniu sebe,
nauč sa naozaj sa milovať a mať voči sebe empatiu... Stojíš za to!

Ty máš deti, a na vzťahoch s nimi môžeš pracovať. Vzťahy sú dynamické ,premenlivé, a niekedy od nich potrebujeme aj dlhý oddych.
Niekedy je dôležité ozaj sa venovať sebe a poznať seba a nebyť prehlušený názormi všetkých, s ktorými máme vzťahy.

marek775
7. aug 2025

@anonym_autor Zaujimave otazky. V prvom rade mi je luto, ze si nezazila to, po com si tuzila. To sa da zmenit. Skus snivat opat, ale s ohladom na realitu. Ono totiz uspech zavisi aj od toho, ako si nastavis kriteria. Ty mas jasno v tom, po com tuzis. Ale aj ked niekoho spoznas, dolezite je, aby to vnimal podobne a tiez nemozes cakat, ze vsetko bude klapat ako hodinky. Na vztahu musia obaja praxovat. Naucit sa spolu rast, zdolavat vyzvy, vediet robit kompromisy, mat na seba ohlad, vediet si odpustit... To vsetko je realne. Sex nie je ziadny demon. Sex v peknom vztahu by mal byt tiez pekny. Laskyplny, ohladuplny, ale aj vasnivy atd.

Zaujali ma tie otazky na zaver. Co je zmysel zivota je otazka nad ktorou si lamali filozofi hlavy od nepamati. A je to individualne. Ja si myslim, ze je to mozaika. Kusok je zdravy vztah k sebe, kusok rodicovstvo, kusok partnerska laska, kusok praca, kamarati, vztahy s rodinou, konicky atd. Z toho si vyskladas zmysluplny zivot.

Laska rozhodne stoji za to. Podla mna je prave najvacsim zmyslom zivota. Moze to byt laska k partnerovi, k detomz k rodicom, ci inym.

Romaticka laska je krasna. Ale ma svoje rizika. Niekedy obdivujem ludi, ze dokazu zit bez nej. Obdivujem, ze si stacia sami. A ze im nikto nemoze zlomit srdce. Ale ja by som to predsa nechcel, aj ked to zlomene srdce, sklamanie, bolestivy rozchod, niekedy bolia ako by nam niekto zomrel. A niekdy nie je lahke posudit, ci to stoji za to...

marek775
7. aug 2025
@reanda

nevies, ci si niekedy lubila? a svoje deti nelubis? laska je len jedna, aj ked ma mnoho podob.. netreba sa upinat len na lasku partnersku, ine su jej plne rovnocenne.. akakolvek podoba lasky ti moze naplnit zivot.. a takisto nie je nutne akukolvek formu lasky zavrhovat.. ani tu partnersku.. to, ze si doteraz nestretla spriaznenu dusu, neznamena, ze taka pre teba neexistuje, ci, ze uz ju nikdy nestretnes.. a nemusis sa snazit, nemusis hladat, staci len byt tej moznosti otvorena.. preveze cim menej sa snazis, tym viac priestoru davas tomu, aby to mohlo prist.. ak to ma prist..
zmysel zivota je v laske k zivotu.. je jedno, akou formou ju prezivas, hlavne ju treba prezivat v pritomnosti.. ak v kazdej pritomnej chvili prezivas lasku, tak mas lasky plny zivot 🙂 .. inak take kalkulacie, ze co v buducnosti, ked si niekoho na lasku nezabezpecis teraz, vobec z lasky nevychazdaju.. vychadzaju zo strachu.. a strach ti spokojnost moc nezaruci

@reanda Krásna odpoveď.