icon

Aká je vhodná ryba pre malé deti?

hammy
17. sep 2013

Ahojte, s akým druhom ryby ste začali u detí? Prípadne od kedy a akou formou úpravy ... ďakujem 🙂

Strana
z2
prasiatko30
17. sep 2013

@tenerifka aj to aj to maso je take lahodne 😎

tenerifka
17. sep 2013

@prasiatko30 Je to mñamka.
Inak zase som zabudla tie nazvy ryb, treska je bacalao, prazma je dorada, morsky vlk je lubina....ale zase som zabudla, ako sa preklada merluza, ja som bola stale za to, ze merluza je treska, az kamoska mi to ozrejmila....

prasiatko30
17. sep 2013

@tenerifka ja tie nazvy v slovencine vobec neviem si to musim pozerat 😀 a ta merluza bola prelozena ako treska bezfuzata ale moze to byt dobra blbost lebo to bolo na zoznam.sk 😎 vsak tu je tolko ryb co ja kym som zila na sk tak som ani nevedela ze existuju nie to aby som ich este vedela aj pomenovat 😅

sisaka
17. sep 2013

@prasiatko30 no ja vam baby teda vobec nerozumiem 😀 . idem skusit poprekladat, nech viem o ake ryby ide, ja poznam zase len anglicke nazvy spanielske, ci slovenske mi nic nehovoria - ze morsky vlk, to absolutne netusim, co to je, ani prazma 😝

briketa
17. sep 2013

Losos je najbohatsou morskou rybou na 3-omega mastne kyseliny bezne dostupnou v predaji.

siska53
17. sep 2013

Ja som raz v restike jedla rybu svateho petra ( dufam, ze som si dobre pamatam nazov), ta bola bez kosti, len ju vobec neviem zohnat. Tiez je sice morska..
Neviete o nej niekto nieco?

Inak detom som davala tiez lososa, file z tresky, ale aj pstruha, ved im to ja kontrolujem. Teraz som kupila aj sleda, ale tam bolo neskutocne mnozstvo kosti, tak to musim nbrat odvahu na cistenie, predsa su este mali.

A fakt, s tymi rybami.. No asi ako po al so vsetkym tu na SK.. Pomaly nema clovek istotu, ci je skutocne to, co sa deklaruje, pokial si to sam nedopestuje,,

tenerifka
17. sep 2013

@sisaka su to v Spanielsku snad najpredavanejsie ryby, ziju aj volne, ale vacsina, co sa predavaju, su z piscifacorie-z umelych liahni, nachadzaju sa pri ostrove La Palma na Kanarskych ostrovoch. Su velmi oblubene, my mame radi jedine morskeho vlka-lubina v solnom obale, rybu ti musia v predajni specialne vycistit, nie uplne rozrezat, a robi sa v rure vcelku cela obalena hrubou morskou solou cca 30-40 minut(v zavislosti od velkosti), Potom sa len rozbije ta stvrdnuta sol, odkloni koza a to masko je jemnucke a lahodne, fakt delikatesa......

tenerifka
17. sep 2013

@briketa lososa maju moje decka najradsej, lenze uz nedokazem zohnat lososa z lovu, prestali to predavat, lebo nebol zaujem(ludia maju radsej tie silnooranzove lososy z chovu krmene farbivami), takze obcas kupim aj toho, ale neprehañam to

briketa
17. sep 2013

@tenerifka 3-omega mastne kyseliny su u deti a novorodencov dolezite pre vyvoj myslenia. u dospelych znizuju cholesterol.

sisaka
18. sep 2013

@tenerifka tak podla farby sa zas neda az tak riadit, jak kupujem divokeho sockeye salmon (losos) a ten je skoro az cerveny, divoky je este napr. Alaskan (alijassky) , ak je napisany atlanticky ten bude pravdepodobne z farmy.

h2
18. sep 2013

@hammy Ahoj, my sme s rybami začínali až po roku, ak si dobre spomínam, prvý bol kapor, najprv len uvarený vo vode, neskôr som mu opiekla na panvici na masle menšie kúsky, neskôr sme skúsili aj lososa a tresku. Môj syn má teraz 2 roky a ryby miluje, najnovšie sme si obľúbili pstruhov, máme ich aj každý týždeň, je to naozaj rýchle, len umyjem, trošku osolím, dám do pekáča na trošku oleja, dovnútra a na vrch dám kúsok masla a upečiem v rúre, za 15 min. je to hotové, k tomu varené zemiaky s maslom a petržlenom, syn to miluje, zje aj celého! Mávame aj rybaciu nátierku, nerobievam zo sardiniek, ale z tuniaka (prípadne kombinácia sardinky-tuniak). Bohužiaľ, nemáme v rodine ani na okolí žiadneho rybára, ryby ako zubáč, sumec atď. nemáme veľmi odkiaľ získať, raz sme dostali od mužovho kolegu jedného menšieho zubáča a malý nám ho skoro celého zjedol sám. 😀

horana
18. sep 2013

Citala som clanok kde pisu ze rybie maso je dobre aj pre tehotne, ze vyskumom zistili ze deti ktorych matky jedli v tehu dost rybieho masa maju potom v 7-8 rokoch lepsie vyvinute komunikacne schopnosti, vazne, mozem este niekde vyhladat link na ten clanok.

Z toho co si pamatam ze tie skodliviny v rybach sa najviac ukladaju v tukoch, cize tucne rybie maso odporucali nahradit tym chudsim a hlavne dravsich ryb (stuka, pstruh), aj losos je vyborny ale len z volneho lovu, nie fariem - napisane na obale, obvykle drahsi. Ja som naposledy takeho kupila v Bille ked mali v utorky co maju zlavy na nieco tak boli na ryby 25 perc. tak som sa hrabala v mrazaku a nasla tieto volne lososy, nakupila do zasoby...
Aj kapor je vraj velmi vhony pre deti ale ked viete odkial, nakolko do niektorych rybnikov sa splachuju dazdami pesticidy zo striekania okolitych poli, tak taketo nie. Inak je vsak zlozenim velmi vhodne. A potom mamy ich musia oberat pre deti, takze trosku papracka.

Pokial ide o omega 3 my kupujeme este naviac aj cisteny rybi olej, Omega 3 s pomarancovou prichutou a deti dostavaju po lyzicke. My kupujeme konkretne tento http://www.nutraceutica.sk/sk/produkty/omega_3_...
ale je ich viac druhov na trhu a pokial viem vsetky su vyborne, my kupujeme tento len kvoli chuti, jedi ho jedia bez reci...treba skusit co ktorym detom chuti. My to davame aj na imunitu celkovo, hlavne jesen-zima. A potom samozrejme aby im to palilo, podporuje mozgove funkcie.

derdia
Autor odpoveď zmazal
misakundratova123
15. nov 2020

B

waqix
28. mar 2024

@siska53 Poznám len mušle svätého Jakuba

ribannnka2
18. dec 2024

@janano dobrý večer a rybu tilapia odporúčate?

snowflakenel
18. dec 2024

Ja som,davala sumceka africkeho. Od roka tusim

Strana
z2