icon

Ako postupovať pri rozvode s dieťaťom?

20. mar 2024

Ahojte,
Chcem podať návrh na rozvod. mame 3rocnu dcérku
Ako mám postupovať prosím vás? Riešil to niekto v poslednej dobe?
S manželom nemáme spoločný majetok, okrem autá, dom kúpil ešte pred manželstvom,ja som bývala len v podnájme.
Ešte teraz taká aktuálna podotazka, ak podal daňové priznanie a nebude mi chcieť dať polovicu, môžem ísť na daňový úrad a objasniť situáciu či mi to nepomôže?. Keďže sa budem sťahovať s dcérkou, dosť by nám to pomohlo. Dcéra, má tiež zdravotné problémy, potrebujeme chodiť s ňou na terapie .
On mi bude robiť naprieky, poznám ho .
Dôvod rozvodu je viac veci, nemal dobrý vzťah s dcérou, netrávil s ňou čas , bral pôžičky bez môjho vedomia ,posledná bodka bola keď som našla cudziu spodnú bielizeň u nás doma

martinkatinka
20. mar 2024

Ojoj. No na danovom ti ziadne dovody nepomozu, preplatok je jeho. Ked budes pracovat, danovy bonus budes brat ty. A tie pozicky pocas manzelstva su oboch, cize este sa moze stat, ze ich budes platis s nim aj ty.

dadis
20. mar 2024

O rozvod podaj co najskor - kvoli tym dlhom. Na danovom si nic nepomozes. Preplatok je z pravneho hladiska spolocny (tak ako jeho a tvoj zarobok, tak ako jeho dlhy), ale nemas paku na to, ako tie peniaze od neho vymoct (ani ho presvedcit, aby nebral ziadne dalsie pozicky). Takze poziadaj o rozvod a peniaze od neho ziskavaj cez pravidelne mesacne vyzivne (okrem navrhu na rozvod si podaj samostatny navrh na vyzivne do rozvodu alebo si podaj neodkladne opatrenie na zverenie dietata a vyzivne). V pravnej poradni vo vasom meste/blizkom meste by ti mohli poradit.

martul
20. mar 2024

DP podal za r. 2023, vtedy ste spolu žili v spoločnej domácnosti, takže keď ty si nepracovala tak on bral daňový bonus uplne oprávnene. Ale keď sa teraz zamestnáš ty, tak nárok budeš mať ty, len treba zaniesť rodný list tvojej mzdárke.
Pozor s tými pôžičkami, tie sú takisto bohužiaľ spoločné.

luccija
20. mar 2024

Daj zúžiť BSM, kým príde k rozvodu čo môžu byť mesiace, aby nezobral ďalšie pozicky

autor
20. mar 2024

Do práce zatiaľ nechodím, dcérku nezobrali nikde do škôlky a má zdravotné problémy.som na predĺženom.
Ešte som zabudla dodať že sme refinancovali spoločne hypotéku už dvakrát, a z rodicaku som mu prispievala 300e na poplatky.

dadis
20. mar 2024

Ty si teda aj na hypoteke k nehnutelnosti, ktora nie je tvoja? Urcite vyhladaj pravnu pomoc, moze sa stat, ze z tohoto manzelstva odides s takym minusom... na skolach by mali povinne vyucovat pravne zaklady, aspon minimum - bezpodielove spoluvlastnictvo, uvery v manzelstve a pod. to je hrozne, co niektore zeny v snahe mat peknu rodinu, dokazu spravit pre muzove modre oci..

martul
20. mar 2024

akože ja neviem, či tebe má zmysel vôbec radiť. Obávam sa, že z celej tejto ,,kauzy" vyjdeš najhoršie ty. Byt je jeho, jedine jeho. A refinancovali ste spoločne? Tento jeho byt?! Určite ? Mám pocit, že mne sa sníva.
Pri všetkých tých problémoch ako to, že si v podstate bezdomovec a ešte navyše aj spoločné dlhy máte a teba trápi daňový bonus, čo je len kvapka v mori všetkých tých problémov.....

autor
20. mar 2024

@dadis ale ja som si úver nebrala, ja som o tom ani nevedela. A refinancovali sme spoločne, lebo sme robili konsolidáciu pred cca 2 rokmi.
@martul dávnejšie som sa radila s jednou právnickou, a ona mi poradila, že keďže sme spolu refinancovali hypotéku mam nárok na polovicu splatenych splátok odkedy sme spolu refinancovali. Prosím ťa, neurazaj ma, že som nejaký bezdomovec to určite niesom, vždy sa mam kam vrátiť-to je jedna vec. A chcela som radu od niekoho skúseneho, kto si tým prešiel, a nie od laika co ma potrebu urážať iné ženy, liečiť si tu svoj komplex ..
Áno trápi ma daňový bonus. A už aj toto som preberala s právnickou, mam nárok na polovicu z neho.

veronikaszabova
20. mar 2024

Nie, nemas narok na polovicu DB

dadis
20. mar 2024

Neviem co to mas za pravnicku, ale ak si na uvere ako spoludlznik, tak to tvoj uver je. A na polovicu zaplatenych splatok pocas manzelstva by si mala narok, aj keby to bol len jeho uver. Fakt ti chybaju zakladne znalosti, bohuzial..
Aj tej pravnicke - s tym DB ti neradila dobre

nelka93
20. mar 2024

Podpísala si mu Žiadosť o konsolidáciu a úverovú zmluvu? Ak áno tak máš polovicu úveru a žiadnu nehnuteľnosť. DB je manželov, je to zvýhodnenie pre jedného z rodičov.

autor
20. mar 2024

@dadis úver je dokopy cca 5tisic e, ja som nič neodpisovala, manžel si zobral tu pôžičku cez aplikáciu.
Spoločné sme robili refinanc, to bolo zas niečo iné. Mal iný úver, ktorý banka vyplatila. Ten 5tisicovy je v podstate nový.
Nerob zo mňa nejakú hlupanu, toto urcite základné znalosti ani niesu. Možno pre teba keď pracuješ v nejakom sektore bankovníctva alebo v administratíve. DB vraj spadá do BSM.

martul
20. mar 2024

Neriešim si tu žiadne svoje komplexy, to že som ti napísala pravdu ako to je a nepáči sa ti to lebo je to kruté, za to ja nemôžem. A nepoteším ťa ani s DB, už som niekoľko priznaní robila, aj som mala rozvedených manželov, a predstav si, že nikto DB nedelil. Také proste neexistuje, možno je dobrá rozvodová právnička, ale nie je ekonóm a daňová poradkyňa. Prečo by ti mal dávať polovicu, veď v r. 23 ste spolu žili, bývali a starali sa spoločne o dieťa.

valise
20. mar 2024

Ak ste manzelia mas narok na polovicu splatenej casti hypoteky

dadis
20. mar 2024

Uvery do 10.000 si moze zobrat bez tvojho suhlasu, no su vase spolocne (tak ako ten DB, nie na polovicu, ale spolocne) Konsolidacia uverov - si na zmluve ako spoludlznik? Najdi si inu pravnicku, ta sa ti na to pozrie a vysvetli ti. Tato tu nebude dobra.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
elizea
22. mar 2024

Ja som tým prešla. Podaj si kludne žiadosť o rozvod. Vzor nájdeš na nete. Máš ale nárok aj na výživné počas manželstva. To som ja napríklad vtedy nevedela. Nič mu viac nedávaj zo svojich peňazí a on ak sa s tebou nedelí o financie (čo sa iste nerozdelí ani o daňový bonus), bude ti musieť prispievať do času rozvodu. Potom už určia riadne výživné.
Vysporiadanie majetku sa rieši až po rozvode a áno - polovica splácaných splátok išla z tvojich peňazí. To už sa ale poradíš s právničkou po rozvode.