icon

Od ktorého mesiaca môžem dávať dieťatku citrusy?

mirkava
30. apr 2015

Mamičky kedy ste začali davať dieťatku citrusy? Náš malý má 13 mesiacov a ešte nepapal.

evittam
30. apr 2015

@mirkava Daaavno. Ochutnala okolo 6.mesiaca,v 9.-10.zjedla celu mandarinku. Citron davam pravidelne do caju.

zabina27
30. apr 2015

my sme uz skusili dat nedavno obliznut, lebo sa za tym velmi natahoval, pomaranc moc nechcel, ale citron cucal ako divy 😀 ale ze by to naozaj zjedol, to nie, reakciu nemal ziadnu, ma cez 11 mesiacov

seahorse27
30. apr 2015

Ja planujem az po 11 mesiaci...

siska53
30. apr 2015

@mirkava po roku mozes vyskusat.. Takze uz mozes. 🙂 ale nemusis... Staci aj tuzemske ovocie,zvlast,ked ho mas z overeneho zdroja(najlepsie vlastna zahrada), aj ked..co je dnes zdrave a bez chemie?
No fajn je,ked aspo dosrieva na strome a nie v prepravkach..
Ja som nasim dala nejak po roku
. Maly citrusy nelubi,slor mala a ta na moju zlost skor odmieta jablka... A to sme mali zo zahrady,ziadne vycackane z obchodu.

jolly84
30. apr 2015

@mirkava ja som dala po dvoch rokoch.Nemusí ich, zato dve jablká denne musí schrumat....nášho ovocia je dosť......

mimi8814
30. apr 2015

ochutnat v 8. mesiaci

ivet1371
1. máj 2015

JA som davala od 4 mesiaca.nikdy nemali problém.

tenerifka
1. máj 2015

Od 4.mesiaca, nijaka alergia, tu v Spanielsku je to doporucovane. Pred rozkrojenim alebo osupanim vsak treba ovocie dokladne umyt, lebo pripadne postreky sa nachadzaju prave na povrchu supky

siska53
1. máj 2015

@tenerifka lenze vam to tam rastie,cize to mate akp domace ovocie.. To,co predavaju tu dozrieva vselikde,len nie na strome... Takze aj tej chemie je v tom viac..
Kedysi sa aj tu zacinalo mrkvovou a pomarancovou stavou (mama mi vravela).

ivet1371
1. máj 2015

@siska53 ale medzi 4-6 mesiacom je imunologicke okno.tak sa najlepšie znaşaju potraviny

zabina27
1. máj 2015

@ivet1371 chcem sa len opytat, ze ci vzdy boli take teorie v zavadzani prikrmov, ze "imunologicke okno"? kedze vidim, ze mas deti rozneho veku 🙂 nerypem, fakt som zvedava, lebo napriklad moja mama niekedy len kuka, ze co sa zase povymyslalo, ake teorie...

siska53
1. máj 2015

@ivet1371 co-to z kazdej potraviny dieta dostane aj cez MM. Si myslim,ze to uplen staci. Ja,ked som videla,ze im to nerobi problem,pila som i pomarancovy dzus,jedla paradajky,cokoladu. Najskor len kusok,nasledne normalne.
A co sa tyka prikrmov,sla som podla odporucani pediatriciek. Kedze boli dojceni,tak az od 6.m.sme zacali. A nebudem im strkat citrusy,ked mam k dispozicii domace jablka..

mircalla
1. máj 2015

@ivet1371 Nuz asi ma uz neprekvapi, ak niekto napise, ze ich daval od narodenia...V 4 mesiaci sme este ani nezacali s prvymi prikrmamy, nieto este citrusy...

ivet1371
1. máj 2015

@mircalla
@siska53 moja doktorka tież išla stále podľa toho čo nové sa hovorí a piše a teraz sama odporúča prikrm od 4 mesiaca.a teraz mam pol ročnú vnućku a papa toho uz veľa od 4 mesiaca začala.a nema problem.práve je uz lepšie grckanie jej prešlo

ivet1371
1. máj 2015

@zabina27 nie neboli ale ja som začinala tież od 4 mesiaca tuhou stravou skorej som davala šťavy.a voľakedy sa bežne davali štavy skorej a nebolo toľko alergii čo teraz

siska53
1. máj 2015

@ivet1371 nebolo tak znecistene zivotne prostredie,ani tolko "ecok"v strave,tolko chemie.. To je dovod,preco nebolo tolko alergii. Preco je zrazu tolko alergikov medzi nami dospelymi,co sme boli zvacsa na UM a prikrmovani od 4.m.???

maminecka2
1. máj 2015

Ahoj, určite po roku, takže už môžete. Ale zaćať po trošku a uvidíš ako zareaguje. Ide leto tak možno ani nebudete dávať, v lete je dosť sezónneho ovocia. Moj malý videl staršieho, strašne chcel, tak sme po roku začali a ide sa pozabíjať po pomaranči a mandarinke.
My sme ako deti boli na sunare, padali vśelijaké haminečky papinečky, vtedy sa aj citrónová šťava po trošku dávala, solilo a cukrovalo sa jak prišlo u malých detičiek do roka (mna sa svokra furt pýtala ci aspoň glukopurom neprisladim ovocné pyré....) a výsledok? Ja aj moja sestra alergia, moj manžel podozrenie na alergiu, kopec aj starších ľudí trpí alergiou, kopec obezity, po 50-ke nenájdeš človeka co nemá vysoký tlak, cholesterol..... Netvrdím že je to len tým ako boli kŕmení v útlom detstve, ale tam sa to všetko začína. Myslím si, že do roka dieťaťu naozaj citrusy, soľ, cukor, kravské mlieko, bielok, sladkosti atd. naozaj netreba a nič mu neujde. Milujem hlášky starých ľudí "my sme to jedli a tu sme" a potom si vezme liekovku a nasype si pol kila tabletiek. Podľa mňa všetkého s mierou a veku primerane, samozrejme hlavne na návšteve starých rodičov sa teda musia obe oči prižmúriť (napr. u nás kysnutý koláčik v 9-tich mesiacoch apod.😆)

maminecka2
1. máj 2015

@zabina27 Ahoj, to imunolog. okno sa využíva na zavedenie lepku, možno do budúcna sa ešte niečo pridá, ale určite nie taký silný alergén ako citrusy, lepok väčšina populácie toleruje dobre, alergia na lepok je výnimočne, a toto sa dáva na zníženie rizika celiakie (celiakia nie je alergia, je to neznášanlivosť). Medicína ide stále dopredu, tak som zvedavá čo sa ešte zmení.
A ešte k tým citrusom, možno deti v oblasti kde sa pestujú by ho mohli aj skôr, ale v našich zemepisných šírkach nie, oni možno jablká a hrušky dávajú neskôr 😵

jituska666
8. jún 2015

moj maly ma 7,5 mesiaca a davam mu 100% stavu z pomaranca a dokaze ju vypit vsetku naraz, tak mu chuti. zatial som na nom nevidela ziadne negativne priznaky 🙂

nana27
11. máj 2022

@jituska666 🙈🙈