icon

Sú sladkosti pre ročné dieťa škodlivé?

barborinkamisko
24. jún 2022

Ahojte maminky.
Mam ročného syna. Z každej strany počujem neuškodí mu Brumik ani horalka atď sladkosti hrôza na svete co toho je.
Je to celosvetová dilema každý ma úplne iny názor na to. Rada by som si vypočula vaše názory. Dnešné zloženie všetkých tých akože mňamiek pre deti su zložené z Éčok rôznych iných prídavkov. Neviem ci je to také vhodné dat dieťaťu rýchle cukre. Čím mu prospejem k zdraviu ked ho budem napchavat sladkosťami? Co robíte vašim ročným deťom alebo co idem dávajte občas maškrťiť? U nas ide hrášok a maly je spokojný jasne ze som mu dala koštovat aj z Brumiku ale nakoľko mame ABKM skoro všade je aj to mlieko. Tak mi poďte poradiť a vyhradiť svoje názory na deti sladkosti rýchle cukre ďakujem 😘

paradajkova
25. jún 2022

U nas sa cokolada kupuje len horka, z komercnych napr. lindt. Maly ma 1 a pol roka, ak jem ja, dam omrvinku aj jemu. Sam sladkosti nikdy nedostava, nema kedy, desiata je ovocie, olovrant polievka. Ale ak jem ja nieco sladke, ci uz tu coko alebo domaci kolac, dostane odo mna aj on. Keksiky nekupujeme ani my, zlozenie sa mi nepaci. Nemam za ciel ho uplne naucit na zivot bez cukru, ale budem rada, ak mu budu chutit menej skladke veci. Co si myslim, ze pojde prirodzene, kedze ja doma davam do kazdeho kolacu tak tretinu alebo polku cukru co je v original recepte. Do kase cukor zatial nema, domaci lekvar mu homeopaticky niekedy dam na lievanec. Voda iba cista.

Ja osobne sa radim skor k tomu, ze dieta nemusi moc cukor, ale zas ja som bola vychovavana na tone cukru. Od mala fotky ako som cela zababrana od cokolady, chodit som sa naucila za cokoladou, caj iba sladeny sme pili, u babky chleba s maslom a cukrom a podobne smakocinky 🤣 Cely zivot som chuda, zdravotne ok. Paradoxne problem s travenim zacal az ked som chytila posadnutie zdravou stravou. Ziadny extrem nieje dobry. Jedna mala tablicka kvalitnej cokolady ci jeden, dva kusky domaceho kolacika za tyzden urcite dietatu neuskodi.

oskvarka
25. jún 2022

@pribinak neveríš...tak by som ta mala zoznámiť s mojou mamou sokrou ktorá ročnej dávala zjesť celý sáčok Jojo alebo susedmi ktorý len krútia hlavami nad tým že som krkavcia mama ...a moji rodičia to je kapitola sama o sebe ty si vyslovene myslia že moje deti majú o niečo ochudobnený stravu pa to pečiem koláč aj dva krát do týždňa niekedy..a že im budú tie cukry chýbať a tiež keď nemáme televízor -je pravda že sladin minimálne a veľa používam ďatle a iné sladenie ako cukor...prípadne cukru len dve lyžice na celý plech...ale pozeráme len YouTube čo si vyberieme tak že im bude chýbať večerníček...tiež som sa stretla z názormi že obmedzujeme ich osobnú slobodu a tak na to rovno hovorím že ani drogy mu nedovolím ...a čo....my jedavame len naše vlastné veci aj rodicia plus nejakú tú horkú čokoládu a sušené ovocie a výrobky zo sušeného ovocia ......ale zase keď sa vyskytnú iné sladkosti že ich dostanú čo sa teda snažím rozumné regulovať a nie hneď od mala takže áno ročnému dám z tej horalky tak maximálne odhryznut a aj to len pre to že starších súrodencov vidí to jesť a oni sa s ním podelia......a tie sa snažím si vyberať že čo ..napríklad pomaly sa rodičia učia že naozaj deckam nedám nič z ruzovimy farbivami jesť čo im donesú...a pomaly chápu že najlepšie len niečo suché ako marina keksy a bebe lebo to vyhodíme darujeme prípadne to zjem ja lebo tiež som pazrava a rodičia ma na sladkosti pekne naučili...ale keď to nemám doma je to najlepšie...urob ako ti vraví logika....ja som minule máme ukazovala že teraz je na každej sladkosti skoro napísané koľko je porcia rozumná pre jedného dospelého...a keď to človek vidí hneď sa mu rozsvieti ako sme mi ako deti pekne museli všetko zjesť a potom sme ešte dali sáčok cukríkov...kde odporúčaná denná dávka cukru je 3 tá to pre dospelých...mama mi na to len povedala že a čo vy ste vždy zjedli aj dva balenia a v pohode🤦‍♀️

pribinak
25. jún 2022

@oskvarka Marina kekse sú čistý odpad. Okrem cukrov treba sledovať aj tuky a to aké tuky. To už radšej kúsok coko ako Marina kekse

camulka
25. jún 2022

@barborinkamisko Ja mam 15 mesacneho a teda davat mu sladkosti mi ani nenapadlo. Skor presne ako spominaju dievcata ovocne chrumky ma rad, pripadnw na nete najdes zdrave recepty napr aj na brumika.

oskvarka
25. jún 2022

A ešte teda ja si nemyslím ani tie suché keksíky sú na bežné použitie že každý týden tri krát tak svokru sa mi po troch rokoch podarilo naučiť na sladké smotanové jogurty alebo decke výživy....ja to nekupujeme(maximálne na cestovanie ale toho teraz cEz korony bolo málo....a to kúpim radšej v DM niečo bez cukru pridaného) ani mladšim fungujeme na ovocí pripadne mrazené ovocie ..a majú radi aj ten 9 ročný takú sladkosť rád.

oskvarka
25. jún 2022

@pribinak no veď ako samozrejmosť ja to nekupujem ale keď to porovnám z nejakými ruzovymy keksikami plneniu alebo macanymi pernickami presladenymi.....naši aj tú horkú čokoládu donesú občas ale to je beh na dlhé trate...nehovoriac o niečom inom či obsahuje len ovocie ..to ani nevedia v obchode nájsť,🙏🤦‍♀️

oskvarka
25. jún 2022

@pink_lady sladin datlami takže to je tiež cukor ale iný samozrejme a dám menej nemáme radi moc sladké ...a ešte med ale to radšej do jogurtu. A áno niektoré E nieje škodlivé to treba vedieť čo jem no

oskvarka
25. jún 2022

@pribinak ono to je skorej tak že mama donesie esicka a marina keksíky a Pedro žuvačky a kakaové rezy a milion veci ..igelitky sladkosti im nosí 🤦‍♀️vidí teda že žuvačky im nedám ale tie esicka som navrhla ochotná im otvoriť ....ale tak chodí tu raz za mesiac maximálne...

domak2
25. jún 2022

@evica17 lebo ovocie tiež obsahuje veľa cukru a keď sa vysuši, je koncentrovaný. Plus je to lepkave a viac sa drží na zuboch ako coko (teraz vravím o zuboch, nie nutricnej hodnote) . Ja som tiež malej nedavala "sladkosti" žiadne, len tieto "zdrave", zuby sme čistili, k zubárke od prvého zubu a potom som sa len cudovala prečo ma pokazené zuby. Teraz pri synovi si dám veľký pozor, ovocie len surové (keďže obsahuje vodu, nedrží sa na zuboch) a podobne zdravé sladkosti len výnimočne.

domak2
25. jún 2022

@pink_lady mňa presne ide vždy hodit o zem, keď nájdem recept BEZ CUKRU!!! Ale je v ňom 5 lyžíc medu/agave/javoroveho sirupu....😂 Neviem, či je to neznámy fakt, ale cukor je z repy. 😅

oskvarka
25. jún 2022

@domak2 ja tiež normálne dávam cukor recepty bez cukru vždy obsahujú nejaké takéto lacnejšie alternatívy 😂😂ja to skorej vidím v Tom že koľko...a teda dávať kvalitný lesný med do pečenia je zrovna logika nie moc dobrá keď sa teplotou jeho výhody úplne zničia..cukor je lacnejší...skorej ide o tú mieru že koľko..

oskvarka
25. jún 2022

@domak2 vidíš takto som sa na to nekukala že tie hrozienka čo decká milujú sa im pekne lepia na zuby

domak2
25. jún 2022

@oskvarka ani ja veru. Nejak mi to vtedy nedošlo. A co sme sa potom nachodili k zubárke. Našťastie trvalé zuby už vyzeraju v dobre a ja som sa poucila.

vreckovka2
25. jún 2022

@domak2 aj chrumky sa dost lepia na zuby, takze ja som aj tie vyradila drobcovi. Dostava len ked je kriza v kociku. Ale vzdy ked sa da, beriem uhorku radsej. A aj to susene ovocie, sice zboznuje susenu slivku, davala som mu raz za cas, ale presne, bojim sa o zuby. Sladke to je ako fras. Nemas skusenost ci aj lyofilizovane kazi zuby? A nedavas ani vyzivy, len cerstve?

domak2
25. jún 2022

@vreckovka2 chrumky by mohli byt ok, zas nemajú až toľko cukru, ale tiež sú skôr do kočíka 😅 a výživy obsahujú vodu, tak tiež nemyslím ze to bude až take zle, vždy mu dám aj zapiť. Podľa mňa raz za čas je úplne v pohode, pripadne hneď zubky umyť kefkou.

pink_lady
25. jún 2022

@domak2 chrumky sú z 🌽 a to je polysacharid teda furt cukor 😜 ono je to skor o miere, coho kolko...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
evica17
25. jún 2022

@domak2 ďakujem za informáciu,to by mi nenapadlo.

evica17
25. jún 2022

@domak2 ink k tomu pečeniu bez cukru, ja sa snažím znížiť v tom čo najviac obsah cukru, a bohaté stačí štvrtinanozstva cukru uvedeného v recepte. Možno aj menej by stačilo,ak dáš aj ovocie.
No my pečieme len muffiny,bublaninu a perník.

anny1984
25. jún 2022

@miskajankova napr. Milka má aj horkú a neobsahuje palmový tuk, inak aj Milka "nutela" je so slnečnicovým tukom, miesto palmového, tú majú moje deti radi na palacinky. Lindt 100% môže byť tiež fajn, ale ešte som ju nevidela tam kde chodím nakupovať.

elementissa
25. jún 2022

Moje dieťa bude mať už tri roky a klasickú sladkosť (ani zmrzlinu) nikdy nedostal. Jediné, čo mu dám, keď chce nejakú maškrtu sú ovocné tyčinky (kupujem v dmke tie bio, kde je tenucka oblatka z každej strany a vnútri len ovocie. Prípadne vo Vitalande alebo v Yeme nejakú ovocnú raw tyčinku). Aj z toho dostane na jeden deň iba polku. My si zakladame veľmi na zdravej výžive a sladkosti či slané nekupujeme a nejeme ani my. Prečo by sme to mali dávať dieťaťu. Keď chceme niečo na mlskanie, tak tiež iba nejakú raw tyčinku, aj to výnimočne. Zmrzlinu 2x za rok, iba vegan, prípadne sorbet. Ľudia dávajú svojim deťom jesť to, čo oni sami jedia. Ak sa stravujú zdravo, tak dieťa vedú k zdravej výžive. Ak zjedia hocičo, tak hocičo dajú aj dieťaťu. Potom do toho vstupuje aj škôlka, my sme si vyberali podľa toho, kde vedia splniť naše nároky na stravu. Stojí 600€ mesačne, ale proste nedovolím, aby mi decko pchali sajrajtom

ivik111
25. jún 2022

@barborinkamisko ono je rozdiel,dať to dieťaťu raz za čas a tlačiť ho tým celý deň😉tiež mám doma ABKM dieťa,čiže veľa pečieme doma,brumikov,muffinky,koláče,vieš čo tam dávaš.Aj DM má super ovocné kože a zdravšie sladkosti.Inak Bebe Brumík lodičky sú bez mlieka😀toto je len a len tvoje rozhodnutie,či dáš sladkosť ročnému dieťaťu alebo nie,nikto ti nemá do toho čo kecať...ale teda musíš byť pripravená ,že časom bude dieťatko pýtať to,čo vidí jesť jeho rovesníkov ...

domak2
25. jún 2022

@evica17 ono mne vôbec nevadí keď je v recepte cukor, len nemám rada keď tam len "akoze" nie je 😅

danulienkalienka
25. jún 2022

@barborinkamisko ja som im ako sladkost do 3 rokov davala zrely banan a susene ovocie nesirene ale ako nastupili do skolky,tak som sa nevyhla veciam,co tam ponukaju ako skoricove mlieko plne cukru,osie hniezdo a teraz posledne 3 mesiace ako odisli opatrenia uz si aj k meninam a narodeninam davaju vselico a u nas to v 90%konci v kosi a zatial to deti akceptuju ale od septembra pojde starsi do skoly tak uvidime,ci ho to zmeni

pink_lady
25. jún 2022

@evica17 kolko davas do bublaniny? Ja som minuly tyzden hladala recept a vsade že 400g cukru na 500g muky...😱no radsej šli ribezle na lad

olivnik
25. jún 2022

Zapamätaj si len dve škodlivé látky a vyhnú sa im - glukozovo - fruktozovy sirup a fenylalalin... Ak toto neobsahuje sladkosť tak občas ju dieťaťu môžeš dat bez toho, aby si chytala hystericky záchvat. Ale ja by som počkala... Teraz to vieš regulovať, ale keď bude v škôlke a budú od kamarátov dostávať somariny, to už bude ťažšie. A ničím netreba preháňať. Aj my sme jedli sladkosti a verte mi. Boli oveľa horšie.

euka210
25. jún 2022

@barborinkamisko ja som rocnemu sladkosti nedavala, max.jogurt, piskoty,nieco tvarohove. Chcela som tak vydrzat co najdlhsie, ale po 1,5r ho svokor pchal kavenkami na prechadzke a nemala som nad tym uz kontrolu. Dalsie deti obkukali od starsich, takze tam uz po roku veru sli aj sladkosti.
Moj nazor je taky, ze sladkosti ako take dietatu co najneskor a striedmo...ale ...v skolke kazdu chvilu niekto nieco donesie na sviatok atd. Vela je toho, uz som boj vzdala a moje deti si vyberaju...nezjedia vsetky ponukane sladkosti, iba to, co im chuti.
Zase extrem, ze dieta odmietne balicek od Mikulasa s tym, ze ona take neje ako neterka...oni boli uplne bez sladkosti, neviem ci este stale.

evica17
25. jún 2022

@pink_lady ja robim hrncekovu, dva hrnceky muky a hrncek cukru+ine suroviny-toto pise v recepte. a ja davam stvrt hrnceka cukru. staci nam to bohate.
no aj mamina ma recept kde ide 200g curku a 200g muky, ale napr osobne by som dala max 100g cukru , ale vystacim si aj s 50g. zmlovku robim vyhradne bez cukru napr.

mija_ja
27. jún 2022

@mooonika1975 ano aj cukriky im davali za odmenu, co sa mi vobec nepacilo, tiez deti nosia na sviatok sladkosti, a potom aj sladke obedy. Chvilku to nechcel jest, ale postupne sa naucil. Najprv na tie sladke obedy, lebo on vela jedava a bol hladny keď to nezjedol. Doma doteraz nerobime sladke obedy, nevidim zmysel najest sa sladkeho ako hlavny chod. Max makove slize s kopou maku a medom. To robim ak nie je v skole a vynecha sladky obed, potom ho chce doma.

ninah1486
18. dec 2022
Používateľ ninah1486 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od ninah1486.

ja by som rocnemu dietatu taketo sladkosti nedala, nasemu kupujem chrumky od sunaru a tie zboznuje