icon

Prikrmovanie plne dojčeného 5 mesačného dieťaťa - za a proti

wren
18. feb 2022

Dnes som bola s mojim 5 mesačným synom na kontrole a doktorka sa ma opýtala, či už dávam príkrmy a dosť nahnevane mi povedala, že som mala začať už od 4 mesiaca zeleninou kvôli alergiám, vždy pred obedom, aby to následne nahradilo dojčenie. Syn dobre je a od 3mesiaca do 5tejo pribral vyše 1kilo, je zdravý a šťastný. Dokonca aj WHO odporúča len dojčiť do 6 mesiaca a tak som to plánovala, začať mu dávať jedlo tak za cca 2-3 týždne. Chcem sa opýtať na všetko skúsenosti, keďže ja som po dnešnej návšteve doktorky ostala nemilo prekvapená.

petamich
18. feb 2022

ano ja prikrmujem od 4.5 hoc bol plne na MM, zdal sa nam pripraveny, casto jedol a budil sa v noci, javil zaujem o jedlo, tak po porade s pediatrickou som zacala a od prveho dna zjedol extra vela, holt mam maleho zruta 🙂

a to mi pedi vravela, ze standardne trva aj mesiac kym sa rozjedia 🙂 ale kazde dieta je ine

nevenka
18. feb 2022

@wren no je to koza s prepacenim...mam 3 deti a vsetky som zacala prikrmovat po 6.mesiaci, alergiu nema ani jedno. Teda to najmensie ma ekzem, ale nedivim sa, kedze dedicnost je 50%, manzel ma tazky ekzem, alergicku astmu.
Prave dojcenim mu davas dobry zaklad, aby crevo dozrelo. Prilis skore prikrmovanie je prave horsie. Hlavne teda u plne dojcenych deti. Oni vychadzaju z toho, ze mamicky casto po 6. mesiaci prestanu s dojcenim a crevo potom nie je chranene, napriklad pri zavadzani lepku, a preto sa ponahlaju.
Dcerka mala traviace problemy, ja som konzultovala s lekarmi po celom Slovensku a jedna vyborna gastroenterologicka mi povedala, ze uplne super som to robila, do 6. mes. dojcit a postupne prikrmy, najidealnejsie kojit ASPON do 12 mesiacov, ale do 2 rockov uplne normalka.
Zacali sme teda po 6.mesiaci a aj tak sa viac rozjedli az okolo 9-10.mesiaca, na zaciatok mi zjedli fakt par lyziciek a zapili mlieckom. A tak je to v poriadku. Nedaj sa deptat, zvlast, ked prospieva a pekne pribera.

jaskolka
18. feb 2022

Ja syna stále dojčím, aj keď už tetaz posledné mesiace veľmi obmedzene kvôli tehotenstvu (len večer) ale prikrmy som dávala asi od 5 mesiaca. Javil záujem o jedlo, doslova nás očami hltal, tak som začala klasiku mrkva, zemiak, tekvica apodobne. Ono ten limit 6 mesiacov nemusí sa striktne dodržiavať, záleží aj od samotného dieťaťa.

nevenka
18. feb 2022

Akoze...chcem tym povedat, ze mozes prikrmovat aj skor, ale nemala byt co nahnevana doktorka neurobila si nic zle.

zuzanaete
18. feb 2022

Plne dojcenemu dietatu staci zacat davat prikrmy po 6 mesiaci. Ale vygoogli si nieco o imunologickom okne. Podla reakcie doktorky s alergiami na to poukazovala. Ale tam nejde priamo o prikrmy, ale o kostovanie. Inac reakcia doktorky nebola na mieste, ved ona ma poucovat o stravovani a nie len sprdnut, ze nieco robis zle. Ja som lekarky dostala na kazdej poradni listok, kde bolo rozpisane, co kedy robit do dalsej poradne - postupne presne navody, kedy a co zacat davat.

kataka10
18. feb 2022

@wren medzi 4.-6. mesiacom je tzv.imunologicke okienko. Clanky o tom najdes na nete. Ak este nechces plne zavadzat prikrmy, daj aspon ochutnat na jazycek a za omrvinku, aby si zbytocne nepresvihla toto obdobie. V kojeni pokracuj tak, ako si zvyknuta. Tam ziadne obmedzenia nie su.

ailiba
18. feb 2022

@wren ono je dobre mu dávať ochutnávať... Stačí za lyžičku. Od 4.-6. mesiac je imunologické okienko, preto asi. Ale to nenahrádza plnú stravu... To až postupne.

katulienocka999
18. feb 2022

@wren tak to som prekvapená takou jej blbo reakciou 😳😕 viem, ze plne dojcenemu dieťaťu sa odporucaju davat prvé prikrmy az od 6m a to co je na Um od 4.. Pripadne ak vidíš, ze tvoje dieťa si žiada papat ine ako mliecko tak aj trocha skor 🤔

tani777
18. feb 2022

Zaujimave je,ze uz viacero odbornikov,a samotne who sa vyjadrilo,ze ziadne imunologicke okno nie je...treba zacat ponukat jedlo vtedy,ked on dieta zacne javit zaujem-natahuje sa za nim...u dojceneho dietata prikrm v ziadnom pripade nenahradza dojcenie,to je len pri um..who odporuca do 6m vylucne dojcit (jasne,ze ak sa mi skor zacne dieta tahat za jedlom,tak mu ponuknem),potom zacat prikrmovat-nadojcit,ponuknut prikrm,nadojcit zas..do 12m sa dieta len zoznamuje s jedlom,zaklad je stale dojcenie..do 18m sa odporuca ponukat aj dojcenie aj jedlo,po 18m ponukat jedlo a neodmietat dojcenie az do 2 rokov a dlhsie
Dr.by som si vypocula,pomyslela si svoje a sla si podla svojho..ak chces dojcit,dojci..ak nechces,nahrad dojcenie prikrmom

nikpa
18. feb 2022

@wren čo lekár, to iný názor. Všeobecne sa hovorí, že plne dojčene dieťaťa netreba tak skoro dokrmovat ale nič sa nestane, lepsie ako neskoro. Takže podľa mňa žiadnu chybu si neurobila.

evaachesa
18. feb 2022

Opýtaj sa pani doktorky či má naštudované, aké sú odporúčania ohľadom prikrmovania od WHO. 🤷 Syna som plne dojčila a s príkrmami som začala po 6.mesiaci aj podľa odporúčania našej pediatričky. Syn dovtedy nejavil ani najmenší záujem o jedlo.

matkahelka
18. feb 2022

@wren co pediater, to iny nazor. mam 13 rocnu, bola plne dojcena, zacala som prikrmovat den po ukoncenom 5.mes. a pediatricka ma zdrbala, naco ju prikrmujem tak skoro, ze ma este mesiac cas. teraz mam 2 mesacnu a tiez planujem az po 5.mes. zacat.

sojorez
18. feb 2022

@wren Boli take nove teorie o imunologickom okne, ktore podporovali skorsie zavedenie prikrmov u dojcenych deti, aby sa predislo neskorsim alergiam. Ja som napriek alergickej predispozicii u deti kojila vylucne do ukonceneho 6.mesiaca, nezavadzala som prikrmy skor.

euka210
18. feb 2022

@wren ostali za opicami...ja som plne dojcila a davala som az po 5.mes...ale bolo to len par lyziciek...ziadne ze prikrm 150g. Po troche som davala a ked som videla ze chce, tak som pridavala...ale mala som aj syna s ktorym bol boj aby zacal nieco jest. A neriad sa normami kolko ma zjest atd...to len stresuje cloveka...kolko chce, potom nadojci.

luccija
18. feb 2022

@wren tak Ti to mala povedať skôr veď chodíte na prehliadky.Zacala som az v 6 m aj to len málo priberala veľa a bola kojena

sima1415
18. feb 2022

Mne každý mesiac priberie cez kilo , je plne dojčený a aj tak dávam prikrmy a to len kvôli tomu že javí záujem ale hlavne kvôli tomu že mu za chvíľu pôjdu zuby a to môže spomaliť zavádzanie prikrmov, napr dcéra keď jej išli zuby úplne odmietala príkrm a až keď mala rok a polovicu zubov zase začala jesť a to mi príde strašne neskoro pre dieťa , preto pár lyžičiek denne mu dávam až si zvyká , zatiaľ nenahradzam dojčenie prikrmom

wren
autor
18. feb 2022

@jaskolka tak to chapem aj ja, aj moj sa uz velmi pozera ked jeme, uz som mu dala olizat zeleninu, banan..len s tymi prikrmamy som naozaj este chcela pockat, kym bude mat 5.5 minimalne

wren
autor
18. feb 2022

@tani777 presne takuto predstavu mam aj ja, po nadojceni ponuknut jedlo a nesnazit sa nahradzat, doktorka mi ako keby vysvetlovala ako nahradim dojcenie jedlom co vobec momentalne nechcem. Ja som mala s dojcenim na zaciatku problemy, bol to boj no teraz som naozaj stastna ze ho mozem dojcit ❤️

nikasmile
18. feb 2022

@wren začni kedy chceš. Pri staršom som začala keď mal 4.5m plne kojený....malá mala teraz 4m, plne kojená tiež a plánujem tiež 4.5m alebo 5m. A začni po kúskoch a potom ešte ponúkni prso.

jazula
18. feb 2022

Moja má 9m, s prikrmami som začala keď mala 5,5m, lebo už nám brala vidličku z ruky pomaly 😂. Ale stále nezje toľko, že by to nahradilo dojčenie. Síce vydrží dlhšie medzi dojčeniami, ale keď dostane prso, až sa radostne smeje 🙈

guiseppinka
18. feb 2022

Kamoska ma 5 mesacneho, koji ho, ale teda ta sa neserie... Uz aj mliecne kase mu dava... A cuduje sa, ze jej nechce pit mlieko... Akoze kam sa ponahla nechapem

lentak1223
18. feb 2022

No asi je to individuálne...ja som pri prvej plne kojenej začala po 6. mesiaci a bola to katastrofa. Absolútne odmietala, mlieko dochádzalo, UM a fľašu ani lyžičku nechcela až sme v 9. mesiaci skončili ako neprospievajúce dieťa. Takže pri druhej som po tom 4. mesiaci začala, ale iba tak skúšať. Že pocmúľala lyžičku pred kojením, neskôr aj zjedla pár lyžičiek a docucla, ale nahradiť úplne jedno kojenie jedlom to prišlo neskôr. Ani jedna nemá alergie na jedlo, ani iné problémy...🙂

cervenaruza123
18. feb 2022

@wren Ahoj. Nam presne tiez kazala doktorka prikrmovat velmi skoro, dokonca este pred 4.mesiacom odporucala. Ze kym sa poriadne rozje, tak to aj tak potrva. Mne sa to nezdalo, nastudovala som si nejake veci a nakoniec sme niekedy po 5.mesiaci zacali davat ochutnavat jedlo. Nastudovala som si kedy je dieta pripravene na ine jedlo a ked sa mi to zdal, zacala som jej davat. Nedavali som prikrmy ako nahradu stravy, len ochutnavat, lebo aj tak prejavovala zaujem, tak nech vie, co to jedlo jedno a sli sme na to pomaly, aby jej z nicoho nebolo zle nejak extra, aby potom neodmietala ine jedlo uplne. Naozaj sa rozjedla tak po 7.mesiaci. Ale dovtedy som uz aspon vedela ze asi nie je na nic take alergicka a co jej asi chuti. Podla mna sa dnes lekari prilis drzia odporucani zubami nechtami, pritom kazde dieta je ine. Keby sme nemali vsetky tie tabulky a vyskumy moderne, tak matky by davali detom prikrmy, ked by citili, ze tie deti su na to pripravene a posledne vyskumy vlastne naznacuju, ze tak je to najlepsie pravdepodobne

jaskolka
18. feb 2022

@wren prikrmy nenahradzaju dojčenie, teda presne ako robíš, dáš par lyziciek a normálne nadojcis.

tani777
18. feb 2022

@wren daj na avoj instinkt 😊 ked uvidis,ze ma chut,ponukni..vobec nemusis dojcenie nahradzat jedlom,kym nebudes vidiet,ze to tak bude vam vyhovovat 🙂 uprimne? Moja 16m nema este ani jedno poriadne jedlo..proste nechce..ja z 99% kojena,obcas nieco zje,obcas sa dobre naje,obcas nic..je spokojna,prospieva,tak to neriesim

elibabet
19. feb 2022

Názory lekárov sa v tomto rozchádzajú. Ja som tiež kojeného syna začala prikrmovať až keď mal 6 mesiacov, a to sme začali len ochutnávať od 5 do 6 mesiaca a od 6 jeme aj mäsko, bio kuracie, morčacie, králičia a teľacie. Pokiaľ pekne priberá a nemá potrebu viacej jesť je to v pohode. Materské mlieko je to najlepšie čo môžete dieťaťu dať.

wren
autor
20. feb 2022

@elibabet ďakujem za názor, môžem sa opýtať ako ste začali s mäsom? Alebo čo si prvé začala dávať a ako si postupne prešla k masu?

elibabet
20. feb 2022

Ako prvé jedlo na ochutnanie som dávala mrkvu, kaleráb, zemiak, zeler, karfiol, cuketu, petržlen a tekvicu.To som mu dávala od 5 mesiaca, každý druhý deň, 3-4 lyžičky, aby ochutnal, nie veľa, to mi slúžilo na to, aby som zistila či danú potravinu dobre znáša. Potom som dávala jabĺčko, banán a hrušku. Keď dovŕšil 6 mesiac tak som pridala malý kúsok mäska, čiže dala som variť napríklad trochu teľacieho babybuu a kúsok cukiny. Len povarím vo vode spolu do zmäknutia, tak aby sa to dalo potlačiť vidličkou, vyberiem mäsko a nadrobno nasekám a zamiešam. Snažím sa to čo nemám doma zo záhradky kupovať bio, vždy varím zo zeleniny,to čo mám kúpené. Mäsko som si kúpila bio a porozdelovala na malé kúsky a dala do sáčku do mrazničky. Vždy si len jeden kúsok odstrihnem. Dávam zajačie, teľacie, kuracie a morčacie a striedam ich dookola. Keď sa napapká na obed, tak mu dám cecík. Keď nezie všetko nasilu mu nedávam.Koľko chce toľko mu dám. A normálne kojím ako predtým. Ovocie mu dám, keď aj ja jem jablko,tak mu naškriabkam lyžičkou po kúsku a papká, keď už nechce jabĺčko zjem. Tak isto banán, hrušky sa nám už minuly. Iné ovocie nedávam cez zimu, lebo je to veľmi striekané a tvrdé a kyslé, to nechám na leto, tak ako bude prirodzene dozrievať.

elibabet
20. feb 2022

@wren Ako prvé jedlo na ochutnanie som dávala mrkvu, kaleráb, zemiak, zeler, karfiol, cuketu, petržlen a tekvicu.To som mu dávala od 5 mesiaca, každý druhý deň, 3-4 lyžičky, aby ochutnal, nie veľa, to mi slúžilo na to, aby som zistila či danú potravinu dobre znáša. Potom som dávala jabĺčko, banán a hrušku. Keď dovŕšil 6 mesiac tak som pridala malý kúsok mäska, čiže dala som variť napríklad trochu teľacieho babybuu a kúsok cukiny. Len povarím vo vode spolu do zmäknutia, tak aby sa to dalo potlačiť vidličkou, vyberiem mäsko a nadrobno nasekám a zamiešam. Snažím sa to čo nemám doma zo záhradky kupovať bio, vždy varím zo zeleniny,to čo mám kúpené. Mäsko som si kúpila bio a porozdelovala na malé kúsky a dala do sáčku do mrazničky. Vždy si len jeden kúsok odstrihnem. Dávam zajačie, teľacie, kuracie a morčacie a striedam ich dookola. Keď sa napapká na obed, tak mu dám cecík. Keď nezie všetko nasilu mu nedávam.Koľko chce toľko mu dám. A normálne kojím ako predtým. Ovocie mu dám, keď aj ja jem jablko,tak mu naškriabkam lyžičkou po kúsku a papká, keď už nechce jabĺčko zjem. Tak isto banán, hrušky sa nám už minuly. Iné ovocie nedávam cez zimu, lebo je to veľmi striekané a tvrdé a kyslé, to nechám na leto, tak ako bude prirodzene dozrievať.