icon

7ročná dcéra "nič neľúbi"

simona99687
2. okt 2022

Chcem sa spýtať či je tu niekto s rovnakým problemom aký mam ja s dcerou.... Dcera ma 7 rokov skoro nič neľúbi jedine čo do nej viem napratat su cestoviny chleba zo šunkou alebo nutelou, kuracie nugety, palacinky atd.... Ma strašne vela energie je stale v pohybe a tym padom je aj strašne chudučka... Mali ste niekto takyto problem vyriešilo sa to vekom? Nie som typ rodiča ktorí bude dieťa držať pri stole aj cez slzy len aby zjedlo co chcem...

Strana
z2
ropucha6
2. okt 2022

@simona99687 a ty jes co? Podla mna najviac ma dieta podnetov z domu. Nedavno v Extremnych premenach mama zadelila, ze nevie ako chuti cukina a este nieco, no to o vela vypovedalo. Inak moja neter takto jedla a moc sa to neupravilo…ale zase rodicia jej tie sladkosti aj furt nukali, ze vsak aspon nieco zje.

bessie12
2. okt 2022

@simona99687 napisem ti o sebe, lebo zatial deti nemam. Bola som vyberave dieta. Tiez som hocico nezjedla. A takto to mam dodnes. Ked som vtedy nezjedla to co mama navarila, tak som bola hladna alebo som zjedla nieco ine. Nemozes ju nutit zjest nieco co nechce. Tebe by sa tiez nepacilo, keby ta niekto nutil zjest co nemas rada. Mozno ked bude starsia, tak sa zmeni. Chute sa vraj menia kazdych 7 rokov som pocula.

maranta_leuconeura
2. okt 2022

Ja som tiez bola vyberava, ale zmenilo sa to, ked som zacala byvat sama a varit si.
Ale keby som mala zjest nieco, co fakt neznasam (napr. ruzickovy kel), tak to radsej si dam post 😉

slavomira236
2. okt 2022

@ropucha6 ja milujem paradajky v lete zjem kilo každý deň syn má 8 v ústach ich ešte nemal neprinút ho mäso nezje okrem rezňa fasirky keď mu dám mäso na šťave napína ho normálne bude sedieť hodinu nad tanierom aj tak to nezje dá do úst nadrapuje ho

mikadooo
2. okt 2022

@simona99687 nuž, moja 7-ročná na každý týždeň prekvapí niečím, čo už nemusí... Včera to bol napríklad puding 🤷. 7 rokov ho je bez problémov a zrazu - nechutí. Neriešim. Zatiaľ je tých jedál dosť (alebo si vyberie z jedla to čo ľúbi, ako napokon každé moje dieťa🤷) a nie je podvyživená. Mám 3 deti, každé iné chute, akože kašlem už fakt na to, čo komu chutí a nechutí. Rožok s maslom to každopádne vždy istí 😄.

mikadooo
2. okt 2022

@mikadooo ak je však príliš chudá, asi by mi to nedalo a riešila by som to s pediatričkou, či to nemôže mať nejaký zdravotný podklad.

ropucha6
2. okt 2022

@slavomira236 tak jasne, ze nemusi zjest vsetko. Ale vacsinou to tak je, ked dieta neje ziadne ovocie a zeleninu, ze ani v rodine sa to neje. Tiez som mala jedla, co mi nechutili a mama varila aj dve jedla pre nas s bratom, nenutila nas. Ale jedli sme kazdy aj normalne, zo vsetkeho, nie nejake nugetky alebo cestoviny.

lalala94
2. okt 2022

@ropucha6 tí rodičia v Extrémnych premenách mohli za to ako tá ich dcéra vyzerala. Veď to bol extrém toľko jedla a takú hŕbu sladkostí mať doma. Nepoviem, tiež mám slabosť na sladké, ale tam to šlo na kilá. A tá podpora z ich strany nebola dokopy žiadna. Ak by malo moje dieťa taký problém, tak sa mu plne prispôsobím, aby mu to pomohlo. Ono to vlastne bolo dosť smutné. No a s tou cuketou ma dostala. To druhé bolo ligurček (to nepoznala).

baboadel
2. okt 2022

Ahoj, aj ja som mala s dcérou taký istý problém, jedla málo a tiež tých jedál, čo obľubovala nebol široký výber. Tak som jej pripravovala jedlá, ktoré som vedela, že zje. Nenútila som jej iné. Bolo by to zbytočné. Tiež je doteraz aj keď už má 15 rokov veľmi chudá. Viem ako sa rodič pri tom natrápi. Skúšala som rôzne výživové doplnky na nechutenstvo, no žiaľ to nezaberalo. Vekom sa menili obľúbené jedlá, čo jej chutilo pred rokom, teraz už nechutí. Ale hlavne nenútiť do jedla, to by si vybudovala u nej ešte väčší odpor k jedlu. My sme mali ešte problém, že odmietala jedlá s obsahom železa, čo viedlo k anémii. Skús sa s ňou zahrať na kuchárku a nech skúsi, samozrejme s tvojou pomocou niečo navariť. Vieš že pomáha tá detská ješitnosť a jasné že sebou uvarené jedlo zje aby dokázala, že ona to vie najlepšie. Toto zaberalo. Hlavne veľa trpezlivosti😉

pribinak
2. okt 2022

Hm, zrus sladké. Nehovorím že nedať nič sladké, ale výrazne to obmedz

elizabet173
2. okt 2022

@simona99687 kto jej tú nutellu kúpi? Kto jej pripraví palacinky alebo kuracie nugety, ty, nie? Ako sa stravujete vy? Lebo dieťa preberá stravovacie návyky rodičov. Každý má právo niektoré jedlá neznášať, ale nie polovicu. Ako reaguješ, keď jedlo, ktoré dáš na stôl odmietne? Dostane náhradné, či? Nikdy by som nedržala dieťa za stolom do nekonečna, dám pred ňu 5x denne jedlo, zje, zje, nezje, nezje, nekomentujem, náhradné jedlo nedostane. Viac tomu nevenujem pozornosť. Na nutellu, palacinky a kuracie nugety môže v najbližšom čase zabudnúť. Je to v tvojich rukách. Samozrejme, že nebudeš variť kôprovú omáčku alebo špenát každý druhý týždeň, ak to neznáša, ak to vy máte radi, uvaríš v deň, keď máš pre ňu jedlo z predošlého dňa a všetci budete spokojní. Ale ani náhodou by som netočila štyri jedlá preto, že ostatné odmieta a sladkosti by som stiahla na minimum. Dcéra robí len to, čo jej umožňuješ. Chodí už asi do školy, tam sa stravuje? Obed zje? Či varíš doma? Čo máva na desiatu?

nikpa
2. okt 2022

@simona99687 šunka, Nutela, nugetky sú výživová hodnota 0. Zrušila by som jej tie sladke jedla alebo aspoň obmedzila. A keď jej nedáš niečo z toho čo si napísala tak čo, neje, hladuje?

ropucha6
2. okt 2022

@elizabet173 presne, akurat mame debatu s manzelom, kde sa dieta nauci jest nugetky. Ved to nema v skolke ani skole. Aj ta nutela, ved palacinky sa daju aj s dzemom, ovocim…sunka okey, ked je kvalitna, ale snad tiez k tomu jedia nejaku zeleninu. V mojom okoli jedia najlepsie deti, ktorych rodicia fakt pravidelne a dobre varia, ziadne polotovary a fastfoody.

marickaaaa
2. okt 2022

@slavomira236 presne ako keby ste písali o mojom synovi. On papal maso a ked mal 2roky začali ho z neho nadrapovat. Par krat sa aj povracal tak maso skoro vobec nejedol. Ked mal 6rokov tak začal zas jest maso a dnes ide mat 8 a kazdy den si ho pýta. To su vazne obdobia asi tych deti

elizabet173
2. okt 2022

@ropucha6 aj je ťažko dieťa viesť k zdravému stravovaniu, keď sa rodič láduje vlašským šalátom a zalieva ho colou. Tým som nemyslela autorku témy. Presne, palacinky s domácom džemom, alebo tvarohom, ak je pred tým napr. strukovinová polievka, raz za čas vôbec nevadia, ale nutella, keď dieťa takmer nič neje? A kuracie nugety radšej nekomentujem, tam je taký humus, že až. Že je dievčatko tenké, by tiež nevadilo, ak je zdravé, ale v inej téme písala, že má pokazených veľa zubov, čo je u 7 ročnej slečny hrozné.

ropucha6
2. okt 2022

@elizabet173 ano presne takto to bolo u mojej netere. Treba pozret realisticky na seba, aj ked skoda, ze sa tie navyky neformovali skorej. Ze je chuda, to je mozno este vyhoda, ale to sa moze rychlo menit a bude opacny problem. Ja som bola tiez chuda, v skole, skolke som jedla tiez malo, ale to bolo proste preto, ze mama aj tato varili ovela lepsie, darmo, treba sa naucit dobre varit.

beronsche
3. okt 2022

@simona99687 mam doma toto 2x.. u starsieho dietata sa to s vekom zlepsuje. 🙂
Ale ja fastfoodove nahrady a sladke jedla neponukam, ani za ucelom, aby aspon cosi zjedli...
Ziadne nugetky, hranolky (tie su u nas dovolenkova zalezitost), palacinky ano, bez cukru a s lekvarom a samozrejme prilezitostne, atd. atd. Moji napr. Nutellu miluju, poznaju ju od starkych. Tam to tolerujem, domov im vsak nekupim a aj som im vysvetlila preco..
Takze fungujeme prevazne na hustych polievkach a masovych vyvaroch, kedze toto mi jedia. Ano, nepovazujem to za idealny stav, ale tak snazim sa, aby v to bolo v ramci moznosti, co najlepsie. S cim bojujem je mnozstvo peciva a zeleniny. To prve sa snazim znizit a druhe zvysit..
A co sa tyka zdraveho stravovania, neviem, mozno som niekde urobila chybu, neviem vsak kde. S muzom jedavame pomerne zdravo, vyslovene nezdravy bordel doma ani nikdy nemame a predsa deti "nenaskocili" na rovnaku vlnu...

simona99687
autor
3. okt 2022

@mikadooo no problem určite nemá ako píšem ona sa strašne veľa hybe extremne vela. Chodi na balet a tanečnú je extremne pohyblivá pediatricka je snou práveže spokojná.... Mne sa skor nepáči ze je taka vyberava... Ale ako píšu baby nebude to len jej problem... Takze som rada ze nie je jedina 😂

simona99687
autor
Autor odpoveď zmazal
simona99687
autor
3. okt 2022

Takže takto ďakujem za normálne nazory vidim ze problem nemam len ja doma s dcerou ale je to bezny detský problem.. Budem teda dúfať ze s toho vyrastie. My sa s muzom stravujeme normalne to je odpoveď pre mudre slečny ktore o nas nic nevedia samozrejme.... Ale su najmúdrejšie... Moji rodičia sa tiez stravovali inak ako ja takze argumenty tipu co vidi u rodicov to bude jedt je KRAVINA!!! My jeme zeleninu na kvanta dcera ju NEZNASA!!!! Odmalička.... Ja milujem cestoviny na akýkoľvek spôsob moji rodičia ich neznášajú.... Takze to len k tomu...

simona99687
autor
3. okt 2022

@elizabet173 a za ďalšie domace kuracie nugety su humus???? to potom vy asi nejete domáce mäso.... Alebo žiadne ked je to humus...

simona99687
autor
3. okt 2022

@elizabet173 takto slečna... Bohužiaľ sme natrafili na otasnu kliniku kde nam tvrdili ze dcera ma pokazenych 8 zubov mali sme tam platit za narkozu a urobenie zubov 2500€.. Navsivili sme druhu v trnave kde jej urobili rentgen na zaklade ktoreho nam bolo povedane ze ma pokazeny jeden zub!!! Ktori jej následné opravili a bolo vybavene... Takze ked o tom hovno viete tak si nechajte svoje rady na doma... Zato ze som dalej do temy nepisala dalsie postupy neznamena ze sme sa nikam nepohli.

beronsche
3. okt 2022

@simona99687 no, bezne kuracie nugetky su humus... S normalnym kuracim masom maju spolocny hadam Len nazov..
Ze ide o tebou pripravene domace jedlo upresnujes az teraz.. tak ci onak, vyprazane nie je vhodne konzumovat pravidelne.

elizabet173
3. okt 2022

@simona99687 ukľudni sa, ja som ani príspevok o pokazených zuboch neadresovala tebe. Keby si chcela, zoberieš si niečo už z môjho prvého príspevku v tejto téme. Ak máš pocit, že vysmážané kuracie je presne to, čo tvoje dieťa potrebuje, kľudne ju tým láduj, na striedačku s tou nutellou. Jej stravovacie návyky sú jedine v tvojich rukách. A za tú slečnu vďaka, v mojom veku poteší 🙂

simona99687
autor
5. okt 2022

@elizabet173 ale v tom príspevku si komentovala mna!!! Tak hadam sa a k tomu môžem vyjadriť keď to je o mne.... Ja som sa pytala na normalne rady či niekto ma rovnaky problém ako ja nie na to kto by to ako riešil a uz vobec nie na to aby niekto kto ma nepozna komentoval takymto spôsobom moje dieťa..... Ak nemas nic zmysluplne tak radšej pozeraj do svojej domacnosti... Našťastie sa tu našli normálny ludia ktori vedia poradiť a maju rovnaký problem... Nie len mudrlanti

simona99687
autor
5. okt 2022

@beronsche kde som napisala ze to je pravidelne? Chcem vidieť ten prispevok v ktorom som povedala ze je to pravidelne... Nebudem hadam dopodrobna písať co presne konzumuje... Napisala som priklad ale vidím ze kazdy sa tu chyta iba toho co potrebuje na to aby niekoho zhodil alebo poučoval.... Kto normalne ľudsky pochopil co pisem normalne odpisal ze ma rovnaky typ problemu.... Iny si proste musia iba zdvíhať ego

kormino
5. okt 2022

Ahoj,moje dieťa je dospelé a točí dokola 10 jedál.Vzdy bola vyberava,z niektorých jedál ju nadrapovalo na vracanie.V škôlke prvé dva roky nejedla absolútne nič,tretí rok suchý chlieb a cestoviny.Do 15 rokov žiadne ovocie ani zeleninu.Teraz zje asi 5 druhov ovocia a zeleniny.Vzdy bola zdravá,výsledky v poriadku.Dokonca poznám takého,čo je absolútne žiadne pečivo ani chlieb od detstva Veľa trpezlivosti prajem😘

beronsche
5. okt 2022

@simona99687 ty debatujes neskutocnym sposobom... Vztahovacne, urazene, s agresivnym podtonom..

Vies, ja len konstatujem, v ramci diskusie, ze to nie je vhodne. Normalna reakcia by bola nieco v zmysle - samozrejme, ved to ani moje dieta, napriek tomu, ze jej to velmi chuti, pravidelne nedostava...

Jo a na margo mojho udajneho zdvihania si ega (predpokladam, ze to adresujes AJ mne) - ze som ti napisala moju vlastnu skusenost to ti uslo..
Ale ze som napisala, ze nieco, co sama uvadzas ako typicky priklad jedla, co "do dcerky vies natlacit", nie je vhodne , na to uz reagujes
to utocne, to ti nejako oci kole..
.. rozmyslam preco...

simona99687
autor
6. okt 2022

@beronsche ja vôbec nereagujem utočne zase si to niekto vyložil ako chcel... Ale to je predpokladám uz normalne u ludi.... Ja som napisala okrajovo aky mam problem a ako si vsimnete vyššie ludia ktori chceli poradiť alebo podporiť napisali normalne komentare ja som nepisala v uvode ze chcem rady co ma jest alebo co je zdrave alebo co do nej " mam tlačiť" ja som sa pytala ci ma niekto rovnaky problem.... Takze asi potom treba citat kto a cim potrebuje pomôcť ale nevyziadane rady su tu na dennom poriadku ako si začínam všímať 🤷🏻‍♀️

simona99687
autor
6. okt 2022

@kormino ahoj dakujem som rada ze sa tu nasli ludia s rovnakym problemom... Dufam ze ju to teda bud prejde alebo pride aj na ine chute... 🤷🏻‍♀️ Ona je taka od malinka antibiotika nevedela nikdy do seba dat vzdy ich vyvracala, ked si umyva zuby vždy ju nadrapuje... Ona je taka po muzovi ako si zacinam vsimat 🤦🏻‍♀️😄 tiez ma upokojuje to ze ma vzdy vyborne vysledky, chora je raz max 2 do roka ale to iba tak ze sopel takze neviem ci sa to da pokladat za nejaku chorobu 😄 len som chcela vediet ci je jedina na svete alebo ma niekto rovnake skúsenosti no som rada ze je takych deti viac takze budem dufat ze sa to nejako upravi. 🙂

Strana
z2