Čo obsahovali vaše prvé príkrmy?
Maminky, čo všetko obsahovali "vaše" 1. príkrmy?
Vďakaaaa ;)
@hdpe a zelenina bola výhradne náhrada mlieka na obed a potom po mesiaci nahradená ďalšia dávka mlieka ovocím dopoludnia? Alebo ako?
My sme zatiaľ dali zeleninku, to bolo našťastie fajn - žiadne nafukovanie ani nič...a začíname ovocím...
MÄSO? Kedy pridať? Ešte sme nedávali
Najskôr maso potom ovocie
ak je bábätko dojčené tak po príkrme sa môže ešte dojčiť alebo dať UM. Už budete vidieť či ešte chce mlieko a koľko vypije a tým sa vlastne postupne odstavuje. Bude toho mlieka piť menej a menej. Zo začiatku bábätko (aspoň u nás tak bolo) spapalo viac, pretože to bolo niečo nové a mlieka moc nechcela piť, (pamätám si ako sa krútila, že sa nechcela dojčiť), no neskôr sa to akosi urovnalo a vždy po príkrme, keď ide spinkať, tak si ešte cucne mlieka.
Naša má čerstvých 9 mesiacov. Ráno,keď vstane (7:00)- dojčenie, potom má raňajky, potom niekedy ide ešte spať (9:00), znovu má dojčenie. Potom je obed, po obede dojčenie ide spať (13:00), okolo 15:30 papá ovocie a dojčiť sa chce okolo 17:00, večeru má o 18:30 a po nej dojčím, keď ide spať.
@hdpe Karfiol a brokolica az od 8 mesiaca... su tam urcite latky, ktore male dieta nedokaze spracovat lebo jeho zazivaci trakt nie je na to pripraveny.
Hlavne zacni s jednou zeleninou a krm aj 3 dni a pozoruj priznaky alergie alebo zazivacie tazkosti a po 3 dnoch zmen na inu zeleninu a takto prve 2 mesiace len po jednom aby si vsetko pekne otestovala. Alebo ak skombinujes, daj jednu zeleninku co uz poznas a druhu novu.
@andreatytler hej tabulkovo 3dni no mne moje deti nechceli jest 3dni to iste staci dat jeden den a hnet vidno Keby nieco.
Maso mozes od 6m idealne kraličie telacie kuracie . Mixnes s oblubenou zeleninou. (Moj miluje mrkvu) avokado je super na zaciatku ( 1 dieta ho milovalo 2nie) Ryby mozes davat najnovsie je idealne ich zacat v 6-12m hoci su alergen. Maly mà rad pstruha. Ovocie banan hruska mango (pyre) hruska jablko atd . Moj maly nema vzdy chut na rozmixovane rad sa krmi Sam tak dostava varenu mrkvu kusky ryby male kusky masa. ( 1dieta naopak chcelo dlho mixovane) vajicko uvarene alebo prazenicu. Potrebuje vela železa tak mozes dat cervenu sosovicu z tej nenaduva .
@miadi červenú šošovicu ste odkedy asi dávala?
@hdpe a ako ste postupovali? Najprv bol zaradený obed a tak? Poobedne ovocie alebo raňajky? 🙂 Vďaka
@miadi vďaka za odpoveď 🙂 ryby pripravujete ako?
Sosovicu +ina zelenina.netreba jej vela. Okolo 7m.Rybu na papiery na pečenie v trube upiect je najzdravšie.
1.mesiac (od 5. mesiaca) papala ako nám to vyšlo- väčšinou okolo obeda,
2. mesiac už myslím aj raňajky pomaličky ( kašička ryžová) pretože, keď sme všetci raňajkovali a ona na nás kukala- tak sa postupne pridávala aj ona ( ale nie vždy, aj teraz občas raňajky vynechá- stačí jej dojčenie)
neskôr som už zaviedla olovrant- ovocie
a potom už aj večernú kašu (myslím, že medzi 7-8 mesiacom)
@hdpe môžem sa spýtať konkrétne na kaše? Aké ste dávali? A koľko asi zjedla? 🙂 Vďaka
@miadi ďakujem pekne za odpoveď
večerné kaše, zo začiatku nemliečne ( krupičná od Hami a tiež aj sunárek kaše nemliečne s uvareným jabĺčkom alebo čučoriedkami, banánom). No teraz už dávam aj klasickú krupicu uvarenú v kravskom mlieku s masielkom, niekedy pridám maliny, alebo banán- no treba odsledovať či bolí bruško ( z kravského mlieka dosť deti zapeká). Striedam to s tými kašami od sunárek. Zje ako kedy- niekedy viac niekedy menej. Ale je to približne asi 150-200 ml. Priberá pekne má 9 mesiacov a 10,3 kg.
Na raňajky máva detské sušienky s ovocím ( sušienky podrviť, zaliať horúcou vodou ale aby to nebolo moc riedke, pridať trošku masla a ovocie- mango, banan, čučoriedky, maliny...) potom robím ovsenú kašu s jogurtom a jablčkom, a už aj praženičku s chlebíkom zje- ale zatiaľ len odždibkávam od chlebíka, stále sa bojím aby sa nedusila.
Inšpirujem sa týmito knihami- Hneď to bude anjelik, Varíme pre dojčatá a batoľatá...
Ja som dávala prvýkrát tri dni mrkvu
Len ochutnala 3-4 lyžičky všetko pomaly vypluvala je to predsa nové niečo
Potom som kojila
Prvý mesiac len ochutnavaju a spoznávajú
Určite treba ešte mliecko
Každú zeleninu ,ktorú som skúšala som dávala tri dni a keď už som mala viac druhom odskusanych,tak som už kombinovala napr batat s brokolicou ...
Po dvoch týždňoch môžeš pridať masko k zelenine
A po mesiaci zavedených príkrmov už ovocie
Ja som to robila takto
Tiež som mala pred tým rešpekt a bála som sa čo a ako,ale tvoje dieťa ta bude presne viest čo potrebuje ,neboj nic

Ako 1. mrkva, zemiak, cuketa-(1.mesiac), potom batát, tekvica hokaido, petržlen, kalerab (pozor môže nafukovať), doktorka radila zaviesť aj brokolicu a karfiol ale u nás hrozné krče z toho malo, takže tiež treba opatrne. Potom rôzne kombinácie týchto zelenín. Neskôr ovocie ( po zelenine asi po mesiaci)- jablko, banán, mango, marhuľa, čučoriedky. Jablko by malo byť zatiaľ varené, neskôr môže aj surové. Všetko len ochutnávky-niečo chutilo viac niečo menej...