Miomat - skúsenosti?

mirkaknm
19. feb 2019

Dievcata pouzivate niekto miomat na prioravu prikrmov? Je to vlastne aj mixer parny?
Dakujem

ink
19. feb 2019

Ahoj, používam ho rada. Nie je to parný mixér. Je to veľký hrniec, ktorého veko má v sebe zabudovaný vrchnák s otočným nožom.
V praxi to znamená, že tam nahádžeš zeleninu/obilniny/ovocie, zaleješ vodou/veganským mliekom, zvoléš program a je to. Výsledok je hladká polievka, kaša, smoothie, alebo si tak môžeš vyrobiť veganské mlieko.

Za mňa je plus v tom, že tam nahádžem zeleninu, stlačím gombík, idem s krpcom von a prídem a máme teplú polievku. Prípadne tak chystám kaše z celých zŕn (celý ovos, ryža, pšeno) na raňajky. Plus, vyrábam si mlieko, najčastejšie mandľové a kokosové. A zvyšok použijem do pečenia.
Máme tu aj diskusnú skupinu, tak sa spýtaj aj tu, keby dačo:
https://www.modrykonik.sk/forum/category/miomat...

mirkaknm
autor
19. feb 2019

@ink Aky je velky? Aky ma objem?
Cena niveho?
Na zatvorenie vrchnaka je tam daka poistka alebo sa srobuje?
Lejem tam aj vidu?
Je tam nejaky casovac? Napr. Cukete staci 15 m8n ale polievke s maskom treba aj 50min
Dakujem

ink
19. feb 2019

ahoj, poporiadku:
- je veľký veru, myslím, že liter. Čiže polievka je pre celú rodinu, kaša je na dva dni (keď dáš horúcu do uzavierateľného pohára, zašrobuješ a prevrátiš hore dnom, tak ti chytí viečko, po 10 minútach dáš do chladničky a na ďalšie ráno kašu len zohreješ. Tieto rána milujem :D)
- cena..hm, keď som kupovala ja, tak to bolo okolo vianoc pred dvoma rokmi a asi som stihla akciu, marí sa mi, že to bolo okolo 119 eur.. Ale teraz som videla aj za 149 eur dakde, čiže drahé je to jak sviňa
- nič sa nešrobuje, tým, že to veko je také ťažšie kvôli tomu nožu a tej mechanike, tak to drží
- nie je tam časovač, každý program trvá inak, smoothie je 2 minúty, polievka/kaša 20 minút, ostatné okolo 11 minút.
- nedá sa v tom variť mäsko a ani mliečne výrobky, lebo by vykypelo

mirkaknm
autor
19. feb 2019

@ink Oki. A ked si chcem spravit polievku s ryziu a zeleninkou tak sa to asi nemoze varit spolu naraz kedze kazda potravina sa vari inak dlho.?
Cize polievky sa daju varit len z jedneho druhu potraviny viac menej?
A ako sa robia take kase napr.ryzova alebo ovsena?

ink
20. feb 2019

ono ti to pri varení rovno mixuje, čiže výsledok je hladký. Robievaš v tom polievky, ja do polievky občas pridám krúpy, ale aj tie sú následne pomixované.
Ak spravím polievku, napríklad hokaidovú a viem, že sa nezje celá, niečo si dám hneď po dovarení bokom do chladničky a na ďalší deň do nej pridám múku a vajce a máme hokaidové halušky napríklad.
A kaše sa varia tak, že dáš dve odmerky ryže a jednu odmerku kokosu (ja ryžu namáčam cez noc do vody) a dáš do miomatu, doleješ vodu, alebo rastlinné mlieko, zapneš a o 20 minút hotovo.

mikulka25
27. okt 2019

@ink dobry vecer.prosim vas v miomate sa musia pripravovat len velke porcie? Na prve prikrmy sa da vyuzit a varievat v hrnceku len malicke porcie?

ink
28. okt 2019

@mikulka25 ahoj, veru dajú sa pripraviť len veľké porcie. Takže prvé prikrmy si buď zamrazis, alebo ich využiješ ty do ďalšieho varenia. Teda babu odoberie jeho porciu a ty zo zvyšku ešte spravíš niečo a použiješ to ako základ.

sellycka13
18. jan 2020

@ink dobrý deň, prosím Vás ja pridávam aj do 20g teľacieho maska, je to v pohode za tých 25 min programe??? Lebo ja som to chutnala a úplne dovarene mi to príde.

lenkarig
3. mar 2020

Baby, ak by ste niektorá chceli, mám na predaj dvakrát použitý Miomat za 80 € 🙂

katrenaaa
30. mar 2020

@lenkarig je to ešte aktuálne prosim? 🙂

veronika_1991
6. apr 2020

Baby a tie prikrmy ako sa v tom robia? Nemusí sa tam vždy dolievať voda? Zostane v tom rovnako vitamínov ako keď ich pripravím na pare? Či lepšie na prvé prikrmy parný a toto skôr na polievky? 🙂

alenka210
19. apr 2020

@lenkarig je to este aktualme

lenkarig
1. jún 2020

@katrenaaa áno, mám ho, stále nepoužívaný, no nemám o ňom doklad o kúpe, preto aj tá nižšia cena 🙂

lenkarig
1. jún 2020

@alenka210 áno, mám ho, stále nepoužívaný, no nemám o ňom doklad o kúpe, preto aj tá nižšia cena 🙂

brezinapeto
15. nov 2023

Pouzivate niekto toto zariadenie ? Mne to pripada ako priliz komplikovane a drahe na suroviny. Hned po druhom pouziti (aj ked sme sli podla navodu) prihorel a nefunguje. Cize vycistit - jeden den prace + vyhodene peniaze za suroviny a dalsi pokus omyl ?

mtjanka
15. nov 2023

@brezinapeto ja naňho nedám dopustiť. Kúpili sme ho keď mala dcéra asi pól roka , teraz ma 4 stále v ňom varím. Najprv pre ňu kase, teraz polievky. Je pravda že čistenie je trochu pracne, ale ja to beriem tak že za 20 minút mám polievku. A prvýkrát keď som ho použila tak mi vykypeli rázová kasa, odvtedy presne dodržiavam pomer suroviny a voda a všetko funguje ako ma