icon

Dieťa má "fóbiu" z jedla, 2 ročná je vyberavá v jedle

mirka99993
16. apr 2019

Moje dvojrocne dieta jedava iba 7 jedal. A to doslova - suchy chlieb, suche cestoviny, ovocne pyre, susienky (iba jeden druh), banan, jogurt, dojcensku formulu (Nutrilon). Nikdy nemala pohnutky sama ochutnat nejake ine jedlo a problem je aj vtedy ked jej clovek ponukne, skusali sme v pritomnosti inych ludi, deti, prakticky stolujeme spolu ako rodina kazdy den aj obed aj vecere, ale bez vysledku. Skusali sme uz aj nasilu, proste nech aspon oblizne, ochutna, ale velmi pri tom vyvadza. Celkovo prospieva, nie je to dieta ktore by vyzeralo ze trpi nechutenstvom, vahovo aj vzrastovo je v poriadku. Skusala som uz aj to, ze som ju nechala bez tychto oblubenych potravin, no napriek tomu, ze bola hladna, nicoho ineho sa ani len nedotkla. Vie mi niekto z vas poradit?

asia83
16. apr 2019

@mirka99993 Akoby ste písali o našej. No, samozrejme, pre rodinu som ja na chybe. Viem, že je to proste v nej a basta. Neporadím vám, lebo naša má už tri roky a stále rovnako. Je to veľmi náročné, mať takéto dieťa. Inak moja svokra bola taká. Podľa mňa je to dedičné. Držte sa.

mitta1436
16. apr 2019

Aj ja mám take dieťa. Teraz má päť a už sa to zlepšuje 😀
Nepomohlo nič
Najlepšie nevšímať si zješ Ok, nezjes budeš hladná. A neveriť extra pre ňu. Čím viac je humbuk okolo tým to aj využíva.

diewcatqoo
16. apr 2019

Ahoj, mame to podobne, syn ma 2r4m. Aj ked v poslednom case sa ako keby rozjedol. Do roka a pol nezjedol absolutne nic, len mlieko a banan. Teraz uz ma par oblubenych jedal, ktoré striedame dookola. Nehrozi, ze by zjedol zeleninu (okrem uhorky, tu je schopny zjest celu naraz), maso (len pomlete zamaskovane do niecoho ineho) z ovocia len par druhov. Nezje ziadnu sladkost (chvalabohu), nikdy neochutnal cokoladu. Moj uz ale nepije ani mlieko - odstavila som ho a umele nechce, tak mava na veceru vacsinou obilninovu kasu urobenu na sunare. Pecivo zje taktiez len suche....
Zaklad je nenutit do jedla. Ja cim som viac nutila, tym viac odmietal. Nepomohlo ho ani vyhladovat, vobec nic. Ked som prestala riesit jedlo, zacal sa viac zaujimat a dokonca aj par novych veci ochutnal. Striedaj oblubene jedla, sem-tam ponukni nieco nove, ak nebude chciet, nechaj to na viditelnom mieste, aby dociahol a mozno si sam vezme. Ak nie, nerob z toho dramu a nekomentuj to.
Ak nevyzera, ze by mu nieco chybalo, je inak spokojny a vitalny, tak to neries. A kasli na reci ostatnych. Drzim palce

asia83
16. apr 2019

@mirka99993 Ešte jedna vec. Každučké jedlo, ktoré jete, jej núkajte. Ja našej núkam všetko. Aj klobásu, keď ju muž je. Nič nechce, ale napríklad chlebík vo vajíčku som ju takto naučila jesť. To ochutnala. No teraz iba to každý deň robím. Nezje z neho veľa, ale zje.

eliska13
16. apr 2019

@mirka99993 ona neje mäso ani polievky?nie je anemicka aj z toho nemajú deti chuť do jedla.
Ako viem, že deti majú "vrtochy", že majú svoje jedla oblubene, ale toto sa mi zdá prilis.co na to pediatricka?nútiť by som nenutila a nechce niečo iné, keď sú u Vás nejaké iné deti?že im dáš do misky ovocie, syr....alebo, keď babka niekto z rodiny pride

mirka99993
autor
16. apr 2019

@eliska13 krvny obraz ma v poriadku... v pritomnosti inych deti nejavi zaujem o nic, co oni jedia, pripadne ich tym zacne krmit. ale ona sama si neda ani za nic. Prakticky do 1,5 roku jej hlavnou potravou bolo umele mlieko, nastastie kupujem to najkvalitnejsie, to obsahuje vela vitaminov...

asia83
16. apr 2019

@mirka99993 Presne. 😂 Kŕmi ostatných.

asia83
16. apr 2019

@mirka99993 Inak naša v troch rokoch prešla od Sunaru na obyčajné mlieko. Tam už potom stráca vitamíny, lebo však v umelom je ich dodané požehnane, v bežnom nie. Takže potom sa krvný obraz môže zmeniť, aj náchylnosť na choroby väčšia, keďže imunita nemá byť z čoho posilnená. No nezmožete nič. Žuť za ňu nemôžete.

diewcatqoo
16. apr 2019

@mirka99993
@asia83
Nas tak isto.. krmi ostatnych :D a ked mu niekto ponukne sladkost, aj napriek mojim slovam, ze nemusi, pretoze to aj tak nezje, tak ju da prvemu cloveku, ktoreho stretne :D susedove decka sa kvoli tomu s nami radi stretavaju, lebo syn im vzdy nieco daruje 🙂

ivanecka0602
16. apr 2019

@mirka99993 a to som si myslela ze len moja je taka...radsej bude hladna ako nieco nove ochutnat.

fiafia
16. apr 2019

@mirka99993 to ako keby som čítala o mojej 😂😂 akurat,že má v obľube trochu iný sortiment. Keď prídete na nejaký trik dajte mi prosím vedieť 😁

deti95060810
16. apr 2019

a iné problémy nemáte? len s tým jedlom? lebo niečo podobné sme zažili s dcérou a potom po niekoľkých rokoch nám dali diagn.
ale my sme mali aj ešte iné problémy....

mirka99993
autor
16. apr 2019

@deti95060810 aku diagnozu, ak sa mozem spytat?...

tova
20. apr 2019

nechaj tak, ja som taka bola aj v ZS, som zdrava, zjem aj kona teraz. Ked mi raz chutila prazenica ja som len to jedla rano obed vecer aj tyzden v kuse, potom som mala chut na kukuricnu kasu tak to som jedla tyzden v kuse. ja som chodila aj na b12 injekcie kazdy den ale ani to ma nedonutilo jest. Ja som jednoducho mala chut len na urcite jedlo. Postupne to preslo na ZS

ivanka12311
20. apr 2019

Aj moja toto mala keď mala tak 1,5-2r papals len kašu párky mlieko 🤷 chodili snou na rôzne odbery krvi gastro dokonca aj ku psychologicke raz keď je to v nej tak človek nepohne...po tých 2r začala tarhoňove rizoto s kuracím mäskom a potom sa rozjedla teraz má 4r a zje všetko 🙂 chce to pevné nervy a trpezlivosť

nellka21
5. máj 2019

Moja prestala jest keď mala dva roky, jedlá totálne bludy, čisté zemiaky, čistu ryžu, čisté cestoviny, čistý rožok no proste nič co by jedlu dodalo chuť nezobral do úst o zelenine a ovocí ani nehovorím.. Zelenina iba z polievky a ovocie odšťavene. Sladké pečivo a podobne zdravé veci by jedla jedna radosť 🤨😒😉.. Všade som sa hanbila ako pes na oslavách, stretnutiach kde sa podával jedlo moja si vybrala z tašky svoje a bol konec sveta, ja som bola najhoršia matka pod slnkom, čo to dieťa je a podobne.. Trvalo to sedem rokov!.. Ako 9r som ju už donútila jest... Zjedla za necht mäsa a zapíjala ho s decom vody lebo ju napinalo... Takto sme bojovali asi dva mesiace.. Ale musím povedať že keby som bola tvrdšia na ňu skôr tak by sme sa vyhli rôznym nepríjemnostiam. Teraz mam pokoj, má 12r a zje toho v celku dosť.. Ale časy kedy nechcela jedlo ani ochutnať ani na špičku jazyka sú preč.. Takže z vlastnej skúsenosti viem že je to v rukách rodičov. Tiez sme pobrali liekov, doplnkov stravy, psychológov atď.. Je to o prístupe rodiča...