Prvé príkrmy u 4,5 mesačného
Keďže som sa už vo všetkých tých fórach a článkoch uz stratila tak dúfam že sa mi takto podarí nájsť radu. Môj krpec má 4,5 mesiaca. Uz týždeň a pol prikrmujem. Pre tie ženy ktoré tvrdia že je to skoro tiez som toho názoru ale moje dieťa si mysli niečo iné. Moje rozhodnutie začať mu dávať prikrmy som uskutočnila po tom co sa išiel z jedla zblázniť prežúval na prázdno spolu so mnou. Všetko mi z taniera kradol. Malý je kojený a príležitostne dokrmovaný UM od malička pretože bol stále hladný(a to mlieka málo nemám). Jednoducho mám doma 8kg hladoša ktorý ma uz teraz veľkosť 80. Začali sme mrkvou, potom batatom a teraz mame cuketu. Ale maly má zapchu. Kako je tuhé ale s pokrčenými nozkami ho sám vytlačí. Viac to asi trápi mna ako jeho že má zápchu. S doktorkou som volala a poradila mi probiotiká ktoré nezaberajú. Má niektorá podobne skúsenosti? Mám prestať prikrmovať? Ale čo potom? UM na obed ani nechce a s mojim mliekom si nevystačí doslova sa dožaduje už niečoho “viac”.
A okrem oleja ...aj kludne vodu do prikrmov. ;)
@ivangeline áno aj olej ale klasicky slnečnicový tak som sa dočítala... aj vodu pripadne do batatu som dala UM... cuketa bola tak riedka že bola úplne všade tým ako prskal a stále to iste...
@lllienka25 skus na par dni vysadit mrkvicku. Vela deti s nou ma problem na zaciatku prikrmov.
@lllienka25 súhlasím s tým, že babo si samo povie, kedy mu už nestačí mliečko... Aj môj bol taky, proste už to potreboval, bol hladný (aj keď bol väčší). Známej syn mal tiež ten problém... Ale môj nie, dávala som mu skoro od narodenia pár kvapiek rybieho tuku a kako mal vždy pekne. Inak co som počula, zápcha je dosť bežná na začiatku... Trávenie sa postupne upraví.
@veronice no tú sme mali na začiatku (keby som skôr naštudovala že je vhodnejšia cuketa ani by som mrkvou nezačala) ale od vtedy prešlo 6 dní a myslite že by to ešte stále mohlo mat vplyv?
@lllienka25 skus kúpiť v dm bio repkovy olej, my ho používame a nemal nikdy problem so zapchou
Skusit dat vyvarit jablkove supky do vody a tu vypit. Nam to pomohlo na kakanie, nieze by mal zapchu, ale nevedel/ nechcel sam kakat.
@lllienka25 mozno aj ano... Treba skuait vysadit a uvidite 🤷♀️inak k tomu oleju tiez sa priklanam k tomu bio repkovemu z dm. Klasiky kuchynsky slnecnicovy olej je ciste svinstvo pre tak male brusko
@beata_k riadila som sa tým že jednu zeleninu dávať 3 dni... možno je aj v tom problém že tým že je ešte maminky tak to rýchlo striedam... vodu ani čaj nechce piť... neviem to do neho dostať nech robím čo chcem... pohar, fľaša napije sa a v momente ako to má v ústach a príde na to že to nie je mlieko vypľuje to a ďalší pokus ani nedá
@lllienka25 slnečnicový olej určite nedávať…. !!!Buď repkový alebo olivovy treba..
@lllienka25 okrem toho, že si začala skoro, čo síce vieš ale nič to nemení na tom, ze dieťa v 4 mesiacoch odkedy mu dávaš normálnu stravu ešte nemá pripravenu tráviacu sústavu a davas mu toho rýchlo veľa...mrkva, batat, cuketa, UM do toho ešte kojis. No nečuduj sa, že má problém sa vykakať. Mala si radšej častejšie kojit popri UM a takto vydržať ešte aspoň mesiac. Ešteže nechcel zapáliť cigaretu, čo by si potom spravila?! Bolo úplne v poriadku, že s tebou akože prežuval, to je správna príprava na jedenie tuhej stravy s lyžičkou ale všetko má svoj čas. Dieťa bude od teba žiadat ešte veeeela veci ktoré by nemalo, nemôžeš hneď zmäknúť a povoliť. A probiotika zvyknú zaberať aj po mesiaci, zotrvaj a dávaj ich ďalej.
@nikpa pri UM sa napr. začína v 4. mesiaci a je to úplne normálne… a keď za týždeň a pól vyskúšala 3 zeleniny že je to príliš rychlo? veď bežne aj každý pediater odporuca vyskúšať 3 dni jednu zeleninu…takze to úplne normálne vychadza.. Moja mala je na UM, začínala som keď ukončila 4. mesiac a ani raz nemala problém s bruškom. Tiež som každú zeleninu skúšala 3 dni…. Nemusíš tu po nej hneď “hučať”…
@nikpa nie začala som po ukončenom 4tom mesiaci... zo začiatku bolo všetko super tento problém mame tak 5-6 dní... začala som po konzultácii s doktorkou... a áno častejšie kojiť... skúšala som všetko a aj tak drobec nespal a celé dni plakal... po zavedení prikrmu má sám od seba krásny poobedny spánok aj je kľudnejší 🙂
Vymeniť slnencinovy olej za kvalitný olivový, stačí ozja kvapka a teda tekutiny voda popr caj (aj ked ja toho zástancom nie som). Môj tiež dlho preldho nechcel piť z fľaše, tak som mu davala na lyžičke a v pohári. Poprípade mne vždy zabrala HiPP slivková stava malému, pár glgov a zmakcilo mu to stolicu. Inak podla mojho laického názoru je toho prílis vela na tak male bruško, aj materské mlieko aj UM aj jedlo. Jedno z toho by som úplne vylúčila.
@zuvelyn už sme vylúčili UM... to nepije ako sme začali s prikrmami iba na večerný spánok... slivkovu stavu si myslite že by mohol aj keď je taký maly? Keďže ovocie sa zaraďuje až na konci. Áno olej som už bola kúpiť nový.
@lllienka25 problém so zápchou som mala aj ja pri mladšej dcérke. Pomohlo vynechať tie potraviny, ktoré zapekaju ako napr. mrkva, ryža, banány. Okrem toho som dávala dcérke probiotika- probiofix baby a používali sme do prikrmov olivový olej a pila hipp slivkovu stavu, ktorú som jej troska riedila s dojčenskou vodou. Je dôležité ponúkať malému tekutiny aj keď zo začiatku nechce. On si zvykne. Časom sa zápcha upraví, len treba sledovať,ktoré potraviny ho zapekaju, tie vynechať a snažiť sa viac piť. Nam to prešlo, keď mala začala papať ovocie, ovsené vločky, nejaký ten detský keksíky.

@lllienka25 davas olej do prikrmov?