Keď sa niekto stále do vás naváža
Mam pribuznu,ktora na rada a casto vyjadruje na adresu inych.Berie to ako svoje "Bohom dane pravo",ze sa moze vyjadrit".U mna riesi take veci ako napriklad-nie som emotivna,viem si udrzat primerany odstup,neriesim veci emotivne a s horucou hlavou.Na rozdiel od nej.Otoci to v style akoze "ty si bola vzdy taka,tebe to bolo jedno",s pohrdanim.Ze som bleda,vyhybam sa slnku,ze mam upravene obocie inak ako ona."Si ako cement,opalena pokozka je vzdy krajsia"...Ano,neopalujem sa,slnko sposobuje vrasky a pigmentove skvrny,ktorych ma ona okrem vyrazok plnu tvar a zacementuje si to do oci bijucou vrstvou make-upu.Okrem toho mam agresivnu alergiu na slnko.Podla mna je krasna zdrava,hydratovana a cista plet,nie vyrazkova,flakata a opalena.Ja tieto narazky a pripomienky na moju osobu vzdy prejdem bez komentara.Nereagujem nikdy nijak,maximalne tak,ze nech sa sprava a robi kazdy tak,ako sa sam citi dobre.Viem, ze ak by som vypustila z ust to co mam na jazyku,co by som dokazala lebo som asertivny typ a aj sebavedomy,tak to by bolo peklo .Myslim,ze ide po mne,lebo mi zavidi veci,ktore ona nema.Napriek tomu ma to ako zenu trochu stve,ze si na mne brusi ego.Ako reagovat?Ako by ste reagovali?Tusim,ze sa po mne vozi,lebo na mna ziarli v mnohych smeroch,viemmze mam veci,ktore by aj ona rada mala,preto som radsej ticho a necham ju tak,ale stve ma tozaroven si uvedomujem ze to nie je spravne nechat si toto na sebe robit.
“Nie kazdy ma na haku vrasky a bavi ho si zakryvat flakatu pokozku z opalovania tonou makeup-u” musis sa naucit odfajcovavat ludi, hned prestanu s honenim si ega na tebe ;)
@cyberk Hm,asi to budem musiet,lebo ignoraciou ju mam pocit len posmelujem.To nie je tak,ze by som bola prilis submisivna a nepovedala si.Ja skor vnimam,co je v skutocnosti za tymito jej slovami,ze pramenia z jej vlastnych mindrakov a nechcem jej este pridavat.Ale otazka je kde to ma zdravu mieru.A raz asi budem musiet takuto vetu,hoc pokojnym a zhovievavym tonom,povedat.
@eeffka
Normalne pokojne povedat, ze ti to vadi. Ked to nepomoze, zacnes robit zrkadlo a zacnes jej to vracat.
Otázka číslo 1 je, ako často ste v kontakte a musíte byť? Podľa mňa sa dá zastať si vlastného rozhodnutia (nie že by si bola povinná, ale keď to už nechceš len počúvať), bez toho, aby sa to otočilo tak, že z toho bude peklo.. teda napr. by som povedala, že sa neopaluješ lebo máš alergiu na slnko, opálená pokožka sa ti na tebe nepáči a nadmerné slnenie sa aj tak nie je zdravé, čo je jednoducho fakt , bez toho, aby si ďalej komentovala jej pleť.. ak by to vytiahla znova, tak by som ju stopla a pripomenula, že už si jej povedala prečo... na komentáre týkajúce sa povahy asi fakt nie je čo iné povedať ako len "každý sme nejaký", ale ak by som to mala počúvať stále dookola, tak by som ju tiež asi len stopla s tým, že "áno, toto som už od teba počula, nemusíš sa opakovať"... proste ani by som to nepočúvala (kľudne uprostred vety by som jej do toho skočila a povedala, že sa v tom nezhodneme a nevidím zmysel diskutovať o tom), ale ani sa neznížila na jej úroveň a nekomentovala ju... to by ma musela veľmi veľmi vytočiť...
Prečo by si mala nejako reagovať? Ona má problém, ona ho ventiluje. Tebe to môže byť ukradnuté. Ak to nechceš počúvať tak jej normálne povedz že sa o svojich nedostatkoch s ňou baviť nechceš, v prípade že to nepochopí nemusíš sa s ňou stýkať. Čo je na tom ťažké?
Ja by som sa s nou nestretavala. Nie je Tvojou povinnostou travit svoj cas s osobami, ktore Ti zneprijemnuju zivot.
@lindous Presne toto,ze ja sa nechcem znizit na jej uroven a urazat ju.Lebo mam pocit, ze ona to robi vyslovene s cielom urazit ma alebo dat mi pocitit, ze "nie si taka dobra,ako si myslis".To o alergii som jej povedala uz tolkokrat,ze ak na to dookola reaguje tym, ze ona si mysli,ze opalena pokozka je krajsia ako bleda,tak je tam podla mna jediny ciel,urazit ma.Asi to co si pisala o zastaveni ju v polke vety je najlepsia cesta.Je to velmi velmi blizka pribuzna a ked nepisem vztah,tak len preto,aby sa v tom nahodou nenasla.Ona na mna ziarli,citim to,ja sa nad nu nepovysujem,ale neznesiem aby ponizovala mna.Minimalizujem s nou kontakt,ale neda sa to uplne.
Ja som riesila neustale utoku na moju osobu zo strany rodinneho prislusnika tak, ze som sa s nim prestala stretavat. Sice len raz do roka, ale nedavala som to psychicky. Tyzden som sa davala dohromady psychicky z tych neustalych deptov. Nevidela som tu osobu asi tak 6 rokov, nechyba mi a ani ja jej. Pritom s mojou mamou sa normalne bavi, mama k nej aj chodi na navstevy.
Autorka: Zdrava miera tolerovania nevhodneho spravania od kohokolvek konci vtedy, ked ti to zacina vadit. Ak nie je mozne s s takouto osobou prestat stretavat (kolegyna v kancelarii napriklad), tak treba zakrocit. Myslim, ze vysvetlenie, ze ti taketo spravanie vadi, nepomoze, tak treba zvolit inu techniku. Príklad: "Ze som bleda,vyhybam sa slnku,ze mam upravene obocie inak ako ona." Odpoved: Áno,vyhybam sa slnku. A viac nevysvetluj, nediskutuj, neobhajuj sa Pouzivaj bezemocne odpovede, ktore su faktom. Vyhybas sa slnku, to je fakt, mas na to pravo. Z tejto odpovede moze mat ona pocit, ze si jej dala za pravdu, ale nie, iba si konstatovala fakty 🙂 "ze mam upravene obocie inak ako ona" Ano, takto mi to vyhovuje. A zas bodka. Alebo iny priklad: "reaguje tym, ze ona si mysli,ze opalena pokozka je krajsia ako bleda" Odpoved: Dobre. alebo Tvoj nazor. alebo Ako myslis. Teda odpovede, na ktore sa uz neda viac reagovat - su to tzv. STOP odpovede. Ak by ani to nepomohlo: Ďakujem za nazor, ale pre mna su podstatne nazory od ludi, ktorych si vazim.
tak podla mna je to zrkadlo.. ty si o nej myslis to iste, akurat, ze to nepovies nahlas.. a fakt si myslis, ze si kvoli tomu lepsia.. no nie si.. keby si neodsudzovala, tak mas napr. skutocne nazor, ze pre kazdeho je dobra taka plet, aka jemu vyhovuje.. ale u teba je to len fraza a v skutocnosti si myslis, ze opalena plet je nahouby, lebo slnko je agresivne a sposobuje vrasky a skvrny.. takze tvoja bleda plet je lepsia - nazor uplne na urovni toho jej, ze si ako cement.. ste si kvit.. a ked ta sere, tak jej to teda aj ty povedz nahlas a budete si uplne kvit.. alebo sa stan naozaj tolerantnou a stavim sa, ze toto sa ti diat nebude
ako povedala Samantha Jones: “Honey, these bitches need to be put in their places.”
To su take neprijemne situacie, poznam to z vlastnej skusenosti, tiez mam bledu pokozku a mne to takto vyhovuje, niekedy dostanem komentare, ze som prilis bleda - ked mi to povedia u doktora, este sa to da pochopit, ale ked vam to hovori suseda, len tak medzi recou, tak to vie zdvihnut tlak. 😊 Tiez som mala taku "kamosku" z ktorou som uz ukoncila kontakt. Co telefonat, to ironicke komentare a ved ty mas super manzela, a ved ty si to vyhrala. Ty chodis po koncertoch Cirovej a ja sedim doma. Aj ja chcem pre moje deti taku detsku izbu ako ste dali spravit vy a kolko vas vysla... Toto bolo stale niekolko rokov. A potom som si povedala a dost. Bolo v tom aj ine veci, ale toto som uz nezniesla, aby sa so mnou takto pohŕdavo rozpravala. Takze viem si predstavit, ze ti to vadi.
@reanda Uvazujem nad tym co pises.Myslim si,ze je normalne ze kazdy mame nejaky nazor,vkus,vnimanie toho co sa nam.paci a co sa nam nepaci,subjektivne vnimanie krasy.Pomyslime si v duchu onl druhych vselico.Ale verim,ze nie je v poriadku o tom presviedcat ostatnych,ze to moje vnimanie je spravne,nebodaj druheho preto zhadzovat.Myslim si,ze to je presne to,comu sa hovori takt.Napr.prides k niekomu kto ma doma neporiadok.Pomyslis ze "preboha to je ale bordel!"Ale taktne mlcis.
Podla mna staci povedat, ano, poznam tvoj nazor, uz minule si mi to uz hovorila, nemusis to opakovat.
Koniec, ukoncene, nic viac netreba
Vies co ja by som jej vzdy ked zacne takto komentovat ponukla cukrik "Na cmulaj, aspon budes chvilu ticho" A vobec by som sa s nou dalej nebavila a ani sa neobhajovala.
Vždy ma prekvapí, keď tu niekto pýta radu, čo povedať a ako komunikovať s niekým, kto ho uráža, ale tak, aby sa ten urážajúci neurazil. Prečo niekto silou mocou chce brať ohľad na niekoho, kto neberie ohľad naňho???
Keď budeš ticho tak sa to bude len zhoršovať. Keď bude kvakat o tom že opálená pokožka je krajšia tak jej povedz 'tvoja vec keď sa ti ľúbi solarkove retro spred 20 rokov'
Neries, treba sa naucit nejako pohotovo reagovat, aby zostal ten clovek zaskoceny. Nemam rada takychto ludi, co maju potrebu vyjadrovat svoj nazor, svoje presvedcenia bez toho aby sa ich niekto na to pytal. Take tie nevyziadane rady, to ma ide z toho otocit.
ano, kazdy mame svoj nazor.. ale podstatne je, ako vnimas inych, co maju ten iny nazor/pristup/myslenie/citenie.. ci ich vnimas ako rovnocennych, alebo ako nieco menej/hlupejsich/horsich.. nad tymto sa skus zamysliet.. ci fakt beries druhych aj s ich nazormi za ok, alebo si presvedcena, ze ten tvoj nazor je lepsi.. lebo napr. z tvojho vysvetlenia, preco mas bledu plet, vyplyva, ze si myslis, ze opalovanie nie je dobre.. lebo pleti skodi.. a teda ludia, co sa opaluju, robia hlupost.. sice im to nebudes hovorit, lebo si taktna, nebudes ich ani nutit, aby sa neopalovali, lebo si 'tolerantna' - ale toto nie je skutocna tolerancia.. skutocna tolerancia je, ze si o inakosti, ani nic zle nemyslis.. len ty si proste vyberas nieco ine, lebo toto ti nevyhovuje.. ako si napr. oblecies modre saty, lebo sa ti pacia viac, ako cerevene, alebo mas dnes na ne naladu.. ale nemas tam to, ze 'no, kto by si uz obliekol tie cervene,ved je to vrchol nevkusu' .. tam uz je to odsudenie a povysenie svojho nazoru nad iny.. vsak skus byt k sebe uprimna a pozriet sa na to, ako to v skutocnosti v sebe mas, ako to vnimas.. ci tam to odsudenie nemas.. napr. aj odsudenie niekoho, kto ma doma bordel.. pomyslis si iba, ze 'jee, tu je bordel, sem radsej uz nepridem, lebo sa mi tu nepaci', alebo si pomyslis 'boze, to co je za osobu, co je schopna mat taky bordel, ta je isto daka divna, s tou uz radsej nechcem nic mat'
clovek si casto mysli, aky je tolerantny, ako voci nikomu nic zle nema.. ale v skutocnosti to iba nedava najavo, ale vnutri to ma.. a to je podstatne.. co mas vnutri.. nemysli si, ze to schovas 😀 neschovas - ani pred druhymi, ani pred sebou.. vsade to budes vidiet a bude ta to stvat 😀
@reanda Nieco na tom co pises urcite bude,ale uprimne poviem,ze pracovat s tym co si myslim,sa mi nechce.Sebe tym neublizujem,druhym svoj uhol pohladu nevnucujem.Nedava mi ziadnu pridanu hodnotu do toho investovat svoju pozornost a cas.Radsej ho budem venovat do svojho rozvoja v inych smeroch.Moja sloboda konci tam,kde zacina sloboda druheho.Tym sa snazim riadit a podla mna to staci.
jasne, ak sa ti nechce, nemozes sa nutit 🙂
ale podla mna nie je pravda, ze si tym neublizujes, lebo sa tymto postojom udrzujes v urovni, kde sa ti deju veci, ako s tou osobou, co tuna opisujes.. a to ti prijemne nie je.. ak by si sa posunula inde, taketo situacie nebudu nastavat.. nemusela by si to prezivat, ani riesit..
ale ono ta to casom aj tak nejakym sposobom k tomu posunu privedie 🙂
"Moja sloboda konci tam,kde zacina sloboda druheho" - nemas prijemnejsi pocit z vety 'moja sloboda nikde nekonci, tak, ako ani sloboda nikoho druheho'?
🙂

Takej by som len s usmevom povedala: "zavist je svina ,ze? "