icon

Ako začať správne s príkrmom u dojčiat?

29. okt 2021

Čaute milé mamičky... Moja dvecka bude mat o 10 dní 5m...Viem, na nete je v dnešnej dobe milión rád ako začať... Ale ja som z toho blázon osobne, mám aj 3 knihy ale neuverite v každej píšu inak... V jednej začať takto, v druhej začať takto a v tretej takto.... Moja segra to robila tak ako jej svokra kázala, moja susedka to robí úplne inak... A ja sa vás pýtam ci by som mohla takto... Mala uz pred 2 týždňami ochutnala už zemiak. Je plne dojčena ale ona strašne pozerá na nás, keď jeme my, naťahuje sa, ústa otvára... A ked jej dam prázdnu lyzicku olizat tak sa zlosti... Chcela som začať až od 6m ale tak asi začnem uz od pondelka, ved bude mat uz 21 týždne... Len neviem ako mam jej dávať 3 dni tu istú zeleninou a deň pauza alebo 3 dni ďalšiu... Ci ako ste to robili vy? A tak keď mi ochotná všetky základné zeleninky, tak zavádzam olovrant alebo desiatu? Som z toho šialená... Každý inak vraví... A vzala by som si najpraktickejsiu radu, akú mi dáte... Napíšte mi aj dajaké vychytavky!!! Ďakujem ❤️

evica17
29. okt 2021

Tri/styri dni jeden druh zeleniny. Potom dalsi zas tie tri/styri dni. Nasledne mozescaj kombinovat zeleninu co uz ma zavedenu. Takto by som sla mesiac len zeleninka na obed. (zemiak, mrkva, pastrnak, cuketa, hokaido, kalerab...). Potom pridas ovocie na desiatu (banan, jablko uvarwne, hrusku...) a po ich ochutnani mozes skusit davat na olovrant uz aj kase ( zo zaciatku ryzovu akukuricnu, psenovu...a po 7m aj tie co obsahuju lepok) a potom ke ochutna kase tak mozes mixovat kase s ovocim. ( zo zaciatku som do kase pridala um, ale mozes aj mm alebo cisto s vodou zarabat- a pouzuvam kase nominal instantne, bez cukru)

lienka9
29. okt 2021

Ja som tiez bola na tom tak,ze milion rad,vsade nieco ine pisu.za mna odporucam vyber sa jednu liniou (knihu,web..) co sa ti najviac paci a postupuj podla toho.osobne by som so zemiakom nezacinala,nieje to zelenina ale hluza so skrobom a kvoli traveniu sa odporuca az po ukonc.7mesiaci.zacni mrkva/batat/cuketa..

Mne sa paci filozofia projektu Co jedia zdrave deti,zaplatila som si aj prednasku a naozaj do roka som isla podla nich,na FB stranke maju aj velmi vela odporucani podla ktorych vies ist aj bez prednasky.syn nema s nicim problem,je vela ovocia a zeleniny,kase,..comu som rada 🙂 takze za mna nakukni a vyber si ktore odporucania su ti najsympatickejsie.neboj viac menej po roku uz to bude uplne jedno 🙂

lenik223
29. okt 2021

Môžete už začať, deti majú od 4 do 6 mesiaca imunologicke okno čiže sa im formuje imunita a tým pádom najlepší spôsob kedy by malo zacat všetko ochutnávať 😃 ja som začala zemiakom tiež, jedol ho 3 dní, potom som pridala mrkvu, jedol to dva dni po sebe, potom brokolicu, karfiol a tak postupne... Asi o mesiac som pridala k zemiaku žĺtok...asi po mesiaci som okrem obedov dávala na večer kašu ... Zase po nejakom čase som pridala desiatu - banán, jablko... A už keď mal tak cca 8 mesiacov som mu dávala ochutnávať z jedál čo sme jedli my 😂 ja som to dajako neriešila že "aha už mu skončil 7 mesiac môžem dávať niečo iné"... Pokiaľ to chcel vyskúšať tak som mu dala a hotovo.... Nikdy mu nič nebolo ☺️

evica17
29. okt 2021

@evica17 potom masko, zltko k zelenine- cca po 7 mesiaci. A kazdy mesiac prikrmovania, vzdy pridas jeden chod- jogurt , chlebik s maslom a ine na veceru, ranajky...a novu potravinu zavadzat najlepsie doobeda/na obed, aby keby nahodou z nej bolelo brusko, tak to nebolo v noci ( nasho tak bolelo z dusenej kapusty, a plakal vecer dve hodiny a brusko som mu musela masirovat, vtedy bol ok).

euka210
29. okt 2021

3dni zemiak popuceny, dalsie 3dni mozes s cuketou napr. alebo len cuketku samotnu, dalsie 3dni nieco co uz jedla a pridas nieco nove. 3dni su preto, keby sa objavila alergia...tak vies z coho. Ovocnu desiatu bud ked budes vidiet ze jej nestaci alebo po mesiaci.
Maso 7mes.
Zasada teda je: pridavas len 1 novu vec v strave na 3 dni, po troch dnoch....kombinacie su na tebe

autor
29. okt 2021

@euka210
@evica17
@lenik223
@evica17
@euka210
Ďakujem vám no uvidím držte prsty od pondelka idem na ostro... Inac sestra jej dala uz aj batat olizat a normálne si pýtala, tak jej dala v pondelok asi 1 čl dokopy....
A ešte otázka, ked ste 3 dni to ide dávali... Ja mam ten parný blud od aventu 4v1...takze keď napr v pondelok si naparim mrkvu, môžem zvyšok das do chladničky a dat jej tie zvyšné dní? Alebo radšej mám si každý ten čerstvú jednu mini zeleninku urobiť? A dávali ste zo začiatku v takej tekutej konzistenciu alebo skôr tak ako sa vám uvarilo? A teplota nie studené ale zas nie horúce, hejze take letné ste to podávali??? Joj stresujem ja krava sprostá, bojím sa všetkého...

lenik223
30. okt 2021

Ja som najviac na dva dni navarila, uz na tretí sa mi to zdalo staré 😂 urobila som mu takú kašičku, aby sa to dobre naberalo na lyžičku, aby to netieklo ako polievka ☺️ väčšinou som mu to dávala také letné, aby sa nepopalil, aj keď vždy to dojedol keď to bolo studené 😃

euka210
30. okt 2021

Ja som prve mrazila do sackov na lad a tak som len rozmrazila kocku zo zeleniny co som chcela.
Kazde dieta je ine...jedno chce len mixovane, niektore zvladne len poriadne popucene vidlickou.
Prve dni len lyzicku-dve...uvidis ci bude papkac ci bude boj.
Moj prvy bol hned papkac,natahoval sa za lyzickou, pri dalsich som musela veru spekulovat ako do nich spociatku ten prikrm dostat...a len mixovany.

jazula
30. okt 2021

Ja dávam prikrmy zatiaľ 1,5 týždňa. Každý deň varím čerstvú zeleninku, akurát batat som dnes nakrajala cely a polovičku dala zmraziť na zajtra. Mne sa to nejako nezdá dať tak malému bábu jedlo zo včera…skôr zmraziť a na další deň rozmrazit a tak dať…ale to len podľa svojho pocitu idem 🙂

gleep1
30. okt 2021

Ja kwd som dala zeleninu bola cela v plienke nestravena takze som si povedala že čo jej nestrávi jej budem dávať zbytočne a isla som cestou druhej rady- začať kašami. Takze som prvý mesiac dávala na striedačku rôzne druhy kaši okrem ryžovej (nemala som a stále nemám v zaujme dcéru kŕmiť arzénom 🤷‍♀️) a až potom som jej začala dávať zeleninu. A akékoľvek rady ti ktokoľvek dá, aj tak si budeš robiť podľa seba a podľa toho čo tebe vyhovuje. Vyzeráš byt trochu vystresovaná z toho, radšej by som riešila tu paniku čo máš, veď sa upokoj prosím ta 🙂 keď si čítala toľko rad a kníh tak asi vieš všetko podstatne a snáď nič nepokazis. Aj keď moja kamoska tak isto čítala 2 knihy a hneď druhy zemiakovy prikrm synovi osolila lebo JEJ nechutil takze mu ho treba posolit. Proste nestresuj aj tak sa budeš riadiť len sama sebou po 2 Krmeniach