Ako chrániť figovník pred mrazom a hmyzom?
Ahojte, je tu baba čo pestuje doma figovník? Nie také malé v črepníku ale veľké vonku. Keď úpili sme dom, už tu bol veľký 4-5 vysoký ker. Prvý rok sme ho neprikryli tak vymrzol, ale začal vyhanať od koreňov. Ďalsích päť rokov bani náznak plodov. Vlani už boli len som sa nevedel dočkať plodov, malé figy veľkosti čerešne začali opadávať, radili nám aby sme denne polievali, už nepadlo toľko ale stále padali. Vlani v lete na ňom zostalo asi 10-15 plodov, dozreli vkoncom augusta, ale boli sme na dovolenke keď sme sa vrátili domov, na strome zostalo pár prázdnych šupiek plné hmyzu, zachránila som tri ,,načaté,, plody. Nič viac.
Viete poradiť ako ochraniť plody pred mrazom, padaním a bodavým hmyzom?
Figovník mame niekolko rokov a nijako špeciálne sa o neho nestaráme. Úrodu ma vždy dobrú. A áno, tiež nám ich žerú mravci a osy, ale to naozaj neviem, ako tomu predísť.
Pred mrazom len tak ako sa chrania ine ovocne stromy, bud ho zabalis alebo mu budes kurit. Padanie plodov je prirodzene, strom vie kolko plodov uzivi, nadbytocnych sa zbavuje a pred hmyzom nijak, len vcas obrat. Figa dozrieva velmi rychlo, v nedelu je este nezrela a v stredu uz prezreta.
@viestta predošlý majiteľ k fige pristával garáž a sklad neodvážila by som sa tam bez dozoru v noci kúriť.
Inde menšia rastlina mala toľko plodov, že rozdávali, zavarali a na našom.ledva 10ks. Tak kde je chýba? Muž z toho niečo aj odpílil lebo že je nahusto, ale.vyhaňa ďalšie a ďalšie výhonky . Celý sa vyhádzal od tej tekutiny.
Niektore figy, obzvlast tie co su vysadene dlhsie mohli byt dovezene z juznych krajin. Tamojsie figy jednak nie su take mrazu odolne, jednak potrebuju specialnu osicku na opelenie, ktora u nas nezije. Moze byt aj to pricina, preco vam nerodi a aj preco vymrzla. Treba kupit overenu partenokarpicku odrodu, ktora rodi aj bez opelenia
No a figy sa strihaju skoro na jar, kym este nepustaju latex, muz moze byt rad, ze sa len vyhadzal, mohlo to aj horsie skoncit.
Niektore figy, obzvlast tie co su vysadene dlhsie mohli byt dovezene z juznych krajin. Tamojsie figy jednak nie su take mrazu odolne, jednak potrebuju specialnu osicku na opelenie, ktora u nas nezije. Moze byt aj to pricina, preco vam nerodi a aj preco vymrzla. Treba kupit overenu partenokarpicku odrodu, ktora rodi aj bez opelenia
No a figy sa strihaju skoro na jar, kym este nepustaju latex, muz moze byt rad, ze sa len vyhadzal, mohlo to aj horsie skoncit.
@viestta ona rodila aj vlani aj tento rok je plná plodov len sa nevieme dočkať úrody
nase figy dozrievaju postupne aj dva mesiace, potom este na jesen nasadi nove plody, niektore dozreju, niektore to nestihnu
nase figy dozrievaju postupne aj dva mesiace, potom este na jesen nasadi nove plody, niektore dozreju, niektore to nestihnu
@viestta tie na.jeseň už vôbec.nedozeli, momentálne sú takéto
Aj nase su asi take, uz len budeme cakat kym dozreju a postupne budeme zrele oberat
Aj nase su asi take, uz len budeme cakat kym dozreju a postupne budeme zrele oberat
@viestta ok, len vlani boli takéto tiež a potom postupne všetky opadali
S tym nenarobis nic, fakt tazko povedat preco opadavaju. Ci preto, ze neboli opelene alebo preto, ze sa mu nieco nepaci
pred mrazmi môžeš prikryť netkanou textíliou a proti opadávaniu pravidelne polievaj ak je sucho.
pred mrazmi môžeš prikryť netkanou textíliou a proti opadávaniu pravidelne polievaj ak je sucho.
@zuzanaam 4-5m vysoký a široký ker nie je tak jednoduché prikryť, polevané bolo denne
akolko mu ej vody das? Pretoze nestaci poliat podu na povrchu, ta nevsiakne ku korenom, ostane na povrchu a rychlo sa odpari. Stromy a kry sa polievaju velkymi davkami, tolko aby voda vsiakla hlboko. Kludne raz za cas, ale nachat tam tu vodu stiect. My postavime postrekovac medzi figy a strieka tam voda hodinku, dve. Potom staci naozaj aj raz za dva tyzdne aj v tych najvacsich horucavach. Alebo nechame vodu "curkat" z hadice hoc aj celu noc, niekde na pol cesty medzi kmenom a okrajom koruny. Vyplacame 200 litrovy sud, ale som si ista, ze je naozaj poliate.
a koľko polievate? Ja dávam v lete večer tak 20-30 litrov ku kru, len moje majú tak 3-4 konáre a sú vysoké max. 1,7m. Polievam raz za 2-3 dni.
a koľko polievate? Ja dávam v lete večer tak 20-30 litrov ku kru, len moje majú tak 3-4 konáre a sú vysoké max. 1,7m. Polievam raz za 2-3 dni.
@zuzanaam každý deň cca 20l
20 litrov pre taky ker je ako mucha pre medveda, kym to vsiakne uz sa to odpari
daj radšej 200l raz do týždňa, alebo aj 2x, podľa toho, ako je teplo a sucho

Pred mrazom len tak ako sa chrania ine ovocne stromy, bud ho zabalis alebo mu budes kurit. Padanie plodov je prirodzene, strom vie kolko plodov uzivi, nadbytocnych sa zbavuje a pred hmyzom nijak, len vcas obrat. Figa dozrieva velmi rychlo, v nedelu je este nezrela a v stredu uz prezreta.