icon

11-mesačnému synovi som prestala variť obed

10. júl 2025

Ahojte zienky, ja som uz zufala, poradte co mam robit. Syncek papal celkom pekne, ale posledny vyse mesiac z kazdeho obedu zjedol 3 male lyzicky a hotovo, niekedy ani to. A ja som mu posledny tyzden nevarila nic na obed. Uplne ma to odradilo, ked tolko jedla pre neho som vyhadzovala a to som kupovala vsetky suroviny v drahom farmarskom obchode, cize riadna skoda. Teraz sa citim ako najhorsia matka na svete, uplne som frustrovana z toho, ze mu nevarim, ale proste mam blok alebo co to je, ked si spomeniem, ze zasa by som vsetko len vyhodila, tak na co. A to som skusala rozne kombinacie, mixovane, nemixovane, kusky mu dat, nech sam papa, nic nezabera.
Tak teraz mu tak max otvorim nieco kupovane, co aj tak skoro cele konci v kosi.
Neviem, poradte ako sa namotivovat a znova mu varit, ako sa mam obrnit proti tomu jeho odmietaniu?

jarmila2010
10. júl 2025

moze to byt aj zo zubov...vtedy deti odmietaju vacsinu jedal...prejde to...prechodne by som mu davala to,co mu chuti...

mdse
10. júl 2025

@anonym_autor však var sebe ako jemu, len sebe ku koncu dochuť a dosoľ. Naber mu malú porciu, zas toho toľko nevyhodíš či? Čo iné Ti zostáva, len skúšať a skúšať. Deti sú náladové čo sa týka jedenia.

gejb
Autor odpoveď zmazal
biglovemom
10. júl 2025

Nechapem tieto divadla a rucania sa koli jedlu🤷🏼‍♀️
Sa skludni pre boha.
Sak mu daj co jete vy ,odober kym tam nemas vela korenín a hotovo.
Koniec trápenia 🤣
Neni zač.

patka06
10. júl 2025

11 mesačnému už nemusíš variť celkom zvlášť, uvar pre vás a malému z toho odober, potom ešte dochutíš /soľ, korenie/
Nechápem prečo si nedojedené vyhadzovala, veď si to mohla zjesť ty.

viestta
10. júl 2025

Nic sa nedeje, kludne mu ponukaj hotove prikrmy z pohara. (otvreny pohar mozes skladovat aj 48 hodin v chladnicke, staci, ze z neho dodoberies tolko, kolko si myslisz, zezje a zvysok odlozis).
Kvalita matky sa neposudzuje podla toho kolko prikrmov uvarila.

marhulka13
10. júl 2025

@anonym_autor môj syn zase preferoval jedlo z pohárika, čo som kupovala v dm. Inak tiež nechcel jest. A v takmer roku jedol to isté čo my, len menej dochutene ako písali baby vyššie.

nikaeli
10. júl 2025

* prečo vyhodiť? mohla si to dochutiť a zjesť ty alebo manžel
* čo máte dnes na obed? čo budeš jesť ty? ponúkni ho z tvojho na malom tanieriku
* čo mu dávaš počas dňa? nemá voľne k dispozícii nejaké chrumky, hamky? nechce iba obed?

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
adreena
10. júl 2025

Žiadny stres a výčitky, kľudná mama= kľudné dieťa. 11 mesačné dieťa už môže papať skoro to isté čo vy, ak varíš zdravo. Nerob si stresy a daj mu z toho, čo varíš. Deti prechádzajú rôznymi obdobiami, raz jedia viac, raz menej. Pokiaľ mu neubúda na váhe, bude ok.

lucka_ke
10. júl 2025

môj bol v tomto veku ešte dojčený, čiže príkrmy mal ako doplnok na spestrenie a tiež zjedol pár lyžičiek a finito, chce to trpezlivosť, kľudne kupuj hotovky a ohrej mu polovicu

januska12323
10. júl 2025

Nechápem čo som práve prečítala. Prečo si všetko vyhadzovala? Ty neješ obedy keď varíš len jemu? 11 mesačný môže jesť to čo ty len menej korenia.

michaela329
10. júl 2025

Prečo vyhadzuješ? Zamraz a máš na ďalšie dni 🤷 A takmer ročnému môžeš robiť už to, čo sebe, len daj bokom neochutene - napríklad polievky sú v tomto super.

martul
10. júl 2025

@anonym_autor 11 mesačný jedol skoro všetko ako my, akurát som pred koncom varenia odobrala jemu a nám dochutila. Prečo preboha vyhadzuješ jedloe?

oriesocek
10. júl 2025

v tomto veku som uz bezne dávala detom to co nam... odobrala som im do misticky pred konecnym dochutenim - im iba trosku soli, par kvapiek olivoveho olej. urcite som nefungovala tak, ze som separe varila a riesila, ze musim vyhodit.

beckinka
10. júl 2025

Súhlasím s @viestta, aj my sme varili a potom dojedli/vyhodili. A tak dostáva hotové prikrmy z pohára. Čo zje, zje a zvyšok vyhodím. Tie hotové výživy nestoja majland a naša má 1 pohár aj na 2x. Vždy lepšie ako nakúpiť suroviny, v týchto horúčavách variť a zakaždým vyhodiť.

ha_ha
10. júl 2025

A prečo si to vyhodila? Mala si si zamraziť, teraz by si to, čo si vtedy vyhodila, vytiahla z mrazničky. Alebo si to mohla zjesť ty. Nechápem vyhadzovanie zdravého dobrého jedla, ktorému nič nie je.

moonlight1210
10. júl 2025

Daj mu to, co mate vy, sadni si k nemu a jedz s nim to svoje. Normalne stolujte spolu. Mozno ho to bude bavit viac.
Zvysok po nom mozete dojest vy.

alexanderkovacs
10. júl 2025

@anonym_autor preco si vyhadzovala obed. Mali ste to zjest vy 🙂

3petka
10. júl 2025

@anonym_autor Môžu byť kľudne zuby. A prečo nevaríš pre oboch rovnaké jedlo? Však navaríš jemu dáš bokom a potom sebe ochutíš. Lepšie keď zje len 3 lyžičky ako nič!!!! Či?
Hlavne má tú rutinu.

andrea2667
10. júl 2025

Neexistuje dieťa, ktoré neje ak je hladné. Moji až do 3 rokov jedli normálne. Zrazu v škôlke sa naučili FÚJ. Tak som vzala tanier zo stola, že teda uznávam, fuj sa neje. Najbližšie jedlo je večera. Veľmi rýchlo sa odučili fujkať. Predstavte si, vychovala som troch chlapov bez ujmy.

margotka17
10. júl 2025

@anonym_autor možno to bolo len tým teplom, že bolo vonku horúco, že mu tak nechutilo a možno ho viac len smädilo. Vyskúšaj aspoň polievočku, veď ak varíš niečo s ryžou sebe, skús mu dať z toho, len menej korenené.

any_soj
11. júl 2025

@anonym_autor vyhadzovala....? A prečo?

martul
11. júl 2025

@anonym_autor tak my si dáme námahu, radíme a ty nemáš ani toľko chochmesu aspoň jednej odpísať, alebo raz reagovať?

saxana000
11. júl 2025

Od roka ide zarovno s nami.. niekedy zje viac niekedy menej.. pre vas nevaris? 5 lyzic polievky ti neda? Prilohy? zemiak?ryza so stavou?ma vobec zaujem o jedlo? Mozu to byt zuby
Ak ies co mu chutilo vrat sa spat nic nevymyslaj dve zlozky dokola kludne par lyziciek batat cuketa .alebo moze byt opak ze skusil inu chut a k tomu mdlemu uz ho to nelaka..

michalabu
11. júl 2025

Tak ako pisu ine zeny, mozes mu varit to, co sebe/zvysku rodiny. Ak nema chut na masove, skus robit aspon polievky, idealne kremove zemiak plus hocijaka zelenina, majoran, rasca na masielku spravene, pripadne cibulke cesnaku, po dovareni rozmixovat. A moze sa pridat trochu mlieka smotany. Dospeli len viac dosolia potom. Takato polievka je navyse velmi rychlo, len sa nakraja zelenina, trosku na masle s bylinkami osmahne, a vari sa same.

marianna621
11. júl 2025

Ešte minulý týždeň boli horúčavy a to malé deti, teda ani velký nemusia mať chuť k jedlu Pracujem vyše 30 rokov s malými deťmi a mám aj 3 vlastné.Tiež nam nechceli vtedy jesť. Mňa bili keď som nejedla a tak som nikdy nenútila , ale nedostali nič iné. Ked boli hladné jedli.
A väčšinou som varila viac a mrazila som jedlo vo forme kociek na ľad, to som zmrznuté vysypala do sáčku a kedykoľvek som z toho mohla odobrať po kockách malý kúsok a zohriať to na jedlo.
Poznám deti, ktoré odmietali nejaké konkrétne jedlo napr: zeleninu a pod. Vždy radím podávať aj to na tanier dieťatku aj keď to nechce, hoc len kúsok, aby si zvykalo, že aj to je súčasť jedla. Nemusia to zjesť .A naozaj sa časom do toho pustia papať.
Je tiež dôležité nerobiť z jedla tému dňa, ale naučiť deti sa na jedlo tešiť.
Naozaj malého mohli bolieť zúbky ako už písali, alebo aj to teplo. Napríklad teraz ked bolo teplo aj naše psy nejedli ako obvykle,nechávali plné misky....
Ani nám nie vzdy rovnako chutí.
Držím palce isto to je len také obdobie a potom bude zas s chuťou papať.

princezna_bosorka
12. júl 2025

@anonym_autor moze to byt z cohokolvek (zuby, motorika, zacinajuca choroba alebo chce jest to, co ty). Skor mi vysvetli, preco mu preboha varis separe jedlo? Moje deti obe jedli vzdy to, co my (na uvod len nejaku jenu surovinu na ochutnanie, teraz dostanu skoro vsetko, akurat nepikantne. nedavame udeniny, huby, slane syry). Deti maju 15 m a necele tri roky (svieckova, chilli con carne, indicke kari, cuketove rizoto, kremove polievky, cestoviny s omackou bravcove spizy so zeleninou - to vsetko v pohode zvladaju. Absolutne si neviem predstavit varit pre nich extra...

ella1234
13. júl 2025

A polievky ti zje? Ja niekedy ked mame hustejsiu sytu polievku tak ani druhe jedlo nevarim. Napr sosovicovy privarok s vajickom.
Ale neviem si predstavit 11 mesacnemu varit zvlast. To je najvyssi cas prejst na klasicku rodinnu stravu. Ved co take mu uvaris co vy nejete? Resp co varia pre vas dospelych ze by to nemohol jest aj on?