icon

Kedy začať s prvými príkrmami u dojčiat?

10. sep 2025

Ahojte
Malá o 9dní bude mať 4mesiace a včera nám pediatrička vravela,že ak gastroenterológička povolí môžme začať z prikrmami.
Pýtala som sa či to nieje skoro vraj nie že malá je pripravená
A vravela že 4ty ukončený mesiac začína vtedy ,keď fotím fotku "dnes máme 4mesiace".
A ešte mi vravela,že začať mrkvou.
Ale zas som čítala,že mrkva zapcháva.
Ste tu niekto takí čo ochvilu začínate prikrmovať?

dixitka
10. sep 2025

@anonym_autor ja viem tak, že deti na umelom mlieku od 4 mesiacov, plne dojčené od 6 mesiacov. Samozrejme, nie je to úplne striktná hranica, v podstate hocičo medzi tými 4-6 je ok. A čím začať, k tomu je milión päť článkov. Mrkva môže (a nemusí) spôsobiť zápchu, je aj sladšia, vraj je lepšie začať neutrálnejšími chuťami. Môjmu to ale napr. bolo jedno, začala som neutrálnou cuketou, ale do roka mu aj tak nechutilo nič, ani sladké, ani neutrálne :D

maryetta
10. sep 2025

Mala som cisto dojcene deti a zacala som az v pol roku. Raz som mala zacat ze uz mozem od 5.mesiaca. Skusila som ale to absolutne. Tak som začala neskor.

3petka
10. sep 2025

@anonym_autor ja som začala od ukonceneho 4 mesiaca. Prvý jedol pekne od prvého dňa ale on sa riadne zaujímal o jedlo. S druhým som bojovala 2 mesiace, tu som zacinala o mesiac neskor. (Ale bol predčasne narodený)

anonym_e47695
10. sep 2025

@anonym_autor A vravela že 4ty ukončený mesiac začína vtedy ,keď fotím fotku "dnes máme 4mesiace"….. a kedy ma akože začínať? Ty asi nebudeš najostrejšia ceruzka v peracniku 🤭

autor
10. sep 2025
@anonym_e47695

@anonym_autor A vravela že 4ty ukončený mesiac začína vtedy ,keď fotím fotku "dnes máme 4mesiace"….. a kedy ma akože začínať? Ty asi nebudeš najostrejšia ceruzka v peracniku 🤭

@anonym_e47695 No a teraz skúsime bez anonymu ?🤭

sajmonka_1216
10. sep 2025

Ja som kojila, ale dcére som začala dávať príkrmy už v 4. mesiaci, chcela som skúsiť a malá mala záujem a áno, tiež som začínala mrkvou.. potom zemiaky, potom som to spojila, a tak ďalej... na internete sú pekné prehľady v ktorom mesiaci čo zaviesť, aj ako sa to dá kombinovať

anonym_a57c83
10. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_e47695 No a teraz skúsime bez anonymu ?🤭

@anonym_autor nehnevaj sa autorka ale ty tiež pises anonymne a budeš poukazovať že ti tak niekto odpísal??? Úbohé

autor
10. sep 2025
@anonym_a57c83

@anonym_autor nehnevaj sa autorka ale ty tiež pises anonymne a budeš poukazovať že ti tak niekto odpísal??? Úbohé

@anonym_a57c83 Nehnevám sa🙂,povedz ako to zmeniť aby mi ukazovalo meno a urobím to ja stým nemám najmenší problém 🙂

autor
10. sep 2025
@anonym_a57c83

@anonym_a57c83 Úbohé sme potom všetky 3 dokopy 🙏

michaela329
10. sep 2025

@anonym_autor začala som v polovici piateho (4+2týždne) - zdal sa mi vtedy už stabilnejší,.bol na UM. A začala som zemiakom, vraj je to jedno. Išla som podľa brožúry Dr. Jaššovej - posiela ju zadarmpo keď jej dáš na Ig. odber.

autor
10. sep 2025

@anonym_autor Ďakujem Vám za rady a skúsenosti 🙂🥹 som v tomto úplne nová,a áno viem,že internet je plný toho ale prečo sa nespýtať skúsených mamičiek veď od toho je MK🥰
A Vám čo si potrebujete Honkať egá dievčatá ženy aj vy ste boli prvorodičky ani vy ste nevedeli hneď všetko 😉 pamätajte kde ste začínali a potom ponižujte urážajte ostatné ženy🙂.

nikushka8
10. sep 2025

obe dojcene deti som zacala prikrmovat v polovici 5. mesiaca. Nezacinala som ale mrkvou, ale isla som podľa farby zeleniny- naprv biela (zemiak sam o sebe nema ziadnu chut, preto som nezacinala sladkou mrkvou, karfiol atd), zelena (brokolica, cuketa, atd) a nakoniec oranzovou (mrkva, tekvica). Vzdy davas 3 dni to iste, potom zmenis zeleninu, neskor ak je bez reakcie, možeš aj mixnut tie dve zeleniny. Po mesiaci som k zeleninovemu obedu pridala maso, neskor zltok a pridala som kasu na veceru. po mesiaci pridavas ovocnu desiatu a takto pomaly vynechavas davku mlieka

autor
10. sep 2025
@nikushka8

obe dojcene deti som zacala prikrmovat v polovici 5. mesiaca. Nezacinala som ale mrkvou, ale isla som podľa farby zeleniny- naprv biela (zemiak sam o sebe nema ziadnu chut, preto som nezacinala sladkou mrkvou, karfiol atd), zelena (brokolica, cuketa, atd) a nakoniec oranzovou (mrkva, tekvica). Vzdy davas 3 dni to iste, potom zmenis zeleninu, neskor ak je bez reakcie, možeš aj mixnut tie dve zeleniny. Po mesiaci som k zeleninovemu obedu pridala maso, neskor zltok a pridala som kasu na veceru. po mesiaci pridavas ovocnu desiatu a takto pomaly vynechavas davku mlieka

@nikushka8 ďakujem velmi pekne 😊🎀

anonym_a57c83
10. sep 2025

@anonym_autor ak si si vedela nastaviť anonymne diskusiu určite dokážeš písať aj pod svojim nickom. Lebo to nie je automaticky tak sa nehraj na to že si tu prvý krát. Honit ego si si začala prvá.