icon

Hydratačná mánia

drzubok
29. feb 2012

čo je to za maniu liat vodu do deti, do dojčených dojčiat dolievat čaje, do batoliat liat vody čajíky stresovat že dieta nechce... a hlavne teraz v zime, na jar,, dosladzovat len aby za každu cenu dieta pilo litre vody???

koniarova
29. feb 2012

@drzubok Ak je mokrý z obkladu, tak prestať. 😀 😀

oranzada
29. feb 2012

@drzubok no tak som chvilku bola v pomykove nooo.... 😝

drzubok
autor
29. feb 2012

@koniarova už som sa prezliekol 😒 presadol do kresla 😅

lenka_l
29. feb 2012

@oranzada 🙂 uz som myslela, ze mi na to nikto neodpovie, dakujem, zozaciatku asi tiez budem prevarat (pre istotu) 🙂

drzubok
autor
29. feb 2012

tak na koniec.. trapi ma že je rok2012 a do ambulancie príde matka sdietatom do 3.rokov s kar. chrupom...je to jedna tragedia pre matku dieta pre lekara. matka sa tvari že nevie prečo alebo ma XY zdovodnení prečo

jabadaba
29. feb 2012

@lenka_l lenka, precitala som si jeho zakladajuci prispevok, nic o sladkych vodach, ale o tekutinach vseobecne. Citat este viem. Navyse, do svojej odpovede som uviedla, ze sa nebavim o sladkych vodach a ani o mnozstvach v hektolitroch. Dufam, ze citat viete s drzubkom tiez.

Ja nie som za nalievanie deti sladkymi drijakmi, protivia sa mi a okrem cukru su plne inych sajrajtov. Ale podavat tekutiny detom treba. Je uz na zvazeni kazdej jednej co za tekutinu povazuje.

@drzubok zlato, to uz si musis zvazit sam pokial znesies sediet na mokrom gauci. Vsetko treba robit s mierou. Asi si si privelmi ten obklad zmacal, ked vam pomaly plava gauc. A o tom som pisala, nie hektolitre, drahy...kapisto? A to plati aj pri tom podavani tekutin detom. S mierou!

drzubok
autor
29. feb 2012

@drzubok a príčina je jednoducho primitívna...

maca_p
29. feb 2012

@drzubok no veru hybaj do postele, aby si zajtra nejaku supermatku nezjazdil z nervozity 😀 .
ozaj co sa robi v stom. najhorsie? mas nejaky krvak zo zubarskeho kresla? 😲

drzubok
autor
29. feb 2012

@maca_p nie matky nekritizujem.-- pričinu vysvetlím--- ak chce pochopit pochopí....ak nie nedá sa spolupracovat. a krvak je 3 a pol.r.dieta s perimax.abscesom- ktorý sa prevaloval cez kožu

jasekd
29. feb 2012

@drzubok Zdravim kolegu 😉 Diskusi jsem pouze prolitla a trosku se v tom ztracim, samo jsem pochopila, co nam chces sdelit a nazor sdilim, prevence prevence a zase prevence, je tragedie, s jakym chrupem se u deti v ordinaci setkavame. Nicmene, proc ten nazev? Komentar jak na nejakou kosmetiku 😅 Proc ten ton? Proc socky, proc hloupe matky atd atd. Ano, spatny chrup byva znakem nizsich vrstev, zejmena v zahranici, i moji pacienti tomu vetsinou odpovidaji, ale timhle tonem tady moc sluzbu neudelas, spousta holek si jen odfrkne se slovy nafoukanej prachatej zubar (i u vas na SK mate tuto povest?) a jde od toho. To dobre, co nam/jim chces sdelit, jde do haje 😉 A vlastni zkusenost, mam dite s VUR IV.stupne, hydronefrozou a megaureterem, t.c . na cekaci listine na operaci, nepije temer vubec, vodu uz vubec ne, ani v 30 stupnich, zacinala jsem ucit jen vodu, zadne slazeni, nic. Nepil. Ledviny na UZ ma pak sotva citelny, to mi rekl doktor, ze to nejde skoro vysetrit, a to my potrebujem, vysetrit. Navic bere leky, ktere tvori moc. krystaly a tudiz je treba pit hodne, aby uz tak nizsi fce nebyla jeste nizsi, takze ano! Pije redene stavy, proti kterym jinak v praci tolik bojuju 😉 Zuby cistime od prvniho zubu podle nasich zasad, ktere oba zname. I pres svoji profesi tvrdim, ze ledvina je vic nez zub a podle toho se ridim a verim, ze s mymi znalostmi a kazdodenni kontrolou to ukociruju bez kazu i s timto pitim. Tomu, co tady hlasis, fandim, souhlasim, ale zkus zmenit formu a prestan se tu s par lidma placat po zadech a delat z ostatnich hlupaky, chces- li svou radou nekomu pomoci. Hodne zdaru.

maca_p
29. feb 2012

@drzubok u malych deti sa to cisti, odvrta a vytecie, alebo extrahuje? to nemoze byt az take strasne... urcite je v stomatochirurgii xy vaznejsich pripadov
perimax - vysvetli

jasekd
29. feb 2012

@drzubok Muj krvak je extrakce dolni fronty u rocniho decka, uraz...

lenka_l
29. feb 2012

@jabadaba ako uz niekto v diskusii uviedol, drzubok sa dost nejasne alebo zlozito vyjadruje, preto sa z jeho zakladajuceho prispevku mohlo zdat, ze mysli obycajnu vodu, co vsak ale nebola pravda, preto som to chcela uviest na pravu mieru, aby nevzikali zbytocne "konflikty", samozrejme je na zvazeni kazdej maminky ako svoje dieta vychovava a ake zaklady (vychovne aj stravovacie) mu da do zivota...

jasekd
29. feb 2012

@maca_p perimaxilarni absces...kolemcelistni zanet (maxila je horni celist), hnis se hromadi a nekudy musi ven a tady sel pres kuzi tvare, to je drsny az dost, nebo co bys chtela cist? 😕

drzubok
autor
29. feb 2012

@maca_p perimandibul. absces extraoralne propagov. tj. nie do pusy aleuž cez kožu- opuch plus 39t.- extraora ahnis sa tlačí navonok cez kožu.
@jasekd pozri bola to reakcia na to že voda za kažu cena na litre... a to tu frčí...

drzubok
autor
29. feb 2012

@jasekd preklep perimandib. absc pardon

maca_p
29. feb 2012

@jasekd jasne, maxila - mandibula... ta skratka ma troska pomylila...

oranzada
29. feb 2012

@jasekd velebnosti jdu blejt 😲 prave idem spinkat, tak snad sa mi o tom nebude snivat

maca_p
29. feb 2012

@drzubok
@jasekd vytvorenie abscesu takehoto rozmeru trva dlhsie, nez dajme tomu 2-3-4 dni a taky 3 rocak snad uz vie vyjadrit ked nie verbalne, tak rucne strucne co ho boli. o.i. to by si matka aj vizualne musela vsimnut. ci nie?

jasekd
29. feb 2012

@drzubok Obavam se, ze vete "perimandibularni absces, propagujici se extraoralne..." opet laik neporozumi, protoze ani nevi princip, jak kolemcelistni zanet vznika, to jen na okraj... A ja jsem rada, kdyz nas M. vypije 0,5 litru nejakych tekutin 😅 A vsechny moje zname maji to same, my bojujem o kazdy mililitr. Jinak souhlasim, ta osveta je beh na dlouhou trat a clovek uz je z toho nekdy unavenej, jak to porad znovu opakuje a nema to odezvu. Ja naucila instruktaz hygieny kazdou svoji sestru, abych na to nebyla sama a nemusela to mlit xkrat za den.

jasekd
29. feb 2012

@drzubok To je jedno 😉

jabadaba
1. mar 2012

@lenka_l no ved to lenka, ze drzubok sa nevie vyjadrovat. Co nesvedci v prospech jeho vzdelaniu. Aby sa jeden lekar zubar vyjadroval ako diletant, s prepacenim, tak to mi zapina kontrolka. Tu socka, tam socka, ale sam sa vyjadruje akoby nemal ani dve ludove. Sam ani nevie zalozit temu s nazvom zodpovedajucim jeho myslienkovym pochodom a obsahu co chce davu zdelit. Tak co potom takyto clovek chce sirit?

Od vzdelaneho cloveka ocakavam jasnu formulaciu myslienok. Ak by temu nazval trebars katastrofalny stav zubov nasich deti s podtextom zlozvyky v pitnom rezime, tak si poviem zaujimava tema a je mi jasne o co tam v nej pojde. Zatial vsak nazov temy je postaveny od veci a riadne, rovnako odveci su jeho nasledne reakcie a prispevky. O konstelacii viet ani nehovorim. Takze pan doktor, ked chce mavat pojmami ako socka, dokonca mentalna, nech zacne od seba.

vejinka
1. mar 2012

zobrala som si z vas priklad a deti dnes piju cistu vodu nie ale zo zachodu ale pekne z vodovodu. Piju to az som prekvapena. V lete piju len vodu ale v zime si zvykli na caje. inak mladsieho v noci kojim a umyvame zuby pred spanim ale asi to moc nema vyznam ci? A citala som o detskych zub. pastach a vraj ak ich dieta prehlta tak pasta je pre ne nebezpecna. Takze dva dni nepouzivame pastu alebo len minimum ako hlavicka spendlika. Tak co pan zubar aky mate na toto nazor?

jabadaba
1. mar 2012

@vejinka 😀 ta zo zachodu nesmakuje?
Zubna pasta nemsie byt klasicka, pre dospelakov, nesmie obsahovat fluor. Tym je nebezpecna. Vhodna na detske zuby je Elmex detska verzia, ale aj tak treba dieta ucit pastu riadne vypluvat. Nedala by som ruku do ohna za to, ze aj v tejto drahsej su svinstva. Tak ako vo vsetkom. U nas si zuby cisti starsie dieta zatial. Mladsie ma 6 zubov, nevidim dovod v jedenastich mesiacoch mu rvat do ust kefku. Asi by to neslo. Ale sladke napoje nepije, len vodu. A ak budu obe deti po rodicoch, najma po maminke, tak nebudu mat zubne kazy ziadne. Ja mam jeden jediny aj to na mliecnom zube, ktory mam z nejakeho dovodu doteraz. Naposledy som vrtanie absolvovala ako 10 rocna, ak neratam uz len vymenu amalganu za bielu plombu v dospelom veku a na tom jedinom odvrtanom zube. No, takze ak to takto pojde, aj po genetickej stranke, mam deti v suchu.

Jo a nejeme cukriky a ine cukrove srajdy. K tomu je vedene starsie a mladsie to neminie. Ja som ako dieta tiez nejedla cukriky, zrejme tomu vdacim za to, ze mam zdravy chrup. Nevidim dovod chrustat pofarbene hrce cukru.

vejinka
1. mar 2012

@jabadaba tak u nas musime sladke aj keby co bolo. Asi su po maminke ja ked musim tak musim. Dva krat do tyzdna mame sladky obed a raz do tyzdna kolac alebo puding alebo hoc co. Ranajky maju mliecne ale sladke ale zasa jeden den vianocka druhy cerealie treti maslo s dzemom makovnik a tak. Proste si nedokazem predstavit zivot bez sladkeho potesenia. Asi som divna a moje deti su po mne

vejinka
1. mar 2012

@jabadaba pouzivame elmex detsky a prave o nom som sa docitala hrozne veci. Clovek uz nemoze verit nikomu a nicomu.

jabadaba
1. mar 2012

@vejinka jasne, ja som nemala na mysli uplne vylucenie vsetkeho sladkeho. Nie si vobec divna. Skor tie cukriky, co si vezmi, ze je skutocne len prazdna kaloria, niciaca zuby. To akoby si si do ust sypala koncentrovany normalny krystalovy cukor. Ale navyse u cukrikov mas chemicke aditiva, najma farbiva a tzv. ovocne stavy, he he! Jasne. 😠 Kolace mavame aj my, sice, nevarim sladke obedy, ale maskrty u nas su. Ked peciem, tak zasadne celozrnne, z hnedeho cukru, cize, da sa maskrtit aj relativne zdravo. No a potom okrem tych cukrikov aj tie sladke zbrndy, co je tiez otras na zuby a nielen tie. Cize, si v pohode co sa tyka maskrtenia, to sa telu ziada, len treba dbat o to, aby to bolo zdravsie maskrtenie, da sa to. Ja davam do kolaca 80 az 90% celozrnnej muky, zvysok je klasika biela hladka. A ten hnedy cukor co som spominala. Makovnik je zdravz, ved mak obsahuje vela vapnika, ciye to je v pohode. A ak urobis makovnicek zasa z viac celoyrnnej ako bielej mukz, mas vystarane co sa zdravia tyka.

Ano, iluzie ani o tom Elmexe som si nerobila, aj ked kdesi som este dufala.....ale tak uz sa niet co divit nicomu. Ved nas doslova a do pismena travia.

aliza
1. mar 2012

@vejinka nechcem rypat, ale deti nie su po tebe, su take, ako si ich naucila. Male babo nepozna chute, na tie ich ucime my, dospeli. Ak raz dieta ochutna sladke, bude pytat iba sladke, logicky. Za stravovacie navyky sme zodpovedni my, rodicia, je to dost alibisticke povedat, ze su na sladke po mne. kedze si ty nevies predstavit zivot bez sladkeho, tak si logicky naucila aj deti na sladke. Oni sa nenarodili s chutou na sladke, to mi ver. Ja tiez zboznujem sladke, ale deti na ne neucim. U nas sladke obedy neexistuju, takisto pudingy, kolace, sladke pecivo... raz za cas toast s dzemom, raz za cas krupicova kasa, ale s maximalne lyzickou hnedeho cukru, maly bez granka....a samozrejme, nejake tie keksiky, detske, s obsahom prirodneho cukru. Ja necukrim vobec, cukor doma ani nemam, iba maly sacok toho hnedeho, kvoli tej kasi. Vobec to nie je narocne, ani deti nijak netrpia, ze nejedia kilo sladkeho. Tiez mam kamosku, ma 5-mesacnu dceru a dava jej sladky ochuteny jogurt, vraj tie neochutene su kysle....hovorim jej, ze vsak mala nevie, co je to kysle, ale nic, nadalej jej ho dava lebo vraj ten sladky jogurt zje vzdy, zeleninovy prikrm nie. No co na to povedat 😒

mates22
1. mar 2012

@aliza musím oponovat, děti se prý (dle vědeckých studií, ony nám to neřeknou) rodí s chutí na sladké - příroda to tak zařídila, kvůli mateřskému mléku. Ale to neznamená, že by se tím měly cpát horem dolem.

@vejinka
@jabadaba
my používáme na zoubky gel od weledy, ten je jakože i k polykání, měl by i podporovat trávení, ale zase ty zoubky nejsou jako perličky, jsou zažloutlé - ale s kazem nemáme problém ani u jednoho dítěte (dcera je už předškolák a už teda užívá normální pastu)

jabadaba
1. mar 2012

@mates22 dikes, skusim mrknut na ten gel. Zatial sme na Elmexe u starsieho predskolaka. Nastastie zuby ma snehobiele, bez kazov. Momentalne mu jeden vypadol a tlaci sa trvaly. Tak uz len dufat, ze tieto nove zuby budu rovnako kvalitne.

A ja by som tiez nezatracovala vsetko sladke. Len treba rozlisovat ake sladke a v akom mnozstve. V jednom ma Aliza pravdu, a to v tom, ze na co rodic dieta nauci to nasledne dieta pozaduje. U nas som neucila na cukriky a veru chut na ne u dietata nie je, s prehladom ich odmiet,a ked mu ich niekto nuka. Ale sladke v zdravej obdobe odoprete nema.