Hydratačná mánia
čo je to za maniu liat vodu do deti, do dojčených dojčiat dolievat čaje, do batoliat liat vody čajíky stresovat že dieta nechce... a hlavne teraz v zime, na jar,, dosladzovat len aby za každu cenu dieta pilo litre vody???
@aliza tych 250 gramov cukru do kolaca (hoci to je dost, ja davam max. 200 gr.) sa da krasne nahradit kvalitnym trstinovym hnedym cukrom, pripadne sa da sladit melasou. Kolac takto osladeny, plus ak je este aj takmer celozrnny, z bio vajec, je nanajvys zdrava maskrta. Je to na vybere kazdeho jednotlivca. No ale tak ano, na Slovensku panuju cudne moresy, vypeka sa aj na Vianoce najma kvantita, kvalita je nepodstatna. Ucini sa za dost tradicii a zdravotne hladisko je v haji.
Nedocitam, jen co jsem zahledla. Taky jsem cetla, ze deti jsou nastavene na sladkou chut, vubec vnimani chuti ze se vyviji. Matersky mliko sladky je, aspon to moje ano 😕
Ad sladke, no, kazde dite vodu pit nebude, to jsem si myslela taky. Zacli jsme vodou, vydrzela jsem dlouho, nepil ani trochu. Ani v nejvetsich vedrech. Pritom sladke jsme nedavali nic, ja ze zacatku nechtela ani kupovane presnidavky. NO a vzhledem k jeho nemoci jsem povolila 😉 Ani te redene stavy nepije moc. Nic neni tak jednoduche a cernobile. Dulezite je znat pravidla hygieny a peclive dite kontrolovat a chodit na prohlidky. Zasada je po vecernim cisteni uz nic nejist a nepit, krome vody.
@gabika783 -hej?tak ja by som uz musela byt mrtva, keby to bola pravda..bezne mi robila zubarka aj dve amalgamove vyplne naraz..to v case, ked mi davala zuby dokopy, po tom, co som navstevovala tzv.skolsku zubarku a ta v case po revolucii nikdy "nemala pre mna material"..takze som vzdy dostala len provizornu vypln, aj ked ma ten zub vobec nebolel a podla mojho nazoru sa dal hned definitivne osetrit..jedneho dna sa jej fest nezadarilo, ked mi vrtala stvorku vpravo hore a v ten den som zobrala od nej kartu, resp. moj oco ju zobral..mala som 14 rokov vtedy..odkedy ma ta druha dala dokopy, uz je to 21 rokov, tak nemam ziadny novy kaz..ale amalgamove vyplne mam..a zijem s nimi..
@vejinka citaj pozorne, nikto nepisal o tom, ze nedavat ziadne sladke. Praveze ratam s tym, ze cez den jedia deti sladke, aj v skole, aj ja im sem tam nieco dam, to je v poriadku, nijak im to nezakazujem, ale naco budem este doma varit sladky obed? to, co cez den pojedia, im staci. Ak ti v ten den zjedia len tie buchty, tak ok, ale ako si pisala, maju sladke aj ranajky a urcite este cez den nejaku tu sladkost pojedia, je tak? A to uz je cukru viac nez dost. A nie, cukor nie je ani nahodou zdravy:
http://rheumatic.org/sugar.htm
je to v anglictine, strucny preklad:
-cukor potlaca imunitny system
-narusa vztah medzi mineralmi
-sposobuje hyperaktivitu, uzkost, neschopnost koncentracie u deti
-oslabuje obrannyschopnost proti bakteriam
- sposobuje stratu elasticity tkaniv a ich funkcii, cim viac cukru clovek je, tym vacsia strata elasticity
-predcasne starnutie
-narusa vstrebavanie mineralov, ako chrom, med, kalcium, magnezium
- moze sposobit prudky narast adrenalinu u deti
-zvyseny pirjem cukru moze viest ku Crohnovej chorobe alebo ulceroznej kolititide
-dalej moze sposobovat hemoroidy, srdecne problemy, sklerozu multiplex, varixy, osteoporozu
je tam toho velmi vela, neviem, ci ma vyznam to tu prekladat, ale mne to staci na to, aby som cukor nepovazovala za zdravy. A choroby, co su tam menovane, sa naozaj mnozia ako huby po dazdi, tak smelo do cukru, aspon maju farmafirmy dobre zarobky 😝.
@elledriver ak si si nevsimla, reagovala som iba na vejinku, tak preco ty reagujes na mna? proste ma to zaujimalo, tak som sa jej spytala. Mas s tym nejaky problem? Lebo to, ze my, matky dame detom aj to 'nezdrave jedlo' je normalne, robim to aj ja, ale pre mna je sokujuce, ked si to mamicka obhahuje ako zdravu vyzivu 😕 a napise, ze cukor je zdravy 😨
@elledriver a mimochodom, ty si do tejto temy aj niecim prispela? alebo si len prisla drezurovat mna? na mne ti to vadi, ale ty to robit mozes, hm?
@aliza mna ten clanok nepresvedcil ani trosku. Moze moze moze zastrasovanie verejnosti. To ako nase predpovede pocasia:moze prsat ak nebude moze svietit slnko...proste idu mi na nervy clanky kde je viac ako 10 krat spomenute moze! Moze sa stat vselico kazda ta choroba existuje ale ze to sposobuje cukor len cukor neverim.Stale budem trvat na tom ze cukor telo potrebuje a bez neho telo umiera! No ale je mi jasne ze vela ludi tento clanok natolko zblbol ze svojim detom odopiraju sladke. Kazda chceme dat dietatu to najlepsie o tom niet pochyb ale kazda to robime diamentralne rozdielne. A moje deti jedia to co my a chcu sladky obed nieje to 7 krat do tyzdna. Stale nechapem tvoj negativny postoj k sladkemu obedu. Ale to je tvoja vec.
@vejinka v poriadku, su to tvoje deti, rob, ako uznas za vhodne. Ja nemam problem s tym, ze to kazda robime inak, to je v poriadku, tak to aj ma byt, ale co ma podrazdilo boli tvoje vyhlasenia o tom, ze cukor nie je skodlivy. Ak by si mi mohla dat referencie na nejake clanky, vyskumy, bola by som rada a rada si doplnila svoje poznatky, to myslim uprimne lebo som sa s takymto nazorom este nestretla 😖. To, ze mate chut na sladke, u mna ako argument neobstoji, poviem priklad, som tehotna a mam chut si vypit a zapalit, urobim to? nie, neurobim lebo nechcem uskodit dietatku. Chut je o voli a o zvazeni nasledkov.
Ja len za seba, moja dcera ked chce, si vezme, alebo vypyta a ked nechce, ajkeby som jej dala nasilu, bud chyti hysak, alebo vypluje. Ja do nej nasilu nenalejem nic. A je jedno, ci by som jej dala cistu vodu, caj, sladeny caj, cokolvek. Najradsej ma cistu vodu a tej pije najviac, hoci malo. Ale zial, ja som taka ista, pijem len ked si telo pyta. A uz som citala aj clanok, kde isty lekar pisal, ze by clovek mal pit, ked sa mu ziada, ze inak dochadzka k nejakej mineralnej nerovnovahe. Ja si to vysvetlujem tak, ze aj kazdy kvet potrebuje ine mnozstvo vlahy a tak je to aj s ludmi. Ja som o nic viac nepila ani v Egypte pocas sezony. Ked som smadna pijem, niekedy sa snazim ajked smad nemam, lebo treba, ale ozaj keby som pila nasilu, vyvratim to.
@vejinka ja neviem preco si kazdy mysli,aka je polievka so zeleninou zdrava-ved vsetko dolezite je z tej zeleniny davno prec a znicene,kym sa to dostane na tanier 😖 zeleninu treba jest hlavne surovu. a to co bude v skolke je skutocne zbytocne riesit pri 18 mesacnom dietati. prave tie prve roky su take dolezite a davaju zaklad do buducnosti,prave tie prve roky dieta extremne rastie a vsetky organy sa vyvijaju. teda je podla mna dost blbe sa stale vyhovarat na skolku..ide o to dat dietatu zaklad,nie sme nikto vobec naivny. len treba dietatu ukazat,ze zdrave veci su dobre a poznam vela deti,ktore si medzi kolacom a ovocim vyberu ovocie,lebo im chuti viac..
o cukre-boj dost dlho pouzivany ako jed. cukor-a pre telo v prijatelnej a prosopesnej podobe sa nachadza v ovoci. biely cukor je uz davno povazovany za telu neprospesny. sladit sa da inak,zdravo-agavovy sirup,javorovy sirup,med atd.
Tusim sa ta diskusia ubera neriadenym smerom od zubov a napojov 😀
@aliza to pozrije kazdeho vec cim bude seba svoje deti stravovat, ja napr. zas dam radsej malemu raz za mesiac palacinky, alebo makove slize na obed, ale este nedostal cokoladku, brumika, alebo lizanku medzi jedlami.
@gumimaci ved ja to respektujem, moje negativne postoje boli k nazorom, ze cukor nie je skodlivy a ze ho dieta pre zivot potrebuje. Lebo to pravda nie je a nie je to moj subjektivny nazor, to je proste fakt, dokazany. A vejinky som sa len pytala na tie sladke obedy a staci mi vysvetlenie, ze proste to tak robi a hotovo, ale nie obhajoba cukru. Snad som sa vyjadrila jasne. nechcem tu nikomu mudrovat, ale na totalne dristy o vyzivnej hodnote cukru, bez ktoreho sa umiera, reagovat proste musim. Tot vsjo
@estterka ale je medzi nimi rozdiel a znacny. Kuk sem:
http://www.vitalne.sk/2011/01/nie-je-cukor-ako-...
@aliza nieco pre teba, zas smahom ruky by som tu nepisala, ze cukry rovna sa nic pre organizmus. Ale treba rozlisovat ake cukry do tela vpravim. Aj medzi nimi si treba vyberat, bez nich uplne ale asi nie je zrovna to prave orechove. Nemam tu ale na mysli obed a la riadna buchta plna skroboveho praskoveho bieleho cukru a riadnej davky muky. 😉
http://www.gastroslovnik.sk/gastro-sprievodca/g...
holky já si spíš myslím,že zakladatel se spíš snažil o trolol 😠 Jíd na nějakou stránku a napsat tam něco o čem ví,že rozvine šílenou debatu...a všichni se budou hádat a budou naštvaný!!! 😠
@jabadaba a to mas odkial?ja viem totiz o mrkve pravy opak a napriklad o cesrtvych stavach prave z mrkvy. skus si precitat takeho walkera. nie je nic prirodzenejsie ako jest surovu potravu,priroda neratala s tym,ze raz nieco budeme varit a preto je zarucene vsetko lepsie surove pre nas organizmus. nase telo reaguje na varenu stravu dost prudko,kedze je nastavene na nieco uplne ine.
@aliza precitaj si toto: www.idc.sk/SK/page.mvc/show/30/3/Cukor-sladidla...
@estterka no z prsta to nie je. Normalne, z literatury zaoberajucej sa zdravou stravou. 😉
Tu je vynatok:
Zeleninu odporúčame konzumovať primárne surovú, alebo len veľmi rýchlo tepelne spracovanú. Varením rýchlo stráca výraznú časť vitamínov a antioxidantov.
To však neplatí na červené, oranžové a žlté formy zeleniny ktoré obsahujú betakarotén a lykopén. Mrkva, rajčiny aj žlté papriky majú výrazne vyšší podiel ľahšie vstrebateľných antioxidantov práve po tepelnej úprave!
@vejinka no vidis,ze ten pan pise o inom cukre ako ty davas detom..a preco lekar,odbornik na zdrave stravovanie vo svojej knizke receptov pre deti cukor ani raz nepouzil? ked je taky dolezity pre zivot? a mas aj clanok o vplyve cukru na male deti-lebo hoc tebe sa to nezda,ale potreby dospeleho cloveka su odlisne. ja len dufam,ze jete aj surovu zeleninu doma denne,nie len tu vyvarenu v polievke 😉

dievcata ste naivne ak si myslite ze vase dieta nepride do kontaktu so sladkymi vecami. Minimalne v skolke sa so sladkym jedlom stretne a bude ho jest ci sa vam to paci alebo nie. Kym je male napchavajte si ho cim uznate za vhodne ale nebude jest donekonecna co mu date vy a vonku s rovesnikmi bude jest aj prazdne kalorie v podobe cukrikov a lizatiek a vy sa mozete aj na hlavu postavit. Moj nazor je ze treba dietatu ponukat tak sladke ako slane tak zeleninu a ovocie ako jogurty a kolace. Samozrejme ten pomer je rozdielny ved aj my papame kazdy den doobedu ovocie. Zeleninove maju polievky kazdy bozi den no nevidim dovod im nedavat sladke buchty na pare ak to papaju. Cukor nieje jed ale nevyhnutna zlozka ktoru telo ak neprijima ochorie. Zamyslite sa nad tym