5-mesačné dieťa odmieta príkrmy: Čo robiť?
Ahojte mame 5 mesiacov sme na um dcera celkom pekne papala nehovorím ze všetko ale určite polovicu dávky mliečka na porciu vedela nahradiť posledné dni vôbec nič nechcem ju nútiť lebo je nervózna mam prestať na čas alebo len skúšať skúšať? Moja svokra a mama mi kazu davat jej polievku do fľaše a zemiakovú kasu s bambinom tak predsa len sa opýtam na názor z tohto storočia 😀
Moje dieta (dojcene) nemalo zaujem o prikrmy do nejakeho ukonceneho 7-8 mesiaca a aj potom to slo pomalicky. Mate ESTE len 5 mesiacov. V mlieku dieta dostava co potrebuje. Ak sem tam zje lyzicku prikrmu tak je to uplne v poriadku. Nemas sa kam ponahlat. Polievka alebo aj kasa s bambinom, su urcite menej kaloricke nez mlieko. A k tomu bambinu sa radsej nevyjadrim alebo? takmer 2g soli na 100g uz len preto by som sa pri tak malom dietatku tomu vyhla a ked k tomu pridas tavne soli (E339, E450, E452 vsetky zaradene do kategorie, "neodporucane" pre dospelych, nieto pre babatko)
jedlo by som z fľaše isto nedávala. dieťa nemám, ale to bambino nejedávam ani ja a nie ešte aby som ho dávala 5 mesačnému dieťaťu. svokra je asi trochu mimo, s prepáčením. však ak nechce papať takto, tak počkať hoc týždeň a skús znovu. to je malé bábatenko.
Aj lyzicka prikrmu je v poriadku ked s tym zacinate. Takze stale ponkat, ked nezje dokrmit z flase
A bambino so zemiakmi, neviem odkial to stare mamy vzali, ale toto sa detom do roka nedavalo ani v minulom storoci
Ani moja malá ako 5 mesačná nechcela. Na dva týždne som znovu zaviedla len mlieko a skúsila opäť neskôr. Potom to už išlo. Teraz má 9m a zje všetko čo ponúknem.🙂
@tatiana234 skusaj a ponukaj, nestresuj sa. dieta do roka je kojenec a teda primarna zlozka stravy ma byt mlieko. zvysok ma dieta ochutnavat, spoznavat a pripadne sa stretavat s moznymi alergenmi.
a prosim ta, nepocuvaj starsiu generaciu, v tomto su ozaj mimo. bambino je sajrajt, nehovoriac o tom, ze by som sa drzala hlavne toho, co ma dieta zavedene a nie mirnix dirnix bachala do zaludka tomu stvoreniu, co mi pride pod ruku.
ich traviaci trakt doteraz poznal len mlieko, takze vsetko postupne, aby si este potomkovi nesposobila zaludocne tazkosti.
@tatiana234 5.mesiac je velmi skoro a tie rady o bambine ci dokonca polievke vo flaske by som odignorovala - je to nezdrave a vedie k nezdravym navykom (bambino same Ecka a tavna sol az najskor od 2r., nasa nema stale vobec, a v polievke je na 5.mes vela chuti naraz a flaska nie je ok na krmenie ale lyzicka).
Zaklad bol u nas rozmixovat na kasu 2 dni mrkva, 2 dni zemiak, 2 dni cuketa a potom som si nacitala vynovene prirucky z Kanady a USA a zmiesala mrkvu+zemiak+hovadzie bio (kupene v skle od hipp), bez soli, len na kasu vsetko zmiesane a hybaj. Ladovala krasne a papa do dnes, alergie ziadne. Podarilo sa mi vyuzit aj imunologicke okno a davala som orechy k bielemu joguetu aj alergeny ako mango (1-2x na skusku, kiwi, ananas a pod, inak som sa ovociu uplne vyhybala).
Zaklad bolo davat len zeleninovo masovy prikrm a ovocie az o par mesiacov neskor (povarene aby nezduvalo a hlavne sezonne ak bola moznost) a nesolit, nekorenit, nemaju radi vyrazne chute. Neskor postupom veku som mala uz len vacsie a vacsie kusky a to ma vplyv na rozvoj reci (kusanie, zuvanie).
Mala raz na tyzden taky strajk, vtedy slo hlavne mlieko a vratila sa sama naspat k papaniu.
Do dnes, 2 r. zboznuje masovo zeleninove jedla, uz aj s trochou soli, vela cistej vody. Neznasa cokolvek okrem vody a mlieka, neznasa vsetko sladke. Neviem po kom je, ale som za toto rada. Ma krasne biele zuby, cistim najmenej 2x denne.

Prikrmy sa to volá preto, že dieťa sa učí na iné chute a tvary jedla. Vôbec nemusí zjesť celú dávku aj lyžička je fajn.