Celé vajcia alebo len žĺtky od jedného roku?
Chcela by som sa spýtať, či dieťa do jedného roku môže papať celé vajíčko, alebo len žĺtky. Ďakujem 🙂
do jedneho roka len zltok, vajecny bielok je alergen 😉
do roku iba žltok.
len žĺtky, bielka sú veľké alergény a obsahujú veľmi veľa bielkovín, čo nieje pre také malé detičky dobré.... 😉
do jedneho roka by sa mali iba zltky a po roku sa mozu aj bielka ..... podla moznosti kvalitne valicka a uplne najlepsie domace
my sme boli vcera na poradni u doktorky a ta mi vravela, ze mozeme skusat pomaly aj bielok po malych davkach. Vraj najnovsie studie 😉
Do roka len zltok! ako pisu baby, bielok je silny alergen, a radsej zbytocne nepokusat... 😉 @matula1981 ja by som sa ,,najnovsimi" studiami neriadila, to uz co je, ze v siedmich mesiacoch bielok? tak to uz rovno mozme detom davat med, co je tak isto silny alergen ako bielok...su to velmi silne alergeny, nechcem aby to vyzeralo, ze ti to prajem, lebo to samozrejme tak nemyslim, ale ked tvoje dieta dostane alergiu, tak si budes len vycitat, ze co si nepockala aspon do toho roka...ja uz neviem kde sa vsetky maminky ponahlaju..ved tie mesiace idu aj tak velmi rychlo, jedna chce prikrmovat od 3 mesiaov, druha chce davat med, tretie bielok...baby neponahlajte sa, aby ste to potom nelutovali... 😒
@ela2710 presne tak, suhlasim. Nechapem, kam sa tak ponahlaju 😒.
@matula1981 A najnovsie studie? no to by ma velmi zaujimalo, ako k nim lekarka prisla, kedze urcite nechodi po svetovych seminaroch a ak mam byt hnusna, tak uroven cudzich jazykov generacie starsich lekarov je mizerna, cize ak si to precitala na internete, uplne kludne to mohla aj zle prelozit. Baby, mate internet, tak trochu posurfujte, ved nemusite mat vystudovanu medicinu aby ste pochopili zakladne veci a same si utvorili nazor. Mna strasne vytaca taketo slepe pocuvanie lekarov, ako husicky. To ked lekar povie, dajte babu kludne vyprazany rezen lebo najnovsie studie ukazali, ze cim skor vyprazane, tym lepsie, tak mu to date bez rozmyslania? Preco je ten bielok tak zivotne dolezity, ze nemozete pockat?
ja davam uz cele vajicka a ziadna reakcia. malej strasne chuti prazenica. u nas nie su alergie ziadne. papa uz aj paradajku a papriku. velmi jej chutia...netreba to az tak prehanat
K vyradeniu alergenov z jedalnicka sa pristupilo pre zvyseny vyskyt alergii. Lenze detom sa alergeny prestali podavat a pocet alergii neustupil (alebo sa este zvysil? teraz neviem). Takze to nemalo ocakavany vysledok. Musis si vybrat comu veris, ja malemu este bielok nedavam, ale preto, lebo planujem kojit dlho, tak pockam este, ale po malilinkych kuskoch uz asi zacnem pridavat. Kojenie a sucasne pridavanie alergennych potravin znizuje riziko vzniku alergii - zevraj (samozrejme, toto zas mozu za par rokov zmenit 🙂 ). Ak aj zacnes davat bielok, tak nieze mu das zjest rovno cele vajce 🙂, ale len tak po kuskoch.
ja mám 10 mesačnú dcéru a sama lekárka mi povedala,že raz začas jej môžem dať aj uvarený bielok. dnes jedla vajíčkovú polievku,tak uvidíme. a že žltok určite aj 2x do týždňa,žeten cholesterol v ňom je veľmi dobrý na mozog.
My sme papali len žltok v špenáte hlavne, piškóty odkedy prikrmujeme...nemala problém, na veľkú noc jej moja sestra dala trošku bielka, na druhý deň sa mi vysypala 😒 odvtedy ju k vajíčku ani nepriblížim...nie som z tých, čo nedajú deťom nič zakázané, ale keď vidím, že to nerobí dobre, tak to nasilu robiť nebudem...
Pokiaľ dr. povie, že môžte skúšať dávať bielok, neznamená to, že má zjesť celé vajce na jedno posedenie. Môžte napríklad začať s tými piškótami.
v najnovsom cisle Maminy je tiez clanok, v ktorom sa pise o novych studiach zavadzat vajcia uz okolo pol roka, ze sa tym znizuje riziko alergie..
mňa skôr zaujíma pri ročnom dieťati.......ako často do týždňa vajíčko môže spapať. Počkali sme až do roka a potom dali aj bielok. Priznám sa, že všade čítam, bielok až po roku, je to veľký alergén, ale ja naozaj nepoznám nikoho, kto by bol na bielok z vajíčka alergický alebo naň zle reagoval............................
Inak malej vajíčko strašne chutí a schrúme ho hneď. 😀
a ak mi vie teda niekto poradiť ako často v týždni, budem vďačná 🙂))
nakolko mi malý vajíčka samé o sebe nechce vôbec, tak mu robím chlebík vo vajíčku / v celom vajíčku/, keď robím zeleninovú polievku, tak do nej roztrepem celé vajíčko, do rybacej pomazánky - celé vajíčko. Jedlá sa vajíčkami mu dávam asi tak 2x do týždňa. 😉
..od jedného roka môžu už všetko..pokiaľ je dieťa zdravé a nemalo problémy (seborea,atopia,alergia/..dcéra mi od jedného roka zjedla už všetko a synovi zistili v 8 mesiaci alergiu na vajíčko a hrášok /mal problémy s tváričkou od 3 týždňov a zistili mu to z krvi pri odbere,nakoľko malým deťom sa kožné testy nerobia//a neskôr len na bielok,takže ten mu nedávam vôbec...takže to súvisí od konkrétneho dieťaťa,ale pokiaľ je zdravé,nemáš sa čoho báť..
do roka len žĺtok, po roku celé vajíčko 😉
ja som citala, ze sa nepreukazalo , ze odstranenie bielka znizuje moznost neskorsej alergie na vajcia, takze je to viac menej jedno, bud tu alergiu ma alebo nie, treba vyskusat najprv len trosicku a ak nic tak moze jest cele vajcia.
do roka zltok, bielok je aj v piskotach ci sladkom pecive, ale piskoty som ja neriesila...kojene dieta u nas nikto nema alergiu ci ine faktory, tak piskoty som po 6m ci 7m davala v pohode.
najnovsie studie dokazuju, ze si vsetci mozete robit co chcete a nejak uz bude!
najnovšie študie...internet...dr. vám vychovávajú vaše deturence??? naše matky alebo babky mali internet?? ani to nevedeli čo to je alergia...???
maly ma rok a papava palacinky s lucinou a do cesta davam cele vajicko...
http://www.provita.sk/site/node/18
Od 10 mesiacov som davala cele vajicka, ked nemame alergie v rodine, netreba stresovat
Moj maly ma uz rok, mozenn skusit prazenicu
No teraz ked vam napisem ze ja uz v siestich mesiacoch teda koncom siesteho som dala mojmu krpcovi prazenicku a spapal a nic ,len taka mnamka to bola a ani sa mi nevysipal ani nic.kazdy nech sa riadi podla seba ,kazde babo je ine a myslim si ze cim skor postupne zacneme pridavat viac a viac surovin ,jedla atd tym sa skor vyhneme alergiam.ved aj v dospelosti ludia chytaju alergie ,proste zijeme vo svete plnom chemie,a kadejakych nepriaznivych vplivov ze sa clovek neubrani kadejakym vyrusom,alergiam ,bacilom.Ja osobne postupne skusam ,napriklad nas maly vobec nema rad kase a ani jogurty proste mu to zatial nechuti ,skor chlebik,rozok,maslo ,prazenicka,polievky masko ,cestoviny ,knedlu ,vela zeleninky ,ovocie a hotovo.neriesim ,nec si mysli kazdy co chce.A skuste neutocit jedna na druhu,ved ste maminy ktore chcu pre svoje deticky vsetko dobre ,tak skor si radme ako sa kritizovat .A mimochodom ,nekojim ale davala som umele mlieka a s kazdeho sme grckali tak sme uz vyse mesiaca na obycajnom plnotucnom 3,5 percentnom mlieku ktore mu chuti a negrcka a mimochodom lekarka nas len chvali .
Super teda, ved ja som malemu aj dala praženicu a nic mu nieje zatial tak to naozaj je len o skusani
Bielok obsahuje veľa bielkovín, čo zaťažuje obličky, preto sa aj s tvarohom odporúčajú až po roku
No suoer naly ma rok aj tyzden musim zacat postupne, teraz nemozem hr brrr na vajcia, na prazenicu, alebo ako tak postupne posdla mna

malo by iba zltok, ale myslim, ze uz ak ma viac ako 9 mesiacov, tak mu obcas nejaky ten bielok neuskodi.