icon

Ako riešiť stravovanie vyberavého dieťaťa?

butterfly14
1. jan 2025

Zdravím,
Chcem sa opýtať ako to máte vy, pripadne poziadat o nejaké tipy. Dcerka 6 rokov odmieta jedlo. Celý čas je vyberavá, čo sa jedla týka, ale začína to byť neúnosné . Z toho co navarím nezje takmer nič. Chce len cestoviny čisté, nejaký rohlik, gulicky s mliekom, pripadne ovocie ale aj tak vybera. Zo zeleniny zje uhorku a paradajky, podotýkam aj to len výnimočne. Vajíčka, syry, to ani nepripadá do úvahy, z princípu odmieta a odmieta co i len ochutnať niečo nové. Ako by ste to riešili? Veľa športuje, myslím ze nemá potrebné živiny pre vyvoj(no nezaostava, je priemer co sa váhy a výšky tyka) pričom nás vidí ako jeme všetko ostatné ale je v tom tvrdohlavá a nasilu to do nej neviem natlačiť a ani nechcem. Bojim sa aby sa u nej nerozvinula PPP. Cca do 3 rokov to bolo ok, nástupom do skolky sa to zhoršilo .
Dakujem

lujza123
1. jan 2025

U mojej pomohlo ked sa začala spolupodieľať na varení, ze začala mať akokeby kontrolu nad tým jedlom. Ze si našla recept a spolu sme to urobili, jedine takto začala ochutnávať nové veci.. lebo však pri varení treba vzdy ochutnať

Hlavne sa daj ty do kľudu, deti sú konzervatívne v jedle. Snaž sa vyberať co najzdravšie a najkvalitnejšie verzie toho co je. Veľa zdravých potravín sa dá prepašovať a schovať do jedla ktoré zje
Pri takýchto deťoch sú super “švédske stoly” alebo aspoň také tie tácky s oddeleniami namiesto tanierov. Naskladaj jej tam viac druhov jedla, vzdy aj nejakú uhorku či rajcinu, kusok ovocia, ked lubi suché cestoviny nech ma suché a v ďalšom oddelení trosku omáčky, pripadne masko, dôležité je aby to co neje bola naozaj mikro porcia ktorú môže ale nemusí ochutnať. Netlač na ňu, nerieš či to zje nezje.

Ideálny čas na ochutnanie nového bývajú výlety, vtedy je dieťa aj hladné a ani sa toľko nesústredí na to jedlo

sidicek
1. jan 2025

Toto odmietanie stravy ma skoro vždy za sebou nejaký psychicky problém, hlavne ak tento problém nemá od začiatku. Ako riešite vyberavost? Ja by som trvala na tom ,že musí aspoň ochutnať TJ zjesť napr.5 lyžíciek. To co píšeš ze jedáva je úplne nedostatočne nevyzivne jedlo ,co vieš asi aj sama tak po kúskoch to treba zmeniť ja by som neváhala kontaktovať psychológa a poradiť sa s ním.
Ešte ma napadlo , že ja som bola veľký nejedak(doma v skole) ale u kamarátov s inými detmi som jedla normálne.

butterfly14
autor
1. jan 2025

Riešime aj je psychiku keďže mala veľa zmien v živote žiaľ, aj ked sa kvalita zivota menila stale k lepsiemu ale dietatu to tazko vysvetlit. Ono to berie ako zmenu to beriem. Môže to byť spôsobené aj tým. Co sa týka "švédskych stolov" , napr aj včera som to skúsila zelenina, syry, ovocie, dobla si len do hrozna..nič iné neskúšala, aj keď netlacim na nu, len dám možnosť ochutnať.

butterfly14
autor
1. jan 2025

@sidicek stáva sa ze povie ze v škôlke jej niečo chutilo, tak ja cela nanesena urobím aj doma, napr nejaké nátierky, rizito atď, a ona ani neochutná. Pritom si nemyslím ze variť neviem. Aši to o tom ani nie je keďže to odmieta co i len ochutnať.

lujza123
1. jan 2025

@butterfly14 no nestačí len raz skúsiť, treba stále. V tomto sú super tie tácky kde mas tie kúsky jedla akokeby oddelene. Pripadne pred dieťa rovno položiť hrnce nech si same naberie. Skratka navodiť ten pocit ze ono ma kontrolu nad svojim jedlom a nic sa nestane ked nezje. Potom sa s ňou dá dohodnut napríklad tak ze na tom tanieri/ tácke budú minimálne dve potraviny, najlepšie začať tým kusockom hocijakej zeleniny či ovocia ku každému jedlu.
Pri bežnom jedle ju nenut ochutnať, ale skús pašovať nové chute či zložky do toho co už je.

Ono je to hrozne na nervy ked dieťa preberá jedlo, ale čím menej pozornosti tomu ty venuješ a čím viac kontroly nad tým co je ma samotné dieťa tým rýchlejšie z toho vyrastie

Nové chute a potraviny neskúšajte doma, fakt ideálne sú na toto výlety a napríklad ine deti a dospely okolo. Doma syr nezje ani za svet ale ked jej strčí kamoska do ruky syrovy korbáčik tak ho zje

miriamzba
1. jan 2025

To isté☹ a tiež ma štve že tam má málo nutricnej hodnoty. A aj u nás od nástupu do škôlky sa to začalo zhoršovat až sme tam, kde sme. Dala som tomu kopu času, námahy, aby si mohol sám určit, vybrať, variť so mnou, učili sme sa o výživových hodnotách a o tele, zbytočne. Nechcel ani len vyskúšať. Takže už to robím "nasilu". Povinne napr 10 lyzic z polievky, 4kusky mäsa, a zjedz si svoje suché špagety alebo suchý rozok. 😔 A prilohy máva vydatně poliate olivovym alebo tekvicovym olejom. Viackrát sa mi stalo, že po pár lyziciach povedal, že to neni také hnusné ako si myslel a zachutilo mu.