Zúfalstvo z nejedenia ročnej dcérky
Mamička ja som už zúfala. Mám dcérku, ktorá má 1 rok. Čo ma trápi je to, že mi odmieta čokoľvek jesť. Odmieta mi aj také veci, ktoré predtým nemala problém zjesť a mala ich rada. Aby sme aspoň kúsok nejakého jedla do nej dostali musíme jej pustiť rozprávky a zabávať ju. Najskôr sme toto nechutenstvo spájali s tým, že má angínu a nedá sa jej prehĺtať, ale ona ani teraz nič nechce hoci má antibiotiká a angínu na ústupe. Idú nám aj prvé zúbky. Môže toto nechutenstvo súvisieť s prerezávajúcimi sa zúbkami? Prosím Vás poraďte mi ako dostať do nej nejaké jedlo bez toho, aby revala ako divá. Ešte sa aj kojíme. Bojím sa, aby sme sa nedostali do nemocnice na infúzie.
@vedorka na to divadielko si ho jednoducho naučila. Zbytočné výhovorky. Detí, ktoré by skutočne aj umreli od hladu, je absolútne minimum a väčšinou sa už jedná o sprievodný jav nejakej diagnózy. Ostatné sa jednoducho najedia, keď skutočne vyhladnú. Aká chudokrvnosť, prosím ťa? Uvarím zdravé jedlo a buď ho zjedia, alebo ostanú hladné. Ak ho nezjedia hneď, zjedia ho neskôr a nemusia mať k tomu troch animátorov.
@alaguema tak vies, su deti, co su radsej hladne... Nebavime sa o smrti z nejedenia. A tak sa to s nimi vlecie roky, ze sami zjedia tak jednu tretinu toho, co by mali a radsej potom hladuju. A budu jest iba zachovnu davku, aby prezili. To uz mam za sebou pri prvom synovi, dik 😀 radsej nech zje dve jablka pri telke ako tretina jedneho jablká a sam. Ide o mnozstvo. A nepotrebujem troch animatorov, stačí jeden ipad na 10 min. 😀
@alaguema Tak ona zas pise, ze vie, ze je to jej chyba 🙂
Inak si myslim, ze od urciteho veku je to naozaj len a len o pozornosti. Vylucovanie a prijimanie potravy su jedine veci, ktore vedia same deti ovplyvnit. Obliekaju ich, rezim im robia, jedlo im vyberu, ale samotne jedenie alebo cikanie a kakanie, to mozu robit cirkusy a rodicia skacu ako pojaseni. Tym myslim samozrejme aj seba. Pre tretiu dceru je to bohuzial uplne ine, pretoze je tretia a jednoducho ziadne "nunicek nepapa, co jej navarim", ale "najes sa, fajn, nenajes sa, budes hladna". Funguje to od prveho prikrmu. Ale presne si pamatam tie roky stresov pri prvej, fer povedat, ze uplne zbytocnych stresov. 🙂
@katulka1992 Kym pije, tak nemusis stresovat. Ak ma tych obligatnych 6 pocikanych plienok, tak vobec o nic nejde. Navyse pri chorobe a pri brani antibiotik je uplne normalne nechutenstvo. Skusaj, aj jedna-dve lyzicky su OK. Ona to neskor dobehne.
@vedorka ja musim suhlasit, moj prvy syn ledva zjedol tu zachovnu davku, vychudnuty, bledy, slaby progres, mal pohlad podvyziveneho dietata bez motivacie, proste mne z toho bolo strasne, do placu. podla mna sa treba snazit ako sa da, aby sa dieta rozpapalo. treba si uvedomit ze podvyzivene deti maju malo B12 a zeleza a dosledkom je nechutenstvo. my sme kupili chutny sirup s obsahom zeleza a B12 a spravila som este ine zmeny a maly sa postupne rozpapal. nedostatok tychto a inych zivin sposobuje horsi vyvin mozgu a to sa uz neskor v neskorsom veku neda uplne napravit. co sa tyka temy, myslim si, ze autorka sa nema coho obavat, ked tato zalezitost trva iba dva dni v case, kedy je jej dietatko po chorobe.
@le4 hm..no, presne. Netreba si mýliť príčinu s následkom. Ja si myslím, že strava v niektorých rodinách je jednoducho otrasná. Niektoré deti trpia podvýživou aj keď jedia úplne normálne. Chuť do jedla sa dá podporiť aj úplne prirodzenými cestami a zároveň doplniť vitamíny a minerály, ktoré dietko potrebuje. Tiež psychika tam hrá veľkú rolu a také to "opíjanie rožkom", že dieťa sa ráči najesť len s tabletom v ruke, je podľa mňa celkom dobrý zárodok nie len pre úplnú absenciu akejkoľvek kultúry jedenia, ale hlavne pre nezdravý vzťah k jedlu. Ale tak...každá asi robí ako najlepšie vie. Chápem, že pohľad na chudučké, bledé dieťa, je pre mamu srdcervúci.
@katulka1992 neboj sa, pokial ju dojcis tak sa nemas coho bat, je este mala, teraz ked je v rekonvalescencii sa jej neziada tuhsia strava, davaj jej len ovocie, jablcko, bananik, mrkvicku, postupne sa ti zasa rozpapa, vela zdravicka 🙂 🙂 🙂
@katulka1992 skús bulharské probiotiká.
@alaguema moj maly odmietal uz prikrmy, takze to nebolo o beznej strave, ktoru sa snazim robit vyzivnu + kupujeme vela bio potravin. ako babatko mal hrozne koliky a mohol mat narusene traviace ustrojenstvo, ktovie, ako to bolo, lekari nam nepomohli. tie probiotika, co si poradila, sme mali aj my skor nasadit. moj druhy syn papa odmalicka uplne normalne. aj take to su pripady ako nas, ale aj take, co si opisala. tablet bol u nas docasna pomocka, teraz sa naje bez neho.
@katulka1992 inak ty ked mas anginu ti chuti, jes normalne? Ved trosku porozmyslaj predtym ako budes zufala, pises, ze je angina na ustupe a ze este berie atb, tak jej proste nechuti, moje druhe dieta odmietalo aj prikrmy a to bola absolutne zdrava a vacsinu "jedla" materske mliekosamozrejme vyrastla z toho a jedla normalne a bez paniky, takze sa normalne ukludni, koj ju a ked budes kludna ty, bude kludne aj dieta tomu ver, nechaj ju ked nechce jest, nenut ju, necpi ju, vydrz....Ale chapem aj ja som bola raz prvorodicka😉
Moja mala od narodenia bola zlý jedák, aj laktacia koli tomu zle naštartovala, prvé prikrmy bol boj. Ked išli zuby nechcela jedavat.
Kedže je to moje tretie dieťa, a videla som veľké rozdiely v stolovani v rodinách, tak som naďalej trvala na našich pravidlách.
Dieťa jedáva len v svojej stoličke, trochu na rozptýlenie recitujem básnicky (piesne mame pri iných aktivitách), neskor do ruky len lyžička, pripadne nieco co súvisí s jedením. Časté jedenie spoločne s ostatnými členmi rodiny, výlučne za stolom. Nenútim a neprehovaram dieťa, ak nechce, vytiahnem zo stoličky, skúsim neskor. Nenahradzam jedlo inými drobnosťami ako tyčinky, sušienky, Chrumky len občas ako doplnok, nie ako náhrada. Snažím sa ponúkať pestrú stravu, učiť na rôzne chute, nie všetko je ochotná zjesť, prispôsobujem tomu jedalnicek, ale zároveň aj skúšam. Napr. obed ma dva chody a jeden vždy dám nieco zaručene a druhy skúšam aj nové. Ak nechuti, skúsim o par týždňov opäť. Pred jedením umývanie ruky, signál, ze sa ide papať. Naučila sa papať menšie množstva a častejšie. Ked niekam ideme, aj ked len trochu von, vždy nieco mam zo sebou. Najradšej ako rýchle jedlo ovocné výživy, občas Chrumky, tyčinky.. Cukru v strave sa zatial vyhýbam.
Malickymi krocikmi sa mala naučila jesť, trvalo to rok a z nejedaka sa stal celkom fajn jedák, zje menej ako iné deti, ale myslím, ze jej to stačí.
@katulka1992 ok,len ke este vela ludi,ze nevie o tom a niekedy,ked clovek cita,tak nechapem,ako niektori mozu robit pediatrov,ked neinformuju mamicky o zakladnych veciach.
Tak potom je vsetko ok len musis vydrzat ten cas..
Maminky, moja dcerka ma 11 mesiacov. Je plne kojena (co ma aspon trosku ukludnuje) ale inak vobec nic nechce papat uzod zaciatku zavadzania prikrmov. Skusali sme naozaj vsetko, ako sa malo najprv zel. potom ovocny prikrm, miesane, atd ved to poznate. Sem tam hocico jedle do ruky, s nami papat, zabavat, nazabavat :D no naozaj vsetko. Ale ze uplne ze nic do nej nedostanem, max 3 lyzicky a aj to po 3 hodinovej pauze od kojenia. Ale hned ako odmietne papat tak jej dam potom prsnik a vytaha ho 🙂 a este teraz v tych horucavach aspon trosku vodicky sem tam do nej dostanem. Ma 11 mesiacov a 9 kil tak neviem. Dr nukal nejake lieky na podporu chuti ale nechcem takto. Mate niektora az take skusenosti s vasimi detickami?
Dcera mala rovnake obdobie - trosku nieco a mlieko mlieko mlieko. Potom som vyskusala kapsicku (opakovane sa da naplnit cimkolvek), drzala v ruke, nevylieva sa z toho, zemiakovozeleninove pyre atd. To bol jeden cas nas "pomocnik". A z kg si nic nerobte. Dcera ma asi 10kg a ma 20 mes. A vkuseee daco zuje. Drzim palce 😉
Kapsicku som myslela ako "nadobku". Zebra&me sa to myslim vola. Mavalo to aj dm kedysi. Jaj a napr.dcera velmi malo jedla uplny mix. Radsej kusky (rozpucene jedlo). A to mala prvy zub asi v 11.mes. Ale pozuvkala 🙂
ahojte kočky, presne viem o čom hovoríte, s jedlom máme problem od malička a to má dcera už 11 rokov, minulý rok skončila v nemocnici a žial ani to ju nevystrašilo natolko že by začala poriadne jest. má vybrané jedlá ktoré zje, ale je ich málo. Tiež som to riešila kojením, ked nechcela jest, tak som ju nakojila, no postupom času si dávam za vinu že to bola chyba.
@mirkakab no ale to,co ma tvoja dcerka,to uz je extrem.. Vacsina deti sa do tej puberty rozje..
Drzom.paste,nech to ma ok..a co na to lekari?
@katulka1992 a vam.sa.to uz upravilo? Ono aj keby nie,vacsina deti z toho vyrastie, mam v okoli viac pripadov aj z rodiny vratane seba 🙂 (ale u mna dovod bol-srdcova chyba)
Najlepsie je nerobit z jedla nejaku modlu alebo co,lebo deti to vedia zneuzit a vedia aj jedlom paradne vydierat...niekedy je to prave o tom,niekedy je ona pricina..

Moze to byt atb ale aj zuby.... Nasa sice mala za 4roky len 2x atb a ani raz poriadne nejedavala a zuby kapitola sama o sebe... Urcite sa rozje zatial dojci, dolezitejsie su tekutiny ked bude fit tak dozenie