icon

Ako hovoriť na mužov, aby vnímali?

12. jan 2023

Otázka skôr na pánov - akým spôsobom majú s vami partnerky hovoriť, aby ste vnímali obsah výpovede?
Nemyslím prvé týždne nového vzťahu, keď si vysíte na perách, ale už zabehnutý vzťah s debatami o bežnej prevádzke domácnosti. Nie som ukecaná, nehovorím rozvláčne, práveže skôr rýchlo a fakticky. Napriek tomu dochádza k situáciám typu "kúp nejakú zeleninu okrem karfiolu" Manžel donesie z obchodu tri karfioly. Alebo "choď s deťmi do parku, lebo ihrisko je zaplavené." Prídu domov nasiaknutí blatom z ihriska. Alebo "zubárka má cez prázdniny dovolenku." Manžel je naštvatý, že som mu vraj kázala telefonovať cez prázdniny zubárke a nikto to tam nedvíhal. 😵‍💫🤦
Nejde o lenivosť, nakoľko manžel tie veci ochotne vykoná, akurát že naopak. Stručnejšie a jasnejšie už asi hovoriť neviem, tak prosím o radu, ako dosiahnuť pozornosť.
Ďakujem.

Strana
z3
luccija
12. jan 2023

To je normálne premýšľa nad veľa vecami a vníma len na polovicu.Ja píšem do viberu či opakujem viac x

ninka99865
12. jan 2023

Tak mu to skúšaj hovoriť úplne naopak 😅

thoughtfulweirdo
12. jan 2023

My píšeme odkazy na chladničku 😄

ckocka
12. jan 2023

Ako na psov - menom osloviť aj paťkrát kým sa na teba nepozerá a nevníma ťa. Potom možu následovať príkazy.

opica_skorica
12. jan 2023

Vobec sa mi nezda, ze by toto bolo jasne vyjadrovanie. Chlap pocuvajuc ta na pol ucha, co pocuje? Prazdniny zubarka volat a co urobi? Cez prazdniny vola zubarke.
A ku karfiolu:
Ved im (chlapom) treba jasne:
Tam a tam (nazov obchodu si dopln) kup 1 ks zeler, 2 ks cibule a 3 ks mrkvy. Pripadne mu dat do ruky zoznam zeleniny.
Naco by som mu vravela o karfiole? Zbytocne im to zahlcuje mozog. Pritom sa snazia aj ked myslia inak nez zeny. Nehovorim ze zle. Obcas by som chcela mysliet ako chlap. Len na jednu vec😳🙈😉 (s nadhladom)
A nie furt, co a z coho uvarit….🙏🤪

PS: ked mu vravis nieco velmi dolezite, vyzaduj ocny kontakt.

kiwi3
12. jan 2023

mozes to vyskusat hore bez. bud to bude lepsie alebo este horsie.
ale realne, nastastie ten moj nie je takyto mimon a tym padom sa mi to nestava.

h2
12. jan 2023

Ale áno, môžeš hovoriť jasnejšie. Namiesto "kúp zeleninu okrem karfiolu" mu povedz "kúp papriku, rajčiny, uhorky, mrkvu...". Keď jediná zelenina, ktorú v tej informácii použiješ, je karfiol, tak jasné, že bude mať v hlave len ten. To isté s tým ihriskom. Povedz "choďte do parku". Ihrisko nespomínaj.

jana_eyre_2
12. jan 2023

Nespomínaj to čo nechceš, ale vrav len to čo chces.. alebo mu napis jasny zoznam nákupu..

autor
12. jan 2023

Ženy, ďakujem pekne za rady, skusim teda vymenovat len presne info co ano a nespominat, co nie. Plus ocny kontakt. Trosku mi to pripomina pravidla komunikacie s batolatom, ale vsak, co si bude navravat 🤭.

darius_a
12. jan 2023

Jednoduché vety opakuj viackrat🤭

pralinka25
12. jan 2023

super ti to tu dievcata napisali a ty si to dobre zhrnula. presne tak. jasne strucne iba to co ma urobit. ta druha cast vety je pre neho zbytocne matuca 😉

guiseppinka
12. jan 2023

Vvera som na obed odisla prec, dosla som az v noci... Muzova uloha bola vyzdvihnut najmensieho, najstarsia dosla sama zo skoly, kedze neobeduje tam, tak sa mala najest... Pytam sa muza, ze co jej dal jest a on ze tycinky... A ja kukam na neho, ze co? Ze ved nevravela, ze je hladna... Ale je pravda, ze ten obed som mu neprizvukovala... Kedze normalne beznemu cloveku je jasne, ze decku treba dat jest..

miriam11
Odpoveď bola odstránená
mima1991
12. jan 2023

@miriam11 presne, tiež nechápem kde sa takýto, tu spomínaní, chlapi akože vyskytujú a či sú reálni 😁

edulkobaby
12. jan 2023

Ja obcas preskusam... ako pani ucitelka v skole, dam kontrolne otazky: Co som povedala? Zopakuj, co mas kupit. Povedz, kam idete s detmi sa hrat. Kedy budes volat zubarke?

h2
12. jan 2023

@miriam11
@mima1991 Blahoželám, dievčatá. Ale úplne zbytočný komentár v štýle:
Otázka:"Ako mám vyriešiť problém XY?"
Odpoveď: "Ako môžeš mať problém XY, keď ja problém XY nemám ani nikoho s tým problémom nepoznám." 🙃

majkamia
12. jan 2023

Mňa to pobavilo 🤣 o chlapoch ako o zvieratkách niekedy naozaj 🤣🤣🤣🤣

gondyo
12. jan 2023

Odkazy,smsky jasné a stručné,treba toto kúpiť,počet kusov,treba toto urobiť..ja som spisovala zoznam,čo treba urobiť,čo sa týka prania,toto na takú teplotu,prášok som nachystala dopredu...otázka ma pobavila,ale je to realita😁

solange7
12. jan 2023

Ze ako na psov. 😂 Riadne nekorektne vlakno, to sa mi paci. 😄

viestta
12. jan 2023

Chlap potrebuje jednoznacne instrukcie. Kup mrkvu, pol kila, 4 papriky a datlove paradajky v kelimku (nespominat karfiol). Zajtra zavolaj zubarke. V stredu zavolaj zubarke. Chodte do parku (naspominat ihrisko). Uplne najlepsie je davat vsetko pisomne.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
h2
12. jan 2023

@miriam11 No ale faktom je, že autorikn manžel je taký. Ani mne to nepríde normálne, ale nebudem to preto spochybňovať. Veď autorka netvrdí, že sú takí všetci.

moonlight1210
12. jan 2023

Najlepsie je hovorit len o tom, co chces. V kratkych vetach, dokopy tak tri naraz. Pri stvrtej zabudne, co bolo v prvej.

Ak nieco nechces, nevysvetluj. Pouzi iba zapor: NEchod na ihrisko. NEkupuj karfiol.
Ak sa spyta preco, mozes mu vysvetlit: Lebo je tam blato. Lebo uz ho mam kupeny.

Pretoze chlapi si medzi sebou tiez hovoria strucne, co chcu. Nevysvetluju si to do podrobna s odbockami, preco by ta ina varianta (ci varianty a dokonca ich kombinacie) nebola vyhodna.
Takze oni si povedia: V piatok o stvrtej (ideme do Tatier).
Ziadne: Lebo o druhej mam este stretnutie so zakaznikom, to by malo byt do tretej, ale ako toho chlapa poznam, zas sa to pretiahne, tak budem rad, ak budem vobec stihat o stvrtej. Ale vsak nechajme to zatial teda na stvrtu, vsak keby daco, budem este volat. Ved uvidime.
To zeny si hovoria tieto podrobnosti, lebo povazuju za potrebne, aby vsetci vedeli vsetko a vedeli tak predvidat pripadne problemy a vedeli sa lahsie zariadit a prisposobit. Zeny taketo odbočkové myslenie a planovanie siestich variant k tej istej veci zvladaju, muzi (zvycajne) nie.

viestta
12. jan 2023

@miriam11 nie, nepridu mi mantalne zaostali, ale viem, ze veci vnimaju inac. Aspon niektore veci vnimaju inac. Dat jednojednoznacnu instrukciu je jednoduchsie ako potom riesit zbytocne hadky kvoli blbej zelenine.

aniele
12. jan 2023

@miriam11 Minule mi tak napadlo, keď som čítala o mansplaining a podobných praktikách, ktoré sú hodnotené ako diskriminačné voči ženám, či takéto naše ženské "klasifikovanie" mužských schopností a neschopností nemôže niekto označiť za diskriminačné voči nim 😉.
Uff, to je súvetie 😀!

patka_673
12. jan 2023

heh na toto asi rada nie je, proste chlapi to tak maju. neviem ci nechapu alebo nestihaju vnimat to co im hovorime, no toto je taka chlapska choroba by som bola povedala

hefo
12. jan 2023

@miriam11 Mne to tak nepríde, ja som muž, a ono je to všetko pravda. 🙂
Pokiaľ muž na onej veci nie je nejako príliš osobne zainteresovaný, treba požiadavku formulovať presne a jednoducho. A prípadne si overiť, že počúval. Mne sa to stalo už mnohokrát, že mi manželka tvrdila, že niečo mi hovorila, ale ja som si na to nepamätal. A keď som sa jej pýtal "A čo som na to odpovedal?", odpovedala "Nič.". No a to boli práve tie prípady, keď som danú reč vôbec ani nezaregistroval.

Napríklad s nakupovaním podobné problémy v zásade nemáme - a to je práve tým, že nakupovanie mám obvykle na starosti ja, ja sledujem, či niečo v chladničke chýba, a celkovo ma nakupovanie baví oveľa viac než manželku, tá je po krátkom čase z toho unavená a frustrovaná.

opica_skorica
12. jan 2023

@hefo juj, ja som tiez z nakupovania taká ako pises. Nemám to rada. Ale treba nakupovat, hlavne potraviny.
A je to vcelku lahke, iba sa muža opytat, či vnímal a keď vie, o čom bola reč, bol naladený na počúvanie, to je super.
Velmi vela ludi (je jedno, či muzi alebo ženy) sa iba tvári, že počúva. Pritom človek potrebuje aktívne počúvanie.
A k veci.
Jasne a zrozumitelne.
Preto je idealne, ked žena toto vie a vypustí všetky “omáčky” a povie mužovi jasnú info.

“K”omunikácia je základ.
“V”ernosť je dalsi základ.
“E”mpatia je este dalsi zaklad.
“T”olerancia je potrebná ako soľ.
“KVET”

Vo vztahu pestovat “KVET”.

jana_eyre_2
12. jan 2023

@miriam11 sa vážne pýtaš kde si koho urazila po vete kde píšeš o ženách ako o sliepkach a o mužoch, že nie sú mentálne v poriadku? 😳

kp7333
12. jan 2023

ano, presne ako s batolatom. hole vety (pozor, nie prikazy, na to su citlivi). idealne pisomne. chlapi sa sustredia len na temy, ktore su ich srdcu blizke. ostatne rychlo odfiltruju.

Strana
z3