Zrušenie svadby - ako ďalej?
Ahojte, toto je prvýkrát, čo žiadam o radu na internetovom fóre, nie je to môj štýl, ale ako sa hovorí, topiaci sa aj slamky chytá. 😉 Pozerala som si pár starších fór tu na MK k podobným témam a niektoré vaše názory/postrehy stáli za zamyslenie a podľa mňa by aj mne mohli pomôcť pozrieť sa na svoju situáciu trochu z iného uhla. Ale k veci. S priateľom sme spolu 3 roky aj niečo (ja má 30, on 40), cca 2 roky spolu bývame a plánovali sme svadbu.
Určité pochybnosti boli vo mne už od začiatku vzťahu, no nikdy to nedospelo až do štádia, že by som ho chcela skutočne ukončiť, pozitíva vždy prevážili negatíva a keď som sa zamyslela nad tým, akú vzácnu osobnosť má môj partner a ako dobre sa pri ňom cítim, vždy som sa utvrdila v tom, že by bola chyba ten vzťah len tak zahodiť. No po absolvovaní predmanželskej náuky (ja som katolíčka, priateľ neveriaci) sa vo mne čoraz viac začala hromadiť neistota – niektoré otázky v tých pracovných zošitoch, čo nám na náuke dali, boli dosť na telo a rozkolísali moju istotu, že toto je budúcnosť, ktorú chcem. Aj napriek tomu som sa však väčšinu času na svadbu tešila, resp. možno ani nie na samotnú svadbu, skôr na to, že aj ja budem mať konečne vlastnú rodinu (obidvaja chceme deti a uvedomujeme si, že aj fyziologicky už máme najvyšší čas). Nepripúšťala som si, že by sme sa predsa len napokon nevzali.
Pochybnosti vyvrcholili asi mesiac pred termínom sobáša, keď sa vo mne niečo zlomilo, veľmi intenzívne som pocítila nemožnosť tej svadby, strach z budúcnosti a obava z toho, že by som sa stala akoby väzňom toho manželstva, ma úplne ochromili, v podstate jediným východiskom v tej chvíli bolo pre mňa zrušenie sobáša. Cítila som sa strašne, priateľ zdrvený, rodičia sklamaní.
Ešte na upresnenie, plánovali sme úplne maličkú svadbu bez „zábavy“ – iba večera v kruhu rodičov a súrodencov (ani jeden z nás neobľubuje také tie spoločenské „teátre“, ako sú klasické svadby) a zatiaľ o nej nikto okrem najbližšej rodiny nevedel, nemali sme na ňu v podstate ešte nič zabezpečené ani kúpené. Čiže to zrušenie zase nemalo nejaké ďalekosiahle finančné ani spoločenské dôsledky...
Po zrušení svadby som naplno precítila, aká obrovská strata by to pre mňa bola, keby sme sa rozišli, uvedomila som si, že ho skutočne milujem, hoci som o tom predtým niekedy pochybovala, ale zároveň tie trýznivé pocity, ktoré ma donútili zrušiť svadbu, vo mne vzbudzovali hrôzu, nedokázala som ich celkom pochopiť. Napokon sme sa s priateľom rozhodli, že to predsa len ešte skúsime, zabojujeme, navštívime (pred)manželskú prípravu a uvidíme, ako ďalej. Nasledujúci mesiac bol naozaj krásny, bolo to skoro akoby sme boli čerstvo zamilovaní, obidvaja sme sa snažili dávať do toho vzťahu všetko, opäť som začala pomýšľať na svadbu, pozerali sme si spolu realitné portály, hľadali vlastné bývanie, psychológ nám povedal, že s nami v podstate nemá čo riešiť, lebo asi žiadny problém nemáme. Ale je pravda, že depresívne pocity ma ani vtedy úplne neopustili, aj keď sa zjavili vždy len na krátko a rýchlo odzneli.
Keďže som chcela lepšie pochopiť, čo ma vtedy vlastne donútilo svadbu zrušiť, dohodla som si so psychológom aj individuálne stretnutie, ale priznám sa, že som ostala trochu sklamaná – v podstate som dostala len priestor na vyrozprávanie sa, pár otázok, ale žiadne odpovede, žiadny názor, žiadne možné zdôvodnenie. Samozrejme, chápem, že žiadny človek za mňa nemôže rozhodnúť a porozumieť si musím hlavne ja sama, ale toto sedenie vo mne vyvolalo skôr ešte väčší zmätok a keďže som na ňom rozoberala najmä svoje pochybnosti a strachy, negatívne pocity sa mi takmer naplno vrátili.
Ešte k môjmu partnerovi, je to neskutočne dobrý, trpezlivý a tolerantný človek, veľmi ma miluje a stále si ma chce zobrať aj napriek všetkému, čo sa stalo. Dáva mi najavo, že ma berie takú, aká som, je mi oporou, cítim sa pri ňom dobre, uvoľnene, ale zároveň mám výčitky, že ja mu to nedokážem tak celkom oplácať. Okrem toho máme veľa spoločných záľub, trávime spolu takmer všetok voľný čas aj sex je uspokojivý. Čo ma však najviac zneisťuje, je jeho detinskosť v niektorých oblastiach, nerozhodnosť, nepriebojnosť a ťarbavosť v spoločnosti. Väčšinu rozhodnutí necháva na mne, napr. aj pokiaľ ide o svadbu, hlavne ja som mala rozhodnúť, on by ma o ruku asi nikdy nepožiadal, nie preto, že by si ma nechcel zobrať, ale skrátka si nebol istý, či to chcem aj ja (čo zase netvrdím, že nebolo celkom oprávnené 😉), resp. si nebol istý, či sa to tak fakt bežne robí, alebo je to len výmysel z hollywoodskych filmov 🙄. V našom vzťahu som dominantná skôr ja, z čoho nemám úplne dobrý pocit (i keď, zažila som aj vzťahy s dominantnými partnermi a bolo to ešte horšie).
Zažila niektorá z vás podobnú situáciu, príp. poznáte niekoho takého vo svojom okolí? Ak áno, ako ste to (resp. ako to oni) napokon vyriešili? Má zmysel pokračovať vo vzťahu, keď ma niečo vo mne takto brzdí? Rozum hovorí áno, (po)city hovoria nie, resp. minimálne zdvíhajú varovný prst. Mám obavy, že nech sa rozhodnem akokoľvek, bude to najväčšia chyba v mojom živote. Bojím sa, že keď to teraz ukončím, budem to v budúcnosti veľmi ľutovať. A zároveň, že ak pôjdem do svadby, negatívne pocity sa budú len stupňovať.
Budem vám vďačná za akýkoľvek názor, ideálne čo najotvorenejší, pokojne aj negatívny voči mojej osobe. Ospravedlňujem sa za toľké litánie, ale všetko, čo som napísala, sa mi zdalo dôležité. 😊
Dieťa je väčší záväzok ako svadba.
Svadba je len svadba. Dôležitejšie je nie len brat ale aj dávať. Ideálne manželstvo neexistuje! Vždy sa nájde niečo čo bude treba prekonať a prekonávať vo vzťahu aj v manželstve. A ty to budeš mať ťažké veľmi, lebo si strašne nerozhodný človek. Ale prajem ti aby si sa rozhodla dobre 😉
Hlavne čím skôr,tvoj partner si asi nezaslúži takéto ťahanie za nos.
Necitala som diskusiu ale ja som tiez zrusila svadbu....bolo to cca tristvrte roka do svadby...planovali sme velku svadbu , par veci uz bolo zajednanych. Dovod bol sice koli tretej osobe a mojej neistote voci partnerovy (nebola tam nevera) ale pre mna to bolo v tom case najlepsie rozhodnutie. A som rada lebo som mala cas si urovnat v hlave co dalej. Stale sme boli par. Neskor som si sama povedala (asi o pol roka) ze proste to tak nejde...planovali sme svadbu, buducnost a ostali sme stat na mieste. Ze bud sa vezmeme alebo rozideme...naco to natahovat a ostavat v podstate slepej ulicke. Ani tak ani inak. Tak sme sa nakoniec zobrali a sme zatial spolu 8 rokou od svadby s dvoma detmi ;) mna to utvrdilo v tom co chcem a povedala som si ze co bolo musim nechat za sebou, urobit ciaru a hotovo...zelam ti spravne rozhodnutie
@cerstva30 moj nazor je ten ze ho milujes len sa to bojis priznat sama pred sebou 🙂 bola som v rovnakej situacii a minutu pred vstupom pred oltar som si povedala...chod ved rozviezt sa mozes hocikedy. Nastastie to nebolo nutne uz sme spolu 21rokov a tento krok nelutujem 🙂
Ahoj! Na základe toho čo si napísala,som dospela k niekoľkým bodom ( vôbec sa nechcem hrať na psychopóga) : 1. Máš v sebe obrovskú neistotu , . Tvoj priateľ môže byť veľmi dobrým človekom, 3. Tvoj strach prevláda nad všetkým možným. Podľa môjho názoru, na základe toho, čo si napísala, vám to môže vyjsť. Ale záruka rodinného života je ukrytá vo vás. Vo vašej vzájomnej toleracii, porozumení a lásky. Ja by som ten ,, most " nebúrala, neničila, ale čakala, a čas ukáže! Ešte jedna moja pripomienka - čo písala mala_hobitka - aj ona môže meť pravdu!
ahoj tu je moj nazor:
podla mna si sa len vylakala, ved dovtedy vsetko fungovalo...prilis premyslas co ked...ano svadba je dolezite rozhodnutie, ale treba si uvedomit ze k takemuto kroku maju ludia pristupit nie v stadiu zamilovanosti, ale ked sa dobre poznaju, maju spolu odzite urcite okamihy, vedia co mozu od toho druheho ocakavat, samozrejme aj co nie a co su negativa toho druheho...avsak treba si uvedomit ze nikto dokonaly neexistuje!!! kazdy ma svoje chyby, ty a aj tvoj partner...mne poradila pred svadbou sestra ze treba si zvazit ci tie chyby ktore ma tvoj partner su take ze s nimi dokazes zit..lebo kazdy ma chyby...a je to tak...osial zalubenosti vyprcha ale ked budete s partnerom ozajstny priatelia partaci, budete si mat co povedat, budete svoj zivot spolu zit a riesit problemy, budete stastni..
nikto nemoze to rozhodnutie urobit za teba...ako pisu baby, bud to vyjde alebo nie...ale pozor ludia sa menia, vztahy sa vyvijaju..treba vzdy na nom pracovat a nezaspat na vavrinoch! drzim ti palce, nech sa akokolvek rozhodnes nech si stastna 🙂
Áno, tvoj partner je skutočne dobrý a trpezlivý, že si ťa aj po tom všetkom chce vziať. Práve ty si tá nerozhodná, sebecká a egoisticka osoba. Ako to vyriešiť? Nechaj ho a nekaz mu život, ktorý by prežil s osobou, ktorá stále nevie, či ho chce alebo nechce. Daj mu šancu nájsť si niekoho, kto za to stojí, lebo ty to niesi.

Mám už svoje roky a ako každý, aj ja by som pár veci inak robila, ak by sa dalo vrátiť do minulosti. Človek sa učí na vlásnej koži. Bola som vydatá, aj ovdovela, aj vzťah mám. Všetko obsahuje pozitívum aj negatívum, čo znamená že nikdy nič nebudeš mať dokonale. Musíš niečo obetovať. Buď slobodu buď rodinu. Keď sa vydáš budeš mať viac zodpovednosti, starosti, samozrejme aj radosti. Tvoje city sa vykrištalizuju s časom, po rokoch, keď zistíš ako budete spolu zvládať a riešiť spoločné všetko čo sa týka rodiny.