icon

Od akého veku môže dieťa jesť paradajky?

9. júl 2024

Ahojte.
Od akého veku sa môže rajčina? Všade sa píše, že až po roku sa môže, ale mne lekárka povedala že kľudne už o mesiac môžem dať, keďže už papá riadne. Lekárke síce dôverujem, ale potom prečo sa všade píše že až po roku?..

really8
10. júl 2024

Nepises kolko ma ale je sezona, ak mas domace rajciny pomalicky by som zavadzala.

autor
10. júl 2024

@really8 jaj a naozaj 🤦🏽‍♀️ má 5 mesiacov

dadka1997
10. júl 2024

5 mesačnému bábätku určite nie... ak nie je bábätko dojčené a je na um, tak sa zavadza od ukončeného 4 mesiaca (čiže začiatkom 5) zemiak, batat, mrkva, atď... vždy sa medzi tym robia pauzy.. a stačia male porcie, Bábätko toho veľa nespapá.. rajcina je alergén, ten by som zaviedla az po roku ak nie aj neskôr... kam sa vy maminy ponáhľate?

autor
10. júl 2024

@dadka1997 ukončený štvrtý mesiac je presne v deň, keď má 4 mesiace. Ako som už písala, on už papá normálne, každý deň má desiatu a obed..

really8
10. júl 2024

@dadka1997 ale ve toto vsetko je uz vyvratene. Ak mama nema navyse problem s paradajkami je veeeelmi mala pravdepodobnost ze bude mat babo alergiu. A urcite je lepsie dat teraz domacu ako potom v januari dovezenu z tramtarie. Samozrejme trosicku prevarenej hodit k zavedenej zelenine.

dadka1997
10. júl 2024

Aj ja pisem ze rajcina je silný alergén niet sa kam ponáhlať, ale to ako si zariadiš ty je len tvoja vec, ocividne mu tu rajcinu silou mocou chces dat daj, ja by som to nerobila, aj keď je domáca ..stale je to maličké dieťa bábätko... každého vec, daj

lula3108
10. júl 2024

Nasa nemala problem so ziadnym jedlom, tiez som neisla uplne podla tabuliek ale zrovna z rajcin a paradajkoveho pretlaku mala v 8-9mediacoch celu vyhadzanu ritku. Je to dost agresivna potravina. Teraz ma 13m a uz napr paradajkove cestoviny v pohode ale cerstve som este nedavala, cakam na nase domace. A urcite najprb bez supky

dadis
10. júl 2024

@dadka1997 teraz su odporucania pediatrov take, ze v imunologickom okne by sa malo skusat co najviac potravin. Este pred 15 rokmi som mojim detom prvu mrkvu a zemiak davala po 6 mesiacich vylucneho dojcenia. 🤷‍♀️. Ja by som verila pediatrom. Poznatky idu dopredu a verim, ze to maju podporene vyskumami.

lucia13022023
10. júl 2024

Ja som dala tuším keď mal pol roka, lebo akurát bola sezóna, mala som domáce a nevidela som dôvod prečo nie.

beata_k
10. júl 2024

Paradajka je alergen, ale ked nie je alergicka tak nie je a mas to jedno kedy jej das.

guiseppinka
10. júl 2024

Pozri zlozenie napr. Hippiek a zistis, ze tam 99% veci obsahuje paradajky vratane kategorie 4+...
@dadis mali by, ale silne pochybujem... minule ma sokla kamoska, ked svojho maleho 3mesacneho drzala za ruky a on trochu pochodoval po stole. Lebo detska povedala, ze ked sa podvihne sam, tak moze, lebo potrebuje pohyb... pritom pri starsej toto nerobila

matkahelka
10. júl 2024

@dadka1997 ako stare mas dieta? asi uz starsie, ze? lebo to o alegenoch platilo pred 15 r.ked som mala prvu dceru. teraz sa vsetky alegeny (jahody, citrusy, rajciny...) maju zavadzat prave v imunologickom okne. tiez som z toho bola prekvapena, ked mi to pediatricka hovorila. a rovnako to mala v popise aj pediatricka, kt.posobila roky tu na MK v poradni.

matkahelka
10. júl 2024

Autorka, ja som v letaku od pediatricky mala pri rajcine, ze najprv uvarenu/naparenu, bez supky- okolo 7mes. ak bude bez reakcie, tak potom surovu. Ja som to tak aj robila. dcera bez reakcie, rajciny zboznuje. rovnako som to robila aj s paprikou.

dadka1997
10. júl 2024

@matkahelka moje deti maju 4 a 6r sice nesla som nikdy podľa tabuliek, ale z mňa niet sa kam ponáhlať moj názor, a tak to aj budem robit pri mojom treťom...

Vsetko ma svoj čas

matkahelka
10. júl 2024

@dadka1997 ja som naopak tabulkova matka, aj pred 15 r. som bola, aj teraz som. to predsa nie je o ponahlani sa, ale vyskumy potvrdili, ze je to zle pre to dieta zavadzat alergeny az po roku, pretoze prave vtedy to dieta ziska skor reakciu, skor bude alegicke, ako ked sa alergeny zavadzaju v imuno okne.

really8
10. júl 2024

Ale ved je jedno ci ide o tabulku alebo nie. Este som sa nestretla ze by v akejkolvek otazke bol jednotny nazor. Ani dvaja pediatri nepovedia to iste. Autorka sprav si tak ako to tebe dava zmysel. Hovorim ja by som uvarene osupane dala kusok. Jasne ze tento rok nebude jest paradajku s chlebikom len tak. Ale za mna ochutnat moze.

nucky
10. júl 2024

Ak viete troska po anglicky...tu si mozte pozriet kazdu potravinu, ze kedy zacat a ako ju podavat..je to na zaklade vyskumov a odporucani pediatrov, odbornikov na vyzivu a atd...to, ze alergeny az po roku....je uz davno vyvratene...praveze pre prevenciu buducej alergie je lepsie podavat mozne alergeny cim skor a ak dieta nemalo reakciu....podavat pravidelne...konkretne rajciny moze dieta pokojne od siesteho mesiaca, mozu vyvolat neskodne zacervenanie okolo ust a tam kde sa dostala stava...https://solidstarts.com/foods/tomato/ moj syn ma 10. 5 mesiaca a zacal ako 5.5 mesacny prikrmy a uz ma zavedene vsetky alergeny, samozrejme s vynimkou medu...ten sa odporuca az po roku, ale nie kvoli alergii, ale kvoli riziku botulizmu

autor
10. júl 2024

Ďakujem.
Ja mu nejdem hneď dnes dávať rajčinu. Ale onedlho ich budeme mať plnú riť v záhrade, tak rozmýšľam dopredu.
Len všade sa píše, že až po roku!! Niekde som to dokonca čítala s výkričníkom. 🤷🏽‍♀️🥲
Ale tak, ak už bude v záhrade tak mu určite spravím. Alergiu na potraviny nemám ani ja, ani priateľ a ani nikto z rodiny.

patus_2
10. júl 2024

Domáce rajčiny budú aj o 2 mesiace, bábätko bude mať 7 mesiacov. Vtedy by som už možno skúsila, najprv tepelne upravenú, potom normálnu.

zorkahorka
10. júl 2024

Davala som, ked mal cca 8 mesiacov, lebo bolo prave leto a rastli. Skus pockat mesiac este, ak mas pochybnosti. Ale ak dr hovori,ze ok... vsetko sa meni. Mne dr odporucala prikrmovat dojceneho uz od 4.m, druha dr by povedala,ze neexist 😀

3petka
10. júl 2024

No 5 mes je málo. Môj prvý vyskúšal v roku a druhý asi v 8 mesiacoch.

autor
10. júl 2024

On je na UM od narodenia, takže hneď ako mal 4 mesiace som mu začala dávať ochutnávať. Lebo on keď videl že jem, tak išiel vyskočiť z kože. Tak som chcela vyskúšať, že či by mu chutilo. No on to ochutnávanie nejak preskočil, a hneď jedol ako malý pažravec. Nebolo nič čo by mu nechutilo a tak si všetko vychutnáva že mám dosť.
U lekárky sme boli pred dvoma týždňami a ona že super a nech mu dávam už aj desiatu a potom neskôr aj večeru. A že o mesiac môžem aj rajčinu. A okrem cvikly a špenátu môže vlastne úplne každú zeleninu aj ovocie. Ale stýmto sa stretávam prvý krát, keďže v tabuľkách sú niektoré ovocie či zelenina až od roku..

sisska96
10. júl 2024

Ošúp ich, premixuj a vyskúšaj. Môžeš to aj prevariť, alebo v rúre upiecť. Keď nesadne, potom už nedávaj, keď bude fajn tak potom dávaj aj nabudúce. Má veľa vitamínov, len aby paradajky neboli striekané chemikáliami, lebo to je potom už nič moc.