Ako naučím 2-ročné dieťa jesť?

14. apr 2023

Moje dieta malo uz 2 roky. A stale nevie jest. Banan nakrajany na kolieska si pekne sam ponapichuje na vidlicku a spapa. Ucim maleho na hustejsom jogurte papat lyzickou, ale ziadne zlepenie uz velmi dlho nie je. Stale mu ukazujem ako ma nabrat jogurt a dat luzicku do ust. Drzim jeho rucku a vediem ho. Ale pustim mu rucku. A maly zacne ako keby kreslit lyzickou v jogurte. Lyzicku ma takmer prazdnu a tak si ju dava do ust. Potom zacne plakat, ze mu mam ja davat. A to je jogurt. Polievku by ani kvapku nenabrat, do ust by nic neslo. Motoriku trebujeme.

autor
14. apr 2023

Motoriku trenujeme. Rucky ma inak sikovne. Nalepky lepi, v knihach listuje velmi rad, kresli. Aj pit vie z pohara. Ale lyzickou si nevie nabrat jest. Ako ho to mam naucit?

januska12323
14. apr 2023

Nechaj ho jesť samého, polievku nechaj tak alebo rob hustejšie. Nevadí keď len olíže lyžičku postupne sa naučí ju aj otočiť.

nikaeli
14. apr 2023

naberať, prekladať, presýpať múku, veľkú fazuľu, kocky, vodu, čokoľvek naberačkou, varechou, veľkou lyžicou.. pri jedle začni niečím menej tekutým - zemiaková kaša, ryža, aj nakrájané mäsko, uvarené jabĺčko (kompót), ...

simca06022011
14. apr 2023

sadni si s nim za stol, ty jedz svoju, jemu daj jeho (hustejsiu polievku) a nech skusa naberat, normalne hrasok.. do ust.. mrkvu.. a tak postupne.. vodu.. A aj vo vani vie naberat, prelievat atd..
mozes aj cestoviny do polievky najst take "obrazkove" a skusat aj s tym🙂

janka_266
14. apr 2023

Iba ho nechať trénovať, inak to nepojde.

nikpa
14. apr 2023

Nič lepšie ako prax pri tomto nie je. Dať lyžicu a nech si robí čo chce, nech ňou kreslí, mieša, hrabe sa v jedle... Keď začne plakať, že si dáva prázdnu lyžicu a ty hneď pribehnes a nakrmis ho akú má motivaciu snažiť sa ďalej? Tiež mám najmladšieho 2 ročného a keď ho nechám samého tak musím vysávať, umývať kuchynu a jeho komplet prezliecť a niekedy aj ozmyvat 🤦 a tiež ho často musim dokrmit ale vždy ho dlho nechám nech sa aj ,,potrápi,,

andreatytler
14. apr 2023

Ukaz mu to na sebe. Lebo tak to lepsie vidi ako ked mu davas do jeho ust. Ale myslim ze to si uz urobila, lebo zase nema 15 mesiacov.
Ale najlepsie urobis ak z toho nebudes robit vedu. Iba si sadnite k jedlu. Ty jedz svoje a on nech sa snazi jest svoje. Ak to bude len miesat, alebo tlapkat, nechaj ho. Pomedzi to mu sem tam daj jedlo do ust dalsou lyzicou, aby nebol frustrovany. Vobec mu neprikazuj co a ako robit. Podla mna bude robit zo zaciatku vela neporiadku. Musi si to vsetko vyskusat. Chce vediet ako jedlo z lyzicky pada a podobne. To su dolezite vedecke experimenty ktore deti potrebuju urobit. Ked ho to omrzi, bude jest.
Inac polievku nezvlada ani nas 3 rocny a to s lyzickou sa naje bez problemov od 1.5 roka.

viestta
14. apr 2023

Posad ho s lyzickou k stolu, predloz mu jedlo a nechaj to na nom. Ked skonci prezlec umy ho, prezlec, poupratuj po nom a pri dalsom jedle si to zopakujte. Ked nebude sam trenovat nikdy sa to nenauci.

maminkadeticiek
14. apr 2023

Podla mna je problem prave ten tvoj support.Nechaj ho proste tak.Ty si vedela vsetko zo dna na den?Treba aby skusal,trenoval,hlad ho donuti trafit si do ust.Fakt,pokoj,nechaj ho celeho zababrat sa,bude to den odo dna lepsie a lepsie,ver mi 😊

thoughtfulweirdo
14. apr 2023

Jedine ho nechať, nech to skúša po svojom, postupne na to príde. Prvej dcére som nijako jedenie neukazovala, ani lyžicou, odkedy začala jedávať kúsky (8m), nechala som ju jesť samotnú. V roku sa lyžicou najedla polievky 🙂 mladší o jedlo nemá záujem, takže to ovládanie príboru je horšie, lebo moc netrénuje, ale nechávam ho jesť samého, nech to vyzerá akokoľvek. Jedáva holý, ide rovno do vane a stôl, stoličku a zem pomáha umývať 😄

andreatytler
14. apr 2023

Este ma napadlo ak mas moznost, doviest domov ine dieta v tom veku co uz lyzickou je a urobit im playday. Deti sa ucia najlepsie od inych deti.

tiika
14. apr 2023

Podľa mna to chce čas. Ale nám pomohlo i hrať sa.. do misky som dala vodu a polystyrénové guličky, mala ich vyberala sitkom do druhej prázdnej misky; do misky som dala vodu a mala ju pila takou malou odmerkou.. naozaj som potom videla zlepšenie i keď som to tými hrami povodne nemala v úmysle

mamickalisticka
14. apr 2023

Naši chalani majú tiež dva a už celkom dlho jedia sami, druhé jedlo im ide pekne, aj kaše,jogurt im zvykne kväcnuť, keď jedia z kelimka, polievku im naberám hustú, veľa zeleniny, menej šťavy.. snažia sa lyžičkou, už im to aj ide, ale stále jedia rukou, že vyberajú zeleninu a dajú do úst..potom poďobkaju lyžičkou... A tak.. podľa mňa to príde časom,len musí trénovať.