Ako motivovať 2-ročné dieťa na varenú stravu?
Ako "prinútiť" 2rocnu jesť ? Do teraz odmietala varené jedlo, tak som stále čakala. Doktor stále tvrdí, že je to ok, že začne sama jesť, keď bude chcieť.🤦 Ale mňa už to prestalo baviť. Veď stále len mlieko, jogurty, sladkostí.
Od včera som zobrala všetko sladké a ponúkam jedlo neustále... Ale uteká predo mnou plače, kričí. Keď sa mi podarilo dať jej do úst, natiahlo ju a vypľuje všetko. Dávam na chuť do jedla aj sirup, ale nezaberá. Ako postupovať ?
@autorka ja idem odtialto prec, prepac ale aby si tu zeny nadavali do p... mi pride nedostojne. Navyse take co pojedli vsetku mudrost sveta. Ak chces, napis mi sukromnu spravu. Mam skusenost a bojujeme s tym, aj ked som dieta chipsami a cokoladou nekrmila.
P.S. @really8 v takom Anglicku bezne vidno na ihrisku decko v kociku s balickom Chipsov :( a ked uz sme pri tom, tak Tebe by tiez mohli vykrikat, ze mas decko nespavca lebo si si ho tak naucila a mala si ho nechat vyrevat a neviem co este. Mmochodom moje je aj nejedak a nespavec, takze ja som si ho asi tiez zle naucila
@cookie29 ja som nikomu do pi nenadavala. Ale ok. A tak ze v anglicku vidno deti s cipsami tak to budeme tu brat ako normalnu vec? Ja nechcem vediet co to musi robit s jeho oblickami. Prepac ale uplne trepes. To ci je dieta nejedak alebo nespavec sa neda naucit. Ale to ze dieta je iba cokoladu a cipsy a odmieta ine jedlo je navyk.
@simona1306 nevyjadrujem sa k čokoláde, myslím, že sama autorka si je vedomá svojich chýb, ale nadávať tu, nahlasovať ju, mi príde cez čiaru. Dá sa to povedať citlivo, rozumným spôsobom. V mojich očiach mi príde väčší trapas jej spôsob, akým sa prezentuje, ako to, že autorka nezvládla, možno aj zo zúfalstva jedálniček svojej dcéry.
@really8 to je ten zmazany prispevok, aj ked si tam dala bodku....
A este raz, pokial si nezazila, nesud... zufalstvo je hrozna vec... ako pise autorka dieta normalne jedlo. Cca do 1.5 roka. Mala som to doma podobne... pekne papalo zeleninu, ovocie, masko... ziadne sladkosti ci ziaden cukor... a potom akoby nieco ruplo a nic. Dnes je skolak a ani do jedalne nechodi, pretoze tam nic nezje, radsej bude hladovat cely den. A ked nahodou niekde na navsteve dal nieco do ust, tak isla tycka na stol... :( su chvile ked by mu clovek tu cokoladu bol aj dal.... a to ze autorke nadavas ked hlada riesenie alebo jej vykrikas aka je neschopna a nezodpovedna mater nikam nevedie, len k horsiemu, radsej drzat hubu ked nemas nic konstruktivne a napomocne
@cookie29 v tom prispevku co mi zmazali nadavkou nebola otitulovana autorka. Snad viem lepsie co som napisala, ci ti to mam odfotit? Ale ved ked tebe pride v poriadku ze 28m dieta krmi cipsami a cokoladov prosim. Kludne si potlapkajte po pleci. Alebo sa tvarme ze sa to nedeje.
@majka35 nie cakala som ze zavolaju vyzivovu policiu. A nemrhaj na mna cas ked neviem diskutovat.
@really8 ja som nikde nenapísala, že dieťa kŕmim čipsami a čokoládou. 😀 Jasné že teraz keď nechce varené, neprídem že "no super moja tu máš čokoládu" 🤣 hneď si vyletela, aká som ja pi** ale neriešim ťa. A určite každá matka dá raz za čas svojmu dieťaťu čokoládu. Nie celú, to je jasné ale dostane zo dve kocky. A čipsy som mala na myslí lupienky alebo také tie hranolčeky áno, dala som jej do misky nie že jedla celý balík a len to 🤦🤷.
Môj do 2 rokov jedol iba vývar z cestovinou a potom cestoviny s kuracím mäsom a omáčkou a potom kupované prikrmi z fľašky,z ovocia iba jablko a banán a zeleninu žiadnu,sladkosti žiadne a sem tam jogurt a kašu na večeru taaaaaaaak to bolo zúfalstvo že sa dalo krájať a teda fakt som bola zúfalá matka ale riešila som to z lekárkou lebo som videla že malému proste niečo škodí a ja neviem čo keďže zje tak málo toho a ak z toho mala má problemi,šli sme na gastro vyšetrenie a tam sa zistilo že malý má silný reflux a že aj keď je v pokoji tak sa mu všetko vracia späť a dráždi ho to ,dostala som rady ako variť vynechať koreniny,menej soliť,žiadne sladkosti ani bublinky,vynechala som laktózu a obmedzila lepok a malý zrazu začal jesť , ochutnáva a aj sám zje jedlo ktoré nikdy nechcel,krémové polievky,cestoviny, ryžu,zemiaky,kuracie mäso, bravčové,zeleninu ale musí byť riadne mäkká a teda cez deň zje 3 plnohodnotné jedla a medzi tým zobka či pečivo alebo ovocie a ozaj tá zmena pomohla k lepšiemu,zistí či aj tvojej malej niečo možno škodí a preto nechce jesť a áno teraz poobede keď pekne zje všetko tak dostane syn dezert či kúsok koláčika alebo keksik no keď si môže sám vybrať čo chce vyhráva ovocie
Tiež sa mi nechce veriť, ze toto je reálna téma a niekto skutočne dáva dieťaťu do jedla sirup.... Ale ok... Nebudem súdiť, žiadna z nás nie je dokonalá matka..
Dostala si tu rady, co robiť, tak sa tým prosím riad.
Zísť na jednoduchsiu cestu (ponúknuť dieťaťu niečo sladké, nezdravé ale chutnejšie) je veľmi jednoduché.. Nezlahcujme si to... Zarobis tým dieťaťu akurát tak na gastro problémy...
Drzim palce
@tamta ja som niekde napísala že do jedla dávam sirup ? 🧐🧐🧐
"Dávam na chuť do jedla, aj sirup...!!!!
Ale to neznamená že ho dávam dnu do jedla ten sirup to som tak nemyslela a čudujem sa, že si to tak aj pochopila. Však predsa píšem, že dieťa nechce jesť tak ako by som ho dávala do jedla načo ? 🤦 Normálne mám sirup na chuť do jedla čo mi dali v lekárni tak ten jej dávam ale nezaberá... Aj tak odmieta jedlo... To bolo tak myslené 🤷!
Aha, ja som pochopila, ze nejaký sladký sirup (co sa pije) jej prilievas do jedla, aby jej to viac chutilo 😆😆😆😆
@tamta nedala som tam čiarku tak asi moja chyba. No nevadí ďakujem za rady

Mala musi mat z jedla obrovsky stres. Prve, co pre nu mozes urobit, je prestat ju do jedla nutit.
Druhy krok, skus sa poradit s niekym, kto s takymito detmi naozaj pracuje. V CR je to Kouzelen alebo Skola papani. Na Slovensku som nikoho nenasla, ale tito ponukaju i online konzultacie. Pozri na ich webovky a profily na socialnych sietach.
Tu je este odkaz na jeden online kurz prave od skolypapani, kde je moznost kuknut si jednu ukazku zdarma. Je to prave kapitola o uzkosti dietata
https://skolapapani.thinkific.com/courses/skola...