icon

V akom poradí ste začali prikrmovať?

ssussie
7. dec 2012

Caute mamky, je mi jasne ze uz je to tu tisic krat, ale same litanie a Bukovsky. Tak Vas chcem len poprosit o strucnu radu. V ktorom mesiaci co ste pridali a ako ste to pripravili 🙂
Napr. :
5. mesiac - mrkva - uvaris v doj. vode, popucis, kvapka ol. oleja
5. mesiac - ryzova kasa Hami (napr.) - podľa navodu na krabici
5,5 mesiaca - zemiak + mrkva - uvaris spolu v DV, popucis, kvapka ol. oleja ... atd. 🙂

Dakujem 🙂

bubelko
7. dec 2012

@ssussie po dovrseni 4. mesiaca - mrkva - uvarena vo vode do makka, rozmixovana, pridala som este kvapku oleja. postupne som pridavala cuketu, zemiak, fenikel, pastiank, tekvicu. princip varenia stale rovnaky, miesala som vzdy max. 3 druhy zeleniny
po mesiaci som pridala ovocny prikrm a maso. postup stale rovnaky.
po dalsom mesiaci - kase. kupovala som hotove nestle - postup podla navodu na krabici. plus chlebove korky, ryzove a ceralne krekre do ruky.
ked vysli prve zuby (7-8.mesiac) tak som uz len pucila vidlickou.
od roka som varila ako pre nas, akurat menej korenila a solila.

ssussie
autor
7. dec 2012

@bubelko no takto planujem aj ja ... a olej davas do varenia alebo uz do hotoveho?

zivika
7. dec 2012

@ssussie ja som zacala s prikrmovanim presne tak ako bubelko, ale az od ukonceneho 5. mesiaca

bubelko
7. dec 2012

@ssussie az do hotoveho 😉

blancon
7. dec 2012

dnes mame 6 mesiacov a ochutnali sme prvu lyzicku uvarenej mrkvy bez oleja zmiesanu s materskym mliekom a prevarenou luckou, zeleninu varim v normalnej vode ale riedim to s luckou.. takto budeme pokracovat 3 dni a potom skusime zemiak, cca. po 2 tyzdnoch skusim aj maso a po 3 tyzdnoch este ovocie (jablko, potom hruska a banan), ale mozno to ovocie bude aj skor, ked nam nebude chutit zelenina...a do 7 mesiaca by som chcela dat ochutnat aj uvarene cestoviny...pomaly sa to rozbehne. Pri prvom som zacala od 5 mesiaca, ale ten bol aj dokrmovany UM.

chtoura_ba
7. dec 2012

Caf, ja som zacala prikrmovat ked mal maly 5,5 mesiaca, pediatricka ma tlacila ako keby to uz nemohlo pockat do 6. mesiaca 😠 Uz pri druhom dietati sa nedam ovplyvnit. No ale k veci: zacala som mrkvickou a postupne po par dnoch som pridavala dalsiu zeleninku - tekvicu hokaido, zemiak, cuketa, baklazan, patizon a pod. Toto som kombinovala. Asi po 3 tyzdnoch som zacala davat aj ovocny prikrm jablko, marhula, banan, hruska. Kasu som pridala az tretiu v poradi a maso stvrte ked mal skoro 7 mesiacov. Kase som najprv zacala bezlepkove, potom az lepkove a iba nemliecne zarabam s vodou a pridam ovocie dajake aby to mal sladsie kedze su to ciste kaze bez pridavkov cukru a inych hluposti. Vobec sa nechystam davat nic s umelym mliekom, dehydrovana bielkovina plna umelin a cukru nemoze byt pre dieta dobra, a ak to naozaj nieje nevyhnutne, nemusi to poznat 🙂 Za chvilu mu tie kase zacnem miesat s BIO nehomogenizovanym mliekom z nemecka, ktore sa da v BA kupit v jednom obchode. S klasickym mliekom z obchodu by som ich urcite tiez nezarabala. to potom radsej stale s tou vodou 🙂 No a popri tomto vsetkom pravdaze stale kojim 🙂

chtoura_ba
7. dec 2012

@ssussie a olivovy olej ja pridavam az ked je jedlo uvarene a rozmixovane/popucene.

andreaaaa000
7. dec 2012

@bubelko ja sa ta chcem spytat ,ze ked si po mrkve zaradovala dalsiu zeleninu tak to si davala samostatnu alebo zmiesanu s mrkvou?

bubelko
7. dec 2012

@andreaaaa000 zmiesanu s mrkvou. potom, ked uz bolo tej zeleniny viac druhov, tak uz som kombinovala aj bez mrkvy. napr. brokolica, karfiol, cestovina. spenat, zemiakova kasa a zltko. ryza, hov.maso, mrkva, hrasok. a cim bol vacsi, tak som robila jedla blizsie normalnym - napr. cestoviny s paradajkovou omackou, baklazanom, cuketou, mrkvou. troska syra. atd. 😉

ssussie
autor
7. dec 2012

@blancon no nam doki povedala, ze s masom sa nemame ponahlat, rovnako ako aj s potravinami obsahujucimi lepok .. ze tak az od 7 az 8 mesiaca

ssussie
autor
7. dec 2012

@chtoura_ba noo toto sa mi paci ... bohuzial mi od jedneho mesiaca musime prikrmovat aj UM ☹ snazila som sa po mastitide nabehnut znova naplno, ale nepodarilo sa uplne ... aspon ma utesuje, ze lekarka povedala, ze klobuk dolu, ze po takej masivnej mastitide som s tym nesekla ... aj preto som rada, ze uz mozme aj prikrmovat - radsej zeleninku ako UM 🙂

andreaaaa000
8. dec 2012

Takze mamicky napiste ako by mal vyzerat jedalnicek 5 mesacnej 🙂

ericka30
9. dec 2012

mna zaujima odkedy treba davat vajecny zltok a ako casto ho davate. A rovnako aj ohladne lepku odkedy ste ho zacali davat?

alena1983
9. dec 2012

Lepok sa podava uz pocas 5.a 6. mesiaca, najneskor v 7. mesiaci. Ja som malej davala cumlat chlebovu korku uz v 5. mesiaci. Zltok je najlepsie podavat od 7. mesiaca 1x do tyzdna.

ssussie
autor
11. dec 2012

@andreaaaa000 mne bolo povedane, ze mrkva a zemiak na piaty mesiac staci 🙂

ssussie
autor
11. dec 2012

@ericka30 doki povedala, ze lepok az od osmeho mesiaca, ale od pol roka sem tam trosku psenicnej kase ... ako postupne navyknutie si 🙂

andreaaaa000
11. dec 2012

mamicky a este by ma zaujimalo kolko ml. prikrmu by malo spapat 5mesacne babo , . moja mala spapa tych 150 zda sa mi to vela. a kazde 4 hodiny vypije 210ml mlieka.

lensam
13. dec 2012

@andreaaaa000 ahoj, to aj môj malý je taký jedlík...my teraz dávame 180 ml ale tak najviac 3 hodiny vydrzi. Noc samozrejme neratam, tu prespi od 20:00-6:30 a prikrm spapa aj plny avent kelimok. to je tusim 180.

baska1
14. dec 2012

rada by som sa spýtala, kedze nas cakaju prikrmy od januara, ci ste zacinali najprv obedom a o kolkej vzhladom aj na spanok babatka alebo skor vecerou (aj to som nasla v niektorych clankoch)?

andreaaaa000
15. dec 2012

@baska1 prikrmy sa zacinaju davat na obed lebo vtedy je zevraj babo este kludne ale vecer uz byva mrzute tak by uz nemusel chcet prikrm. A hlavne mu davat ten prikrm fakt ked je kludny a nie mrzuty.

andreaaaa000
15. dec 2012

@lensam tak to potom to asi neni vela ked aj tebe maly tak papa 🙂 moja mlieka vypije 210ml ale potom vydrzi 4 a pol hodiny nejest.a ten prikrm jej robim teraz husty take pyre a zje mi tyk okolo 120ml. ked som jej to moc riedila vodou tak vtedy by zjedla aj 200ml. ale naco budem riedit vodou nech si zvyka na hustu kasovite jedla.🙂 A mne mala nepresspi celu noc , jeden krat mi papa aj vnoci a jeden krat jej v noci musim davat aj caj.

andreaaaa000
15. dec 2012

@alena1983 a to sa uz moze davat korka zuzlat? moja mala zacala siesty mesiac aj by som jej dala korku ale bojim sa aby sa neudusila ked sa jej to rozmoci a dostane sa jej kusok do ust ,.

baska1
15. dec 2012

@andreaaaa000 my tiež zaciname siesty mesiac a davam skor zuzlat starsi rozok a sedim pri nom, lebo sice nemame zuby, ale dasna ma už take, že by odkusol a ked vidim, že už je to rozmocene, tak mu to zoberiem radsej

andreaaaa000
15. dec 2012

@baska1 dobre vediet tak budem uz aj ja davat zuzlat rozok 🙂 aspom bude chvilku kludna 🙂

katkadurikova
6. dec 2017

@bubelko ahoj prosim ta kolko krat denne si davala papat plus mliecko nejaky interval ?

bubelko
6. dec 2017

@katkadurikova oh je, ja si ti uz presne nepamätam. To jedno babo ma 10r a to druhf oslavilo vcera 8r. Ale ca 3h interval som mala...ale fakt presne ti to uz nepoviem.