icon

Aké jedlo podávať deťom po operácii nosnej mandle?

9. feb 2025

Ahojte, chcela by som sa spytat ake jedlo ste davali detičkam po vybrati nosnej mandle? Alebo co im davali v nemocnici zajtra nas caka vybratie tak aby som bola pripravena nieco zabalit, pripadne ako pili vodičku .. syn ma 3 roky tak preto sa pýtam. A ako to mali po narkoze vaše detičky ci mali nejaky vedlajšie ucinky alebo boli v pohode. Ďakujem

pribinak
9. feb 2025

Po vybratí nosnej mandle deti nie sú take ubolene ako po krčných mandliach.
Takze jedol úplne normálne

ajsha123
9. feb 2025

Nepamätám si to už úplne presne, ale zdá sa mi, že nám kázali dávať kašovitu stravu. Nechapala som prečo, však nosné mandle, ale sestrička po operácii hovorila, že kasovitu preto, aby sa nemuselo žuť a aby neboli veľké sústa na prehĺtanie (áno, aj pri nosnej mandli).
Daj niečo ľahké, výživu, puding, zemiakovú kašu... Dieťa po operácii môže a nemusí mať chuť jesť. Naši boli navonok ok, ale ono to bolí a dieťa cíti taký tlak v hlave... Preto je na mieste dávať nurofen od bolesti. Nám kázali 3x denne týždeň. A jedlo prispôsobiť tomu, že dieťa nemusí mať chuť na všetko. Daj mu to, na čo má chuťm hlavne, aby jedlo.

zuzikak
9. feb 2025

ja som mu nachystala makku stravu. Idealne vyzivu, puding, tie tvarohove dezerty typu pribinacik, termix, kludne aj jogurt ak ma rad. Nachystala som hustu krupicovu polievku kde bola pomixovana zelenina a na jemne rozzutie baby mrkvicky aby z toho nemal uplnu kasu. Vodu pil normalne. 2 hodiny po operacii aj tak jest nebude a idealne ak by to prespal. Niektore deti reaguju na anestezu tak akoby boli zdrogovane, takze to ber vsetko v klude a ono to prejde. Niektore deti to prespia, ine placu, jeduju sa, strasne sa smeju....kazde inak 🙂 - Nam povedali, ze uz dostal paralen do zily takze dalsi liek od bolesti az ked sme prisli domov. Spi pri nom ak by sa v noci zobudil na bolest aby si mu mohla nieco hned dat. Potom uvidis ako bude reagovat. Na veceru sme uz boli doma a chcel len tu polievku ale mala som nachystane zemiakove pyre a rybu bez kosti (heik na masle). To jedol aj dalsi den. Z peciva v prvy den skor vianocku, babovku a pod. Hlavne potom kludovy rezim. Neboj zvladnete to.

kapanek1
9. feb 2025

Môj syn je po vybratí nosnej mandle. Kázali nám kašovitu stravu - nakúpila som výživy, pudingy a jedlá v skle pre prvé prikrmy bábätká. Cestoviny som mu uvarila úplne do mäkka ak rozvarené, piškóty som mu nechala rozmocit vo výžive - to mu chutilo najviac. Banany.Hlavné všetko mäkké a nie horúce nám kázali. Takúto stravu som mu dávala až kým nám naša krčná nepovedala že je všetko ok a už môže ísť do kolektívu.
Nemal by piť a jesť ani nič kyslé, a horúce - čaj. Velmi korenené, slané. Všetko vlažné až studené izbovej teploty. Kludový režim hlavne prvý deň, neskakat, nebehat abynezačal krvácať.
Inak dve hodiny po operácii som mu mohla dať napiť chladnejšej vody a dali nám aj banán nech zje. Po prebratí z anestézie strašne plakal, nešla som ho utíšiť mal styri roky a stále som mu predtým vysvetľovala kam ideme. A priznám sa že táto jeho operácia bol aj veľký stres pre mňa ako to zvládne.