Ako zvládnuť, keď dcérka odmieta všetko jesť?
Pekný deň prajem, som veľmi zúfalá a už si aj poplačem mám dcérku ktorá bude mať 23.mája rok. Problém je ten že nič nezje. A myslím tým vážne nič. Skúšali sme špenát, jablko, banán, mrkva, kaše, jogurty, to čo bežne Varim doma , bataty, čučoriedky, kupované jedla, doma varené, cestoviny, ryža, omačky,avokádo s bananom, chlebík vždy každý deň skúšam z toho čo varím tiež skúšam každý deň no nič. Ona už ani len piškotu nezje. Skúšala som vajíčkovu nátierku, iné nátierky nič. Okamžite pri všetkom pchala ruky do úst a všetko von.. skúšali sme ručky pridržať aj tak všetko von. Nič jej nechutí a pri všetkom sa tvári ako keby jedla citrón. Ona odmieta jesť čokoľvek nielen teraz ale nikdy proste nič nezje. Iba mlieko vypije. Ale radšej nebude piť aj tak nezje nič. Ku doktorke idem zajtra lebo malá ma prehliadku aj tak či tak. Myslíte ze tento problém sa da nejak vyriešiť?
@petronela11111 ahoj, a co na toto pediater? Vahu a vysku ma podla pedi a tabuliek dobru? Papa mliecko? Nema nejaku intoleranciu a robili jej uz nejake vysetrenia-gastro? Skusala si dat kupene prikrmy? Nemam sice skusenost ze by moje nic nejedli, ale ked nechcela v lete ako 2r starsia dcerka zrazu nic jest, nasadili sme rybi olej (moj prvy olej od mollers tran) a celkom fajn zabralo a papala aspon na 50%. Toto by som ale konzultovala s pedi.
Ahoj moj syn ma 10 mesiacov a teraz tiez vsetko si z ust vytiahne.. ale on to potom preskuma a hra sa s tym. Musi vsetko vidiet zazit, popucit.. ja to neriesim vobec, nech skusa, vytahuje, dava si naspat.. krmis ju ty alebo nechas ju samu? Urcite by som jej ruky nepridrzala, ked to nechce jest.. skus jej urobit nejake veci do rucky a dat tak 🙂
A ešte mi napadlo, že náš chcel len mlieko keď mu šli zuby 🙂 potom sa zas rozjedol
@petronela11111 pozrite si niečo o metóde blw, a skúste jej ponúkať jedlo v celosti, možno, keď sa bude kŕmiť sama, tak niečo zje
Skúšala som jej dávať aj samej do rúčky no nič. Pediatricka povedala že skúšať naďalej. Mliečko pije, skúšala som kupované prikrmy tiež nič a vahu a výšku má podľa tabuliek áno. Doktorka vravela že vyzerá že jej nič nechýba. No ale nič nepapa. Žiadne vyšetrenia ešte nemalá ani gastro.
Skúšala som jej dávať aj samej do rúčky no nič. Pediatricka povedala že skúšať naďalej. Mliečko pije, skúšala som kupované prikrmy tiež nič a vahu a výšku má podľa tabuliek áno. Doktorka vravela že vyzerá že jej nič nechýba. No ale nič nepapa. Žiadne vyšetrenia ešte nemalá ani gastro.
@petronela11111 nemá veľa toho mlieka, tak že potom nepotrebuje inú stravu? Moja dcéra tiež málo je, ale ako sme postupne obmedzovali množstvo umelého mlieka a zamenili ho za kravské, tak je to lepšie. Stále síce je ako vrabec (ale nezdravé veci, tých by pojedla neúrekom) ale už je to o čosi lepšie. Preferuje menej zdravé jedlá a sladké.
@petronela11111 ako mama nejedaka od narodenia ti môžem poradiť po mojich skúseností- netlačit nenutit nevyhrážat sa, nepodplacat ...
Viem je to ťažké nerobiť, ale môj malý bol až do roka iba na umelom mlieku. Nejedol ale že vôbec nič, žiadne prikrmy, žiadny rožok do ruky, banán, nič. Iba mlieko a aj to maximálne čo cez deň vypil bolo 120ml. Skúšala som to bohužiaľ aj nasilu, vtedy sa rozplakal, zatal ústa a už som mu tam nič nevedela dať. On nedával šancu ničomu! Keď sme mu dali omrvinky z chleba do úst ho striaslo... Kaša do mlieka? Neexistuje. Zistil to a nedopil mlieko.
Teraz má tri roky 11kg a bohužiaľ tým nutenim hucanim do neho som mu to doma úplne znechutila jedenie. Blokol sa
V škôlke spapa všetko pretože tam na neho nikto netlačí, nehuci, neprehovora a doma zje mini porcie, úplne minimum, až tak že v stave keď jeho telo hladuje, začne mu spaľovať cukor, zvýšia sa mu ketony a začne zvracať od hladu, a chodíme pravidelne na infúzie do nemocnice. Takže tak s nutenim :(
Doma mu robím už iba dookola 4 obedy, syr sunka, banánové lievance, palacinky, lyofylizovane Jahody a banán. To je celý jeho jedálniček. Už sa ani nesnažím experimentovat... Joj a pizzu si da, a hranolky.
Pozri si na ig účet " nejedacik" venuje sa tejto téme aj recepty
@petronela11111 ako casto pije mlieko?my sme.mali.tiez problém s jedlom dlhe roky do 4.5r skoro nic.nezjedla 3druhy polievky a vsetko ciste(cestoviny pečivo atd...)stale.dookola.len to.jedla....ale.tiez ako.prvorodicka som. Nevedela plus brusko.ju.trapilo ale.postupne.po.2r som zacala obmedzovať mlieko co napr ked vstala nemala.mliecko uz ale.isli sme.na jedlo a tak.postupne to.islo keďže som.si všimla ze.mlieko.jej úplne stacilo do teraz malo.papa male davky a to.uz ma 7r
@petronela11111 ako mama nejedaka od narodenia ti môžem poradiť po mojich skúseností- netlačit nenutit nevyhrážat sa, nepodplacat ...
Viem je to ťažké nerobiť, ale môj malý bol až do roka iba na umelom mlieku. Nejedol ale že vôbec nič, žiadne prikrmy, žiadny rožok do ruky, banán, nič. Iba mlieko a aj to maximálne čo cez deň vypil bolo 120ml. Skúšala som to bohužiaľ aj nasilu, vtedy sa rozplakal, zatal ústa a už som mu tam nič nevedela dať. On nedával šancu ničomu! Keď sme mu dali omrvinky z chleba do úst ho striaslo... Kaša do mlieka? Neexistuje. Zistil to a nedopil mlieko.
Teraz má tri roky 11kg a bohužiaľ tým nutenim hucanim do neho som mu to doma úplne znechutila jedenie. Blokol sa
V škôlke spapa všetko pretože tam na neho nikto netlačí, nehuci, neprehovora a doma zje mini porcie, úplne minimum, až tak že v stave keď jeho telo hladuje, začne mu spaľovať cukor, zvýšia sa mu ketony a začne zvracať od hladu, a chodíme pravidelne na infúzie do nemocnice. Takže tak s nutenim :(
Doma mu robím už iba dookola 4 obedy, syr sunka, banánové lievance, palacinky, lyofylizovane Jahody a banán. To je celý jeho jedálniček. Už sa ani nesnažím experimentovat... Joj a pizzu si da, a hranolky.
@milka1988 v istom bode prestava byt problem u rodicov
@milka1988 naozaj zje v škôlke všetko? Nemá iné diagnózy?
@petronela11111 a Metoda BLW? Nenutte, proste len pred ňu položte rôzne fajnoty.
Inak otázka - iné veci si pcha do úst? Hračky, predmety... Ako bežne v tom veku detí všetko musia "ochutnať"? Ak nie, tak možno neviem, napríklad precitlivenosť v oblasti úst, že jej to proste vadí takým spôsobom? Nie jedlo. Ak je to tak, Skúste pozrieť porucha senzorickej integracie - hypersenzitivita. To sa prejavuje napríklad odmietaním jedál, lebo proste neznáša ten pocit v ústach. To len nápad, netuším, ako to má.

Čas. Aj my sme mali také dieťa. Rozjedol sa v 5 rokoch. Niekedy pomohol aj b komplex.