icon

Môže 11 mesačné dieťa jesť šunku a syr?

nikus99
14. dec 2014

Ahojte, mozem dat 11 mesacnej dcerke na ranjky k pecivku aj nejaku sunku a syr? ak ano tak aku? a viete poradit nejaku slavnostnu vianocnu veceru? kedze slovenska zelenina sa uz tazko zhana a tie kadejake dovozove nerada davam malej.

siska53
14. dec 2014

@mammaroma aj u nas...ked sa malemu v 2r.prejedli biele jogurty,presedlal na mozzarelu,cottage a acidko. Neskor sa pridala aj dcerka .az teraz si uz oyta aj kostikov ci lipankov,no uz ma 4,5r.

ewellina
14. dec 2014

Takmer všetky šunky obsahujú E250,- dusitan sodný, čo je podľa stránky http://www.emulgatory.cz/ nebezpečná prísada, nevhodná pre deti. Trochu som sa o to v poslednom čase zaujímala a našla som jedinú šunku, ktorá neobsahuje E250 - je to šunka KIDS - mecom. Táto: http://www.mecom.sk/produkty/kids-produkty/106 Ale pozor, už na druhý deň bola pokazená, hoci bola v chladničke. Zrejme kvôli tomu, že naozaj neobsahuje nebezpečné konzervanty. Takže kúpiť, rozbaliť a zjesť. 😉

bubelko
14. dec 2014

@nikus99 ak mas kvalitnu sunku a vie ju pohryzt, tak jej mozes kusok dat, ale kazdy den by som to nedavala.
so syrom pockaj po roku, kvoli vysokemu obsahu bielkovin 😉
a na vianoce - mozes spravit pre vas klasicke menu, a pre malu miesto salatu uvarit zemiaky, ale rybu, ak ju dobre oberies a das dole trojobal tak nevidim problem, taktiez oplatky 😉 a ak jej nechces dat kapra, tak inu rybu😉 kapustnicu by som nedavala, ak tak, len okostovat z mojho taniera vodu. a ak robievate inu polievku, tak by som ju slabsie ochutila - da sa dochutit pri stole a malej normalne dala. ak musi byt. nasi nikdy polievky nejedli, takze tento problem nebol. polievky zacali jest az okolo 4-5 roku.
co sa zeleniny tyka - mozes pouzivat mrazenu 😉

tajka1986
14. dec 2014

@nikus99 ja som malej minule vianoce-mala 7mesiacov-udusila na troske masla tybku s mraz.zeleninou,tusim mochovska zmes,k tomu trosku zemiakov varenych a ako si pochutila🙂 A sunku a syr jedavame asi tiez od 9mesica,sem tam sunku,ale castejsie syr aj viac chuti🙂

evittam
14. dec 2014

@siska53 Ved v poriadku,ja sa s tebou nehadam,len som napisala svoje skusenosti. Vzdy dam ochutnat a ak chuti a otvara pusinku tak mu-jej dam,to je vsetko. Kapustu mame vlastnu,takze ju solim minimalne,a krd uvarim kto chce si posoli. A to ze davam svojim detom aj taketo jedlo,este neznamena ze nepoznaju pohanku,amarant a cervenu sosovicu. To jeme vsetci bezne,dokonca pouzivam väcsinou celozrnnu muku a vylucne trstinovy cukor a med.

evittam
14. dec 2014

A ešte jedna vec - samozrejme ak sú v rodine alergici alebo mali detičky problémy s kolikami a podobne tak sa nedivím, že maminky dávajú pozor...Ale ak také nič nie je ani nebolo, tak sa potom nedivte, že keď nedáte napr.strukoviny,kapustu a podobne ako tu čítam skôr ako v 2 rokoch tak je potom možno aj problém, iba toľko. A odborníci na stravu a výživu - teda nenechajte sa vysmiať, myslím že väčšina mamičiek sú väčší odborníci ako tí čo o tom len dookola študujú a píšu, teda bez urážky a česť výnimkám. 😉 Nič netreba preháňať a ani sa toho zase na druhej strane báť. A cottagecheese?!!! Hmmm, pekný sajrajt,... 😀

nikus99
autor
14. dec 2014

vsetkym vam dakujem za nazory aj za rady 🙂 v podstate ma kazda kusok pravdy. dnes sa viac dba na zdravu vyzivu a kadejake Ecka. Nasa generacia aj genracie pred nami boli krmene podla zdraveho sedliackeho rozumu a nikomu nic nie je 🙂. ale urcite treba vsetko s rozumom a respektovat aj potreby a chute dietata.

katarinamarkova
14. dec 2014

nie, zeleny sopel a kasel nie.
pri zubkoch moze byt trochu viac uslintana a mozno trosilinku bielych cirych soplikov je ok, ale zelene sople a kasel zo zubov nie 🙂

katarinamarkova
14. dec 2014

🙂)) pardon - to patri inej teme - trosku som sa preklikla

katarinamarkova
14. dec 2014

ok, teraz k teme 🙂
sunku - kvalitnu ano
syr - po troske obcas, kludne
slanvostna vecera?
nachystaj nieco co ma rada a kludne jej daj pri veceri ochutnat zo vsetkeho co bude na stole. samozrejme ak bude kapor s kostami - to radsej nie 🙂

kapustnica?
najlepsie prirodne probiotikum plne C vit.
plus ak do nej pridate overene dubaky - mate koktejl plny C vit. probiotik, imunoglukanu( ak ho niekotora davate detom - je to len vytazok z hlivy nic viac, nic menej) super posilnovac imunity, co vas bude stat par korun.
sosovica?
aj hrach co sa pridava do prikrmov pre 4mes. deti je strukovina, takze nevidim rozdil v hrasku a sosovici.

a skutocne, ak dieta nie je alergik, nie je dovod vylucovat z jeho stravy ziadne potraviny do veku 2r. napr. samozrejme nie tonu soli a korenia. potom sa nemozte divit ze vam 5 rocne deti nejedia nic ine len chlieb, parky, ci iba romixovane polievocky, mlieko......
ak chcete aby vase deti jedli vsetko, neodopierajte im moznost aj vsetko ochutnat - to neznamena natlacit do par mesacneho dietatka kilo kapusty....ale ochutnat par lyzic, preco nie?

moni244
14. dec 2014

@katarinamarkova konecne niekto podla mojho gusta 😉

siska53
14. dec 2014

@katarinamarkova dubaky ci ine vyslovene.hriby - info od doktorky-huby deti do 9r.nevedia stravit. Hliva,to je vraj nieco ine tu v pohode.
Moji napriek obmedzeniam pre niektore nepochopitelnym mali pestru stravu a prirodzene si pytali a pytaju - chcu ochutnat to,co jeme my. Su veci,co im az tak nevyhovuju tak ako kazdemu z nas. Moj muz nezje pohanku,ja maso,nas maly zas nema rad citrusy. Dcerka zas ma problem s jablkom a to ho ochutnala ako prve - ked mala cca 4m.,dala som jej jablko olizat. Napriek tomu si da radsej brokolicu. Ja som davala strukoviny neskor -po roku,okrem cervenej sosovice a u malej aj hrasku lebo ona bola kolikova,ja ako dieta tiez a co sme si s malou uzili.. Syn sice nemal nic,ale kukuricu hrasok a fazulku jedol. Ja len nevidim dovpd pchat kde co do dietata. Ono sa tie problemy nemusia totiz prejavit hned. A jasne,dakto nebude mat nasledky vobec,iny zas ano.
Ale tak,nech si kazdy robi,ako chce. A mala sa uz kyslou kapustou veselo napchava,takze u nas oddialenie urcitych potravin bobec neznamenalo to,ze by vsetky uplne odmietali a skoncili sme na zopar jedlach nie orave najzdravsich,ako to tu v podaktorych temach citam.

katarinamarkova
15. dec 2014

@siska53 ale ved zas nie krmit dieta celymi dubakmi 🙂
mozem sa spytat - v com presne je hliva ina od inych hub?

nikuska744
15. dec 2014

dieťa do troch rokoch nesmie jesť huby, môže mu odpáliť pečeň

tenerifka
15. dec 2014

@nikuska744 Mozu mu "odpalit pecen" ak su jedovate, ale predpokladam ze sudny clovek jedovate huby nekonzumuje a nedava ich ani svojim detom

siska53
15. dec 2014

@katarinamarkova ze vraj to nie je typicka huba. Ta znama je len znama,nie kamoska,ale mozem sa jej popytat. Ak budu aj oni aj my v piatok na cviceni...

evittam
15. dec 2014

@nikuska744 A ved ho nejdem napchat pol kilom hribov😉.

bodka70
15. dec 2014

@katarinamarkova , hliva je pestovaná na špeciálnom substráte a teda nerastie v lese, ako iné huby, ktoré nasávajú všetky toxické látky z vody a ovzdušia do seba (viac ako iné rastliny). Plus má nejaké špeciálne vlastnosti a zloženie, ktoré podporujú imunitu človeka. 😉.

Ale inak s tebou súhlasím, tiež podporujem taký zdravý stred vo výžive detí - nepreháňať to ani jedným smerom. Netlačiť do detí každú nezdravú somarinu, ale zase výnimočne nejaká tá sladkosť či iná pochutina neuškodí a takisto deti nie sú skleníkové kvetinky 🙂.

radanna11
15. dec 2014

Ženy preboha 😀 nas a nase mame krmili podla zdraveho usudku a vsetci sme tu a nic nam nieje ved to tak neprehanajte niektore veci sú fakt pritiahnuté za vlasy ja ked som mala 5 mesiacov tak mi dal dedo do ruky klobasu a ja som ju veselo ozuvala a predstavte si zijem....nikto nevravi ze sa teraz bude dieta denne pchat kapustnicou sosovicou kaprom alebo sunkou ale raz za cas sa nic nestane

siska53
15. dec 2014

@radanna11 nie vsetky robili tak,ako ty. Moja sa drzala nariadeni a tiez tu som. A moja babka bola zufala,ked ledva rocnu moj otec napratal haluskami. Takze asi ten zdravy usudok obcas zostane dakde inde. Podla mna je chore dat babatku do ruk klobasu. Mastne jak fras,plne korenin. Potom sa cudujeme,aka chora je tato nasa generacia. Aj ti od nas starsi su tu. Ale za aku cenu? Sama cukrovka,obezita,vysoky krvny tlak. Polovica by tu nebola bez liekov. Stacilo by sa naozaj riadot zdravym usudkom a nemuseli mat take komplikacie. Takze ja by som sa tym velmi nechvalila. Niekto len jednoducho dostane lepsiu geneticku vybavu,preto nema alebo az ovela neskor zdravotne problemy. Stacilo mi vysvetlenie od zubarky na margo zubov a ich kazivosti. To sa da krasne aplikovat na zivotny styl vratane stravovania.
A nezabudaj,ze este za nasich cias bola kvalita ziv.prostredia a potravin na podstatne lepsej urovni co sa kvality tyka.

nikuska744
15. dec 2014

@tenerifka ja to mám od pediatričky...detská pečeň nedokáže stráviť huby

grundia
15. dec 2014

Ja som zacala malej davat sunku az ked mala takmer rok a pol a syr,teda asi myslis taveny po roku.
Co sa tyka tej vian.vecere.malej som urobila presne taky salatik ako nam ale miesto majolky mala jogurt a lososa uduseneho,trosku pokvap.stavou z citrona,nemame problem s alergiami,tak preto a mala vlastne rok a 2tyzdne..zjedla vsetko,dokonca aj kapusticka jej chutila 🙂

jankastubka
15. dec 2014

Ja len pre inspiraciu malej na obmenu davam okrem syra s maslom (to je najcastejsie) rozne natierky rybaciu, vajickovu, mrkvovu. Urcite by sa naslo kopec dalsich natierok, ktore by sa dali vytvorit len som ich este neskusala, napr. avokadova, cicerova,...
Sunku nedavam este, to mame 18 mesiacov. A na vianoce zvazujem kapustnicu ale s tym, ze huby a udene budem varit osobitne, a zmiesam to s kapustnicou az potom co malej odoberiem. Kyslu kapustu uz skusala a chuti jej a ani ju brusko neboli, len si prdka 😀
Druhe jej odoberiem z kaprieho maska tak aby nemala vyprazanu cast a k tomu asi zemiaciky.

radanna11
15. dec 2014

@siska53 ja som to vsak nemyslela tlačiť babatka klobasou....ja som len napísala že ked da niekto raz v roku par lyžičiek kapustnice alebo jej da raz za mesiac sunku nic sa nestane 🙂 ale ja chapem že nazory sa rôznia ja mam iba dvadsať rokov a viac počuvam rady mojej starkej a prastarkej ako tie moderne....ale ved každý po svojom neverím že bude moje dieťa obezne a s pokazenými zubami ked mu sem tam dam oblizať niečo sladke alebo privonať k šunke :D

siska53
15. dec 2014

@evittam zaujimalo by ma,co je na tom cottege take sajrajtove??? Mlieko smotana.sol.

dusika11
15. dec 2014

ahojte ja som isla podla tabuliek..mne moji ani sunku nechceli a je v nej tolko ecok..ze ju mozem kaslat...ja som pre malych chodila kupovat zajaca k znamym ked meso..a najradsej mali vydlabovat si z francuzkej bagety...kapustnicu tak malym detom nie..na stedry den som nam varila kapustnicu a im..bud slepaciu alebo borcs..to si dali samozrejme bez korenim s cistym meskom...a je v nom kopec zeleniny..huby tak malym detom sa neodporuca je to tazko stravitelne.....
inac samozrejme nasi nas vychovali...no..ja mam nazor ze ...sa potom vratme vsetci do jaskyn..ked nam netreba pokrok ani v strave....mojho mm napchavli solou od malicka davali mu kocku cukru..ako konovi ...ze vraj na mozog no ma zle ladviny vysoky krvny tlak ..od dvastsiatky...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
matka1974
15. dec 2014

@fidka79 určite trápi, ale je dobré ubrániť sa aj malému zlu

katarinamarkova
15. dec 2014

@bodka70 🙂 ano ten specialny substrat je obycajne seno, slama, ci stromove pnicky.......a rastie aj v lese 🙂....to ze si ju niektori pestuju doma, ci niekto na predaj neznamena ze to je huba zo sklenika.
tak tak....zlaty stred

evittam
16. dec 2014

@siska53 Nízkotučná volovina, čo s názvom nemá nič spoločné - proste nekvalitný výrobok, tiež napchatý konzervantmi.....