icon

Prečo siahame po nevere?

24. júl 2025

V intímnej sfére od partnera štandardne očakávame vylúčenie tretej osoby. A predsa nevera je pomerne častou. Prečo? Prevláda nevera na podnet zvonka, alebo na podnety zvnútra vzťahu? Ak žijete v trojuholníku, ako to vnímate? Porozumenie môže byť prevenciou aj terapiou. Možno neveru považovať za odsúdeniahodnú, alebo je prejavom slobody voľby?

Strana
z3
7lenka11
24. júl 2025

Tak ono veľa ľudia žije v oficiálnom manželstve len na oko, alebo len kvôli deťom. Ale vzťah je v skutočnosti dlhodobo nefunkčný. Vo svojom okoli mam dva také pary. Predpokladám, že majú aj bokovky. Jeden pár sa tvári ako šťastná rodina kvôli malým deťom, druhý má zase doma náročných pubertiakov. V podstate len prečkávajú nejaké obdobie, aby potom išli od seba. Nie je to samozrejme ospravedlnenie nevery.

majka36912
24. júl 2025

,,Monogamia, z biologického hľadiska, nie je pre človeka univerzálne prirodzená, ale je to skôr spoločenský a kultúrny jav. Hoci niektoré živočíšne druhy sú monogamné, u ľudí sa monogamia vyvinula ako výsledok spoločenských a kultúrnych noriem, nie nevyhnutne ako primárna biologická tendencia."

anonym_0a8422
24. júl 2025

@anonym_autor bola som aj v pozícii milenky, aj podvedenej súčasne 🤣 paradox, ale áno, tak je. Kým mne manžel hovoril, že ma neľúbi, ale nepodpíše rozvod, ja som sa aj zaľúbila do iného. V tom istom čase môj už ex si vypisoval so ženami a stretával sa s nimi. Zistila som to náhodne, keď som niečo potrebovala na jeho počítači.
Ja som v tom čase už bola dávno odmilovaná ale bola to facka, lebo keď som mu povedala, že som sa zaľúbila do iného, a chcem sa rozviesť, on začal plakať a prosiť ma, aby som mu dala druhú šancu 😳 pritom deň predtým bol na nočnej u nejakej 25rocnej študentky 🤭 konfrontovala som ho tým a on mi dal facku, ako som si dovolila mu chodiť do súkromných veci. V ten deň som odišla, k milencovi, teraz už manželovi. 🫣

anonym_3b0be4
24. júl 2025

@anonym_autor Otazku nasmeruj nevernikom.

zuzanita1609
24. júl 2025

Bola som v pozícii na oboch stranách. Nevera nevyrieši nič dlhodobo,iba pokazí vzťahy ,aj tam kde nebolo ani treba. Zobrala som to ako karmu, stratila som všetko,ospravedlnila som sa a začala úplne odznova. Ale to boli roky ešte keď sa sprostosti "dovoľujú".

anonym_de258f
24. júl 2025

@anonym_autor Môj muž nemal záujem o sex 3 roky, fajčil, pil, vkuse len o neho som sa podla svokry mala starat...našla som si milenca bol to taky únik od reality nakoniec bol milenec psycho... celé zle....s muzom som sa nakoniec rozviedla a teraz mam už normálneho muža čo ma naozaj miluje, sex mame 2x za den , pracuje, dom mi postavil a mame dieta.

anonym_de258f
24. júl 2025

Milencova žena mi volala že som jeho neviem kolka milenka a či jej pomôžem a prídem ako svedok na súd...viete ako to dopadlo ..už nežije...spadla opita doma zo schodov....Z tohto vztahu som chodila rok na sedenie k psychiatrovi ...

jamimo
24. júl 2025
@anonym_de258f

Milencova žena mi volala že som jeho neviem kolka milenka a či jej pomôžem a prídem ako svedok na súd...viete ako to dopadlo ..už nežije...spadla opita doma zo schodov....Z tohto vztahu som chodila rok na sedenie k psychiatrovi ...

@anonym_de258f Hmm aj také sa stáva. Ja poznám milenku, ktorá zbalila kolegu - aj on ju, jeho manželka prišla robiť cirkus do práce, ziapala už od dverí. Normálne mi tej manželky bolo ľúto, stala sa z nej psychiatrická pacientka 🙄
Z milenky sa stala manželka, no a dnes je to rozvedená zúfalka v detskej izbe u rodičov s 2 deťmi 🤷‍♀️

autor
24. júl 2025

Je bežné, že za mlada, hľadajúc partnera pre založenie rodiny, prestriedame niekoľko intímnych partnerov, niekedy ešte jeden vzťah neskončí a ďalší už začne, čo je ranná partnerská nevera, aj keď nie manželská. Siahnuť po nevere v trvalejšom vzťahu podľa mňa nesvedčí o vysokej kvalite vzťahu a takomto jeho vnímaní z oboch strán partnerov, teda kto siaha po nevere, nepovažuje svojho súčasného partnera za dostatočne kvalitného, perspektívneho, hodného zachovania vzájomného vzťahu, resp. v tom, s kým sa spúšťa, vidí partnera perspektívnejšieho, preto je vnímanie nevery zo strany podvedeného zraňujúce.

anonym_001fe9
24. júl 2025
@anonym_autor

Je bežné, že za mlada, hľadajúc partnera pre založenie rodiny, prestriedame niekoľko intímnych partnerov, niekedy ešte jeden vzťah neskončí a ďalší už začne, čo je ranná partnerská nevera, aj keď nie manželská. Siahnuť po nevere v trvalejšom vzťahu podľa mňa nesvedčí o vysokej kvalite vzťahu a takomto jeho vnímaní z oboch strán partnerov, teda kto siaha po nevere, nepovažuje svojho súčasného partnera za dostatočne kvalitného, perspektívneho, hodného zachovania vzájomného vzťahu, resp. v tom, s kým sa spúšťa, vidí partnera perspektívnejšieho, preto je vnímanie nevery zo strany podvedeného zraňujúce.

@anonym_autor nemyslím si, že perspektívnejšieho, skôr toho čo aktuálne vyhovuje jeho potrebám, či už sexuálnym alebo iným (napr. ona na mňa netlačí ako ty alebo ona ma dáva na prvé miesto)

autor
24. júl 2025
@7lenka11

Tak ono veľa ľudia žije v oficiálnom manželstve len na oko, alebo len kvôli deťom. Ale vzťah je v skutočnosti dlhodobo nefunkčný. Vo svojom okoli mam dva také pary. Predpokladám, že majú aj bokovky. Jeden pár sa tvári ako šťastná rodina kvôli malým deťom, druhý má zase doma náročných pubertiakov. V podstate len prečkávajú nejaké obdobie, aby potom išli od seba. Nie je to samozrejme ospravedlnenie nevery.

@7lenka11 Je to nevera, keď je vzťah obojstranne už nefunkčný?

autor
24. júl 2025
@majka36912

,,Monogamia, z biologického hľadiska, nie je pre človeka univerzálne prirodzená, ale je to skôr spoločenský a kultúrny jav. Hoci niektoré živočíšne druhy sú monogamné, u ľudí sa monogamia vyvinula ako výsledok spoločenských a kultúrnych noriem, nie nevyhnutne ako primárna biologická tendencia."

@majka36912 Tak univerzálne prirodzené nie je asi nič... vyzerá to byť dobré vysvetlenie, štandardne sa správame podľa spoločenských vzorcov, ale niekedy je príroda silnejšia.

autor
24. júl 2025
@anonym_3b0be4

@anonym_autor Otazku nasmeruj nevernikom.

@anonym_3b0be4 štatisticky je málo takých, čo s neverou nemajú nič spoločné....

autor
24. júl 2025
@jamimo

@anonym_de258f Hmm aj také sa stáva. Ja poznám milenku, ktorá zbalila kolegu - aj on ju, jeho manželka prišla robiť cirkus do práce, ziapala už od dverí. Normálne mi tej manželky bolo ľúto, stala sa z nej psychiatrická pacientka 🙄
Z milenky sa stala manželka, no a dnes je to rozvedená zúfalka v detskej izbe u rodičov s 2 deťmi 🤷‍♀️

@jamimo zaujímalo by ma, ako sa ten kolega cíti, keď po ňom toto ostalo...

mikadooo
24. júl 2025

@anonym_autor nevera je jednoduchšie riešenie ako popracovať na vzťahu 🤷. Ako popremýšľať o Tom, čo by som mohla na sebe zmeniť, aby som bola vo svojom vzťahu so svojim chlapom spokojnejšia. Tam totiž treba vyjsť z komfortnej zóny,. Naopak nevera otvára ešte komfortnejšiu zónu, s druhým chlapom sa zrazu všetko zdá úžasnejšie a lepšie ako s tým okukaným doma, u ktorého poznám všetky negatíva (ten nový ich zatiaľ skrýva, tak ako aj ja skrývam tie svoje, veď som predsa za chrumkavú a za všetko zlé môže jednoznačne môj starý). A platí to aj naopak, aj keď som vyššie písala v ženskom rode. Samozrejme sú aj všelijaké toxické vzťahy z jednej či z druhej strany, tie týmto nemyslím, v tomto prípade môže byť nevera (a že vzťah môže fungovať aj ináč) vykúpením.

7lenka11
24. júl 2025
@anonym_autor

@7lenka11 Je to nevera, keď je vzťah obojstranne už nefunkčný?

@anonym_autor tak sú stále v oficiálnom zväzku.. neviem, nejako som nad tým nerozmýšľala 🤷🏻‍♀️

ivangeline
24. júl 2025

Nezriadeny človek. Nikdy nie je len dobre. Ani vo vzťahu. Treba byt trpezlivý, posnažit sa viac a to najmä úprimnosťou a komunikáciou. My sme takí hlúpi v tomto, stále dookola tie iste chyby robíme, ako keby, keď nájdeme porozumenie, ostane naveky… no neostane. Život je dynamicky. Tak aj vzťahy.

domkakvet
24. júl 2025

@anonym_autor ide o osobnost cloveka, ak je aj niekto v nefunkcnom vztahu, tak bud treba na tom pracovat, alebo vztah ukoncit a nie hladat inde.

autor
24. júl 2025
@domkakvet

@anonym_autor ide o osobnost cloveka, ak je aj niekto v nefunkcnom vztahu, tak bud treba na tom pracovat, alebo vztah ukoncit a nie hladat inde.

@domkakvet tak @7lenka11 argumentovala "Tak ono veľa ľudia žije v oficiálnom manželstve len na oko, alebo len kvôli deťom." starostlivosť o spoločné deti je celkom dobrý dôvod neukončiť hoc nefunkčný vzťah v oblasti intimity a tú mať hoc aj niekde inde...

bystrozraky
24. júl 2025
@majka36912

@majka36912 S týmto nemôžem súhlasiť. Monogamia sa vyvinula evolučne, lebo kedysi, keď ešte neexistovali žiadne zákony, podpory, a hocikto mohol prísť a niekoho udrieť po hlave (polícia neexistovala tiež 🙂), ľudia bežne umierali aj od hladu (čo, žiaľ, aj dnes, ale nie vo vyspelých krajinách). A ak ten partner odišiel za inou, tak deti mali malú šancu prežiť a bolo ťažké ich uživiť. Preto sa selektívne rozmnožovali len jedinci, ktorí mali rodičov, čo boli monogamní. Toto sa až o veľa tisíc rokov neskôr premietlo tak, ako si napísala. Samozrejme, že sa rozmnožovali aj nemonogamní jedinci, len to percento bolo veľmi malé – a tí sú tu tiež. Samozrejme, dnešná doba je oveľa lepšia a každý sa máme asi tak miliónkrát lepšie, takže teoreticky za pár generácií sa nám môže taká prirodzená monogamia vytrácať. Napríklad flirtovanie je vlastne zisťovanie, ako sú partneri schopní reagovať – a tak si najmä žena vyberá chytrého partnera (vzdelanie s tým má málo spoločného). Proste takého, čo bude vedieť zohnať potravu a ochrániť ju a jej deti pred nebezpečenstvami. Preto vznikol špeciálny pocit – láska. Láska sa spustí, ak sú všetky z evolučného hľadiska naprogramované veci splnené. Proste, ak si partneri zle vybrali, tak ich deti sa nemohli rozmnožovať. Preto bola láska tak veľmi dôležitá. Bola to ozajstná láska. Samozrejme, že chlap síce mohol opustiť partnerku, ale potom sa jeho gény nepreniesli – a on je tu práve preto, lebo sa jeho gény preniesli. Preto, aj keď sa to nezdá, miera promiskuity je zhruba rovnaká v oboch pohlaviach. Proste pred tisíckami rokov sme cítili život úplne inak. No prajem pekny den 🙂

domkakvet
24. júl 2025
@anonym_autor

@domkakvet tak @7lenka11 argumentovala "Tak ono veľa ľudia žije v oficiálnom manželstve len na oko, alebo len kvôli deťom." starostlivosť o spoločné deti je celkom dobrý dôvod neukončiť hoc nefunkčný vzťah v oblasti intimity a tú mať hoc aj niekde inde...

@anonym_autor nie nepresvedcil ma tvoj argument, tak isto ide o osobnost, v priklade, ktory si uviedla ide o osobnost slabu, ak sa napriklad necha urazat od partnera, nevie situaciu riesit inak, este necha deti aby videli zly priklad.

autor
24. júl 2025
@domkakvet

@anonym_autor nie nepresvedcil ma tvoj argument, tak isto ide o osobnost, v priklade, ktory si uviedla ide o osobnost slabu, ak sa napriklad necha urazat od partnera, nevie situaciu riesit inak, este necha deti aby videli zly priklad.

@domkakvet tak keď žijú "naoko" ok, tak by tie deti nemali "vidieť" zlý príklad.... a myslím, že slabá osobnosť by toto nezvládla... na to treba sakra silu, aby nič nebolo vidno, ak keď je to intímne celé poondené... zrejme myslíš, že sa to skryť nedá....

anonym_2ecf33
24. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Môj muž tvrdil, že po ňom vyštartovala a on neodolal, že je proste zdravý chlap a už to išlo. Prešlo odvtedy 35 rokov, ale stále ju mám pred očami, ako mu fajčí vtáka. Ostali sme spolu, ale z hlavy to neviem vymazať. Mimochodom, sama sa mi prišla pochváliť, bývala o bránu vedľa a vraj netuší "ako k tomu došlo"🙈 Odpustila som, mali sme dve malé deti, tak som po niekoľko mesačnom plakaní prehodnotila stav a ostala som s ním. Urobila som najväčšiu chybu života a dodnes preto pykám.

jamimo
24. júl 2025
@anonym_autor

@jamimo zaujímalo by ma, ako sa ten kolega cíti, keď po ňom toto ostalo...

@anonym_autor normálne, našiel si ďaľšiu. Taký malý Dany de Vito, ale pretiahol by bol mesta 🙄

jamimo
24. júl 2025
@anonym_2ecf33

@anonym_autor Môj muž tvrdil, že po ňom vyštartovala a on neodolal, že je proste zdravý chlap a už to išlo. Prešlo odvtedy 35 rokov, ale stále ju mám pred očami, ako mu fajčí vtáka. Ostali sme spolu, ale z hlavy to neviem vymazať. Mimochodom, sama sa mi prišla pochváliť, bývala o bránu vedľa a vraj netuší "ako k tomu došlo"🙈 Odpustila som, mali sme dve malé deti, tak som po niekoľko mesačnom plakaní prehodnotila stav a ostala som s ním. Urobila som najväčšiu chybu života a dodnes preto pykám.

@anonym_2ecf33 to ťa fakt obdivujem. Žiť s tým vedomím...

dayanare
25. júl 2025
@bystrozraky

@majka36912 S týmto nemôžem súhlasiť. Monogamia sa vyvinula evolučne, lebo kedysi, keď ešte neexistovali žiadne zákony, podpory, a hocikto mohol prísť a niekoho udrieť po hlave (polícia neexistovala tiež 🙂), ľudia bežne umierali aj od hladu (čo, žiaľ, aj dnes, ale nie vo vyspelých krajinách). A ak ten partner odišiel za inou, tak deti mali malú šancu prežiť a bolo ťažké ich uživiť. Preto sa selektívne rozmnožovali len jedinci, ktorí mali rodičov, čo boli monogamní. Toto sa až o veľa tisíc rokov neskôr premietlo tak, ako si napísala. Samozrejme, že sa rozmnožovali aj nemonogamní jedinci, len to percento bolo veľmi malé – a tí sú tu tiež. Samozrejme, dnešná doba je oveľa lepšia a každý sa máme asi tak miliónkrát lepšie, takže teoreticky za pár generácií sa nám môže taká prirodzená monogamia vytrácať. Napríklad flirtovanie je vlastne zisťovanie, ako sú partneri schopní reagovať – a tak si najmä žena vyberá chytrého partnera (vzdelanie s tým má málo spoločného). Proste takého, čo bude vedieť zohnať potravu a ochrániť ju a jej deti pred nebezpečenstvami. Preto vznikol špeciálny pocit – láska. Láska sa spustí, ak sú všetky z evolučného hľadiska naprogramované veci splnené. Proste, ak si partneri zle vybrali, tak ich deti sa nemohli rozmnožovať. Preto bola láska tak veľmi dôležitá. Bola to ozajstná láska. Samozrejme, že chlap síce mohol opustiť partnerku, ale potom sa jeho gény nepreniesli – a on je tu práve preto, lebo sa jeho gény preniesli. Preto, aj keď sa to nezdá, miera promiskuity je zhruba rovnaká v oboch pohlaviach. Proste pred tisíckami rokov sme cítili život úplne inak. No prajem pekny den 🙂

@bystrozraky Pletieš hrušky s jablkami 😅
Nukleárna rodina - rodičia a deti, sú novodobý konštrukt (od industralizácie, 18. stor.), predtým ľudia fungovali v širších skupinách - úplne na začiatku v tlupách a aj o deti sa starala celá skupina, niekedy sa ani neurčovalo otcovstvo.
Monogamia sa rozšírila, lebo zvyšovala šance na prežitie, bol to výhodný sociálny jav, ale nie je biologicky daná, nededí sa a princíp, ktorý si popísal ty, nefunguje. Monogamia bola výhodná z hľadiska dedenia majetku, zníženia konfliktov medzi mužmi a pretože si muži chceli byť istí, že sa starajú o geneticky svojich potomkov.
To, čo popisujeme ako "láska" skor je biologický a evolučný mechanizmus. Potomstvo má vyššiu šancu prežiť, ak je mozog ich rodičov ovplyvnený hormónmi, vďaka ktorým sa o to potomstvo postarajú a to, ako sa tieto hormóny vylučujú a ako na ne mozog reaguje sa dedí. Ale už to nepredurčuje to, že rodičia by mali spolu ostať aj po tom, čo odchovali potomstvo.
Inak sa monogamia začala normalizovať ako jediná správna možnosť kvoli kresťanstvu, v iných kultúrach je to pestrejšie a taká polygýnia bola naozaj bežná. A aj v monogamných zvazkoch išlo skor o majetok a mocenské postavenie než o lásku medzi partnermi, to je tiež pomerne moderný koncept (cca z obdobia romantizmu, 19. stor.).

No a to, že teraz existujú zákony a polícia neznamená, že nemože niekto prísť a udrieť ťa po hlave. Jediné, čo je inak je to, že ten, čo udrie, bude inštitucionálne potrestaný. 😂

patriciah1
25. júl 2025
@anonym_2ecf33

@anonym_2ecf33 prečo od neho neodíjdeš?

cippi
25. júl 2025

Muži sú sexuálne polygamni vacsina a vždy budú. Správajú podľa noriem aj keď v úzadí často túžia po mnohých ženách. Ale o Tom sa partnerky často nedozvedia lebo múdry muž si toto nechá pre seba. Kamaráti si však často povedia veci. Keby sa zmenili normy spoločnosti a muži mohli slobodne mať viac žien bez nejakých rozchodoch veľmi ľahko by na to prešli bez odporu, keďže je to v ich DNA, ženy skôr fungujú s tým mať jedného takmer vždy. Máloktorá túži mať harem. To potvrdil aj prieskum 😁. Ženy sa zameriavajú takmer vždy na jedného muža milenca aj keď je dostatok nápadníkov a muži keď je veľká ponúka žien ľahko dostupných volia skôr nezáväzne vzťahu čo sa deje aj v súčasnosti viac a viac keďže je dostupných viac žien ľahšie. Takže muži sa prispôsobujú situácii dá sa povedať. Stačí zmeniť spoločenské normy a bolo by zaujímavé vidieť reakciu mužov na ne či by boli proti😁.
Výskumníci zistili, že „vo všeobecnosti muži z kmene Makushi prejavujú väčšiu ochotu venovať sa nezáväznému sexu ako ženy, ako predpovedá stereotyp,“ hovorí Schacht. Zistili však tiež, že muži z kmene Makushi s väčšou pravdepodobnosťou chcú záväzky, keď je k dispozícii menej žien, bez ohľadu na vek.

Výskumníci píšu: „Stručne povedané, muži zrejme zvyšujú svoju ochotu venovať sa nezáväznému sexu v reakcii na nadbytok žien a stávajú sa menej ochotnými venovať sa nezáväznému sexu, keď je mužov veľa. Ženy sa naopak zdajú byť ľahostajné k zmenám v pomere pohlaví u dospelých“ a uprednostňujú záväzky bez ohľadu na to, koľko mužov je k dispozícii. Prečo?

„Krátkodobé, nezáväzné vzťahy sú potenciálne nákladné, pretože ženy s deťmi bez [záväzných] otcov nemajú partnera, ktorý by deti podporoval,“ hovorí Schacht. „Ak naháňate partnerov, nie ste doma a nestaráte sa o bábätká.“

Schacht uvádza ďalšie možné dôvody

autor
25. júl 2025
@cippi

Muži sú sexuálne polygamni vacsina a vždy budú. Správajú podľa noriem aj keď v úzadí často túžia po mnohých ženách. Ale o Tom sa partnerky často nedozvedia lebo múdry muž si toto nechá pre seba. Kamaráti si však často povedia veci. Keby sa zmenili normy spoločnosti a muži mohli slobodne mať viac žien bez nejakých rozchodoch veľmi ľahko by na to prešli bez odporu, keďže je to v ich DNA, ženy skôr fungujú s tým mať jedného takmer vždy. Máloktorá túži mať harem. To potvrdil aj prieskum 😁. Ženy sa zameriavajú takmer vždy na jedného muža milenca aj keď je dostatok nápadníkov a muži keď je veľká ponúka žien ľahko dostupných volia skôr nezáväzne vzťahu čo sa deje aj v súčasnosti viac a viac keďže je dostupných viac žien ľahšie. Takže muži sa prispôsobujú situácii dá sa povedať. Stačí zmeniť spoločenské normy a bolo by zaujímavé vidieť reakciu mužov na ne či by boli proti😁.
Výskumníci zistili, že „vo všeobecnosti muži z kmene Makushi prejavujú väčšiu ochotu venovať sa nezáväznému sexu ako ženy, ako predpovedá stereotyp,“ hovorí Schacht. Zistili však tiež, že muži z kmene Makushi s väčšou pravdepodobnosťou chcú záväzky, keď je k dispozícii menej žien, bez ohľadu na vek.

Výskumníci píšu: „Stručne povedané, muži zrejme zvyšujú svoju ochotu venovať sa nezáväznému sexu v reakcii na nadbytok žien a stávajú sa menej ochotnými venovať sa nezáväznému sexu, keď je mužov veľa. Ženy sa naopak zdajú byť ľahostajné k zmenám v pomere pohlaví u dospelých“ a uprednostňujú záväzky bez ohľadu na to, koľko mužov je k dispozícii. Prečo?

„Krátkodobé, nezáväzné vzťahy sú potenciálne nákladné, pretože ženy s deťmi bez [záväzných] otcov nemajú partnera, ktorý by deti podporoval,“ hovorí Schacht. „Ak naháňate partnerov, nie ste doma a nestaráte sa o bábätká.“

Schacht uvádza ďalšie možné dôvody

@cippi pri sklonoch k príležitostnému sexu je logické očakávať rozdiel medzi mužmi a ženami, teda väčšiu zdržanlivosť žien, keďže muž po tom zriedka otehotnie a nič sa mu fyziologicky trvalejšie nezmení, u ženy je možnosť otehotnenia a s tým súvisiacej zmeny stále na pozadí vnímania, viď príspevky @jamimo

domkakvet
25. júl 2025
@anonym_autor

@domkakvet tak keď žijú "naoko" ok, tak by tie deti nemali "vidieť" zlý príklad.... a myslím, že slabá osobnosť by toto nezvládla... na to treba sakra silu, aby nič nebolo vidno, ak keď je to intímne celé poondené... zrejme myslíš, že sa to skryť nedá....

@anonym_autor ano to som myslela, ze sa to neda skryt, vzdy je v takom vztahu nieco, napriklad slaba komunikacia.

Strana
z3