icon

Aké záhradné kvety máte overené pre včeličky?

11. feb 2025
o__o
11. feb 2025

Levanduľa

babababka
11. feb 2025

šalvia memorosa.mám bielu a fialovú.

proste0monika
11. feb 2025

Mame kleopatrinu ihlu, ta sice odkvita celkom rychlo, ale je velmi pekna a perovskiu. Obe su nenarocne trvalky a su naozaj plne vciel 🙂

suge
11. feb 2025

Letničky alebo trvalky?

viestta
11. feb 2025

Facelia je medonosna, alebo lupina, vika. Tie treba vysievat na prazdne hriadky skoro na jar, zvycajne stihnu aj vykvitnut dovtedy kym sa vysadzaju priesady a este posluzia ako zelene hnojivo. Da sa aj horcica skoro na jar zasiat. Treba mysliet na vcely aj v neskorej jeseni, takze do prazdnych hriadok vysievat horcicu, ktora do jesene stihne aj zakvitnut a vcely sa na nej zakrmia pred zimou.
Ak kvetinovy zahon, tak vcely sa chodia krmit na vsetky kvety s otvorenym kvetnym uborom, plnokvete nie su pre nich potrava. Vacsina letniciek je vhodna ako potrava pre vcely, ale nielen vcely sa zivia nektarom a pelom a opeluju rastliny. Dolezite su aj osicky, cmeliaky, rozny iny lietajuci a nelietajuci hmyz. Z krikov je vhodna budleja, nielen pre motyle ale aj pre ostatny opelujuci hmyz.

suge
11. feb 2025

Ja nedám dopustiť na bylinky, napríklad mätu, medovku, kocúrnik, echinaceu, levanduľu, pamajorán. Len s nimi teba opatrne, rýchlo sa rozrastajú. Z letničiek mám rada slnečnice, krasuľky, aksamietnice, cínie a nevädze, najľahšie sa pestujú. Z trvaliek celkovo je moja srdcovka gaura.🥰

hanaluteranova
11. feb 2025

Na tohle tema jsem prave docetla knihu a doporucuju - dave goulson divocina v zahrade 🙂 podle ni budu dalsi roky preferovat původní druhy, loni se nam osvědčily krasenky, cinie, aksamitniky, bezne bylinky. Ale ono je pro ne lakave téměř cokoliv, co není plnokvěté 🙂

3petka
11. feb 2025

oregano je super. keď kvitne tak je plný včielok.

autor
11. feb 2025

Ďakujem za rady pokupujem a začnem si vysádzať, nejaké semienka už mám nakúpené aksametnice georgíny a ešte ďalšie nejaké 3 druhy čo si nepamatám názov plus som našla nejaký motýli mix tak to som vzala tiež. Uplne na konci záhrady máme velkú plochu kde bola roky rokúce voliera pre psov ktorú ideme rušiť tak mám plán si tam urobiť obrovský farebný záhon😂 musíme si ale aj podu nejako zriediť nakolko máme strašne tvrdú podu. Moja vidina bola taká že okrem okrasných kvetov chcem aj nejaké prospešné pre včeličky plus máme v procese výroby aj jeden velký hmyzí hotel a pitko ako pre hmyz tak pre vtáčiky. Už sa neviem dočkať trošku teplejšieho počasia kedy budě od rana v zahrade si zvelaďovať a ani si neviete predstaviť ako sa teším na leto keď to bude hotové a rano si budem piť kávičku pri pohlade na moj záhon😍

didush27
11. feb 2025
akinomel
11. feb 2025

Aksamietnica, nechtík lekársky, levanduľa

hanaluteranova
12. feb 2025

Loni jsme meli směs Kieperkerl do poryte louky s minimem péče, letni stav je na fotce

margotka17
12. feb 2025

My máme levanduľu, faceliu, nechtík, astry a máme aj stromy medonosne Pawlovniu, Jasenovec, Gledicia, Evodia, Gaštan. A v celej záhrade je datelinovy koberec 😉

margotka17
12. feb 2025

Aaaaa, zabudla som dopísať, že k tým kvetom máme 23 úľov vcielok 🐝🐝🐝🐝🐝