Poraďte tretí príkrm

29. máj 2021

Ahojte, co davate svojim detickam ako treti prikrm? Maly uz papa normalne obed aj desiatu, pomaly chcem zaviest treti prikrm - olovrant, ale co davat? Kase? Pripadne kasa s ovocim? A davat ich z misky alebo z flase?
Chcela by som kase pripravovat najma sama, z ryzovych vlociek atd, ale mam aj otazku ohladom kupovanych. Niektore pisu ze su od 6 mesiaca a obsahuju napriklad jahody, maliny, ale tie sa mozu od roka predsa ci? Pripadne mliecne, nemliecne, s prichutou vanilky, s krupicou. Ako je to teda s tymi kupovanymi kasami? Vdaka za vysvetlenie od skusenejsich mamiciek 🙂

brrrrrciatko
29. máj 2021

Nominal kase.. Kukuricna pohankova ryzova... Pridat zo 2 odmerky suseneho mlieka plus ovocie alebo vyzivu a je to..

kacerik2
29. máj 2021

3 prikrm som zacala davat ako olovrant kase. Ja davam instantne, lebo som leniva, ale chuti mu. Vecera bola mlieko. akonahle mu mlieko na veceru nestacilo - cca v 10.5 mesiaci, kasu som posunula na neskor, ako prvu veceru o 18.00. O 18.45 ma mlieko, dakedy vypije inokedy nie. Ako olovrant som zacala davat chlebik alebo vyzivu - no sklenicky mu velmi nesmakuju.

autor
29. máj 2021

@brrrrrciatko kvoli comu prosim to susene mlieko?

@kacerik2 a ake davas prosim? Davala si lyzickou alebo z flase?

denden77
29. máj 2021

kase davam z DMky, z misky lyzickou.. musim do nich supnut trochu vyzivy, ci ovocia, inak ohrna nos 😁 ja nemam striktne urcene, co na desiatu a co na olovrant.. tocim chlebik, jogurty, ovocie, vyzivu, kasu, hustu polievku.. 🤷‍♀️😊

autor
29. máj 2021

@denden77 aj ked su ochutene musis davat vyzivu alebo ovocie? A jogurty si kedy zacala davat a ake? 🙂 Dakujem za tvoju odpoved 😊

andreatytler
30. máj 2021

Nas ma 18 mesiacov a ja stale pouzivam instatne kase (hlavne ovsenu, jacmennu, mix... ryzovu pomenej lebo zapeka). Pouzivala som ciste kase bez jahdovych alebo inych prichuti, lebo mam pocit, ze su aj tak len umeliny.
Ked al 6 mesiacov som mu ich miesala s umelym mlieckom. Teraz ich pouzivam na to aby som zahustila ovocne vyzivy alebo cerstve nastruhane ovocie ak ma vela stavy, alebo zeleninove prikrmy ktore stale mixijem, kedze kuskovu zeleninu papat nechce.

denden77
30. máj 2021

ochutenu kasu som este neskusala 😁
tusim v 8m jogurty.. biele, mliecne.. od stareho otca a gazdovsky od hollandie 😊

autor
30. máj 2021

@andreatytler ako si to prosim robila s tym UM? Zohriala si alebo varila alebo ako a do toho tu kasu? Moze sa UM varit? Aj my sme na UM.

@denden77 dakujem 🙂

zuvelyn
30. máj 2021

Mala som kaše ale letelo to do koša. Normálne ovocie, jogurt, zeleninu (uvarena mrkva,kalerab, borkolica) len tak do ruky. Alebo ovocné kapsicky do ruky, alevo vyIva ovocná v kelimku od hami, všetko bez cukru z casu na čas. Alebo rohlík si zuzlal. Kase som skúšala na večeru ale jednak tie instantne vyzerajú ako grcka a malému ani nechutili našťastie. Keď kaše tak na večer klasika krupica raz za dva týždne, alebo rano ovsena z ovsených vločiek. Ale moj chcel zase vždy normlane jedlo nie kasoidne.

katpox
30. máj 2021

Ja som mu podusila jablcko v paraciku a potom ho rozmixovala, rozne kombinacie ovocia,... No a teraz mu poobede tiez jablcko nakrajam, alebo banan, sezonne ovocie...

autor
30. máj 2021

@zuvelyn
@katpox maly ma pol roka takze este nejake jogurty alebo len nakrajane ovocie jest nemoze, a z toho ze si nieco zuzle, tak sa podla mna nenaje, ved ani z chrumiek sa nenaje...krupica sa moze odkedy prosim pekne?

zuvelyn
30. máj 2021

Tak postruhaj jablko s mrkvou, hrušku, banán. V 6m to nie ie o tom sa najesť,ale skúšať nove chute, zoznamovať sa s tvarmi. Ja som dala napr surovú mrkvu synovy a s tym si masiroval dasna a este nemal silu ju odhryznut takze nehrozilo zabehnutie, a z ozuzlaneho rozka sa aj naje neboj. Krupicu som davala asi od 8 alebo 9m, ale moze sa uz ked má zavedený lepok.

hygienka
30. máj 2021

Ravita alebo Nomina kaše, Ravita má veeelky výber. Ak kojiš, tak žiadne sušené mlieko nepotrebuješ dávať. To dávajú väčšinou tie, čo majú deti na UM. Raz môžeš dať čistú kašu, inokedy pridať pár lyžičiek ovocia alebo detskej výživy, aby bola trošku zmena. Netreba zbytočne komplikovať 🙂

autor
30. máj 2021

@zuvelyn
@hygienka kojit nekojim, maly je na UM. A mrkvu surovu som skusala davat ale ma taky zhryz ze ju vedel odhryznut, navyse mame aj zubky uz 😁 zeleniny aj ovocie uz mame poskusane, a na obed mu staci prikrm, to iste na desiatu, vynimocne zapija desiatu mliekom... Lepkom sa myslia aj bezvajecne cestoviny? A ano ravita kase mame, robim mu zatial len ryzovu k zeleninke a masku na obed, najblizsie skusim pohankovu doobedu k vyzive trochu, aby som vedela ci mu sadne a ak, budem davat poobede ako prikrm, moze to tak byt? 🙂

katpox
30. máj 2021

Alecoby sa nenajedol, je to olovrant, takze uplne staci ako radia ostatne zeny, je to lepsie ako kupovane kase selijake... , zas aby nebol cvaldo, ked bude starsi a naucil sa jest ovocie, zeleninu,.. My mame doma kasu, raz to muz kupil, som mu to dala parkat, ako je to jednoduche s pripravou, ale mi to prislo neviem jak pomyje pre prasiatka.. No ja som okolo 6 m.co mal aj na ranajky a co zostalo mal na desiatu alebo olovrant plus plne kojemy, podusila som do makka postupne kombinovala rozne, hlavne nase plodiny, jablcka plus mrkva, jablcko plus hruska, niekedy banan, hokaido tekvicu, take pyre som robila, mam knihu o prikrmoch a tam su dobre recepry, podla mesiacov, alebo zemiakove pyre, brokolicoveplacky s ovsenymi vlockami, rozne polievky, klasicky vyvar, niekedy som tu zeleninu z vyvaru vybrala, roztlacila s vydlickou, velmi mu chutili rajciny, ale iba domace, to som mu dala velku rajcinu kolkokrat ju zjedol aj dve, sused dopestoval harmakuky to jedol, hrozno aj cely strapec, uharku salatovu,... Alebo do tej domacej dusenej ovocnej zmesy rozmixovanej, som semtam pridala trosku piskot... sladkosti velice malo, az okolo roka aj to tie kukuricne chrumky len, alebo upecem kolac... Alebo do ovocnych domacich vyziv, som mu dala trochu vlociek atd. Aj mne to chutilo😋no veru zajtra to spravim k ranajkam... Este tam dam trochu vlakniny psylium.,vlociek, si s drobcom pochutime, len jablka mam obchodove.....teraz bude mat 2r.tak jedava do radu uz vsetko...

andreatytler
30. máj 2021

UM som si zarobila ako normalne z prevarenej vychladnutej vody. Potom som to naliala na 3-5 lyzic tej kase... kedze je kasa instantna, netreba ju varit. Len som zamiesala a pridala viac mliecka alebo viac kase aby som mala taku redsiu pastovitu konzistenciu, lebo pil malo vody a tak som chcela aby mal co najviac tekutin aj v strave. Kludne moze byt aj hustejsia konzistencia aby to zase vsade nekvackalo.
Niekedy som takuto zarobenu kasu dala do tepleho vodneho kupela aby bola trochu teplejsia ale kludne som dala aj bez toho a bola izbovej teploty. Nas syn ich ma velmi rad... aj ten zeleninovy prikrm radsej spapa ked je v nom par lyzic kase a aj ovocna vyziva je menej kysla s kasou. A kedze je to ovos tak ma z toho peknu stolicu.

autor
30. máj 2021

@andreatytler dakujem, vyskusame 😊

andreatytler
30. máj 2021

Po tej ovsennej kasi sa nas vzdy za par hodin vykakal. Tak sme mu to namiesto ranajok, zacali davat na veceru a tym padom mal peknu stolicu hned rano.
Tiez si treba precitat prisady na kasi... cim menej umelin, tym lepsie.

ledgerka
30. máj 2021

ja davam instante kase neochutene (spaldova, krupicova, psenova, atd) a davam mu do nich ovocie. Teraz uz na male kusky kedze to vie zjest. Kym nevedel, tak som trochu povarila a rozmixovala. Ale u nas ich ma na ranajky a na vecere obcas. Bifidus jogurt papa od 5 mesiaca, ten mava na olovrant.

ledgerka
30. máj 2021

od 5 mesiaca mu tie kase pripravujem normalne s kravskym mliekom. Aj doktorka proti tomu nic nema, dokonca to schvaluje. Nerozrabam UM.

margaretka_
30. máj 2021

My sme daavali kasu na veceru. Obilninovu kasu varenu z normalnych obilnin alebo z vlociek, nie instantne. Ani nijak ochutene. Neskor sme kase presunuli na ranajky.

autor
30. máj 2021

Tak ako pozeram kazdy robi inak 😁 no vyskusame na ranajky aby som vedela ako na ro bude reagovat, zatial teda papa len tu ryzovu so zeleninkou obcas na obed.. a potom teda presunieme na olovrant.. dakujem vam za rady 🙂

@ledgerka moze sa jogurt tak skoro?

kacerik2
30. máj 2021

Davam lyzickou. No ja davam Hami a Sunarek, mliecne kase. Ale Hami mu chuti viac. Sem tam kupim aj daku DM bio kasu, ale tie su nemliecne tak to davam len na zahustenie. Tie Sunarek su redsie a nezhustnu tak ako Hami.

kacerik2
30. máj 2021

A samozrejme aj ked je to umelina snazim sa vyberat take bez cukru.

autor
31. máj 2021

@kacerik2 akurat som pozerala tie zlozenia a teda tie mliecne kase maju dost zvlastne zlozenie, ze smotana, susene mlieko atd..a to pisu ze od 6m+... No neviem, tak asi zatial ostaneme pri nemliecnych, predsa len smotana sa moze az neskor ci?

autor
31. máj 2021

A zienky, prosim vas, mozem do kase pridat aj ovocie z domaceho kompotu? ☺️

ledgerka
31. máj 2021

moze jogurt tak skoro, dokonca bifidus nam odporucila doktorka ked ho ako 5-mesacneho zapchalo. Mali sme davat kazdy den trochu jogurtu a do kasi pridavat pomarancovy dzus. Teraz ma rok a biely jogurt ochuteny ovocim ma kazdy den.

autor
31. máj 2021

@ledgerka dakujem a co ten domaci kompot, nevies nahodou ci mozem davat?

ledgerka
31. máj 2021

Ja by som dala aj domaci kompot v mensom mnozstve, ved vies co v tom je. Akurat pozor na vela cukru, to tiez nie je dobre. Ja davam vzdy cerstve alebo mrazene ovocie. Ani rozbe ovocne kapsicky z obchodu nekupujem, neverim ze je v tom len ciste ovocie a ziadne konzervanty.

autor
31. máj 2021

@ledgerka ved prave, dakujem 🙂