Imunologické okno

lillian13
15. jan 2018

Ahojte, nasa mala ma 5 mesiacov je kojena. Doktorka nam hovorila, ze jej mam skusat davat ochutnavat "jedlo" kym prejde na prvy prikrm. Uz sim jej uvarila zemiacik a trocha ochutnala, teraz sa chystam mrkvu. Viete mi poradit aku zeleninu by som jej mohla dat? Dakujem.

galixx
15. jan 2018

Myslim ze pri teorii imunologickeho okna ide o ochutnanie alergenov, cize napr. lepok

lubi40
15. jan 2018

@lillian13 no v podstate mozes davat postupne zeleninu: mrkva, zemiak, cuketa, tekvica, batat, karfiol, spenat, salat, pastrnak... pozri podla tabuliek, lebo su nejake druhy zeleniny, ktore sa mozu az od 8, 10 resp 12 mesiacov. Nebudem ti tu pisat detaily, lebo zijem v zahranici a ono tie tabulky su v kazdom state ine a ma tu niektore mamicky ukamenuju (u nas sa totiz mozu aj sampiony od 6 mesiacov)

lillian13
autor
15. jan 2018

@lubi40 dakujem

lillian13
autor
15. jan 2018

@galixx viem ze sa davaju alergeny len chcem jej vyskusat dat z kadeho cosi a zacinam zeleninou

jatva
15. jan 2018

Imunologicke okno je uz miznuci hit lekarov 🙂 nebolo dokazane, WHO odporuca plne kojit do 6m. Mne lekarka povedala, ze je dobre zacat s prikrmami pocas kojenia. Takze ak planujes kojit viac ako 6m, kludne s prikrmmi pockaj.

lorela
15. jan 2018

@lillian13 Ano, teoria o imunologickom okne tu bola len kratko, priaznivcami bola len mala cast odbornikov a napokon bola aj vyvratena.
Dietatko by malo byt prvych 6 mesiacov vylucne dojcene. Pokial prospieva, nie je dovod na skorsie zacatie podavania prikrmov.

juvalu
1. feb 2018

Nam doktorka kazala davat za necht zo vsetkeho co jem. Cize napriklad ked som varila zeleninovu polievku, tak som odzdibla kusocek petrzlenu a rozmagala ho a dala malej do pusy. Len tak na spicku plastovej lyzicky. Aj omrvinky chleba takto ochutnala. Pocas takehoto chutnania sa naucila posuvat jedlo v puse a potom sme bez problemov presli na prikrmy.