icon

Kde kúpim dobré mlieko v krabici?

1. feb 2022

Ahojte,

prosim, viete poradit, ci sa da niekde kupit dobre trvanllive mlieko - na urovni rakuskych vyrobkov - v krabici? Do rakuska sa najblizsie nedostaneme, tak hladam alternativu tu na SR.
Ak mate skusenost, prosim, poradte. Mame tu v dedine aj "mliekomat" pri druzstve, ale potrebujem to aj pre male dieta, ktore prechadza z Nutrilonu na klasicke mlieko, tak to sa zatial malej bojim davat - ani my s tym nemame skusenost, sme tu pomerne kratko.

Dakujem velmi pekne za tipy a reakcie k veci, bez ironie a arogancie

hiro
1. feb 2022

https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebit...

Čím to tedy je, že čerstvé mléko vydrží jen několik dní a trvanlivé několik měsíců?

"Žádná chemie v tom zaručeně není. Trvanlivé mléko je ošetřeno jiným způsobem než mléko čerstvé. Podstatně vyšší teplotou, ale kratším časem. To stačí k tomu, aby se zničily všechny mikroorganismy, zatímco pasterace zlikviduje všechny choroboplodné zárodky a z ostatní mikroflory naprostou většinu," vysvětluje ředitel Výzkumného ústavu mlékárenského Jan Drbohlav.

"Velkou roli hraje i kvalita vstupní suroviny. Mléko je dnes podstatně lepší, než bylo před patnácti dvaceti lety."

Hlavní rozdíl mezi čerstvým pasterovaným mlékem a mlékem trvanlivým tedy tkví v tepelném zpracování. Zjednodušeně řečeno, pasterované mléko je ošetřeno nižší teplotou při delším čase, trvanlivé vyšší teplotou, ale jen velmi krátce.

Naprostá většina mlékáren dnes používá k výrobě čerstvého mléka takzvanou vysokou pasteraci -mléko se zahřívá na 85 stupňů po dobu 15 až 20 vteřin. Takto tepelně ošetřené mléko vydrží zhruba sedm dnů, ovšem jen za předpokladu, že je po celou dobu uloženo v chladu.

Čerstvé ještě déle čerstvé
V poslední době se v obchodech začínají objevovat mléka, která jsou označena jako čerstvá, ale s dodatkem "s prodlouženou trvanlivostí" nebo "déle čerstvé“. A skutečně vydrží déle. Je totiž ošetřeno metodou, která přišla do Evropy z USA v polovině devadesátých let.

Odborníci ji nazývají ESL (z anglického extended shelf life, čili doslova delší životnost na regále). Používá se při ní teplota vyšší než 85 stupňů v kombinaci s nižším časem. Tento bleskový záhřev prodlouží mléku životnost až na 14 dní, ale zároveň nijak nezmění jeho kvalitu. Chuťově je ESL mléko k nerozeznání od mléka "pouze" pasterovaného.

Trvanlivé mléko je zbavené všech bakterií
Trvanlivé mléko je ošetřeno takzvaným UHT záhřevem (z anglického ultra heat treatment, tedy ultravysoké zahřátí). Na jednu až dvě vteřiny se mléko ohřeje na teplotu alespoň 135 stupňů Celsia. Takovou teplotu žádné bakterie nepřežijí. Tepelná úprava nemá vliv na obsah bílkovin, vápníku a minerálních látek.

"Vzniká tak trvanlivý výrobek, protože jsou kromě nežádoucích bakterií zničeny i bakteriální spóry," vysvětluje Jan Drbohlav. "Jelikož je záhřev mžikový, je zároveň šetrný k ostatním složkám mléka. Z výživového hlediska tedy není žádný zásadní rozdíl mezi mlékem čerstvým a trvanlivým."

merlinja
1. feb 2022

@veronice mlieko je živočíšny produkt.

veronice
1. feb 2022

@merlinja a mlieka v dmke maju len sojove, kokosove, mandlove....

tetapetra
1. feb 2022

Tak tí potom neovládajú spracovanie mlieka. Pretože toto čo píšeš sú hlúposti.

danieladeley
1. feb 2022

@hiro kde pisem, ze prevarenie mlieka je pridanie chemie? A ano, dlhotrvanlive chuti inak, lebo tepelnou upravou nastavaju zmeny v bielkovinach. A takisto ohrev na vysoku teplotu nici niektore vitaminy a mineralne latky. V obsahu to potom samozrejme nie je vidiet, pretoze take mlieko je zvacsa doplnene o synteticke vitaminy a mineraly. Synteticke = umele. Preto potom na kazdej druhej potravine nadpis obohatene o vitaminy, obohatene o mineralne latky. Nehovoriac o tom, ze vysokym ohrevom sa nicia prirodzene mliecne bakterie. Takze preto takato moja odpoved, ci myslis, ze dietatu je vhodnejsie dat trvanlive ako cerstve?

tetapetra
1. feb 2022

@hiro toto nemá zmysel tu dávať. Tomuto skoro nikto nerozumie 😉

tetapetra
1. feb 2022

@danieladeley Wauuuu, to máš odkiaľ. Tak toto je novinka aj pre mňa. Mlieko obohatené o vitamíny je len taký blud, ktorý za mňa vôbec nemá zmysel. Ten vysoký ohrev trvá len pár sekúnd zatiaľ čo doma to trvá oveľa dlhšie, nakoľko to mlieko nedokážeš okamžite schladiť

danieladeley
1. feb 2022

@tetapetra co konkretne je pre teba novinka? ved to presne pisem, ze mlieko o nieco obohatene je blud

hiro
1. feb 2022

@danieladeley "pretoze take mlieko je zvacsa doplnene o synteticke vitaminy a mineraly." :D A este tam davaju aj srobiky a ibuprofen :D
To ze existuje urcita vynimka Rajo Mlieko Plus "Mlieko Plus obohatené extra porciou vápnika a vitamínu D" tak to tam napisali. Ale to neznamena ze vitaminy tam pridavaju aj ostatni. A ako pisala vyssie - doma si vitaminy vyvaris daleko viac ako ich oni vyvaria vo fabrike. Okrem toho nie som sice ziadny extra chemik ale myslim ze "vápnik, fosfor, draslík, horčík, síru, sodík a chlór a v menšom množstve stopové prvky - železo, meď, kobalt, mangán, jód, zinok, fluór." - sa vyvaria pri 85 stupnoch ci viac. Mozno chlor sa vie trosku odparit podla toho ked je sam, ak je viazany tak asi nie. Ostatne veci ale rychlym ohriatim nevyvaris.

danieladeley
1. feb 2022

@hiro ibuprofen by v dnesnej dobe bodol, potom by to nase dokonale mliecko bolo aj liecive 🙂

tetapetra
2. feb 2022

@danieladeley ty si napísala,že ho pridávajú vzdy, toto je hlúposť. V mlieku s obsahom plus sa naozaj pridava Ca a vitamíny navyše. Ale to sú označené mlieka. Tie mlieka sa ani moc nekupujú, sú zbytočne drahe.Ja som to myslela tak,že mlieko samo o sebe má dosť Ca, tak načo ho zbytočne pridávať. Telo prijme len toľko všetkého,koľko má.

viestta
Odpoveď bola odstránená
danieladeley
2. feb 2022

@tetapetra kde som napisala, ze sa pridava VZDY? pisala som "zvacsa" a len pri urcitych druhoch ;) zo zaciatku ste ma tu sfukli, ze do mlieka sa nic nedava, este trochu popiseme a zistime, ze nakoniec ano, len su oznacene...ved jasne, ze su, ved to musi byt oznacene.

evica17
2. feb 2022

No odporuca sa na 70 stupnov. Asi ano, ze zabijes to dobre, ale stale lepsie ako trvanlive krabicove mlieko.

tetapetra
2. feb 2022

@danieladeley osobne som také mlieko videla len jedno. Potom to boli už len ochutené mlieka. S tvojhot popisu to vyznelo, ako keby to bolo aspoň každé druhé

tetapetra
2. feb 2022

@evica17 na 70? To nemyslíš vážne. Veď pasterizacia prebieha pri vyššej teplote. Určite sa farmy snažia dodržiavať hygienu ..... Ale aj tak. Vieš koľko mliek, či už pančovanych, či s ATB sme zachytili?! V živote by som surové mlieko neohriala na 70🤦🏻‍♀️. Už len z princípu

tetapetra
2. feb 2022

@viestta môj muž miluje sabi jogurty 👍👍👍 ja si kupujem hrudku.

bona_dea
2. feb 2022

@danieladeley viackrat si tu polozila otazku "kde pisem hento toto tamto"...
Nech sa paci, tu blaboces nieco o chemii a logike 😄

Nechapem, preco chces trvanlive, ved to uz logicky ma viac chemie ako cerstve

hiro
2. feb 2022

@bona_dea "ved to uz logicky ma viac chemie ako cerstve" :D Uz sme to tu X krat pisali. Je to blud a klamstvo. Ziadna chemia v trvanlivom mlieku nie je.

tetapetra
2. feb 2022

@bona_dea ty si čítala,čo sme písali?

danieladeley
2. feb 2022

@tetapetra necitala, ani obraz, ani zvuk
@bona_dea

evica17
2. feb 2022

@tetapetra neviem, my sme z toho max jogurt robili a v recepte pisalo ze pasterizovat na 70 stupnov. Tak z toho som vydedukovala

tetapetra
2. feb 2022

@evica17 keď máš také zariadenie,tak je to fajn. Ale pochybujem,že máš doma paster.

bona_dea
2. feb 2022

@danieladeley
@tetapetra

Moje zlate, vy si este raz precitajte moj komentar 😅😅😅 ja som tam len odcitovala slova @danieladeley, ja viem, ze v mlieku nie je chemia 😅

bona_dea
2. feb 2022

@hiro to som zacitovala @danieladeley ;)

Len som to nedala do uvodzoviek a evidentne to tu niektorym nepomohlo k pochopeniu

alexk12
3. feb 2022

@veronice máš tam aj normálne mileko nie len sójové, kravské určené pre východný trh čiže tak,

saxana000
3. feb 2022

Kup si plnotucne z chladiaceho pultu.v zlozeni hladaj vyrobene na slovensku idealne bio eko farma.ma zaruku tyzden a nie rok.

bohom_milovana
12. máj 2024

@mirkasmile zohriate mlieko je pre cloveka skodlive. Preto tolko alergii a zaludo nych problemov.

bohom_milovana
12. máj 2024

@hiro kup si cerstve mlieko a2/a2 v cechach, ktore vydrzi 2, najviac 3 dni. So smotanou na vrchu. Uvidis tu lahodnu chut. Brucho nebude boliet

bohom_milovana
12. máj 2024

@saxana000 kupila som si take, ale ho pasterizovali. A brucho z toho boli