icon

Mám začať prikrmovať?

lusia222
19. feb 2013

Mam otazku,moja mala ma teraz v piatok 4 mesiace.Je plne kojena a od zaciatku papala cez den tak kazde 2 az 2,5 hodiny. Posledne dva tyzdne si pyta papat kazdu hodinku. Neviem ci sa vobec stihne za tak kratku dobu vytvorit zadne mlieko...Uz dva dni jej davam na obed mrkvicku ale aj tak pyta papat kazdu hodinu.Ako to mam riesit? Zacat uz prikrmovat vo velkom alebo to nejak dobojovat do tych 6.mesiacov?? Inac v noci papa tak dvakrat. Ma vyse 6,5 kg. Porodnu hmotnost mala 2,9 kg.

Strana
z2
lusia222
autor
19. feb 2013

@saska.t a treba davat kojenemu dietatu ine tekutiny od smadu ako je mliecko?

danim
19. feb 2013

@saska.t suhlasim ci si pisala o 12.46, ja som sa tak docitala a aj mi dr povedala, ze kojene deti od 7.m , nekojene od 6. m , ale iny dr. kaze oba pripady od 6 m. presne ako pises, zavisi to od prospievania, spokojnosti.. kamoske kazala napr dr prikrmovat od 5 m a kojila ho skoro 2 roky- proste bol velky hlados. moje deti tiez, ale ja som ich krmila ako mi ludia hovorili - ze asi slahackou ( MM ) 😀 priberali ukazkovo, pokojne boli. Cize - take rozmedzie 5-7m na zacatie prikrmovania- podla situacie dietata je myslim ok. My sme zacali prikrmy od 7m na odporucanie dr. detom voobec nic nechybalo. Ty mas odkial take info, ze od 7m kojene dieta- na prikrmy je uz neskoro ? posli link

danim
19. feb 2013

@lusia222 nie ( predne mlieko je na smad, zadne na hlad )

saska.t
19. feb 2013

@lusia222 kym nie je 30 st. nie je dovod davat ine tekutiny 😉
@danim rada by som ti poskytla link,ale ja mam studie normalne doma v lajstroch a este v nemcine (zijem v DE) neskoro je preto, ze v MM je okolo 6 mes. nedostatocne mnozstvo zeleza a urcitych vit. preto by sa mali zacat deticky prikrmovat, aby sa prisun zvysil a nevznikla anemia, co sa u vela deti stava aj skor, samzrejme nie je to pravidlo 😉

danim
19. feb 2013

@lusia222
@saska.t ja som ani v lete nedavala nic okrem MM- ale je pravda, ze som v lete kojila ovela castejsie- dieta si vypytalo, napilo a bolo spokojne 🙂
tak nase deti anemiu nemali ani nahodou 😉 to urcite zavisi aj v "akom stave" ju ma mama, + ako sa stravuje.

a este k tomu jedlu dodam tolko, ze ked si uvedomim ako malo prikrmov deti v okoli jedli.. od tych 6m- lebo odmietali... tak neviem, ci az taky velky prisun mali. vsetko je to individualne

danim
19. feb 2013

@saska.t http://babetko.rodinka.sk/vyziva/zaciname-papat... v Nemecku sa to mozno preferuje inak
tu v tom dalsom clanku je napisane... ako zacatie v 6m- no v texte maju aj- 9. odsek- ze v 7. mes- ale je to pekny clanok, tak ho tu dam, mozno pomoze v orientacii maminam
http://dojcenie.wordpress.com/2010/01/10/prve-p...
na SK sa ozaj niekto radi od 6m, niekto od 7m... a kazdy ma svoju pravdu 😉 si mysli. tak to neberme tragicky na dni 🙂 prajem vsetko dobre.. dufam, ze to nevyzera, ze sa tu s tebou natahujem, lebo nemam taky umysel ozaj 🙂 prajem vsetko dobre

ekinkala
19. feb 2013

@danim ziadna vojna to len ty nas chytas za slovicka mi sa do nikoho nenavazame to je tvoj nazor a to zase ne a to ze ty to beries osobne mi je luto

lusia222
autor
19. feb 2013

@saska.t a neni uz pripravena ked papa treti den mrkvicku a spapa z lyzicky 50 ml? Velmi jej chuti.

saska.t
19. feb 2013

@danim no to nema s Nemeckom nic spolocne,studujem celosvetove odporucania,my sa asi zle chapeme kedze prikrmovanie je odporucane po skonc.6 mes. tj. 6 mes. a 1 den znamena ze dieta uz zacalo 7 mes. takze v zasade sa to da chapat ze prikrmovanie zaciname v 7 mes. a nie ukonc. 7.mesiacom 😉

@lusia222 to musis hlavne ty vediet,ty poznas svoje dieta 😉 ak si uz zacala a chuti jej, tak pokracuj,ale rozhodne pomaly a pekne zeleninkou,ziadne experimenty,aby si o par rokov nezistila,ze si mozno sposobila svojej dcere potravinovu alergiu,kazdopadne na www.kojeni.net najdes tabulky ako postupovat pri zacati s prikrmamy, tabulky su trosku zastarale,ale neda sa nimi nic pokazit 😉

danim
19. feb 2013

@ekinkala pises, ze to, ze je kojena neznamena, ze nepotrebuje pit.... ty osobne si ako dlho deti kojila ? lebo tato tvoja rada akurat tak zapricini nadajanie vodou, menej mlieka do bruska, viac hladu, menej zivin, neprospievanie dietata a znizenie tvorby mlieka. a nasledne umele mlieko. to ti povie kazda mama co dojcila. aj kazdy lekar . za tym si stojim. takze pozor na take rady.. ine je to vo velkych horucavach, tam sa zvykne davat aj prevarena voda, resp viac kojit- ja som castejsie v lete kojila. detom nechybalo nic. ( nas v 70- tych rokoch mamy takym sposobom kojili+ cajiky.. a tak to aj vyzeralo.. ze sme boli skor ci neskor na UM ). ( a neberiem to osobne , co si vyssie pisala )
@lusia222

danim
19. feb 2013

@saska.t asi 😉 . ok v pohode 🙂

aknel1985
19. feb 2013

Ahojky ja som zacala prikrmovat od 5 mesiaca , mam vybornu pediatricku a ta nam odporucala pomalicky zacat a presne ako pises aj moja stale pila mliecko pomaly kazdu hodinu ...davala som jej zeleninku len na obed taku kasickovu polievocku , neskor do toho masko a neskor aj na veceru trosku kasicky ryzovej, kukuricnej a fakt my sme zistili, ze mala bola hladna .....co sa tyka prikrmov a ako zacat mi velmi pomohol casopis zo stranky mamaaja....vyziva deti od narodenia do skolskeho veku doteraz sa nim riadim je vyborny a nevyhladavam rady mamiciek ohladom stravy .... my mame najlepsie info od nasej doktorky ....vodicku som nedavala pila len moje mliecko asi v 7 mesiaci som zacala davat aj vodicku, mala sa vzdy po jedle napila mojho mliecka

ekinkala
19. feb 2013

@danim ja som kojila 1 rok a 8 mesiacou a davala tsom mu pit vodu vzdy ked si piatal a nemal byt preco hladny je zdravy vzdy bol ziadne nafuknute bruska je to krasny zdravy chlapcek a nemal nikdy ziadny zdrav .problem ale tvoj nazor ti neberiem lebo kazde dieta je individualne a potrebuje nieco ine mam 3 mladsich bratou takze nieco o tom viem a kazda maminka vie co jeho babo potrebuje a nenapisala som aby mu davala pit liter vody denne a malo spuchnute brusko deci vody a kludne aj viac ale tvoj nazor ti neberiem ale svoj nezmenim

ekinkala
19. feb 2013

@lusia222 urcite jej to neublizi ja som mu davala tiez a nemal ziadny problem

lusia222
autor
19. feb 2013

@ekinkala do pol roka ju chcem drzat len na zeleninke,pripadne masku a uvidime ...

ekinkala
19. feb 2013

@lusia222 ok kludne mozes nie vela ale postupne po troskach

lusia222
autor
19. feb 2013

@ekinkala a co znamena nie vela? dnes mala mrkvicku a spapala 50 ml a ked dosla plakala a otvarala ustocka ze este chce 🙂

lusia222
autor
19. feb 2013

@saska.t ozaj,co znamena prikrmovat po troskach? Je ok ked malej zeleninka chuti a spapa kolko chce?

ekinkala
19. feb 2013

ak este chce kludne jej daj ale daj jej to vramci obeda aj bataty sladke jej do toho mozes dat aby to bolo ako obedik a kludne jej zacni davat na desiatu bananik akurat som sa pytala teti je u mna a ona ma 5rdceru ona davala presnedavku v 5mes tak deci uz moze spapat

saska.t
19. feb 2013

@lusia222 ano je to ok..

lusia222
autor
20. feb 2013

@danim ozaj,a ako je to vlastne s tou tvorbou predneho a zadneho mlieka ked mi mala kratko pije? Povedzme ze papa kazdu hodinu a striedam jej prsniky. Stihne sa za tu hodiny vytvorit v druhom prsniku dostatok predneho mlieka aby ju zasytil od smadu alebo len dopije zadne mlieko??

lusia222
autor
20. feb 2013

@saska.t ozaj,a ako je to vlastne s tou tvorbou predneho a zadneho mlieka ked mi mala kratko pije? Povedzme ze papa kazdu hodinu a striedam jej prsniky. Stihne sa za tu hodiny vytvorit v druhom prsniku dostatok predneho mlieka aby ju zasytil od smadu alebo len dopije zadne mlieko??

saska.t
20. feb 2013

@lusia222 tvorba mlieka funguje na system dopyt ponuka,kolko mala vypije,tolko sa dotvori,vzdy sa dotvori aj predne aj zadne mlieko,male deti dokazu v kratkej chvili vytiahnut velmi vela mlieka,ak by mala vytiahla len predne mlieko byva stolica zelena co je normalne a nie je to skodlive ak je spokojna a pribera,nie je to ziadny problem ,zapamätaj si slabe ani ine mlieko neexistuje a MM vzdy splna naroky tvojho dietatka 😉

lusia222
autor
20. feb 2013

@saska.t zelenu stolicu este nemala,maximalne cervenu po mrkve 😀 nevedela som ci jej netreba este davat pit ak vytiahne iba predne mlieko a pri dalsich kojeniach jej ,,ostalo" uz len zadne.

saska.t
20. feb 2013

@lusia222 v tom pripade bud rada,vsetko je v poriadku a pekne si to spolocne kojenie uzivajte 😉

danim
20. feb 2013

@lusia222 v tomto nemaj obavu, urcite sa vsetko vytvori ako ma. O tom sa vsade docitas, ze ked dieta zacne sat, tak prve co mu ide- je "predne mlieko" - je urcene na smad- ked som ja potrebovala odsat ( lebo mne sa az hrce robili ), tak som videla ako to predne bolo viac take priesvitne- taka akoby vodicka 🙂 , a potom neskor slo take - maslova farba- syta farba- to bolo to "zadne mlieko"- to je urcene na hlad- aj aj bolo vidno, ze ked sa to potom usadilo, tak na vrchu - bola doslova smotana 😀 😉 , ja som kojila tak, ze 1 kojenie = 1 prsnik, ale poznam aj vela mamin, ktore na 1 kojenie = oba prsniky. A tiez deti krasne priberali, rastli a nic im nechybalo. Kojenie je narocne- hlavne v uvode ( prichadza neistota, aj problemy.. vlastne aj ty ten svoj problem tu riesis, ale nemaj obavu- ak sa budes ok stravovat, vsetko bude klapat 🙂
ja som pri prvej - urcite chcela kojit a pila som caje na dojcenie , odsavala.... s cielom , len aby bolo....a az som si takto nechtiac vytvorila nadprodukciu mlieka.... co je hrozne.. sa mi robili hrce, pomahal mi oxitocin od dr.,.. potom mi pomohli az homeopatika na znizenie mlieka.. ked mala dcera 5m. ustali sme to a kojila som ju do 15 m, potom som to uz zrusila, lebo som od 1 v noci sedela s nou v naruci.. do rana.. a ona uz ani jest, ani spat.. 😠 tak som povedala dost.. nespat 15m - uz som bola zuriva... pri druhej dcere som uz bola mudrejsia ako to cele funguje.. a ked som citila tlak v prsiach.. tak som ju kojila tak, ze 1 kojenie = napr lavy prsnik.. + z praveho som jej dala cucnut, uvolnila mi tym tlak , a bolo mi fajn. potom ked to uz nebolo potrebne, tak 1 kojenie= 1 prsnik. kojim ju dodnes, ma 21 m 😉 plan mam do 2r. pri druhej som niekedy rano mala pocit, ze mlieko nie je.. ale zachovala som klud.. sla do kuchyne.. normalne vydatne sa najedla.. vypila cas ( kavu som nepila vobec ) ... a do hodiny bolo mlieka neurekom 😉 som si vsimla, ze hlavne to jedlo robilo divy. doverovala som si a zvladli sme to 🙂 dufam, ze som ti napisala to, co ta zaujima a pomohla ti 🙂 drz sa. zvladnes, len si ver ( a nenarusaj dietatu kojenie flasami, cajmi a pod.. z flase sa pije uplne inym sposobom ako z prsnika- tak mu nepokaz ten vrodeny instinkt 🙂 este dopisem, ze prva sa napr kojila cca 20 min., druha 7-9 min.. a priberala este viac 🙂 v 4 m mala cca 7 kg 😀 😀 a boli obe len plne kojene

lusia222
autor
20. feb 2013

@danim moja mala v tretom 6,5 kg 😀

danim
20. feb 2013

@lusia222 no vidis ako jej chuti tvoje mliecko 🙂 blahozelam, krasna vaha. uzivaj si to 🙂 ( a okrem toho ti este napisem, ze ked si sa vyssie pytala, ze ked ti dieta jedlo prikrm , ci to neznamena, ze je pripravena..... no tak ti poviem.. moja hlavne druha bola taky hlados, a papkac.. to aj teraz... ma 21 m ( za polievkou 2-3 ciste palacinky, napr 🙂 a ked mala rok a pol.. tak kamoska nechapala, sme sa stretli a moje dieta jedlo banan, hned za nim jogurt.. a potom este zulo rozok.. lebo si tak pytala... ) a ani to na nej nie je teraz vidno... preto sa ludia tak cuduju , ked ju vidia 😀 a ked bola male babatko do pol roka.. tak som si ista, ze keby som jej dala mozno aj v 3m prikrm , zbastila by bez zavahania 😀 😀 ja si myslim, ze to, ze dietatu chuti jest neznamena, ze ma malo, alebo mu nestaci.. ak pekne pribera, prospieva, vsetko je v najlepsom poriadku 🙂 nase dievcata vzdy na poradni dr obdivovala, ze ake su 🙂
( este ked sme boli v nemocke - a tak na treti den mala novor. zltacku, tak som ju po krmeni mala vazit- a si pamatam ako prva v tom case jedla tak 25-35-40 ml max... a tak aj ostatne deti.. tak moja druha dcera si spokojne stiahla z prsnika 65 ml 😀 😀 sestricky nechapali...

Strana
z2