Začíname s príkrmami v 4. mesiaci
Ahojte,je tu niekto kto má bábo čisto na UM,a bude začínať z príkrmami v 4 mesiaci?
Moja bude mať o 2 týždne 4mesiace ale ja sa este bojím jej dávať 😆 keď ona sa mi dusi aj mliečkom ja neviem čo bude z prikrmami
Ale teda uvidíme co povie pediatrička.
Vy ste ako na tom?
Kľudne môžeš začať aj od 5teho mesiaca.
Vek je len jeden faktor, dôležité je aj či dieťa javí taujem o jedlo, či ukazuje, že mlieko už nestačí
Vôbec sa nemusíš ponáhľať
Nemusíš sa nikam ponáhľať.
My sme začali po ukončenom 4.mesiaci, museli dať pauzu a vrátili sme sa k príkrmom na začiatku 5.mesiaca, lebo dcérka odmietala hocijaký príkrm, len pri tom plakala a nechcela ani len vidieť lyžičku. Potom to bolo lepšie, všeobecne do cca 9.mesiaca nebola veľký jedák,ale ponúkali sme každý deň. Až od cca polovice 10.mesiaca už je pekne ,nie len pár lyžičiek ako predtým 🙂
My tak isto, moja malá bola len na UM, po ukončenom 4.mesiaci sme začali s prikrmami. A od druhého dňa príkrmov to do nej išlo ako do suda 😆 pekne som jej to mixovala na jemno, nepridúšala sa ani raz. Neboj, bude dobre, zvykne si 👍🏼
@anonym_autor a este akým prikrmom ste začali? A aký olej ste doňho zvykli davat? Čítala som ze je dobre davat aj olej
@anonym_autor a este akým prikrmom ste začali? A aký olej ste doňho zvykli davat? Čítala som ze je dobre davat aj olej
@anonym_autor rovno si kúp knihu Pekne papkaj, super spracovaná, všetko vysvetlené kedy a ako zavádzať a recepty prakticky na každý deň 🙂
Pekne papkaj genialna kniha hodná kazdeho eura🤌🏼 jedna vec, na ktoru ma nik nevaroval: mrkva zapeká! Doktora mi to potom povedala, co malá nekakala 4 dni. Inac my sme si našli cez google tie tabulky s potravinami co sa kedy zavadza a podla toho sme isli. Kazde 3 dni nova potravina. A žiadna veda, ani rady neboli nutné. Logika a zdravy rozum postaci. A ponúkať vodu, nech sa to babatku nariedi v bruchu a nezapecie 😊
@anonym_autor Dnes sa odporuca aj u deti na UM zacat s prikrmom az od ukoceneho 6. mesiaca. Dnes su mlieka ozaj kvalitne a niet kam sa ponahlat.
@beata_k práve opačne skôr babatka krmene MM majú s prikrmami začať od 4+ a nie opačne. To skôr ty si doštuduj ako napíšeš takúto kravinu.
@anonym_1b16f1 Dojcene deti maju zacat s prikrmom od 4 mesiaca??? Zrejme sme sa nepochopili. Deti dojcene aj deti na UM by mali zacat s prikrmom po ukoncenom 6. mesiaci. Lebo dnes su UM kvalitne. 4 mesacne dieta zvacsa nie je pripravene ( skor jeho creva) na prikrm. Ale mne v podstate jedno. Presviedcat nikoho nebudem. Uz som pisala. Treba zistovat informacie z viacerych zdojov.
Tu si asi nerozumieme. Pri UM po 4.mesiaci a materské po 6.mesiaci. Takto to je vsade aj písané, aj každá doktora to hovorí takto. A nie su penzistky a ani nedovzdelane. Urážka vzdelaných odbornikov.
Tu si asi nerozumieme. Pri UM po 4.mesiaci a materské po 6.mesiaci. Takto to je vsade aj písané, aj každá doktora to hovorí takto. A nie su penzistky a ani nedovzdelane. Urážka vzdelaných odbornikov.
@luciaruz
WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) má odporúčania k zavádzaniu príkrmov, ktoré sa vzťahujú na všetky deti – či už sú dojčené alebo na umelej výžive (náhradnej mliečnej formule). Rozdiel je len v tom, že dojčenie odporúča pokračovať čo najdlhšie, zatiaľ čo pri deťoch na UM je hlavným zdrojom výživy formula.
Zhrnutie odporúčaní WHO pri zavádzaní príkrmov:
Začiatok príkrmov: okolo 6. mesiaca veku (nie skôr ako v 4. mesiaci, nie neskôr ako v 7. mesiaci).
Dôvod: v tomto období už samotné mlieko (či materské, či umelé) nestačí na pokrytie všetkých potrieb (napr. železa, zinku, niektorých vitamínov).
Pokračovanie mlieka: formula (alebo materské mlieko) zostáva aj po zavedení príkrmov hlavným zdrojom výživy minimálne do 12 mesiacov.
Konzistencia a typ jedál: začať mäkkými kašovitými príkrmami, postupne prechádzať na hustejšie a kúskovité jedlá podľa schopností dieťaťa.
Rozmanitosť: od začiatku ponúkať rôzne potraviny (zelenina, ovocie, obilniny, strukoviny, mäso, ryby, vajce), aby si dieťa zvykalo na chute a malo dostatočný prísun živín.
Bezpečnosť: jedlo má byť hygienicky pripravené, bez soli, bez cukru, bez medu (riziko botulizmu).
Frekvencia:
6–8 mesiacov: 2–3 jedlá denne + mlieko podľa potreby
9–11 mesiacov: 3–4 jedlá denne + malé zdravé snacky podľa chuti dieťaťa
vždy v kombinácii s pokračovaním UM
👉 V praxi to teda znamená, že aj keď je dieťa na náhradnej formule, príkrmy sa zavádzajú rovnako – od 6. mesiaca, postupne a pestro. Formula ostáva základom výživy počas celého 1. roka a príkrmy ju dopĺňajú, nie nahrádzajú.
...pisem to uz 3x. Treba zistovat informacie z viacerych zdrojov. Vela sa dozvies.
Ešte že naše mamy si vedeli poradiť aj bez MK.....
Nikdy som nič nemixovala. Prvé dva mesiace som popucila, následne jedol kusy, so zubami či bez. Nikdy sa nepridusal ani nič podobné. Deti majú tvrdé ďasná. A prikrmovanie všeobecne najprv zelenina, zltok, mäso, postupne ovocie, lepok. Každá potravina tak 2-3 dni a keď nerobí reakciu, je osvedčená a môžeš kombinovať. Odkedy začať sa rad ako ti povie pediater, my sme na UM začali vo 4.mesiaci, vždy mi zjedol všetko 🤷🏻♀️
@anonym_autor Ahoj naša malá má 5 mesiacov a v pohode fičíme iba na umelom mliečku, s príkrmami chceme začať teraz v druhej polke septembra. A dostala som od manžela tú knižku čo dievčatá spomínali, tak pôjdem ju študovať. Čo mi písala známa tak ona do príkrmov dáva buď olivový olej alebo Ghee maslo. A aj UM sa tam môže dať na chuť. Ak chceš, môžme si písať cez IP ako napredujeme😉
@anonym_autor Ahoj naša malá má 5 mesiacov a v pohode fičíme iba na umelom mliečku, s príkrmami chceme začať teraz v druhej polke septembra. A dostala som od manžela tú knižku čo dievčatá spomínali, tak pôjdem ju študovať. Čo mi písala známa tak ona do príkrmov dáva buď olivový olej alebo Ghee maslo. A aj UM sa tam môže dať na chuť. Ak chceš, môžme si písať cez IP ako napredujeme😉
@janie7 to bude super napíšem ti potom keď začneme aj my že čo ako 🥹🎀
Ešte že naše mamy si vedeli poradiť aj bez MK.....
@sisska96 Ešte že je moderná doba a dá sa opýtať niekoho kto ma viac skúseností 🙂
@anonym_autor stačilo by prečítať si knihu a používať rozum
@sisska96 používam rozum 🙂

@anonym_autor zacala by som od ukončenia 4m 🙂 úprimne nepamätám kedy som zacala. S.malou ale asi ku koncu 4m ak idete na poradnu teraz niekedy opytajte sa tam